Видинският куклен театър си партнира с френски актьори за европредседателството

Снимка: dkt-vidin.com


Поредица от културни мероприятия ще съпътстват българското европредседателство. Един от одобрените за финансиране от Национален фонд култура проекти и единствен от Северозапада, е на видинския куклен театър, в партньорство с куклен театър от френския град Ница.

"Хронолог- разказвач на време"- това е постановката, по която ще работят съвместно видинските и френските куклени артисти. Сценарист и режисьор на спектакъла е световно известният творец Езекел Гарсия Ромеу, каза в "Цветовете на деня" Поли Трифонова- директор на видинския куклен театър:

"Приемам като голяма чест факта, че видинският куклен театър ще има възможността да се включи в културната програма по повод европредседателството на България. С нашите колеги от кукления театър в Ница- Франция ни срещна съдбата, имаме идеи и за други проекти... Съвместният ни проект "Хронолог- разказвач на време" е куклен театър за възрастни, а с актьорската ни трупа ще работи лично Езекел Гарсия Ромеу. В професионално отношение това е голямо предизвикателство - както за нас, така и за него.... Тук ще си дадат среща две естетики, предстоят ни много творчески провокации..."

 
За реализиране на проекта на видинския куклен театър е отпусната сума, значително по-малка от плануваната, затова и ще се търсят спонсори:

"...Орязването на бюджета води до едно огромно притеснение, защото, знайно е, че в България нямаме много навици да финансираме културни продукти, още по-малко куклен театър... А културата е един основен сектор в социалния живот и чрез културата могат да се кажат много неща... Сумата, която ще търсим не е малка и не знам доколко ще получа разбиране от институциите и фирмите, към които ще се обърна... Спектакълът не е много евтин, но пък разпространяването му също гълта много пари. Но нали това е целта на културната програма- колкото може по-мащабно да бъде разказано, показано и напомнено нашето председателство..."

Основната цел на съвместния проект е създаването на високо стойностен художествен продукт, който да съчетае българския професионализъм в областта на куклено-театралното изкуство и естетиката на френската театрална школа, представител на която е Езекел Гарсия Ромеу, световно признат творец-експериментатор, който търси пределите на човешкия потенциал.

"Това ще бъде един изключително любопитен спектакъл, каня на премиерата...хронолог"- каза Поли Трифонова.

Премиерата на "Хронолог- разказвач на време" ще бъде на 12 април във Видин. Планувани са и две постановки в София- на 14 април във Френския културен институт и на 22 май в НДК, както и по един спектакъл в Монтана, Белоградчик и Ботевград. Ще бъдат разпространени и много рекламни материали.

Вижте още

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се..

публикувано на 17.01.18 в 18:25

86 деца са били осиновени за 2017 година в Северозапада

86 деца са осиновени в трите области на Северозападна България през отминалата 2017 година. В област Монтана са осиновени 28 деца, за област Видин осиновените деца са 31, а за област Враца- 27 деца. В област Монтана има 22 национални осиновявания и 6 осиновявания от лица, които са с обичайно местопребиваване в чужбина. За област Видин са 20..

публикувано на 17.01.18 в 16:30

Наградиха най-добрите пожарникари за 2017 година във Видин

Приключи областният етап на ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" за 2017 година във Видин. Началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Станислав Генчев обяви и награди победителите в конкурса. Победител в раздел "А"- "Пожарникар на годината- комплексен победител" за 2017 година стана..

публикувано на 17.01.18 в 14:13

Андрей Андреев на 75

Поетът и преводач Андрей Андреев днес навършва 75 години. За носителя на Националната литературната награда "Георги Джагаров", годишнината е повод за равносметка. А подаръкът, който би го зарадвал най-много, е една приятелска дума от родния край: "Всяка една годишнина е повод за някаква равносметка, както и посрещането на новата година. Така че човек..

публикувано на 17.01.18 в 12:37
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46