Снимката на 12 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ оспори решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 15.12.2017 година, с което са утвърдени нови цени на водата на 16 В и К- дружества, сред които са тези във Враца и Монтана.

Промяната на гарантирания минимален доход, който от  първи януари е 75 лева, променя размера на отпусканите месечни добавки за социална интеграция и размера на месечните помощи. За транспортни услуги месечната добавка се увеличава от 9 лева и 75 стотинки на 11 лева и 25 стотинки. За ползване на информационни и телекомуникационни услуги добавката нараства от 13 лева на 15. Добавка за обучение- от 13 лева на 15. При извършено балнеолечение или рехабилитационни услуги до трикратния размер на гарантирания минимален доход се отпуска тази добавка, която също се увеличава от 195 на 225 лева. За диетично хранене и лекарствени продукти- от 9,75 лева на 11,25 лева.

От днес се приемат плащания за данък върху превозните средства и за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик. При заплащане на цялото задължение в срок до 30 април се ползва 5% отстъпка. Срокът за подаване на годишните декларации за туристически данък за 2017 година и за облагане с патентен данък за 2018 година изтича на 31 януари. Заплащането на такса за притежаване на куче за текущата година е до 2 април 2018 година.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. Посещението бе във връзка с обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ.


Тази сутрин в 06.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин, в посока Дунавци. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил "Ауди", управляван от 34-годишен от град Дунавци, е навлязъл в насрещната лента и се блъснал в товарен автомобил. Според първоначалните данни причината за катастрофата е неправилно изпреварване (при непрекъсната осева линия, забраняваща изпреварване). Шофьорът на леката кола е загинал на място.

С решение на Върховен административен съд, считано от 11.01.2018 година, главен инспектор Красимир Йончев е назначен на ръководна длъжност- началник на Районно управление - Бяла Слатина при Областна дирекция на МВР. Красимир Йончев подаде оставка като началник на Районното управление на полицията в Бяла Слатина през юли 2016 година, след което се отказа да напуска поста, но вече заявлението му беше разписано. След обжалване съдът го възстанови на работа.

При трудова злополука днес във Враца почина мъж, премазан от мраморен блок. Работникът - Пламен Петков, е на 42 години. Загиналият е работник във варненска фирма за скално-облицовъчна дейност /"Попчев Стоун"/, чието производствено хале се намира в Западна промишлена зона.

Проектът "Информирани, успешни, здрави" на ученици от 9 - 12 клас на СУ "Свети Климент Охридски" от мездренското село Зверино е сред одобрените 102 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" за учебната 2017/2018 година. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България и се провежда за десети пореден път.

Закупуване на носии, открита сцена, създаване на младежки клуб, строителство на  детска площадка и кът за отдих- това  са предложенията, които ще бъдат финансирани от фонда за местни инициативи на община Монтана. Той се администрира от Агенция за регионално развитие и бизнесцентър Огоста. Днес бяха връчени договорите за изпълнение на одобрените шест, от общо 26 представени проекта. Разпределени са  близо 16 хиляди и 500 лева.

Изложба живопис е представена в Общинската художествена галерия в Лом. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път показва своето творчество на жителите на града.

На 12 януари 2018 – деня, в който основно училище „Н.Й.Вапцаров”- село Селановци навърши 60 години, учениците от групите за целодневна организация /занималните/ подготвиха и представиха празника "Банго Васил", в който се преплитаха обреди, песни, танци и поучителна приказка. Гости на празника бяха родители и учители.

Драматичният театър в Монтана гостува в Ниш с комедията от Рей Куни "Луди пари". Спектакълът ще се играе от 13,00 часа, сръбско време, на площада в града и е част от тържествата по случай Православната Нова година. 


Читалището в Ново село се готви за годишно отчетно събрание. За да се спази законът, един месец предварително са разлепени обяви с дневния ред пред читалището и на най-посещаваните места в селото. Общо 227 читатели и ползватели на читалнята и библиотечния център са били обслужвани през 2017 г. Фондът на библиотеката наброява малко над 11 000 книги, като 14 нови книги са закупени със собствени средства.


Вижте още

Снимката на 16 януари 2018 година

Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. Работата на снегопочистващата техника продължи и през деня, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". През изминалото денонощие екипи на сектор "Специализирани оперативни дейности" в Монтана са изтеглили..

публикувано на 16.01.18 в 17:55

Наградиха община Мездра като ЕДЕН дестинация

Община Мездра е сред петте общини, наградени от Министерството на туризма по проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България“. Проектът се финансира от Европейската комисия, а целта е да се привлече вниманието към по-малко известни културно-исторически дестинации, които предлагат специфична форма на туризъм.   "Спечелихме приза, като по..

публикувано на 16.01.18 в 17:41

Опасен чат публикува провокативни снимки на ученици от Видин

Сайт, с отворена "чат стая", в която се публикуват снимки и видеоклипове на ученици от Видин, придоби поплярност в последните дни и внесе смут сред ученици, родители и учители.   Някои от публикуваните снимки са безобидни, но има и провокативни. Последните проучвания показват IP адрес във Вашингтон. Първоначално чат стаята е била затворена, в нея..

публикувано на 16.01.18 в 17:18

Депутат одобри приема след 7 клас във Враца

"Нужна е промяна в системата, затова смятам, че крачката, направена в община Враца по отношение на държавния план-прием в училищата след VІІ клас, е правилна" – това обяви на извънреден брифинг Петя Аврамова, народен представител от ГЕРБ във Врачанско. Тя коментира като точно решението от 26 паралелки в 16 обучението да е професионално, а в 10 –..

публикувано на 16.01.18 в 16:12

Враца ще разполага с бюджет от близо 50 милиона лева

През 2018 година Община Враца ще разполага със средства в размер на 49 491 243 лв., което е с 3 500 000 лв. повече в сравнение с 2017 година. В тази сума не е включен преходният остатък, който е над 5 млн. лв. Директорът на Дирекция "Финансово-счетоводна дейност" Румяна Маринова представи в детайли проектобюджета за 2018 година на Община Враца...

публикувано на 16.01.18 в 13:23

Почина българският езиковед проф. Стефан Брезински

На 86-годишна възраст почина големият български езиковед проф. Стефан Брезински. Дългогодишен преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", обучил поколения български вестникари. С Ново село бяха свързани последните години от творческия път на българския езиковед. В селото намери пристан от житейската суматоха и много приятели, а..

публикувано на 16.01.18 в 13:06