Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Карта на времето" - за пътешествениците, които търсят своите корени

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"



11 януари 2018-та ще влезе в историята с откриването на българското европредседателство, а в летописа на Радио Видин датата ще остане и с началото на една нова рубрика - "Карта на времето", която ще изработваме съвместно с Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца.

Какво всъщност представлява проекта на врачанската регионална библиотека Христо Ботев "Карта на времето"?

"Ще представяме историята на живота такава, каквато е. "Карта на времето" представлява живата памет на Северозапада. Тя е напълно автентична, изпълнена с емоция и любов. Историите са невероятни, от тях се усеща вечността", каза завеждащият отдел Регионална история във врачанската библиотека Калина Тодорова и добави:

"Отне много време и енергия, екип от 1000 информатори, събрахме над 10 хиляди автентични фотографии. "Карта на времето" е една автентична картина на живота на всяко от 123-те население места чрез текст, звук, фотография или филм. Това са ценни архиви, които е време да излязат от забвението, за да разкрият пред съвременника житието на един от най-колоритните и в същото време един от най-бедните региони на България".

Всеки четвъртък от 16:30 ще ви разказваме по една история от врачанския край - история запазена през времето, част от живата памет на Северозапада и носеща духа и вярванията на хората преди нас. Историите ще ни разказва Калина Тодорова.

В първото издание на новата рубрика на Радио Видин и Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца "Карта на времето" със сигурност се усети автентична и домашно представена атмосфера. Темата на рубриката беше местна песен, която има своята предистория. Калина Тодорова разказва:

"В село Лиляче преди години баба Денка, заедно със своята внучка Боряна, изпълни песен, в която се пее "Жениш ме, мамо, жениш ме, ала ме мамо не питаш, жени ли ми се или не. Мене ме мамо змей люби."

И ако не оставате с усещане за автентичност, следващите думи от разказа на Калина Тодорова ще грабнат вниманието ви:

"Звучи невероятно, но в Ботунския край и около врачанските села още живеят старининте вярвания за предхристиянските времена. Говорим за неща като дървото на живота, за змейове. Просто една запазена вяра в съществуването на оня свят, представен като паралелен, което е още по-интересно. Възрастните хора тук все още вярват в криводолския змей, а като легенда се носи преданието за момата от Ракево, умряла от змейска любов. Много драматично, но не красиво романтично, много трагично. Змеят в този край е приеман за смок с крила, който лети и има светещи очи."

Този свят може и да не е реален, но за щастие е жив във Врачанско и до днес, където винаги ще бъде част от митологията.

Цялата история чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50