Монтана подготвя бюджет от над 40 милиона лева

Снимка: Любо Андреев

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

"В следващите месеци той може да се увеличи. Изпълнението на приходната част ще е предизвикателство пред нас", заяви кметът на Монтана Златко Живков по време на публичното обсъждане на рамката.

21 милиона 110 хиляди лева е държавната субсидия, над 18 милиона са предвидените собствени приходи. Капиталовите разходите са в размер на 810 хиляди лева. И през тази година ще продължи изпълнението на четирите проекта по градска среда, ремонта на булевард "Христо Ботев", ул. "Индустриална".
   
С 320 000 лв ще продължи довършването на бул. "Хаджи Димитър" след улица "Опълченска", за да се свърже с парковете "Калето" и "Огоста". 60 000 лева са заложени за нови тротоари. В поименния списък за капиталови разходи са включени: 50 000 за система за  SMS паркиране; 90 000 лв за зимно поддържане на общинските пътища. Предвидени са 460 000 лв за  изработка на иконостас и зографисването на храма "Свети Дух" в Монтана. За новата черква средства ще дойдат и от дарители, които вече са заявили желанието си да помогнат. За разширяване на гробищния парк в Монтана има 120 000 лева.

"Амбицирани сме да довърши църквите, читалищата и кметствата в селата"
, допълни Златко Живков.
   
В бюджета на Монтана за 2018 година са предвидени 42 000 лева за изграждането на подпорна стена на детска градина №3. Заделят се по 20 000 лева за фонд "Ин витро" и за децата с изявени дарби. Пари ще има за издръжката на дружествата на диабетиците и останалите сдружения на хора с хронични заболявания, клубовете на пенсионерите. Предвидени са и 25 000 лева за безплатни карти за пътуване по градските автобусни линии на хората над 70- годишна възраст от Монтана. Председателят на Общинския съвет Иво Иванов изказа своята подкрепа за бюджет 2018:

"Очевидна е подкрепата за бизнеса, продължаване на социалната част. Става въпрос за модернизация на Монтана, за спортна инфраструктура, за градска среда."

Окончателното гласуване на бюджета на Монтана за настоящата година е на 30 януари.


Вижте още

10- ти фолклорен събор "Свидня"

Над 250 самодейци от Северозападна България пяха и танцуваха на традиционния фолклорен фестивал "Свидня". За 10-ти пореден път събора се проведе на "Попов мост", на разклона за селата Говежда и Копиловци. Кметът на община Георги Дамяново Цветелина Александрова даде старт на фестивала "Свидня" и премина под венец от цветя и билки, изплетен за..

публикувано на 23.06.18 в 16:59

Денят на енергетика отбелязаха в Козлодуй

Празникът на енергетика отбелязаха с празнична програма в атомната столица на България Козлодуй. Събитието се състоя в „Ботев парк“ и събра стотици жители и гости на града. Празникът откри Иван Андреев , изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй. „Искам да благодаря на всички вас за труда, който положихте през изминалата година, за..

публикувано на 23.06.18 в 16:55
Северняшката сватба

Фолклорният събор "Леденика" стартира за пореден път във Враца

Под звуците на чанове бе открито третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. След капризите на времето от отминалата нощ, слънцето отново се показа, което предизвика стотици да тръгнат към Балкана, за да участват в събитието. „Енергията на българския фолклор ни събира и обединява. Чрез Събора възраждаме българските традиции и..

публикувано на 23.06.18 в 16:19

Археолози с откритие във Враца

Врачански археолози откриха гроб от Средновековието с кости, датирани между ХII и XIV при проучване на укрепения манастирски комплекс "Света Троица", който е издигнат през ХVII век край града. Екипът от регионалния исторически музей с ръководител Александра Петрова проучва за трети сезон останките от манастира от Късното Средновековие. В..

публикувано на 23.06.18 в 16:06

Две оряховски села започнаха да асфалтират път

Над шейсет човека от селата Горни и Долен Вадин се включиха в почистването и асфалтирането на пътя към съседното село Крушовене, каза за Радио Видин  Анелия Спасова, секретарна читалище "Съзнание" в Долни Вадин. "Бяхме над шейсет човека. Кметовете на селата Горни, Долни Вадин и Крушовене също се включиха и помогнаха доста. Окастрихме около..

публикувано на 23.06.18 в 15:24

Академия за бъдещи първокласници се проведе в Мездра

ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" Мездра проведе "Лятна академия" за бъдещи първокласници. Целта на академията, която се водеше от класните ръководители Мирослава Медньова и Даринка Данова, бе децата да се опознаят, да се предизвика у тях интерес към ученето и по-лесното преминава от детската градина към ученическия чин. Децата рисуваха на асфалт и..

публикувано на 23.06.18 в 14:32