Монтана подготвя бюджет от над 40 милиона лева

Снимка: Любо Андреев

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

"В следващите месеци той може да се увеличи. Изпълнението на приходната част ще е предизвикателство пред нас", заяви кметът на Монтана Златко Живков по време на публичното обсъждане на рамката.

21 милиона 110 хиляди лева е държавната субсидия, над 18 милиона са предвидените собствени приходи. Капиталовите разходите са в размер на 810 хиляди лева. И през тази година ще продължи изпълнението на четирите проекта по градска среда, ремонта на булевард "Христо Ботев", ул. "Индустриална".
   
С 320 000 лв ще продължи довършването на бул. "Хаджи Димитър" след улица "Опълченска", за да се свърже с парковете "Калето" и "Огоста". 60 000 лева са заложени за нови тротоари. В поименния списък за капиталови разходи са включени: 50 000 за система за  SMS паркиране; 90 000 лв за зимно поддържане на общинските пътища. Предвидени са 460 000 лв за  изработка на иконостас и зографисването на храма "Свети Дух" в Монтана. За новата черква средства ще дойдат и от дарители, които вече са заявили желанието си да помогнат. За разширяване на гробищния парк в Монтана има 120 000 лева.

"Амбицирани сме да довърши църквите, читалищата и кметствата в селата"
, допълни Златко Живков.
   
В бюджета на Монтана за 2018 година са предвидени 42 000 лева за изграждането на подпорна стена на детска градина №3. Заделят се по 20 000 лева за фонд "Ин витро" и за децата с изявени дарби. Пари ще има за издръжката на дружествата на диабетиците и останалите сдружения на хора с хронични заболявания, клубовете на пенсионерите. Предвидени са и 25 000 лева за безплатни карти за пътуване по градските автобусни линии на хората над 70- годишна възраст от Монтана. Председателят на Общинския съвет Иво Иванов изказа своята подкрепа за бюджет 2018:

"Очевидна е подкрепата за бизнеса, продължаване на социалната част. Става въпрос за модернизация на Монтана, за спортна инфраструктура, за градска среда."

Окончателното гласуване на бюджета на Монтана за настоящата година е на 30 януари.


Вижте още

Изложба за Търновската конституция тръгва от Видин

Изложба , посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция , беше открита днес, 18 декември, във Видин . Експозицията е подредена в музей "Кръстатата казарма".  Изложбата  представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание , приело Търновската..

публикувано на 18.12.18 в 12:30

Малки таланти правят коледно шоу във Видин

Детското коледно шоу "Звезди край елхата" ще представят талантите от школите по изкуствата към Народно читалище "Цвят" във Видин . Танц по музика на Чайковски са подготвили децата от школата по балет. За тях това ще бъде първата голяма изява след възстановяването на школата през есента, обясни балетният педагог Ева Иванова :  "Подготвили сме..

публикувано на 18.12.18 в 11:54

Общинският съвет в Белоградчик ще решава за заем и временна комисия

От 14.00 часа днес, 18 декември, в Заседателната зала на Община Белоградчик започва последната за 2018 г. сесия на Общинския съвет . Проектът за дневен ред е кратък – само от пет точки. Най – напред съветниците ще пр иемат решение за корекция на поименни списъци за капиталови разходи за 2018 година . След това местният парламент трябва да приеме..

публикувано на 18.12.18 в 10:01

Обжалваха присъдите на биячи на таксиметров шофьор

Защитата на малтретирания Венцислав Тодоров обжалва присъдата на врачанския окръжен съд срещу мъчителите му Милен Младенов и Евстати Евсатиев. Информацията беше потвърдена от адвоката на пострадалия Светла Генова. Почти веднага след произнасянето на присъдата срещу двамата насилници в петък, родителите на Венцислав и младият мъж от село..

публикувано на 18.12.18 в 09:53

76-годишен мъж е загинал при пожар в дома си в село Тошевци

 Венелин Велков е живял сам, каза за радио Видин кметът на селото Маргарита Велкова .  "Той не чуваше добре, починаха децата, след това и съпругата му" , добави кметицата. Тялото е транспортирано за аутопсия във видинската болница . Според първоначалните данни на полицията вероятната причина за пожара е непредпазливост при боравене с печка на..

публикувано на 18.12.18 в 09:16
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова с приемни за граждани в област Видин

Днес и утре,  18 и 19 декември,  омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията ще приемат граждани във всички единадесет общини на област Видин,  включително и в кметството на гр. Дунавци , съобщиха от администрацията на омбудсмана. Общественият защитник ще приема в Областна администрация Видин днес от 12.30 часа, а в останалите общини от областта..

публикувано на 18.12.18 в 08:00