"Карта на времето" - за пътешествениците, които търсят своите корени

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"11 януари 2018-та ще влезе в историята с откриването на българското европредседателство, а в летописа на Радио Видин датата ще остане и с началото на една нова рубрика - "Карта на времето", която ще изработваме съвместно с Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца.

Какво всъщност представлява проекта на врачанската регионална библиотека Христо Ботев "Карта на времето"?

"Ще представяме историята на живота такава, каквато е. "Карта на времето" представлява живата памет на Северозапада. Тя е напълно автентична, изпълнена с емоция и любов. Историите са невероятни, от тях се усеща вечността", каза завеждащият отдел Регионална история във врачанската библиотека Калина Тодорова и добави:

"Отне много време и енергия, екип от 1000 информатори, събрахме над 10 хиляди автентични фотографии. "Карта на времето" е една автентична картина на живота на всяко от 123-те население места чрез текст, звук, фотография или филм. Това са ценни архиви, които е време да излязат от забвението, за да разкрият пред съвременника житието на един от най-колоритните и в същото време един от най-бедните региони на България".

Всеки четвъртък от 16:30 ще ви разказваме по една история от врачанския край - история запазена през времето, част от живата памет на Северозапада и носеща духа и вярванията на хората преди нас. Историите ще ни разказва Калина Тодорова.

В първото издание на новата рубрика на Радио Видин и Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца "Карта на времето" със сигурност се усети автентична и домашно представена атмосфера. Темата на рубриката беше местна песен, която има своята предистория. Калина Тодорова разказва:

"В село Лиляче преди години баба Денка, заедно със своята внучка Боряна, изпълни песен, в която се пее "Жениш ме, мамо, жениш ме, ала ме мамо не питаш, жени ли ми се или не. Мене ме мамо змей люби."

И ако не оставате с усещане за автентичност, следващите думи от разказа на Калина Тодорова ще грабнат вниманието ви:

"Звучи невероятно, но в Ботунския край и около врачанските села още живеят старининте вярвания за предхристиянските времена. Говорим за неща като дървото на живота, за змейове. Просто една запазена вяра в съществуването на оня свят, представен като паралелен, което е още по-интересно. Възрастните хора тук все още вярват в криводолския змей, а като легенда се носи преданието за момата от Ракево, умряла от змейска любов. Много драматично, но не красиво романтично, много трагично. Змеят в този край е приеман за смок с крила, който лети и има светещи очи."

Този свят може и да не е реален, но за щастие е жив във Врачанско и до днес, където винаги ще бъде част от митологията.

Цялата история чуйте в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 16 декември 2018 година

"Неделник" брой 236- ти вече е на сайта.   За начало преглеждам отново старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това ще си поговорим за "Таласъмски истории” - вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи. Това е един материал на колегата от Радио България Десислава Семковска . Ще чуете..

публикувано на 16.12.18 в 12:44

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58

Семейна среща на ловците в Ново село

Не знам откога е започнала тази традиция. Може би от социалистическо време, когато не се празнуваха светците и именните дни, а хората правеха празници на професията и хобитата. Оттогава датира спортният празник на общината, но вечерта на спортиста отмря, поради липса на такива. Ловците в Ново село, обаче, са жилав народ, пък и..

публикувано на 14.12.18 в 12:09

Да пуснем коледната елха на свобода

Празничното дърво носи атмосфера и има важната задача да крие подаръците . Елхите в България най-често са от иглолистните видове- ела, смърч или бор . Отсечено дърво, пластмасова негова имитация, отделни клонки, или жива елхичка в саксия , какъв вариант избрахте Вие? Разнопосочни са мненията на видинчани, повечето от тях мислят за..

публикувано на 14.12.18 в 11:52