Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 януари 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Бюджет от 40 милиона 757 хиляди 670 лева подготвя за настоящата година община Монтана.

Върховната административна прокуратура /ВАП/ оспори решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 15.12.2017 година, с което са утвърдени нови цени на водата на 16 В и К- дружества, сред които са тези във Враца и Монтана.

Промяната на гарантирания минимален доход, който от  първи януари е 75 лева, променя размера на отпусканите месечни добавки за социална интеграция и размера на месечните помощи. За транспортни услуги месечната добавка се увеличава от 9 лева и 75 стотинки на 11 лева и 25 стотинки. За ползване на информационни и телекомуникационни услуги добавката нараства от 13 лева на 15. Добавка за обучение- от 13 лева на 15. При извършено балнеолечение или рехабилитационни услуги до трикратния размер на гарантирания минимален доход се отпуска тази добавка, която също се увеличава от 195 на 225 лева. За диетично хранене и лекарствени продукти- от 9,75 лева на 11,25 лева.

От днес се приемат плащания за данък върху превозните средства и за 2018 година, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик. При заплащане на цялото задължение в срок до 30 април се ползва 5% отстъпка. Срокът за подаване на годишните декларации за туристически данък за 2017 година и за облагане с патентен данък за 2018 година изтича на 31 януари. Заплащането на такса за притежаване на куче за текущата година е до 2 април 2018 година.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков прие посланика на Република Румъния у нас – Н. Пр. Йон Гъля. Посещението бе във връзка с обсъждане на възможностите за реализиране на съвместни проекти по трансграничните програми, за продължаване на доброто сътрудничество в различни сфери, както и на традиционните приятелски отношения между българския и румънския народ.


Тази сутрин в 06.49 часа на тел.112 е получен сигнал за катастрофа на изхода на град Видин, в посока Дунавци. Пристигналите на мястото полицейски служители установили, че лек автомобил "Ауди", управляван от 34-годишен от град Дунавци, е навлязъл в насрещната лента и се блъснал в товарен автомобил. Според първоначалните данни причината за катастрофата е неправилно изпреварване (при непрекъсната осева линия, забраняваща изпреварване). Шофьорът на леката кола е загинал на място.

С решение на Върховен административен съд, считано от 11.01.2018 година, главен инспектор Красимир Йончев е назначен на ръководна длъжност- началник на Районно управление - Бяла Слатина при Областна дирекция на МВР. Красимир Йончев подаде оставка като началник на Районното управление на полицията в Бяла Слатина през юли 2016 година, след което се отказа да напуска поста, но вече заявлението му беше разписано. След обжалване съдът го възстанови на работа.

При трудова злополука днес във Враца почина мъж, премазан от мраморен блок. Работникът - Пламен Петков, е на 42 години. Загиналият е работник във варненска фирма за скално-облицовъчна дейност /"Попчев Стоун"/, чието производствено хале се намира в Западна промишлена зона.

Проектът "Информирани, успешни, здрави" на ученици от 9 - 12 клас на СУ "Свети Климент Охридски" от мездренското село Зверино е сред одобрените 102 проекта на ученици от 1 до 12 клас от цялата страна в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" за учебната 2017/2018 година. Инициативата е на Министерството на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България и се провежда за десети пореден път.

Закупуване на носии, открита сцена, създаване на младежки клуб, строителство на  детска площадка и кът за отдих- това  са предложенията, които ще бъдат финансирани от фонда за местни инициативи на община Монтана. Той се администрира от Агенция за регионално развитие и бизнесцентър Огоста. Днес бяха връчени договорите за изпълнение на одобрените шест, от общо 26 представени проекта. Разпределени са  близо 16 хиляди и 500 лева.

Изложба живопис е представена в Общинската художествена галерия в Лом. Платната са дело на художника Радостин Иванов, който за втори път показва своето творчество на жителите на града.

На 12 януари 2018 – деня, в който основно училище „Н.Й.Вапцаров”- село Селановци навърши 60 години, учениците от групите за целодневна организация /занималните/ подготвиха и представиха празника "Банго Васил", в който се преплитаха обреди, песни, танци и поучителна приказка. Гости на празника бяха родители и учители.

Драматичният театър в Монтана гостува в Ниш с комедията от Рей Куни "Луди пари". Спектакълът ще се играе от 13,00 часа, сръбско време, на площада в града и е част от тържествата по случай Православната Нова година. 


Читалището в Ново село се готви за годишно отчетно събрание. За да се спази законът, един месец предварително са разлепени обяви с дневния ред пред читалището и на най-посещаваните места в селото. Общо 227 читатели и ползватели на читалнята и библиотечния център са били обслужвани през 2017 г. Фондът на библиотеката наброява малко над 11 000 книги, като 14 нови книги са закупени със собствени средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51