100-годишният Испиридон Ивановски: "Да бъдем единни!"

Снимка: Петко Котларски

Дядо Испиридон Ивановски е роден в кюстендилското село Еремия на 30 декември 1917 година. Преди години затварят магазина в селото и той трябва да ходи 7 км пеша до съседното, за да пазарува. Това е и причината през 2000-та година дъщеря му, която живее в Мездра, да го вземе при нея.

100-годишният дядо е ветеран от Втората световна война, кандидат подофицер, бил е част от финалното настъпление към Германия. Той си спомня ясно военните действия, в които е участвал. Военната част, в която е служил, е преминала през Македония, Югославия и Унгария и е стигнала до Грац, Австрия, където им е било съобщено, че хитлеристка Германия е капитулирала. 

За ветерана от Втората световна война Ивановски най-голямото щастие е да вижда всеки път семейството си заедно и все така да се обичат и да се ценят.

На българите пожелава: "Да бъдем единни!"

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна акция. "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на традиционната изложба- базар в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев". Колегата Йорданка Петрова..

публикувано на 09.12.18 в 13:34

Любовта няма почивни дни

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина . Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с..

публикувано на 09.12.18 в 08:00

3-месечният Зак- енергичен, атлетичен палавник

В "97 лапи и една опашка" днес ви срещаме с един малък палавник- куче от породата Джак Ръсел териер. Тази порода е селектирана в Англия в началото на 19 век за лов на лисици от преподобния Джон Ръсел, от когото приема името си. Смята са, че тези кучета са сред най-умните и игриви представители на своя вид. Moгaт дa ce aдaптиpaт ĸъм вcяĸa cpeдa, дa..

публикувано на 07.12.18 в 16:33

Потомствен майстор на керамиката излага творби във Враца

Ралица Йовкова е потомствен майстор на керамиката , четвърто поколение. Израснала е в ателието на баща си, завършила е училище със специалност "Керамика" в Троян, а след това и Художествената академията, 10 години е преподавала по керамика в художествената гимназия по приложни изкуства в Троян. Свои произведения показва на традиционната коледна..

публикувано на 07.12.18 в 13:54

Червеният кръст започва раздаването на храни

Българският Червен кръст (БЧК) започна поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на уязвими български граждани. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 раздавателни пункта в цялата страна и ще продължи до 28 февруари. Пакетите са предвидени за 297 460 души, които са подавали документи в дирекции "Социално..

публикувано на 07.12.18 в 13:53