"Карта на времето" - за пътешествениците, които търсят своите корени

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"11 януари 2018-та ще влезе в историята с откриването на българското европредседателство, а в летописа на Радио Видин датата ще остане и с началото на една нова рубрика - "Карта на времето", която ще изработваме съвместно с Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца.

Какво всъщност представлява проекта на врачанската регионална библиотека Христо Ботев "Карта на времето"?

"Ще представяме историята на живота такава, каквато е. "Карта на времето" представлява живата памет на Северозапада. Тя е напълно автентична, изпълнена с емоция и любов. Историите са невероятни, от тях се усеща вечността", каза завеждащият отдел Регионална история във врачанската библиотека Калина Тодорова и добави:

"Отне много време и енергия, екип от 1000 информатори, събрахме над 10 хиляди автентични фотографии. "Карта на времето" е една автентична картина на живота на всяко от 123-те население места чрез текст, звук, фотография или филм. Това са ценни архиви, които е време да излязат от забвението, за да разкрият пред съвременника житието на един от най-колоритните и в същото време един от най-бедните региони на България".

Всеки четвъртък от 16:30 ще ви разказваме по една история от врачанския край - история запазена през времето, част от живата памет на Северозапада и носеща духа и вярванията на хората преди нас. Историите ще ни разказва Калина Тодорова.

В първото издание на новата рубрика на Радио Видин и Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца "Карта на времето" със сигурност се усети автентична и домашно представена атмосфера. Темата на рубриката беше местна песен, която има своята предистория. Калина Тодорова разказва:

"В село Лиляче преди години баба Денка, заедно със своята внучка Боряна, изпълни песен, в която се пее "Жениш ме, мамо, жениш ме, ала ме мамо не питаш, жени ли ми се или не. Мене ме мамо змей люби."

И ако не оставате с усещане за автентичност, следващите думи от разказа на Калина Тодорова ще грабнат вниманието ви:

"Звучи невероятно, но в Ботунския край и около врачанските села още живеят старининте вярвания за предхристиянските времена. Говорим за неща като дървото на живота, за змейове. Просто една запазена вяра в съществуването на оня свят, представен като паралелен, което е още по-интересно. Възрастните хора тук все още вярват в криводолския змей, а като легенда се носи преданието за момата от Ракево, умряла от змейска любов. Много драматично, но не красиво романтично, много трагично. Змеят в този край е приеман за смок с крила, който лети и има светещи очи."

Този свят може и да не е реален, но за щастие е жив във Врачанско и до днес, където винаги ще бъде част от митологията.

Цялата история чуйте в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 17 юни 2018 година

Световното първенство стартира. Интересни мачове ни предстоят. Заради това бързо си пускайте брой 212 на "Неделник", който вече е на сайта и след това се отдайте на футболни емоции. Разлистваме старите вестници за начало. След това: Трета книга за Смоляновци издаде роденият в монтанското село проф. Георги Петков . "Поглед към миналото на..

публикувано на 17.06.18 в 13:41

Вярата е благословение и светлина за нас

В тази неделя, Църквата си спомня за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). Празникът "Събор на светите Доростолски мъченици" , е установен от БПЦ-БП през 2016 г., като всяка година се отбелязва тържествено именно в Третата неделя след Петдесетница . Евангелски текст: "Никой..

публикувано на 17.06.18 в 08:00

Кариеристка или домакиня? ("Пица на парче")

  Кариера или семейство, семейство или кариера? Днешните мъже като че ли са привлечени повече от жени, които имат кариера, а не от тези, които са „вързани“ до печката и домакинстват като за световното, но не Световното по футбол  ;)  Съгласни ли сте с това и смятате ли, че идеалната съпруга, тип „домакиня“ вече е отживелица? Каква предпочитате да..

публикувано на 16.06.18 в 12:47

Запознайте се с Феймъс Дарън Бай Голд Мел

Десислава Рангелова и приятелят и Калоян Цветков имат домашен любимец- голдън редривър . Той се казва Дарън, но името му е по- дълго- цялото му официално име е Феймъс Дарън Бай Голд Мел , защото зад неговото име се слага и името на развъдника от който е взет. Той е само на 4 месеца, но вече е с награда от конкурс който е проведен в село..

публикувано на 15.06.18 в 18:05

Видинчани представиха България на световен форум за застъпничеството

Седемнадесети световен конгрес "Инклюжън Интернешънъл" ("Inclusion International") събра хора и организации от цял ​​свят, в началото на този месец, за да се учат и да се вдъхновяват. Заедно те поемат по нелекият път да направят приобщаването реалност за хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Световният конгрес се организира от..

публикувано на 15.06.18 в 16:03
Даниел Иванов от новоселския клуб на младите възрожденци с грамотата от срещата във Видин.

Младите възрожденци от Ново село със специална награда

Ежегодна среща на клубовете „Млади възрожденци“ от Видинска област се проведе в областна управа- Видин на 12 юни /вторник/. На нея присъства Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Клубът на новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се  представи със спектакъла „В запустялата воденица“, посветен на..

публикувано на 15.06.18 в 09:57