Снимката на 11 януари 2018 година

Автор:
Снимка: БГНЕС

Официален старт на Председателството от страна на България на Съвета на Европейския съюз. България поема от досегашния ротационен председател на Европейския съюз- Естония работата по 120 пакетни досиета. От утре ще започнат и първите събития, които ще бъдат около 300 за всичките шест месеца. Един от одобрените за финансиране културни проекти, в рамките на българското европредседателство през 2018 година е на видинския куклен театър, който е единствен от Северозападна България, като основната му цел е създаването на високостойностен художествен продукт, каза за Радио Видин директорът на институцията, Поли Трифонова.

40 323 000 лева е проектобюджетът на община Видин за настоящата година. Кметът Огнян Ценков го определи като "разумен и балансиран" в условията на изпълнение на финансово оздравителния план. "Близо 24 000000 лева са заложените държавни приходи, а над 16 000000 лв от местни дейности. Рамката за настоящата година е с 4 милиона и 400 хиляди лева над сумата, която беше гласувана първоначално за миналата, преди бюджетът да бъде актуализиран. Ще се спазва строга финансова дисциплина", каза Ценков. За днес беше насрочено обществено обсъждане на проекта, но параметрите на бюджета само бяха представени, защото въпроси и предложения на граждани нямаше. Тъй като Видин е сред общините в тежко финансово състояние, проектобюджетът трябва да бъде одобрен от министъра на финансите. След това ще бъде предложен за гласуване от Общинския съвет.

От Гражданско обединение "Единни за промяна" заявяват в отворено писмо до Министерския съвет и премиера Бойко Борисов, че ще започнат протестни действия
. Посочват, че те са краен израз на нетърпимост към целенасочената дискриминационна и унищожителна политика на управляващите към Видин и Северозападна България.

Ремонтира се мостът, който се срути при наводнението от лятото на 2014 година в село Малорад
. Първият етап трябва да завърши до средата на февруари. Освен ново изграждане на моста са предвидени и реконструкция на същестуващите комуникации - тръбопроводът, който сега минава под моста, ще минава по друго трасе.

Народният представител Красимир Богданов обяви, че е категорично против намаляването на профилираните паралелки в приема след 7 клас във врачанските училища за сметка на професионалните. Според него предложението е прибързано, без да е направен сериозен анализ. Богданов призова за преразглеждане на решението.

Мездра има потенциална възможност да се превърне в обучителен център на специалисти, необходими за ж.п. сектора, които да започнат работа веднага след завършване на средното си образование. Това стана ясно на работна среща на кмета Генади Събков с началника на Регионалното управление на образованието във Враца, Галина Евденова и директорите на училищата в общината, предоставящи професионално образование. На срещата бе обсъден държавният план-прием за следващата учебна година. По предварителни данни 139 деца от община Мездра ще преминат в ново учебно заведение догодина. За целта от РУО-Враца предлагат сформирането на 6 паралелки.

Огромен е интересът към услугите "Личен асистент" и "Домашен помощник" в гр.Чипровци
. Близо 200 са кандидатите до момента. Услугите са за самотноживеещи и хора, които не могат да се самообслужват. Крайният срок за кандидатстване за социалните услуги изтича утре, 12 януари.

Членове на пенсионерско дружество "Тимок"- Брегово дариха хранителни продукти и дрехи на приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. Инициативата, подета преди Коледа, завърши успешно днес.

В културния календар на община Белоградчик за тази година се очертават няколко значими събития с международно участие, както и няколко юбилейни дати
. Първата от тях е свързана с честването на 140 години от Освобождението на Белоградчик от османско владичество.

Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана ще награди тримата си най-активни и лоялни към институцията читатели за изминалата 2017-та година. С 348 тома взета литература сред първенците в категория "Учащи" победител е Пламена Николова. Людмил Рангелов е ползвал 224 тома и е призьор в категория "Работещи", а при децата с 222 книги се класира Бенедата Бенедето.

Протест на медици от общински болници ще се проведе в понеделник, 15 януари под мотото "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване". В исканията си общинските болници ще настояват и за спешно предоговоряне на цените на клиничните пътеки, които не са коригирани от 2006 година. Най-рано утре ще се знае кои лечебни заведения от Северозападна България ще се включат в протеста, който ще бъде от 12 до 13 часа.

2 665 здравноосигурени лица на територията на област Враца са сменили общопрактикуващия си лекар през декември, информират от Районната здравноосигурителна каса
. За сравнение броят на лицата, извършили смяна на личния си лекар през декември 2016 г. е бил 2 920 души. Като най- чести причини за смяната на джипито, пациентите посочват неиздаването на направления за консултация със специалист, промяна в местоживеенето, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари и недоволство от качеството на медицинското  обслужване.

Всяка трета жена е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, показват проучванията в Европейския съюз
. Видин е един от регионите в България, в които не са осигурени достатъчно услуги за превенция на насилието, каза Геновева Тишева, председател на неправителствена организация за защита от насилие върху жените. Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще задължи България да разкрие подходящи услуги равномерно в цялата страна.

Изложба живопис ще бъде представена от утре в Общинската художествена галерия в Лом
. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път ще покаже творчеството си пред жителите на Крайдунавския град.


Вижте още

Снимката на 26 април 2018 година

Панорама на профилираното и професионално образование се проведе във Видин. Училища от общината представиха утвърдения си план-прием за учебната 2018/2019 година по избран от тях начин и чрез разнообразни рекламни материали. Затвориха детското отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“. Според пресцентъра на най-голямото лечебно заведение,..

публикувано на 26.04.18 в 18:00

Изложба показва Монтана през вековете

“Монтана през вековете - делници и празници” е мотото на новата музейна експозиция, подредена в Регионалния историческия музей в града. Откриването беше от 11.00 часа в Експозиционната зала. Повече за експозицията разказа  Ваня Иванова , директор на монтанския музей: "Изложбата, както личи от нейното заглавие, представя артефакти от..

обновено на 26.04.18 в 16:44

Затвориха детското отделение на болницата във Враца

Затвориха детското отделение на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ . Според пресцентъра на най-голямото лечебно заведение, педиатрията е заключена, заради предписание от Регионална здравна инспекция (РЗИ) във Враца , която наредила дезинфекциране на отделението след бум от болни деца от ротавирус. От РЗИ обаче опровергаха тази информация, като..

публикувано на 26.04.18 в 16:38
Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенция по вписванията

Електронни услуги помагат при вписванията

Във Враца събраха юристи, съдии по вписванията, адвокати и специалисти от общински администрация от целия Северозапад, за да обсъдят надграждането на имотния регистър при съгласуването му с кадастралния регистър и предоставянето на електронни услуги. Инициативата е по проект, съобщи Зорница Даскалова , изпълнителен директор на Агенция по..

публикувано на 26.04.18 в 15:44

Съветниците в Монтана определиха носителите на почетния знак

С почетен знак на община Монтана ще бъдат удостоени четирима граждани. Най-високото почетно отличие се присъжда за особени заслуги за развитието и популяризирането на града. На редовното си заседание общинските съветници в Монтана разгледаха кандидатурите. След тайно гласуване се получиха следните резултати: Актьорът Петър Митев ще бъде удостоен..

публикувано на 26.04.18 в 15:31

Панорама на образованието се провежда във Видин

Панорама на профилираното и професионално образование се провежда във Видин . Всички училища от общината представят утвърдения си план-прием за учебната 2018/2019 година по избран от тях начин и чрез разнообразни рекламни материали , каза началникът на Регионално управление на образованието във Видин- Веселка Асенова : "Приканваме жителите на..

публикувано на 26.04.18 в 14:50