Успешна 2017 година отчитат от Клуба на инвалидите във Видин

Автор:

Днес в "Заедно" говорим за дейността на Клуба на инвалидите във Видин. С неговия председател Ваньо Диков правим обзор на отминалата 2017 година, поглеждаме в плановете за 2018-та и обсъждаме новостите, които навлизат в социалната сфера през тази година. Става дума и за съвместната работа с различните институции, за доброто сътрудничество с подобни организации от региона, страната и чужбина.

С Ваньо Диков се срещнахме в новата сграда на клуба, намираща се във видинския жилищен комплекс "Христо Ботев".

"Това може би е най-успешната година от дълги години назад, които сме имали, като организация. През тази 2017 година най- после организацията на инвалидите за община Видин се сдоби със собствен дом. Това е една мечта на всички членове на нашата организация и на ръководството. И е един, малко и нахален труд, от наша страна, може би сме досаждали на институциите и най- вече на Общината, но фактът си е факт. Уверенията са ни, че това ще бъде последното местене на нашата организация. Имаме непрекъснато желаещи да стават наши членове. През 2018 година имаме намерение да направим тук, в нашата зала, едни срещи, да поканим лектори от различни направления от нашето ежедневие - лекари, от Агенцията за закрила на детето. През тази година имаме планувано голямо обучение на актива от областта, на 30 човека. На него също ще бъдат поканени по- специални лектори, да можем да запознаем нашите ръководства по места, да могат да консултират за обикновените неща хората, не да идват във Видин или да се обаждат по телефона. Имаме и нещо хубаво, което предполагам, че през тая година ще се случи. След 2010 година Община Видин не ни беше възстановила сумите, които сме плащали наем в поликлиниката. На последното събиране, което беше на 3 декември - Международния ден на хората с увреждания, наши гости бяха Огнян Ценков и Венци Пасков. Те обещаха пред всички, че тази сума от около 2 000 лева ще ни бъде върната", разказва председателят на "Клуб на инвалидите" във Видин Ваньо Диков.


Разговорът по всички теми чуйте в звуковия файл.

Вижте още
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46

Селановското училище стана на 60 години, но не е ретро

Училището в Оряховското село Селановци навърши 60 години. През 1958 година, на 12 януари, част от децата от училище "Христо Ботев" в средата на зимата се преместват за втория срок в новоизградената сграда на Основно училище "Н. Й. Вапцаров". Тогава започват занятията за една голяма част от селановските деца, които тогава за радост, а сега за..

публикувано на 16.01.18 в 16:45

16 януари- Световният ден на "Бийтълс"

16 януари е Световният ден на "Бийтълс". Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/. Популярната поп/рок група е създадена през 1960 г. В нея влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В..

публикувано на 16.01.18 в 15:45

Общинската болница в Белоградчик сред протестиращите в страната

На протеста, организиран от Сдружението на общинските болници, в Белоградчик излезе целият колектив, подкрепен от граждани и местната управа. Настояват за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят. 600 000 лева са задълженията на здравното заведение към доставчиците и медицинския персонал...

публикувано на 15.01.18 в 15:20

Мадлен Аспарухова: "Има защо да се завърнеш в град, от който всички бягат"

В предаването "Калейдоскоп" представяме една светла, лъчезарна, усмихната млада дама - Мадлен Аспарухова . Тя е родена в София на 24 април 1993 година, но както тя казва, има щастието първите десет години от живота си да прекара на село, в Гъмзово. Там живее при баба и дядо и учи до трети клас. Средното си образование завършва в град..

публикувано на 15.01.18 в 13:04