Успешна 2017 година отчитат от Клуба на инвалидите във Видин

Автор:

Днес в "Заедно" говорим за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. С неговия председател Ваньо Диков правим обзор на отминалата 2017 година, поглеждаме в плановете за 2018-та и обсъждаме новостите, които навлизат в социалната сфера през тази година. Става дума и за съвместната работа с различните институции, за доброто сътрудничество с подобни организации от региона, страната и чужбина.

С Ваньо Диков се срещнахме в новата сграда на клуба, намираща се във видинския жилищен комплекс "Христо Ботев".

"Това може би е най-успешната година от дълги години назад, които сме имали, като организация. През тази 2017 година най- после организацията на инвалидите за община Видин се сдоби със собствен дом. Това е една мечта на всички членове на нашата организация и на ръководството. И е един, малко и нахален труд, от наша страна, може би сме досаждали на институциите и най- вече на Общината, но фактът си е факт. Уверенията са ни, че това ще бъде последното местене на нашата организация. Имаме непрекъснато желаещи да стават наши членове. През 2018 година имаме намерение да направим тук, в нашата зала, едни срещи, да поканим лектори от различни направления от нашето ежедневие - лекари, от Агенцията за закрила на детето. През тази година имаме планувано голямо обучение на актива от областта, на 30 човека. На него също ще бъдат поканени по- специални лектори, да можем да запознаем нашите ръководства по места, да могат да консултират за обикновените неща хората, не да идват във Видин или да се обаждат по телефона. Имаме и нещо хубаво, което предполагам, че през тая година ще се случи. След 2010 година Община Видин не ни беше възстановила сумите, които сме плащали наем в поликлиниката. На последното събиране, което беше на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания, наши гости бяха Огнян Ценков и Венци Пасков. Те обещаха пред всички, че тази сума от около 2 000 лева ще ни бъде върната", разказва председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин Ваньо Диков.


Разговорът по всички теми чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна акция. "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на традиционната изложба- базар в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев". Колегата Йорданка Петрова..

публикувано на 09.12.18 в 13:34

Любовта няма почивни дни

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина . Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с..

публикувано на 09.12.18 в 08:00

3-месечният Зак- енергичен, атлетичен палавник

В "97 лапи и една опашка" днес ви срещаме с един малък палавник- куче от породата Джак Ръсел териер. Тази порода е селектирана в Англия в началото на 19 век за лов на лисици от преподобния Джон Ръсел, от когото приема името си. Смята са, че тези кучета са сред най-умните и игриви представители на своя вид. Moгaт дa ce aдaптиpaт ĸъм вcяĸa cpeдa, дa..

публикувано на 07.12.18 в 16:33

Потомствен майстор на керамиката излага творби във Враца

Ралица Йовкова е потомствен майстор на керамиката , четвърто поколение. Израснала е в ателието на баща си, завършила е училище със специалност "Керамика" в Троян, а след това и Художествената академията, 10 години е преподавала по керамика в художествената гимназия по приложни изкуства в Троян. Свои произведения показва на традиционната коледна..

публикувано на 07.12.18 в 13:54

Червеният кръст започва раздаването на храни

Българският Червен кръст (БЧК) започна поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на уязвими български граждани. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 раздавателни пункта в цялата страна и ще продължи до 28 февруари. Пакетите са предвидени за 297 460 души, които са подавали документи в дирекции "Социално..

публикувано на 07.12.18 в 13:53