Снимката на 12 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ оспори решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 15.12.2017 година, с което са утвърдени нови цени на водата на 16 В и К- дружества, сред които са тези във Враца и Монтана.

Промяната на гарантирания минимален доход, който от  първи януари е 75 лева, променя размера на отпусканите месечни добавки за социална интеграция и размера на месечните помощи. За транспортни услуги месечната добавка се увеличава от 9 лева и 75 стотинки на 11 лева и 25 стотинки. За ползване на информационни и телекомуникационни услуги добавката нараства от 13 лева на 15. Добавка за обучение- от 13 лева на 15. При извършено балнеолечение или рехабилитационни услуги до трикратния размер на гарантирания минимален доход се отпуска тази добавка, която също се увеличава от 195 на 225 лева. За диетично хранене и лекарствени продукти- от 9,75 лева на 11,25 лева.

От днес се приемат плащания за данък върху превозните средства и за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик. При заплащане на цялото задължение в срок до 30 април се ползва 5% отстъпка. Срокът за подаване на годишните декларации за туристически данък за 2017 година и за облагане с патентен данък за 2018 година изтича на 31 януари. Заплащането на такса за притежаване на куче за текущата година е до 2 април 2018 година.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. Посещението бе във връзка с обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ.


Тази сутрин в 06.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин, в посока Дунавци. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил "Ауди", управляван от 34-годишен от град Дунавци, е навлязъл в насрещната лента и се блъснал в товарен автомобил. Според първоначалните данни причината за катастрофата е неправилно изпреварване (при непрекъсната осева линия, забраняваща изпреварване). Шофьорът на леката кола е загинал на място.

С решение на Върховен административен съд, считано от 11.01.2018 година, главен инспектор Красимир Йончев е назначен на ръководна длъжност- началник на Районно управление - Бяла Слатина при Областна дирекция на МВР. Красимир Йончев подаде оставка като началник на Районното управление на полицията в Бяла Слатина през юли 2016 година, след което се отказа да напуска поста, но вече заявлението му беше разписано. След обжалване съдът го възстанови на работа.

При трудова злополука днес във Враца почина мъж, премазан от мраморен блок. Работникът - Пламен Петков, е на 42 години. Загиналият е работник във варненска фирма за скално-облицовъчна дейност /"Попчев Стоун"/, чието производствено хале се намира в Западна промишлена зона.

Проектът "Информирани, успешни, здрави" на ученици от 9 - 12 клас на СУ "Свети Климент Охридски" от мездренското село Зверино е сред одобрените 102 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" за учебната 2017/2018 година. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България и се провежда за десети пореден път.

Закупуване на носии, открита сцена, създаване на младежки клуб, строителство на  детска площадка и кът за отдих- това  са предложенията, които ще бъдат финансирани от фонда за местни инициативи на община Монтана. Той се администрира от Агенция за регионално развитие и бизнесцентър Огоста. Днес бяха връчени договорите за изпълнение на одобрените шест, от общо 26 представени проекта. Разпределени са  близо 16 хиляди и 500 лева.

Изложба живопис е представена в Общинската художествена галерия в Лом. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път показва своето творчество на жителите на града.

На 12 януари 2018 – деня, в който основно училище „Н.Й.Вапцаров”- село Селановци навърши 60 години, учениците от групите за целодневна организация /занималните/ подготвиха и представиха празника "Банго Васил", в който се преплитаха обреди, песни, танци и поучителна приказка. Гости на празника бяха родители и учители.

Драматичният театър в Монтана гостува в Ниш с комедията от Рей Куни "Луди пари". Спектакълът ще се играе от 13,00 часа, сръбско време, на площада в града и е част от тържествата по случай Православната Нова година. 


Читалището в Ново село се готви за годишно отчетно събрание. За да се спази законът, един месец предварително са разлепени обяви с дневния ред пред читалището и на най-посещаваните места в селото. Общо 227 читатели и ползватели на читалнята и библиотечния център са били обслужвани през 2017 г. Фондът на библиотеката наброява малко над 11 000 книги, като 14 нови книги са закупени със собствени средства.


Вижте още

10- ти фолклорен събор "Свидня"

Над 250 самодейци от Северозападна България пяха и танцуваха на традиционния фолклорен фестивал "Свидня". За 10-ти пореден път събора се проведе на "Попов мост", на разклона за селата Говежда и Копиловци. Кметът на община Георги Дамяново Цветелина Александрова даде старт на фестивала "Свидня" и премина под венец от цветя и билки, изплетен за..

публикувано на 23.06.18 в 16:59

Денят на енергетика отбелязаха в Козлодуй

Празникът на енергетика отбелязаха с празнична програма в атомната столица на България Козлодуй. Събитието се състоя в „Ботев парк“ и събра стотици жители и гости на града. Празникът откри Иван Андреев , изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй. „Искам да благодаря на всички вас за труда, който положихте през изминалата година, за..

публикувано на 23.06.18 в 16:55
Северняшката сватба

Фолклорният събор "Леденика" стартира за пореден път във Враца

Под звуците на чанове бе открито третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. След капризите на времето от отминалата нощ, слънцето отново се показа, което предизвика стотици да тръгнат към Балкана, за да участват в събитието. „Енергията на българския фолклор ни събира и обединява. Чрез Събора възраждаме българските традиции и..

публикувано на 23.06.18 в 16:19

Археолози с откритие във Враца

Врачански археолози откриха гроб от Средновековието с кости, датирани между ХII и XIV при проучване на укрепения манастирски комплекс "Света Троица", който е издигнат през ХVII век край града. Екипът от регионалния исторически музей с ръководител Александра Петрова проучва за трети сезон останките от манастира от Късното Средновековие. В..

публикувано на 23.06.18 в 16:06

Две оряховски села започнаха да асфалтират път

Над шейсет човека от селата Горни и Долен Вадин се включиха в почистването и асфалтирането на пътя към съседното село Крушовене, каза за Радио Видин  Анелия Спасова, секретарна читалище "Съзнание" в Долни Вадин. "Бяхме над шейсет човека. Кметовете на селата Горни, Долни Вадин и Крушовене също се включиха и помогнаха доста. Окастрихме около..

публикувано на 23.06.18 в 15:24

Академия за бъдещи първокласници се проведе в Мездра

ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" Мездра проведе "Лятна академия" за бъдещи първокласници. Целта на академията, която се водеше от класните ръководители Мирослава Медньова и Даринка Данова, бе децата да се опознаят, да се предизвика у тях интерес към ученето и по-лесното преминава от детската градина към ученическия чин. Децата рисуваха на асфалт и..

публикувано на 23.06.18 в 14:32