Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 януари 2018 година

Снимка: Йорданка Петрова

Над 1100 машини са обработвали през нощта пътните настилки по републиканската мрежа. Работата на снегопочистващата техника продължи и през деня, за да се осигури проходимостта на пътищата при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

През изминалото денонощие екипи на сектор "Специализирани оперативни дейности" в Монтана са изтеглили 4 закъсали тира по пътищата в областта, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

В Община Белоградчик засега снегът не създава проблеми. В общината се опасяват, че ще възникнат затрудннения при по-голямо количество сняг заради намаления през тази година брой на аварийните групи.

Снежната покривка на територията на Община Враца стигна до 20 см., като най-голяма е в селата Паволче, Челопек, Бели извор, Девене. Пътните артерии на територията на Община Враца са проходими при зимни условия, съобщиха от общинския пресцентър.

Пет автомобила на общинско предприятие "Чистота"  почистват улиците в град Мездра. От общинското предприятие апелират гражданите при снеговалеж да не спират автомобилите си на пътното платно и в пешеходните алеи, особено около училищата и детските градини, тъй като това сериозно затруднява работата на снегопочистващата техника.  

На 16 януари българската православната църква почита българският монах и светец Ромил Видински. Той е роден през 14 век във Видин, заради което се счита за покровител на града.

Тунел под прохода Петрохан ще облекчи трафика от София до Видин и ще даде и икономически тласък на целия регион, твърдят от Гражданско обединение "Единни за промяна".

Община Враца ще разполага с бюджет от над 49 млн. лева през 2018 година, което е повече с 3,5 милиона лева в сравнение с предходната година.

Намаляване на разходите за сметосъбиране е една от целите, които си поставя Община Берковица.

100 души ще бъдат наети в община Ружинци по програма за младежка заетост. В програмата са обхванати 90 % от младежите, които отговарят на условията да бъдат включени в нея.

В последните седмици в интернет пространството сред учениците придоби популярност един сайт наречен "VIDIN" към който има отворена "чат стая" в която се публикуват снимки на ученици от Видин. Някои са съвсем безобидни, но има и такива които са доста провокативни. Румяна Петрова, директор на ППМГ"Екзарх Антим I" във Видин, коментира че е запозната с въпросния чат и е подадена жалба в полицията. От Сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП коментираха, че  има подаден сигнал и при тях и работят по случая.

С близо 370 души е намаляло населението на община Мездра през миналата година сочи справката на общината. 

Насрочени са изборите за кмет на врачанското село Градешница.

С по-ниски цени ще бъде от утре ледената пързалка във Враца, съобщиха от Община Враца. Любителите на кънките ще могат да се радват на атракцията до 14 февруари.

До 31 януари тази година самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП във Видин.

Община Мездра е сред петте общини, наградени от Министерството на туризма по проект "Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България". Проектът се финансира от Европейската комисия, а целта е да се привлече вниманието към по-малко известни културно- исторически дестинации, които предлагат специфична форма на туризъм.

Решение за увеличението на приема в професионалните паралелки във Враца за сметка на местата в профилираните училища според депутата Петя Аврамова е правилно. Коментарът е след като преди дни бяха обявени предвижданите промени.

Крайният срок за заплащане на годишната такса за притежаване на куче е 31 март, съобщиха от Община Мездра. След този срок ще се извършват масови проверки и при констатирани нарушения ще се налагат санкции.
Усилената работа на "Враца Софтуер" за създаване на софтуерна индустрия в едноименния град ще продължи със събитие на тема дигитален маркетинг, което ще се проведе на 20 януари.  

Криминално проявен и осъждан видинчанин е задържан тази нощ след извършена кражба от компютърна зала на ППМГ "Екзарх Антим I". Сигналът е подаден от гражданин около 1 часа през нощта на тел. 112. Директорката на учебното заведение Румяна Петрова пожела да благодари на подалия сигнала чрез Радио Видин за проявената бдителност.

На 86-годишна възраст почина големият български езиковед проф. Стефан Брезински. С видинското Ново село бяха свързани последните години на неговия житейски и творчески път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Около 700 килограма капачки събра днес кампания във Видин

Около 700 килограма пластмасови капачки и 40 килограма алуминиеви кенчета бяха събрани само за няколко часа във временен пункт във Видин . Сред най-малките доброволци беше Деница : "Гледам бебето, помагам с капачките, пиша грамоти - така помагаме на много деца и други хора. Бих казала на хората да продължават да събират капачки и да се включат в..

публикувано на 20.04.24 в 15:32

Стогодишен юбилей отпразнува Любка Иванова от Станево

100-годишен юбилей отпразнува Любка Иванова от ломското село Станево . Поздравления и подаръци рожденичката получи от кмета на общината Цветан Петров , който уважи юбилея на баба Любка. Освен от градоначалника юбилярката получи поздравления и от  кмета на Станево Милен Милчов, както и от общинската дирекция „Социални дейности и програми за..

публикувано на 20.04.24 в 13:02

Фестивал "Занаяти и култура" се провежда във Видин

Двудневният фестивал "Занаяти и култура" стартира днес във Видин. Откриването се състоя в 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". От двете страни на пешeходната алея до крепостта са разположени шатрите на занаятчии, кулинари и творци, които вземат участие в събитието. Освен жители на града, щандовете привличат и туристи:..

публикувано на 20.04.24 в 12:56

Назначиха служебно РИК във Враца

Централната избирателна комисия определи състава на РИК във Враца, която ще проведе изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Това стана по служебен път, след като в неделя консултациите между политическите партии и коалиции, проведени при областния управител Надя Донкинска не дадоха резултат. За председател е определен юрист Лора..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Конкурс събира творби на тема "Спомени от детството"

Конкурс на тема "Спомени от детството" организира младежкият Интеракт клуб - Видин . Конкурсът е в три категории - рисунка, фотография и поезия, обясни председателят на Интеракт клуб Лора Лозанова : "Идеята за конкурса дойде от вицепрезидента на клуба Светлозара. Избрахме темата за детството, защото според нас е по-обширна и всеки я вижда по..

публикувано на 20.04.24 в 10:00

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус"

Днес в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от американската компания "Уестингхаус", предназначено за V блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев.  В края на 2022 г.  атомната..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05