Монтана подготвя бюджет от над 40 милиона лева

Снимка: Любо Андреев

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

"В следващите месеци той може да се увеличи. Изпълнението на приходната част ще е предизвикателство пред нас", заяви кметът на Монтана Златко Живков по време на публичното обсъждане на рамката.

21 милиона 110 хиляди лева е държавната субсидия, над 18 милиона са предвидените собствени приходи. Капиталовите разходите са в размер на 810 хиляди лева. И през тази година ще продължи изпълнението на четирите проекта по градска среда, ремонта на булевард "Христо Ботев", ул. "Индустриална".
   
С 320 000 лв ще продължи довършването на бул. "Хаджи Димитър" след улица "Опълченска", за да се свърже с парковете "Калето" и "Огоста". 60 000 лева са заложени за нови тротоари. В поименния списък за капиталови разходи са включени: 50 000 за система за  SMS паркиране; 90 000 лв за зимно поддържане на общинските пътища. Предвидени са 460 000 лв за  изработка на иконостас и зографисването на храма "Свети Дух" в Монтана. За новата черква средства ще дойдат и от дарители, които вече са заявили желанието си да помогнат. За разширяване на гробищния парк в Монтана има 120 000 лева.

"Амбицирани сме да довърши църквите, читалищата и кметствата в селата"
, допълни Златко Живков.
   
В бюджета на Монтана за 2018 година са предвидени 42 000 лева за изграждането на подпорна стена на детска градина №3. Заделят се по 20 000 лева за фонд "Ин витро" и за децата с изявени дарби. Пари ще има за издръжката на дружествата на диабетиците и останалите сдружения на хора с хронични заболявания, клубовете на пенсионерите. Предвидени са и 25 000 лева за безплатни карти за пътуване по градските автобусни линии на хората над 70- годишна възраст от Монтана. Председателят на Общинския съвет Иво Иванов изказа своята подкрепа за бюджет 2018:

"Очевидна е подкрепата за бизнеса, продължаване на социалната част. Става въпрос за модернизация на Монтана, за спортна инфраструктура, за градска среда."

Окончателното гласуване на бюджета на Монтана за настоящата година е на 30 януари.


Вижте още

Видинският митрополот Даниил отслужи празнично богослужение в Белоградчик

Миряните от Белоградчик имаха удоволствието и честта да изслушат празничната служба в четвъртата неделя от Великия пост, отслужена от Негово Високопреосвещевнство Видински митрополит Даниил. В проповедта, с която се обърна към присъстващите в храма   митрополит Даниил умело използва притчата за целителната сила на вярата в Бог, за да постави въпроса..

публикувано на 18.03.18 в 15:13

Сериозни щети след ураганния вятър във Врачанско

Бурен вятър, чийто пориви достигнаха до 120 км в час, премина през изминалата нощ над Враца и околните села. Над 30 са подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са предимно за скъсани жици по електрическата мрежа и прекършени ел. стълбове, което е довело до прекъсване на електрозахранването..

публикувано на 18.03.18 в 14:52

Успешна 2017 година за читалището в Долна Кремена

Най-старото читалище в община Мездра - "Просвета 1897" Долна Кремена проведе своето годишно отчетно събрание. Доклад за работата на Настоятелството през 2017 година прочете председателят на читалището Мариана Серафимова : " През отчетната година Настоятелството на читалището работи в съответствие с изискванията на  Закона за народните..

публикувано на 18.03.18 в 14:37

Аварирал ТИР запуши трафика по Е79

Аварирал ТИР със софийски номера запуши трафика по Е79. Инцидентът се е случил днес по обяд край моста на моста на Краводер. Тираджията – мъж на видима възраст около 35 г., е опитал да избегне дупка, но при спешната маневра е изпуснал контрола над камиона и повлечен от товара е спрял в крайпътната канавка. Районът е обезопасен и..

публикувано на 18.03.18 в 13:55

Отново протест за болницата във Враца

Лошото време не уплаши врачани и те излязоха на протест пред областна администрация. Повод за негодуванието е финансовото състояние на МБАЛ „Христо Ботев“ и неяснотата около нейното бъдеще. " Толкова години ние си дадохме труда и здравето да работим в строителството, и болницата ни беше една от най- хубавите в целия врачански регион. Сега ще гледаме..

публикувано на 18.03.18 в 13:30

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи

Оранжев код за силен вятър и обилни валежи е обявен за днес за цялата страна. Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 25 л/кв.м, в Предбалкана ще са и повече, съобщават от НИМХ..

публикувано на 18.03.18 в 08:10