"Карта на времето" - за пътешествениците, които търсят своите корени

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"11 януари 2018-та ще влезе в историята с откриването на българското европредседателство, а в летописа на Радио Видин датата ще остане и с началото на една нова рубрика - "Карта на времето", която ще изработваме съвместно с Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца.

Какво всъщност представлява проекта на врачанската регионална библиотека Христо Ботев "Карта на времето"?

"Ще представяме историята на живота такава, каквато е. "Карта на времето" представлява живата памет на Северозапада. Тя е напълно автентична, изпълнена с емоция и любов. Историите са невероятни, от тях се усеща вечността", каза завеждащият отдел Регионална история във врачанската библиотека Калина Тодорова и добави:

"Отне много време и енергия, екип от 1000 информатори, събрахме над 10 хиляди автентични фотографии. "Карта на времето" е една автентична картина на живота на всяко от 123-те население места чрез текст, звук, фотография или филм. Това са ценни архиви, които е време да излязат от забвението, за да разкрият пред съвременника житието на един от най-колоритните и в същото време един от най-бедните региони на България".

Всеки четвъртък от 16:30 ще ви разказваме по една история от врачанския край - история запазена през времето, част от живата памет на Северозапада и носеща духа и вярванията на хората преди нас. Историите ще ни разказва Калина Тодорова.

В първото издание на новата рубрика на Радио Видин и Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца "Карта на времето" със сигурност се усети автентична и домашно представена атмосфера. Темата на рубриката беше местна песен, която има своята предистория. Калина Тодорова разказва:

"В село Лиляче преди години баба Денка, заедно със своята внучка Боряна, изпълни песен, в която се пее "Жениш ме, мамо, жениш ме, ала ме мамо не питаш, жени ли ми се или не. Мене ме мамо змей люби."

И ако не оставате с усещане за автентичност, следващите думи от разказа на Калина Тодорова ще грабнат вниманието ви:

"Звучи невероятно, но в Ботунския край и около врачанските села още живеят старининте вярвания за предхристиянските времена. Говорим за неща като дървото на живота, за змейове. Просто една запазена вяра в съществуването на оня свят, представен като паралелен, което е още по-интересно. Възрастните хора тук все още вярват в криводолския змей, а като легенда се носи преданието за момата от Ракево, умряла от змейска любов. Много драматично, но не красиво романтично, много трагично. Змеят в този край е приеман за смок с крила, който лети и има светещи очи."

Този свят може и да не е реален, но за щастие е жив във Врачанско и до днес, където винаги ще бъде част от митологията.

Цялата история чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Красимир Кръстев открива юбилейна изложба във Видин

Юбилейна изложба "Автоплакат" на художника Красимир Кръстев ще бъде открита във Видин . Експозицията е посветена на 65-годишнината на видинския творец и включва някои от първите му проекти, както и творби от последните години. "От едната страна ще бъдат проекти за плакати, които са едни от първите, правени от мен преди 30-40 години, и не са..

обновено на 20.03.18 в 09:30

Стъкленица с имена на герои от войните пази църквата в Бойница

Църквата в Бойница съхранява в стъкленица списък с имена на загинали във войните жители на общината. Част от необикновения мемориал е умалено Разпятие и изобразени върху хартия библейски сцени. Всичко е сглобено с голяма прецизност в самата стъкленица, затворена със специална тапа, която не позволява да бъде изтеглена. "За вечни времена" , гласи..

публикувано на 19.03.18 в 17:47

Кампания за безплатни прегледи за туберкулоза започна във Видин

Кампания за безплатни прегледи за туберкулоза започна в отделението по белодробни болести на Многопрофилна болница за активно лечение /МБАЛ/ "Св. Петка" във Видин. Тя е част от националната инициатива "Дни на отворените врати" , посветена на предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март. В рамките на една работна седмица - от 19 до..

публикувано на 19.03.18 в 16:08

Да откриеш красота в бедствието

Бедственото положение в Брегово, обявено заради опасността от наводнение, съвсем нормално и очаквано стресна населението. Хората, живеещи в близост до река Тимок виждаха с очите си как водата приижда и е все по-близо до дома им. На някои дворовете все още са пълни с вода. Трудът, който са вложили през годините, в един момент се разрушава и остава..

публикувано на 19.03.18 в 13:56

Електронен подпис: същност и приложение

В края на 1969 година е осъществена първата връзка между два отдалечени компютъра. Тази случка бележи началото на Интернет. С напредъка на технологиите значителна част от правото се пренасочва към виртуалната среда и така се ражда електронният документ. Той днес позволява заявяване на волята и пред други, без да е необходимо да сте лице в лице...

публикувано на 19.03.18 в 13:50
Любомир Стоянов получава награда.

Мъж от Дреновец гаси запалил се лек автомобил

Млад мъж от село Дреновец в община Ружинци изгаси пожар в лек автомобил. С него ви срещаме днес в рубриката в понеделник сутрин "Похвали се - оплачи се". Любомир Стоянов се прибирал минути след полунощ и минавайки по главната улица в село Дреновец, вижда как от капака на кола, паркирана в двор на къща, излиза пламък. Започва да вика, за да събуди..

публикувано на 19.03.18 в 11:55