Снимката на 12 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ оспори решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 15.12.2017 година, с което са утвърдени нови цени на водата на 16 В и К- дружества, сред които са тези във Враца и Монтана.

Промяната на гарантирания минимален доход, който от  първи януари е 75 лева, променя размера на отпусканите месечни добавки за социална интеграция и размера на месечните помощи. За транспортни услуги месечната добавка се увеличава от 9 лева и 75 стотинки на 11 лева и 25 стотинки. За ползване на информационни и телекомуникационни услуги добавката нараства от 13 лева на 15. Добавка за обучение- от 13 лева на 15. При извършено балнеолечение или рехабилитационни услуги до трикратния размер на гарантирания минимален доход се отпуска тази добавка, която също се увеличава от 195 на 225 лева. За диетично хранене и лекарствени продукти- от 9,75 лева на 11,25 лева.

От днес се приемат плащания за данък върху превозните средства и за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик. При заплащане на цялото задължение в срок до 30 април се ползва 5% отстъпка. Срокът за подаване на годишните декларации за туристически данък за 2017 година и за облагане с патентен данък за 2018 година изтича на 31 януари. Заплащането на такса за притежаване на куче за текущата година е до 2 април 2018 година.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. Посещението бе във връзка с обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ.


Тази сутрин в 06.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин, в посока Дунавци. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил "Ауди", управляван от 34-годишен от град Дунавци, е навлязъл в насрещната лента и се блъснал в товарен автомобил. Според първоначалните данни причината за катастрофата е неправилно изпреварване (при непрекъсната осева линия, забраняваща изпреварване). Шофьорът на леката кола е загинал на място.

С решение на Върховен административен съд, считано от 11.01.2018 година, главен инспектор Красимир Йончев е назначен на ръководна длъжност- началник на Районно управление - Бяла Слатина при Областна дирекция на МВР. Красимир Йончев подаде оставка като началник на Районното управление на полицията в Бяла Слатина през юли 2016 година, след което се отказа да напуска поста, но вече заявлението му беше разписано. След обжалване съдът го възстанови на работа.

При трудова злополука днес във Враца почина мъж, премазан от мраморен блок. Работникът - Пламен Петков, е на 42 години. Загиналият е работник във варненска фирма за скално-облицовъчна дейност /"Попчев Стоун"/, чието производствено хале се намира в Западна промишлена зона.

Проектът "Информирани, успешни, здрави" на ученици от 9 - 12 клас на СУ "Свети Климент Охридски" от мездренското село Зверино е сред одобрените 102 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" за учебната 2017/2018 година. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България и се провежда за десети пореден път.

Закупуване на носии, открита сцена, създаване на младежки клуб, строителство на  детска площадка и кът за отдих- това  са предложенията, които ще бъдат финансирани от фонда за местни инициативи на община Монтана. Той се администрира от Агенция за регионално развитие и бизнесцентър Огоста. Днес бяха връчени договорите за изпълнение на одобрените шест, от общо 26 представени проекта. Разпределени са  близо 16 хиляди и 500 лева.

Изложба живопис е представена в Общинската художествена галерия в Лом. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път показва своето творчество на жителите на града.

На 12 януари 2018 – деня, в който основно училище „Н.Й.Вапцаров”- село Селановци навърши 60 години, учениците от групите за целодневна организация /занималните/ подготвиха и представиха празника "Банго Васил", в който се преплитаха обреди, песни, танци и поучителна приказка. Гости на празника бяха родители и учители.

Драматичният театър в Монтана гостува в Ниш с комедията от Рей Куни "Луди пари". Спектакълът ще се играе от 13,00 часа, сръбско време, на площада в града и е част от тържествата по случай Православната Нова година. 


Читалището в Ново село се готви за годишно отчетно събрание. За да се спази законът, един месец предварително са разлепени обяви с дневния ред пред читалището и на най-посещаваните места в селото. Общо 227 читатели и ползватели на читалнята и библиотечния център са били обслужвани през 2017 г. Фондът на библиотеката наброява малко над 11 000 книги, като 14 нови книги са закупени със собствени средства.


Вижте още

Снимката на 18 септември 2018 година

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива" . Можете да се подпишете в подкрепа на каузата на майките на деца с увреждания всеки ден от 10 до 11 часа пред бившия магазин "Валентина" в центъра на Видин. С около 20 лева ще е повишението на..

публикувано на 18.09.18 в 17:50

Катастрофа с две жертви край Бяла Слатина

Млад мъж и жена, бременна в 5-ия месец, са загиналите при тежка катастрофа , която стана в ранния следобед днес край Бяла Слатина .  Вероятната причина за инцидента е шофиране с превишена скорост от страна на шофьора, показват първоначалните версии на криминалистите. Ударът е бил в дърво и е станал на прав участък на пътя към село..

публикувано на 18.09.18 в 16:52

По-малко жертви на пътя отчитат в Монтана

Намаляване на пътния травматизъм в област Монтана отчетоха от пътната полиция.  До края на август в региона са станали 94 тежки пътно-транспортни произшествия, с 5-ма убити и 129 ранени. За същия период на миналата година със 7 повече са катастрофите и ранените. Загиналите на пътя са със 7 по-малко, съобщи главен инспектор Елвис Иванов , началник..

публикувано на 18.09.18 в 16:44

Свободен достъп до музеи в oбщина Видин от 21 до 23 септември

С тази инициатива Община Видин се присъединява към Европейските дни на наследството , които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. В периода от 21 до 23 септември ще бъдат отворени за посетители вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”, от 9:30 ч. до 17:00 ч. Целта на Дните е..

публикувано на 18.09.18 в 15:43

Над 300 са подписите във Видин в подкрепа на "Системата ни убива"

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива" . Инициативата е на майките на деца с увреждания срещу социалната политика на държавата. "До сега сме събрали 368 подписа. За съжаление много малко хора се подписват. Всеки минава, поглежда..

публикувано на 18.09.18 в 14:15
Ангел Джамбазки, евродепутат

Евродепутат настоя за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че България има огромна нужда от атомната електроцентрала в Козлодуй и бързото построяване на нова мощност на площадката ѝ, която да гарантира икономиката и енергийната ни система. „Защитавам АЕЦ в Козлодуй не само защото това е нашето последно високотехнологично предприятие и в него работят..

публикувано на 18.09.18 в 13:42