Успешна 2017 година отчитат от Клуба на инвалидите във Видин

Автор:

Днес в "Заедно" говорим за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. С неговия председател Ваньо Диков правим обзор на отминалата 2017 година, поглеждаме в плановете за 2018-та и обсъждаме новостите, които навлизат в социалната сфера през тази година. Става дума и за съвместната работа с различните институции, за доброто сътрудничество с подобни организации от региона, страната и чужбина.

С Ваньо Диков се срещнахме в новата сграда на клуба, намираща се във видинския жилищен комплекс "Христо Ботев".

"Това може би е най-успешната година от дълги години назад, които сме имали, като организация. През тази 2017 година най- после организацията на инвалидите за община Видин се сдоби със собствен дом. Това е една мечта на всички членове на нашата организация и на ръководството. И е един, малко и нахален труд, от наша страна, може би сме досаждали на институциите и най- вече на Общината, но фактът си е факт. Уверенията са ни, че това ще бъде последното местене на нашата организация. Имаме непрекъснато желаещи да стават наши членове. През 2018 година имаме намерение да направим тук, в нашата зала, едни срещи, да поканим лектори от различни направления от нашето ежедневие - лекари, от Агенцията за закрила на детето. През тази година имаме планувано голямо обучение на актива от областта, на 30 човека. На него също ще бъдат поканени по- специални лектори, да можем да запознаем нашите ръководства по места, да могат да консултират за обикновените неща хората, не да идват във Видин или да се обаждат по телефона. Имаме и нещо хубаво, което предполагам, че през тая година ще се случи. След 2010 година Община Видин не ни беше възстановила сумите, които сме плащали наем в поликлиниката. На последното събиране, което беше на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания, наши гости бяха Огнян Ценков и Венци Пасков. Те обещаха пред всички, че тази сума от около 2 000 лева ще ни бъде върната", разказва председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин Ваньо Диков.


Разговорът по всички теми чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин . Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години. "От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са..

обновено на 20.03.18 в 09:30

Стъкленица с имена на герои от войните пази църквата в Бойница

Църквата в Бойница съхранява в стъкленица списък с имена на загинали във войните жители на общината. Част от необикновения мемориал е умалено Разпятие и изобразени върху хартия библейски сцени. Всичко е сглобено с голяма прецизност в самата стъкленица, затворена със специална тапа, която не позволява да бъде изтеглена. "За вечни времена" , гласи..

публикувано на 19.03.18 в 17:47

Кампания за безплатни прегледи за туберкулоза започна във Видин

Кампания за безплатни прегледи за туберкулоза започна в отделението по белодробни болести на Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Св. Петка" във Видин. Тя е част от националната инициатива "Дни на отворените врати" , посветена на предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март. В рамките на една работна седмица - от 19 до..

публикувано на 19.03.18 в 16:08

Да откриеш красота в бедствието

Бедственото положение в Брегово, обявено заради опасността от наводнение, съвсем нормално и очаквано стресна населението. Хората, живеещи в близост до река Тимок виждаха с очите си как водата приижда и е все по-близо до дома им. На някои дворовете все още са пълни с вода. Трудът, който са вложили през годините, в един момент се разрушава и остава..

публикувано на 19.03.18 в 13:56

Електронен подпис: същност и приложение

В края на 1969 година е осъществена първата връзка между два отдалечени компютъра. Тази случка бележи началото на Интернет. С напредъка на технологиите значителна част от правото се пренасочва към виртуалната среда и така се ражда електронният документ. Той днес позволява заявяване на волята и пред други, без да е необходимо да сте лице в лице...

публикувано на 19.03.18 в 13:50
Любомир Стоянов получава награда.

Мъж от Дреновец гаси запалил се лек автомобил

Млад мъж от село Дреновец в община Ружинци изгаси пожар в лек автомобил. С него ви срещаме днес в рубриката в понеделник сутрин "Похвали се - оплачи се". Любомир Стоянов се прибирал минути след полунощ и минавайки по главната улица в село Дреновец, вижда как от капака на кола, паркирана в двор на къща, излиза пламък. Започва да вика, за да събуди..

публикувано на 19.03.18 в 11:55