Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 януари 2018 година

Снимка: БГНЕС

Официален старт на Председателството от страна на България на Съвета на Европейския съюз. България поема от досегашния ротационен председател на Европейския съюз- Естония работата по 120 пакетни досиета. От утре ще започнат и първите събития, които ще бъдат около 300 за всичките шест месеца. Един от одобрените за финансиране културни проекти, в рамките на българското европредседателство през 2018 година е на видинския куклен театър, който е единствен от Северозападна България, като основната му цел е създаването на високостойностен художествен продукт, каза за Радио Видин директорът на институцията, Поли Трифонова.

40 323 000 лева е проектобюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като "разумен и балансиран" в условията на изпълнение на финансово оздравителния план. "Близо 24 000000 лева са заложените държавни приходи, а над 16 000000 лв от местни дейности. Рамката за настоящата година е с 4 милиона и 400 хиляди лева над сумата, която беше гласувана първоначално за миналата, преди бюджетът да бъде актуализиран. Ще се спазва строга финансова дисциплина", каза Ценков. За днес беше насрочено обществено обсъждане на проекта, но параметрите на бюджета само бяха представени, защото въпроси и предложения на граждани нямаше. Тъй като Видин е сред общините в тежко финансово състояние, проектобюджетът трябва да бъде одобрен от министъра на финансите. След това ще бъде предложен за гласуване от Общинския съвет.

От Гражданско обединение "Единни за промяна" заявяват в отворено писмо до Министерския съвет и премиера Бойко Борисов, че ще започнат протестни действия
. Посочват, че те са краен израз на нетърпимост към целенасочената дискриминационна и унищожителна политика на управляващите към Видин и Северозападна България.

Ремонтира се мостът, който се срути при наводнението от лятото на 2014 година в село Малорад
. Първият етап трябва да завърши до средата на февруари. Освен ново изграждане на моста са предвидени и реконструкция на същестуващите комуникации - тръбопроводът, който сега минава под моста, ще минава по друго трасе.

Народният представител Красимир Богданов обяви, че е категорично против намаляването на профилираните паралелки в приема след 7 клас във врачанските училища за сметка на професионалните. Според него предложението е прибързано, без да е направен сериозен анализ. Богданов призова за преразглеждане на решението.

Мездра има потенциална възможност да се превърне в обучителен център на специалисти, необходими за ж.п. сектора, които да започнат работа веднага след завършване на средното си образование. Това стана ясно на работна среща на кмета Генади Събков с началника на Регионалното управление на образованието във Враца, Галина Евденова и директорите на училищата в общината, предоставящи професионално образование. На срещата бе обсъден държавният план-прием за следващата учебна година. По предварителни данни 139 деца от община Мездра ще преминат в ново учебно заведение догодина. За целта от РУО-Враца предлагат сформирането на 6 паралелки.

Огромен е интересът към услугите "Личен асистент" и "Домашен помощник" в гр.Чипровци
. Близо 200 са кандидатите до момента. Услугите са за самотноживеещи и хора, които не могат да се самообслужват. Крайният срок за кандидатстване за социалните услуги изтича утре, 12 януари.

Членове на пенсионерско дружество "Тимок"- Брегово дариха хранителни продукти и дрехи на приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. Инициативата, подета преди Коледа, завърши успешно днес.

В културния календар на община Белоградчик за тази година се очертават няколко значими събития с международно участие, както и няколко юбилейни дати
. Първата от тях е свързана с честването на 140 години от Освобождението на Белоградчик от османско владичество.

Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана ще награди тримата си най-активни и лоялни към институцията читатели за изминалата 2017-та година. С 348 тома взета литература сред първенците в категория "Учащи" победител е Пламена Николова. Людмил Рангелов е ползвал 224 тома и е призьор в категория "Работещи", а при децата с 222 книги се класира Бенедата Бенедето.

Протест на медици от общински болници ще се проведе в понеделник, 15 януари под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване". В исканията си общинските болници ще настояват и за спешно предоговоряне на цените на клиничните пътеки, които не са коригирани от 2006 година. Най-рано утре ще се знае кои лечебни заведения от Северозападна България ще се включат в протеста, който ще бъде от 12 до 13 часа.

2 665 здравноосигурени лица на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през декември, информират от Районната здравноосигурителна каса
. За сравнение броят на лицата, извършили смяна на личния си лекар през декември 2016 г. е бил 2 920 души. Като най- чести причини за смяната на джипито, пациентите посочват неиздаването на направления за консултация със специалист, промяна в местоживеенето, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари и недоволство от качеството на медицинското  обслужване.

Всяка трета жена е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, показват проучванията в Европейския съюз
. Видин е един от регионите в България, в които не са осигурени достатъчно услуги за превенция на насилието, каза Геновева Тишева, председател на неправителствена организация за защита от насилие върху жените. Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще задължи България да разкрие подходящи услуги равномерно в цялата страна.

Изложба живопис ще бъде представена от утре в Общинската художествена галерия в Лом
. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път ще покаже творчеството си пред жителите на Крайдунавския град.








































Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30