Видинският куклен театър си партнира с френски актьори за европредседателството

Снимка: dkt-vidin.com


Поредица от културни мероприятия ще съпътстват българското европредседателство. Един от одобрените за финансиране от Национален фонд култура проекти и единствен от Северозапада, е на видинския куклен театър, в партньорство с куклен театър от френския град Ница.

"Хронолог- разказвач на време"- това е постановката, по която ще работят съвместно видинските и френските куклени артисти. Сценарист и режисьор на спектакъла е световно известният творец Езекел Гарсия Ромеу, каза в "Цветовете на деня" Поли Трифонова- директор на видинския куклен театър:

"Приемам като голяма чест факта, че видинският куклен театър ще има възможността да се включи в културната програма по повод европредседателството на България. С нашите колеги от кукления театър в Ница- Франция ни срещна съдбата, имаме идеи и за други проекти... Съвместният ни проект "Хронолог- разказвач на време" е куклен театър за възрастни, а с актьорската ни трупа ще работи лично Езекел Гарсия Ромеу. В професионално отношение това е голямо предизвикателство - както за нас, така и за него.... Тук ще си дадат среща две естетики, предстоят ни много творчески провокации..."

 
За реализиране на проекта на видинския куклен театър е отпусната сума, значително по-малка от плануваната, затова и ще се търсят спонсори:

"...Орязването на бюджета води до едно огромно притеснение, защото, знайно е, че в България нямаме много навици да финансираме културни продукти, още по-малко куклен театър... А културата е един основен сектор в социалния живот и чрез културата могат да се кажат много неща... Сумата, която ще търсим не е малка и не знам доколко ще получа разбиране от институциите и фирмите, към които ще се обърна... Спектакълът не е много евтин, но пък разпространяването му също гълта много пари. Но нали това е целта на културната програма- колкото може по-мащабно да бъде разказано, показано и напомнено нашето председателство..."

Основната цел на съвместния проект е създаването на високо стойностен художествен продукт, който да съчетае българския професионализъм в областта на куклено-театралното изкуство и естетиката на френската театрална школа, представител на която е Езекел Гарсия Ромеу, световно признат творец-експериментатор, който търси пределите на човешкия потенциал.

"Това ще бъде един изключително любопитен спектакъл, каня на премиерата...хронолог"- каза Поли Трифонова.

Премиерата на "Хронолог- разказвач на време" ще бъде на 12 април във Видин. Планувани са и две постановки в София- на 14 април във Френския културен институт и на 22 май в НДК, както и по един спектакъл в Монтана, Белоградчик и Ботевград. Ще бъдат разпространени и много рекламни материали.

Вижте още
Дейвид Славчев, директор на видинския Драматичен театър

Дейвид Славчев: Чакаме решение за актьори по "Мелпомена" във видинския театър

Все още се чака решение на Министерството на труда и социалната политика за привличането на актьори към видинския театър по програма "Мелпомена", която се финансира от ведомството.  Това каза новият директор на театъра Дейвид Славчев , който гостува в   "Цветовете на деня" :  "Имаме уговорка (с председателя на Съюза на артистите в..

публикувано на 13.12.18 в 16:49

Книжарската професия, любовта към книгите и още нещо

Катерина Маркова е минен техник , с видински корени. Родена е в село Извор , където е живяла като дете. Днес, на 75 години , е деен работещ пенсионер , пише и стихотворения , които обаче не излизат от печат . Живее във Вършец и има малка книжарничка , единствената в града, вече близо 30 години , и никакво свободно време. "Отначало..

публикувано на 13.12.18 в 16:30

Иванеса от Видин: Учениците в Холандия получават еднакви подаръци

Иванеса е от Видин , но живее от дълги години в Холандия . Разбира се, тя и семейството ѝ всяка година спазват българските обичаи по празниците, но също така се придържат към традициите в страната, в която са в момента. Иванеса има две прекрасни момичета-близначета, които за поредна година в училище трескаво се подготвят за Коледа и посрещането на..

обновено на 13.12.18 в 13:59

Адвокат представя дебютна книга с разкази във Видин

Десислава Каменова , адвокат на свободна практика и медиатор при извънсъдебно решаване на спорове в София, ще представи дебютната си книга "Лукиана" във Видин . Родената в крайдунавския град юристка пише къси разкази, а първата ѝ книга се появява в изпълнение на едно новогодишно обещание. "Връщах се от празнуване на Нова година, времето беше..

публикувано на 13.12.18 в 11:26

В "Музикална зона" на 13 декември 2018 слушаме Дейв Брубек – 2 част

През 1959 г. излиза албумът Time Out на класическия "Дейв Брубек квартет" , включващ музикантите: Дейв Брубек – пиано, Пол Дезмънд – алт саксофон, Джо Морело – барабани и Юджийн Райт – бас. Уникалното за албума е използването на неравноделните ритми, характерни за нашия регион, между които е турския аксак. Експериментирането с..

публикувано на 13.12.18 в 09:00

Археолози откриха антични обекти по новото трасе на Е79

Седем археологически обекта са установени по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград, в участъка Видин-Монтана . Преди да започне изграждането на пътя, тези обекти трябва да бъдат проучени, каза археологът от Регионален исторически музей- Видин и един от членовете на екипа, извършил обследването - Николай Казашки : "Обектите са антични и..

обновено на 12.12.18 в 14:49