"Карта на времето" - за пътешествениците, които търсят своите корени

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"11 януари 2018-та ще влезе в историята с откриването на българското европредседателство, а в летописа на Радио Видин датата ще остане и с началото на една нова рубрика - "Карта на времето", която ще изработваме съвместно с Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца.

Какво всъщност представлява проекта на врачанската регионална библиотека Христо Ботев "Карта на времето"?

"Ще представяме историята на живота такава, каквато е. "Карта на времето" представлява живата памет на Северозапада. Тя е напълно автентична, изпълнена с емоция и любов. Историите са невероятни, от тях се усеща вечността", каза завеждащият отдел Регионална история във врачанската библиотека Калина Тодорова и добави:

"Отне много време и енергия, екип от 1000 информатори, събрахме над 10 хиляди автентични фотографии. "Карта на времето" е една автентична картина на живота на всяко от 123-те население места чрез текст, звук, фотография или филм. Това са ценни архиви, които е време да излязат от забвението, за да разкрият пред съвременника житието на един от най-колоритните и в същото време един от най-бедните региони на България".

Всеки четвъртък от 16:30 ще ви разказваме по една история от врачанския край - история запазена през времето, част от живата памет на Северозапада и носеща духа и вярванията на хората преди нас. Историите ще ни разказва Калина Тодорова.

В първото издание на новата рубрика на Радио Видин и Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца "Карта на времето" със сигурност се усети автентична и домашно представена атмосфера. Темата на рубриката беше местна песен, която има своята предистория. Калина Тодорова разказва:

"В село Лиляче преди години баба Денка, заедно със своята внучка Боряна, изпълни песен, в която се пее "Жениш ме, мамо, жениш ме, ала ме мамо не питаш, жени ли ми се или не. Мене ме мамо змей люби."

И ако не оставате с усещане за автентичност, следващите думи от разказа на Калина Тодорова ще грабнат вниманието ви:

"Звучи невероятно, но в Ботунския край и около врачанските села още живеят старининте вярвания за предхристиянските времена. Говорим за неща като дървото на живота, за змейове. Просто една запазена вяра в съществуването на оня свят, представен като паралелен, което е още по-интересно. Възрастните хора тук все още вярват в криводолския змей, а като легенда се носи преданието за момата от Ракево, умряла от змейска любов. Много драматично, но не красиво романтично, много трагично. Змеят в този край е приеман за смок с крила, който лети и има светещи очи."

Този свят може и да не е реален, но за щастие е жив във Врачанско и до днес, където винаги ще бъде част от митологията.

Цялата история чуйте в звуковия файл.


Вижте още

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

В "Музикална зона" на 20 септември 2018 слушаме барабаниста Бъди Рич – 1 част

Бъди Рич е сред най-влиятелните барабанисти на всички времена. Изключително гъвкав и техничен, виртуоз на барабаните, прецизен аранжор, сред най-желаните музиканти за сътрудничество. Свири във всички знаменити бендове по време и след края на Втората световна война. Неговият собствен биг бенд е сред най-добрите, уловил тенденциите на времето,..

публикувано на 20.09.18 в 09:00
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32