Успешна 2017 година отчитат от Клуба на инвалидите във Видин

Автор:

Днес в "Заедно" говорим за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. С неговия председател Ваньо Диков правим обзор на отминалата 2017 година, поглеждаме в плановете за 2018-та и обсъждаме новостите, които навлизат в социалната сфера през тази година. Става дума и за съвместната работа с различните институции, за доброто сътрудничество с подобни организации от региона, страната и чужбина.

С Ваньо Диков се срещнахме в новата сграда на клуба, намираща се във видинския жилищен комплекс "Христо Ботев".

"Това може би е най-успешната година от дълги години назад, които сме имали, като организация. През тази 2017 година най- после организацията на инвалидите за община Видин се сдоби със собствен дом. Това е една мечта на всички членове на нашата организация и на ръководството. И е един, малко и нахален труд, от наша страна, може би сме досаждали на институциите и най- вече на Общината, но фактът си е факт. Уверенията са ни, че това ще бъде последното местене на нашата организация. Имаме непрекъснато желаещи да стават наши членове. През 2018 година имаме намерение да направим тук, в нашата зала, едни срещи, да поканим лектори от различни направления от нашето ежедневие - лекари, от Агенцията за закрила на детето. През тази година имаме планувано голямо обучение на актива от областта, на 30 човека. На него също ще бъдат поканени по- специални лектори, да можем да запознаем нашите ръководства по места, да могат да консултират за обикновените неща хората, не да идват във Видин или да се обаждат по телефона. Имаме и нещо хубаво, което предполагам, че през тая година ще се случи. След 2010 година Община Видин не ни беше възстановила сумите, които сме плащали наем в поликлиниката. На последното събиране, което беше на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания, наши гости бяха Огнян Ценков и Венци Пасков. Те обещаха пред всички, че тази сума от около 2 000 лева ще ни бъде върната", разказва председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин Ваньо Диков.


Разговорът по всички теми чуйте в звуковия файл.

Вижте още

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

В "Музикална зона" на 20 септември 2018 слушаме барабаниста Бъди Рич – 1 част

Бъди Рич е сред най-влиятелните барабанисти на всички времена. Изключително гъвкав и техничен, виртуоз на барабаните, прецизен аранжор, сред най-желаните музиканти за сътрудничество. Свири във всички знаменити бендове по време и след края на Втората световна война. Неговият собствен биг бенд е сред най-добрите, уловил тенденциите на времето,..

публикувано на 20.09.18 в 09:00
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32