Видинският куклен театър си партнира с френски актьори за европредседателството

Снимка: dkt-vidin.com


Поредица от културни мероприятия ще съпътстват българското европредседателство. Един от одобрените за финансиране от Национален фонд култура проекти и единствен от Северозапада, е на видинския куклен театър, в партньорство с куклен театър от френския град Ница.

"Хронолог- разказвач на време"- това е постановката, по която ще работят съвместно видинските и френските куклени артисти. Сценарист и режисьор на спектакъла е световно известният творец Езекел Гарсия Ромеу, каза в "Цветовете на деня" Поли Трифонова- директор на видинския куклен театър:

"Приемам като голяма чест факта, че видинският куклен театър ще има възможността да се включи в културната програма по повод европредседателството на България. С нашите колеги от кукления театър в Ница- Франция ни срещна съдбата, имаме идеи и за други проекти... Съвместният ни проект "Хронолог- разказвач на време" е куклен театър за възрастни, а с актьорската ни трупа ще работи лично Езекел Гарсия Ромеу. В професионално отношение това е голямо предизвикателство - както за нас, така и за него.... Тук ще си дадат среща две естетики, предстоят ни много творчески провокации..."

 
За реализиране на проекта на видинския куклен театър е отпусната сума, значително по-малка от плануваната, затова и ще се търсят спонсори:

"...Орязването на бюджета води до едно огромно притеснение, защото, знайно е, че в България нямаме много навици да финансираме културни продукти, още по-малко куклен театър... А културата е един основен сектор в социалния живот и чрез културата могат да се кажат много неща... Сумата, която ще търсим не е малка и не знам доколко ще получа разбиране от институциите и фирмите, към които ще се обърна... Спектакълът не е много евтин, но пък разпространяването му също гълта много пари. Но нали това е целта на културната програма- колкото може по-мащабно да бъде разказано, показано и напомнено нашето председателство..."

Основната цел на съвместния проект е създаването на високо стойностен художествен продукт, който да съчетае българския професионализъм в областта на куклено-театралното изкуство и естетиката на френската театрална школа, представител на която е Езекел Гарсия Ромеу, световно признат творец-експериментатор, който търси пределите на човешкия потенциал.

"Това ще бъде един изключително любопитен спектакъл, каня на премиерата...хронолог"- каза Поли Трифонова.

Премиерата на "Хронолог- разказвач на време" ще бъде на 12 април във Видин. Планувани са и две постановки в София- на 14 април във Френския културен институт и на 22 май в НДК, както и по един спектакъл в Монтана, Белоградчик и Ботевград. Ще бъдат разпространени и много рекламни материали.

Вижте още

Отбелязваме Международния олимпийски ден в "Пица на парче"

Днес е Международния олимпийски ден! Верни на олимпийския принцип- важно е участието, не победата на всяка цена!- отбелязваме този ден с …. малко спортна активност, пък да видим: има ли ефект от нея  ;)  За по- голям ефект си облякохме зимните дрехи  ;)  Народът си го е казал: По- добре няколко дни да се потиш от срам на плажа, отколкото месеци..

публикувано на 23.06.18 в 13:04

Две симпатични кученца търсят дом

Владимир Велков неочаквано става стопанин на куче. Намерена като малко кученце тя вече ги радва втора година. Не е специална порода, но за тях е безценна. София- така се казва. София обаче ги изненадва и ги дарява с 4 кученца. Две вече намериха своите стопани, а за другите две момичета се търси дом. Историята за кученцата и за другите..

публикувано на 22.06.18 в 18:10
Пламен Димитров с треньора си Калоян Качев

Млад шампион от Враца се нуждае от помощ

Това е една история, която е по слушателския сигнал на Калоян Качев от Враца . Той е треньор по таекуондо на деца и младежи от града. Един от шампионите в отбора, младеж от бедно и многодетно семейство, се нуждае от финансова подкрепа за да се включи в летен тренировъчен лагер. Необходими са 400 лв.  Историята разказва в репортажа си..

публикувано на 22.06.18 в 16:15

73! de LZ2QI

Що за хоби е радиолюбителството? Преди седмица в Казанлък се проведе 27-та среща на радиолюбителите- "Хоби радио Експо", на която присъстваха търсачи на нови и нови честоти от няколко държави. Инициативата е традиционна и се провежда със съдействието на Българската федерация на радиолюбителите. Тази година на срещата в Казанлък присъстваха..

публикувано на 22.06.18 в 16:00

Данка Стоянчева- живата история на аптечното дело в Ново село

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Данка Стоянчева , която всички новоселяни наричат кака, леля или баба Данче. Тя е живата история на аптечното дело в Ново село . Почти 50 години работи  като помощник аптекар или завеждащ  аптека. Родена е на 26.02.1939 г. в Кула. Завършва за помощник-фармацевт и от 1958 г. започва работа в..

публикувано на 22.06.18 в 12:27

Новоселско лято

Не знам на кого пречат повече дъждовете – на децата, които искат да се къпят или на арендаторите, които бързат да приберат зърното. По данни на Общинската служба по земеделие във видинското село  Ново село вече е прибран ечемикът в цялата община, който тази година е заемал 3 700 дка. Седем арендатори осигуряват хляба на хората в общината. И не само..

публикувано на 22.06.18 в 11:28