Видинският куклен театър си партнира с френски актьори за европредседателството

Снимка: dkt-vidin.com


Поредица от културни мероприятия ще съпътстват българското европредседателство. Един от одобрените за финансиране от Национален фонд култура проекти и единствен от Северозапада, е на видинския куклен театър, в партньорство с куклен театър от френския град Ница.

"Хронолог- разказвач на време"- това е постановката, по която ще работят съвместно видинските и френските куклени артисти. Сценарист и режисьор на спектакъла е световно известният творец Езекел Гарсия Ромеу, каза в "Цветовете на деня" Поли Трифонова- директор на видинския куклен театър:

"Приемам като голяма чест факта, че видинският куклен театър ще има възможността да се включи в културната програма по повод европредседателството на България. С нашите колеги от кукления театър в Ница- Франция ни срещна съдбата, имаме идеи и за други проекти... Съвместният ни проект "Хронолог- разказвач на време" е куклен театър за възрастни, а с актьорската ни трупа ще работи лично Езекел Гарсия Ромеу. В професионално отношение това е голямо предизвикателство - както за нас, така и за него.... Тук ще си дадат среща две естетики, предстоят ни много творчески провокации..."

 
За реализиране на проекта на видинския куклен театър е отпусната сума, значително по-малка от плануваната, затова и ще се търсят спонсори:

"...Орязването на бюджета води до едно огромно притеснение, защото, знайно е, че в България нямаме много навици да финансираме културни продукти, още по-малко куклен театър... А културата е един основен сектор в социалния живот и чрез културата могат да се кажат много неща... Сумата, която ще търсим не е малка и не знам доколко ще получа разбиране от институциите и фирмите, към които ще се обърна... Спектакълът не е много евтин, но пък разпространяването му също гълта много пари. Но нали това е целта на културната програма- колкото може по-мащабно да бъде разказано, показано и напомнено нашето председателство..."

Основната цел на съвместния проект е създаването на високо стойностен художествен продукт, който да съчетае българския професионализъм в областта на куклено-театралното изкуство и естетиката на френската театрална школа, представител на която е Езекел Гарсия Ромеу, световно признат творец-експериментатор, който търси пределите на човешкия потенциал.

"Това ще бъде един изключително любопитен спектакъл, каня на премиерата...хронолог"- каза Поли Трифонова.

Премиерата на "Хронолог- разказвач на време" ще бъде на 12 април във Видин. Планувани са и две постановки в София- на 14 април във Френския културен институт и на 22 май в НДК, както и по един спектакъл в Монтана, Белоградчик и Ботевград. Ще бъдат разпространени и много рекламни материали.

Вижте още

"Неделник" от 18 март 2018 година

Заповядате, новият "Неделник" брой 199 вече е на сайта. Цветен и интересен, както винаги. За начало се връщаме в миналото със старите видински вестници, за да разберем мартенските събития от далечни години. След това от материала на Стефка Павлова ще разберем какво се случва със старинната църква "Света Троица" в село Бойница. Тя има..

публикувано на 18.03.18 в 13:29

Животът ни е стълбица, която води към Бога и Неговото Царство

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост ,посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . Евангелски текст /Мк. 9:17-31/: "Един..

публикувано на 18.03.18 в 08:00

Трябва ли жената да умее да готви, за да е харесвана? ("Пица на парче")

Не, че не ви поднасяме всяка събота "Пица на парче", но днес решихме собственоръчно да я замесим. Получи се, къде ще ходи? ;) Макар, че напоследък май стана модерно жените да казват, че не умеят да готвят. Като че ли запретването на ръкави в кухнята не отговаря на визията на съвременната жена.. Много по- лесно е да отидем на ресторант ;) Темата в..

публикувано на 17.03.18 в 13:23

Пламен Владимиров- майсторът на японски остриета

Пламен Владимиров от Варна изработва японски остриета. Много красиви, но и много остри. Изработката на тези ювелирни остриета му е хоби, а не професия. Това му е детска мечта, но най- сетне преди година успява да си оборудва работилница и започва да ги изработва. "Никак не е лесно и изисква и умение и търпение" , казва той: "Детска мечта..

публикувано на 16.03.18 в 17:05

И видински математици показаха, че са в добра форма

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия във Видин излязоха на импровизирана тренировка на двора и показаха, че са в добра физическа форма. Призивът е на преподавателя им Борислав Казашки.  Подобно на президента Румен Радев, който се появи на снимка и видеоклип, набирайки се на лостове пред военни от пловдивската бригада,..

публикувано на 16.03.18 в 17:00

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин . Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години. "От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са..

публикувано на 16.03.18 в 16:03