Снимката на 12 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ оспори решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 15.12.2017 година, с което са утвърдени нови цени на водата на 16 В и К- дружества, сред които са тези във Враца и Монтана.

Промяната на гарантирания минимален доход, който от  първи януари е 75 лева, променя размера на отпусканите месечни добавки за социална интеграция и размера на месечните помощи. За транспортни услуги месечната добавка се увеличава от 9 лева и 75 стотинки на 11 лева и 25 стотинки. За ползване на информационни и телекомуникационни услуги добавката нараства от 13 лева на 15. Добавка за обучение- от 13 лева на 15. При извършено балнеолечение или рехабилитационни услуги до трикратния размер на гарантирания минимален доход се отпуска тази добавка, която също се увеличава от 195 на 225 лева. За диетично хранене и лекарствени продукти- от 9,75 лева на 11,25 лева.

От днес се приемат плащания за данък върху превозните средства и за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик. При заплащане на цялото задължение в срок до 30 април се ползва 5% отстъпка. Срокът за подаване на годишните декларации за туристически данък за 2017 година и за облагане с патентен данък за 2018 година изтича на 31 януари. Заплащането на такса за притежаване на куче за текущата година е до 2 април 2018 година.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. Посещението бе във връзка с обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ.


Тази сутрин в 06.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин, в посока Дунавци. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил "Ауди", управляван от 34-годишен от град Дунавци, е навлязъл в насрещната лента и се блъснал в товарен автомобил. Според първоначалните данни причината за катастрофата е неправилно изпреварване (при непрекъсната осева линия, забраняваща изпреварване). Шофьорът на леката кола е загинал на място.

С решение на Върховен административен съд, считано от 11.01.2018 година, главен инспектор Красимир Йончев е назначен на ръководна длъжност- началник на Районно управление - Бяла Слатина при Областна дирекция на МВР. Красимир Йончев подаде оставка като началник на Районното управление на полицията в Бяла Слатина през юли 2016 година, след което се отказа да напуска поста, но вече заявлението му беше разписано. След обжалване съдът го възстанови на работа.

При трудова злополука днес във Враца почина мъж, премазан от мраморен блок. Работникът - Пламен Петков, е на 42 години. Загиналият е работник във варненска фирма за скално-облицовъчна дейност /"Попчев Стоун"/, чието производствено хале се намира в Западна промишлена зона.

Проектът "Информирани, успешни, здрави" на ученици от 9 - 12 клас на СУ "Свети Климент Охридски" от мездренското село Зверино е сред одобрените 102 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" за учебната 2017/2018 година. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България и се провежда за десети пореден път.

Закупуване на носии, открита сцена, създаване на младежки клуб, строителство на  детска площадка и кът за отдих- това  са предложенията, които ще бъдат финансирани от фонда за местни инициативи на община Монтана. Той се администрира от Агенция за регионално развитие и бизнесцентър Огоста. Днес бяха връчени договорите за изпълнение на одобрените шест, от общо 26 представени проекта. Разпределени са  близо 16 хиляди и 500 лева.

Изложба живопис е представена в Общинската художествена галерия в Лом. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път показва своето творчество на жителите на града.

На 12 януари 2018 – деня, в който основно училище „Н.Й.Вапцаров”- село Селановци навърши 60 години, учениците от групите за целодневна организация /занималните/ подготвиха и представиха празника "Банго Васил", в който се преплитаха обреди, песни, танци и поучителна приказка. Гости на празника бяха родители и учители.

Драматичният театър в Монтана гостува в Ниш с комедията от Рей Куни "Луди пари". Спектакълът ще се играе от 13,00 часа, сръбско време, на площада в града и е част от тържествата по случай Православната Нова година. 


Читалището в Ново село се готви за годишно отчетно събрание. За да се спази законът, един месец предварително са разлепени обяви с дневния ред пред читалището и на най-посещаваните места в селото. Общо 227 читатели и ползватели на читалнята и библиотечния център са били обслужвани през 2017 г. Фондът на библиотеката наброява малко над 11 000 книги, като 14 нови книги са закупени със собствени средства.


Вижте още

Изложба за Търновската конституция тръгва от Видин

Пътуваща изложба , посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция , беше открита днес, 18 декември, във Видин . Експозицията е подредена в музей "Кръстатата казарма".  Изложбата  представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание , приело..

публикувано на 18.12.18 в 12:30

Малки таланти правят коледно шоу във Видин

Детското коледно шоу "Звезди край елхата" ще представят талантите от школите по изкуствата към Народно читалище "Цвят" във Видин . Танц по музика на Чайковски са подготвили децата от школата по балет. За тях това ще бъде първата голяма изява след възстановяването на школата през есента, обясни балетният педагог Ева Иванова :  "Подготвили сме..

публикувано на 18.12.18 в 11:54

Общинският съвет в Белоградчик ще решава за заем и временна комисия

От 14.00 часа днес, 18 декември, в Заседателната зала на Община Белоградчик започва последната за 2018 г. сесия на Общинския съвет . Проектът за дневен ред е кратък – само от пет точки. Най – напред съветниците ще пр иемат решение за корекция на поименни списъци за капиталови разходи за 2018 година . След това местният парламент трябва да приеме..

публикувано на 18.12.18 в 10:01

Обжалваха присъдите на биячи на таксиметров шофьор

Защитата на малтретирания Венцислав Тодоров обжалва присъдата на врачанския окръжен съд срещу мъчителите му Милен Младенов и Евстати Евсатиев. Информацията беше потвърдена от адвоката на пострадалия Светла Генова. Почти веднага след произнасянето на присъдата срещу двамата насилници в петък, родителите на Венцислав и младият мъж от село..

публикувано на 18.12.18 в 09:53

76-годишен мъж е загинал при пожар в дома си в село Тошевци

 Венелин Велков е живял сам, каза за радио Видин кметът на селото Маргарита Велкова .  "Той не чуваше добре, починаха децата, след това и съпругата му" , добави кметицата. Тялото е транспортирано за аутопсия във видинската болница . Според първоначалните данни на полицията вероятната причина за пожара е непредпазливост при боравене с печка на..

публикувано на 18.12.18 в 09:16
Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова с приемни за граждани в област Видин

Днес и утре,  18 и 19 декември,  омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията ще приемат граждани във всички единадесет общини на област Видин,  включително и в кметството на гр. Дунавци , съобщиха от администрацията на омбудсмана. Общественият защитник ще приема в Областна администрация Видин днес от 12.30 часа, а в останалите общини от областта..

публикувано на 18.12.18 в 08:00