Видинският куклен театър си партнира с френски актьори за европредседателството

Снимка: dkt-vidin.com


Поредица от културни мероприятия ще съпътстват българското европредседателство. Един от одобрените за финансиране от Национален фонд култура проекти и единствен от Северозапада, е на видинския куклен театър, в партньорство с куклен театър от френския град Ница.

"Хронолог- разказвач на време"- това е постановката, по която ще работят съвместно видинските и френските куклени артисти. Сценарист и режисьор на спектакъла е световно известният творец Езекел Гарсия Ромеу, каза в "Цветовете на деня" Поли Трифонова- директор на видинския куклен театър:

"Приемам като голяма чест факта, че видинският куклен театър ще има възможността да се включи в културната програма по повод европредседателството на България. С нашите колеги от кукления театър в Ница- Франция ни срещна съдбата, имаме идеи и за други проекти... Съвместният ни проект "Хронолог- разказвач на време" е куклен театър за възрастни, а с актьорската ни трупа ще работи лично Езекел Гарсия Ромеу. В професионално отношение това е голямо предизвикателство - както за нас, така и за него.... Тук ще си дадат среща две естетики, предстоят ни много творчески провокации..."

 
За реализиране на проекта на видинския куклен театър е отпусната сума, значително по-малка от плануваната, затова и ще се търсят спонсори:

"...Орязването на бюджета води до едно огромно притеснение, защото, знайно е, че в България нямаме много навици да финансираме културни продукти, още по-малко куклен театър... А културата е един основен сектор в социалния живот и чрез културата могат да се кажат много неща... Сумата, която ще търсим не е малка и не знам доколко ще получа разбиране от институциите и фирмите, към които ще се обърна... Спектакълът не е много евтин, но пък разпространяването му също гълта много пари. Но нали това е целта на културната програма- колкото може по-мащабно да бъде разказано, показано и напомнено нашето председателство..."

Основната цел на съвместния проект е създаването на високо стойностен художествен продукт, който да съчетае българския професионализъм в областта на куклено-театралното изкуство и естетиката на френската театрална школа, представител на която е Езекел Гарсия Ромеу, световно признат творец-експериментатор, който търси пределите на човешкия потенциал.

"Това ще бъде един изключително любопитен спектакъл, каня на премиерата...хронолог"- каза Поли Трифонова.

Премиерата на "Хронолог- разказвач на време" ще бъде на 12 април във Видин. Планувани са и две постановки в София- на 14 април във Френския културен институт и на 22 май в НДК, както и по един спектакъл в Монтана, Белоградчик и Ботевград. Ще бъдат разпространени и много рекламни материали.

Вижте още
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32

Училището в Раброво чака да бъде закрито

Училището във видинското село Раброво да бъде закрито, реши на 31 август Общинският съвет в Бойница. Мотивите са малко ученици и невъзможност да бъдат сформирани паралелки, обясни кметът на общината Анета Генчева. Окончателното решение за училището в Раброво трябва да бъде взето от министъра на образованието. Отидохме на място в селото, за да..

публикувано на 19.09.18 в 16:09

Антонина Лозанова: Първото впечатление от Москва е чистотата

Срещаме ви с Антонина Лозанова , или по-позната от нашия ефир, като Тото . Тя е възпитаничка на Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим" I, а често влиза и в ролята на тийн репортер на Радио ВИДИН. Освен върху учебните занятия, нейното внимание е насочено и към различни конкурси и състезания, където повечето пъти се оказва и на първите места...

публикувано на 19.09.18 в 11:51

Млад актьор започва кариерата си с моноспектакъл

Иван Рангелов е завършил само преди месеци Националната академия за театрално и филмово изкуство, а за премиерата си избира сцената на крепостта „Баба Вида“ в родния Видин . Играе трагикомедията на Димо Дешев „Страсти Илиеви“ , а самият автор намира изпълнението за блестящо. Тази вечер представлението ще е в салона на драматичния театър...

публикувано на 18.09.18 в 15:30

Забавления за децата, вместо цветя за учителите

Инициативата е нова за Видин , а в страната вече набира все по-голяма скорост . От две години в една детска градина в града започна кампания за събиране на средства- парите, които всеки родител би искал да отдели за цветя . През тази учебна година традицията е прекъсната в "Славейче" , но от догодина пак ще заработи , каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 18.09.18 в 14:48