100-годишният Испиридон Ивановски: "Да бъдем единни!"

Снимка: Петко Котларски

Дядо Испиридон Ивановски е роден в кюстендилското село Еремия на 30 декември 1917 година. Преди години затварят магазина в селото и той трябва да ходи 7 км пеша до съседното, за да пазарува. Това е и причината през 2000-та година дъщеря му, която живее в Мездра, да го вземе при нея.

100-годишният дядо е ветеран от Втората световна война, кандидат подофицер, бил е част от финалното настъпление към Германия. Той си спомня ясно военните действия, в които е участвал. Военната част, в която е служил, е преминала през Македония, Югославия и Унгария и е стигнала до Грац, Австрия, където им е било съобщено, че хитлеристка Германия е капитулирала. 

За ветерана от Втората световна война Ивановски най-голямото щастие е да вижда всеки път семейството си заедно и все така да се обичат и да се ценят.

На българите пожелава: "Да бъдем единни!"

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 17 юни 2018 година

Световното първенство стартира. Интересни мачове ни предстоят. Заради това бързо си пускайте брой 212 на "Неделник", който вече е на сайта и след това се отдайте на футболни емоции. Разлистваме старите вестници за начало. След това: Трета книга за Смоляновци издаде роденият в монтанското село проф. Георги Петков . "Поглед към миналото на..

публикувано на 17.06.18 в 13:41

Вярата е благословение и светлина за нас

В тази неделя, Църквата си спомня за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). Празникът "Събор на светите Доростолски мъченици" , е установен от БПЦ-БП през 2016 г., като всяка година се отбелязва тържествено именно в Третата неделя след Петдесетница . Евангелски текст: "Никой..

публикувано на 17.06.18 в 08:00

Кариеристка или домакиня? ("Пица на парче")

  Кариера или семейство, семейство или кариера? Днешните мъже като че ли са привлечени повече от жени, които имат кариера, а не от тези, които са „вързани“ до печката и домакинстват като за световното, но не Световното по футбол  ;)  Съгласни ли сте с това и смятате ли, че идеалната съпруга, тип „домакиня“ вече е отживелица? Каква предпочитате да..

публикувано на 16.06.18 в 12:47

Запознайте се с Феймъс Дарън Бай Голд Мел

Десислава Рангелова и приятелят и Калоян Цветков имат домашен любимец- голдън редривър . Той се казва Дарън, но името му е по- дълго- цялото му официално име е Феймъс Дарън Бай Голд Мел , защото зад неговото име се слага и името на развъдника от който е взет. Той е само на 4 месеца, но вече е с награда от конкурс който е проведен в село..

публикувано на 15.06.18 в 18:05

Видинчани представиха България на световен форум за застъпничеството

Седемнадесети световен конгрес "Инклюжън Интернешънъл" ("Inclusion International") събра хора и организации от цял ​​свят, в началото на този месец, за да се учат и да се вдъхновяват. Заедно те поемат по нелекият път да направят приобщаването реалност за хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Световният конгрес се организира от..

публикувано на 15.06.18 в 16:03
Даниел Иванов от новоселския клуб на младите възрожденци с грамотата от срещата във Видин.

Младите възрожденци от Ново село със специална награда

Ежегодна среща на клубовете „Млади възрожденци“ от Видинска област се проведе в областна управа- Видин на 12 юни /вторник/. На нея присъства Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Клубът на новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се  представи със спектакъла „В запустялата воденица“, посветен на..

публикувано на 15.06.18 в 09:57