Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще продължат ли работа личните асистенти

Снимка: Радио ВИДИН

Още в началото на годината кметът на Монтана Златко Живков алармира, че са намалени средствата по програмата "Независим живот".

"Не Община Монтана намаля средствата и часовете. Това не е програма, която се финансира от Община Монтана. Това е поведението към голяма част от големите български общини, за съжаление. Очаквам Оперативната програма и Министерството да реагира, защото по обясними причини десетки наши съграждани се интересуват от тази програма и за тях има изключително значение", заяви кметът на Монтана.

Златко Живков е провел разговори със социалния министър Бисер Петков, от който е получил уверението, че ще има корекция в плащането.

Програма "Независим живот" е изключително важна за хората. В нея са включени над 300 лични асистенти от Монтана, грижещи се за хора с увреждания.

Община Враца и Агенцията за социално подпомагане сключиха Споразумение за 2018 година за целево осигуряване на социалните услуги в домашна среда - "личен асистент" и "домашен помощник" за хора с увреждания и лица над 65 години, с ограничения или невъзможност от самообслужване. Средствата за Врачанско са в размер на 32 102 лв. месечно или 385 224 лв. за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2018 г. Финансирането ще даде възможност на 21 лични асистенти да продължат да предоставят услугата при 4-часов работен ден, както и на 50 домашни помощници, които ще полагат почасово услуги в зависимост от индивидуалната оценка на потребностите на хората.

СнимкаКакво се случва към момента с проекта "Независим живот" в община Видин? Въпроси отправихме още на 9 януари, но към момента нямаме отговор. От пресцентъра на Общината обясниха, че такъв ще получим, когато кметът даде пресконференция.

Оказа се, че Община Видин има средства по проекта "Независим живот" и той ще бъде удължен с още два месеца- февруари и март. Това съобщи пред Нора Йоцова Венцислав Боянов, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин:

"15 дни преди изтичането на срока ще се направи заявка до Агенция "Социално подпомагане" за сключване на ново споразумение. В заявката ще бъдат посочени броят на необходимите потребители. Действащите в момента ще останат, ще има и нови потребители."

Услугите ползват 155 души. 115 са хората, които ги обгрижват.

Един от тези 155 нуждаещи се е 88-годишната баба Йонка Станкова от Градец. Тя е единственият човек във видинското село, включен в "Независим живот". През миналата година ѝ е сложен стент, страда и от диабет.

"Идва жена при мен да се грижи. Сготви, премете ми, почисти, измие ми паниците. Пренесе ми тук вода. Аз не мога нищо. Тук ставам и сядам на леглото. Синът ми ходи на работа, пали парното, тръгва сутринта и се прибира вечерта. Иначе той за купуване, ми купува", сподели баба Йонка.

На баба Йонка Станкова помага Циклама Милкова. Наета е на 3-часов работен ден, самата тя има нужда от помощ- от операция на ръката, за да може да я движи. Живее с дъщеря си, която пък има процент от ТЕЛК и, въпреки че е на 25 години, живее с пенсия по болест. Двете няма на кого друг да разчитат. Циклама се грижи за баба Йонка от 20 ноември, миналата година. Преди това се е грижила за друга жена в село Градец, която починала. Като личен асистент работи от 2010 година:

"Тя ми казва какво да ѝ напазарувам, за лекарства. Всичко си яде. Аз съм готвач по професия, не ми е трудно. Обича да хапва супички, оризец, малко макаронки. Защото има диабет. Става по малко..."

СнимкаВ община Ружинци социалната услуга към хората в неравностойно положение също е удължена до 31 март. 55 души /лични и социални помощници и домашни помощници/ обгрижват 75 нуждаещи се.

"Тази програма беше европейска, вече е станала през 2018 година национална. Със свършването ще кандидатстваме пак пред Министерството на труда и социалната политика. Иначе, най- голям ефект като че ли имаха домашните помощници, защото те се грижеха за самотни хора, възрастни хора", каза кметът Александър Александров пред Анжела Каменова.

Емил Калугерски от Ружинци обгрижва дете със синдрома на Даун. Гледал е момчето и преди да започне да получава пари като личен асистент:

"Работя като личен асистент 9 години. Гледам едно момче самотно, родителите му са починали. Ние със съпругата ми сме му попечители и настойници. Взимам 250 лева като личен асистент. За една година съм назначен. Доволен съм от тази програма. Ако я няма, няма живот- нито за него, нито за мене."

Още една година ще се предоставят социалните услуги "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" в община Белоградчик. 70 са жителите там, на които ще бъдат предоставяни социалните услуги до края на 2018 година. В края на 2017-а кметът Борис Николов подписа допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане за продължаване на социалните услуги. Общата сума, която ще бъде предоставена през годината е 198 564 лв. 13 лични асистенти ще полагат грижи за 31 потребители, 4 социални асистенти ще помагат на 14 души, а 9 домашни помощници ще обгрижват 30 нуждаещи се.

Недка Мишинска е социален асистент от 2 години:

"Нямам работа, безработна съм, а и уважавам възрастните хора. Те също имат нужда от нас- да им помагаме и да ги обслужваме. Трябва да си лоялен към човека, към който си назначен, да го уважаваш, да го слушаш. Лесно се усвояват тези умения. Няма трудни работи."

СнимкаОт февруари 2016 година услугите са предоставяни по проект "Независим живот в община Белоградчик". След 1 ноември до края на 2017 година трите социални услуги са предоставяни съгласно Постановление №137/05.07.2017 г. на Министерски съвет.

С една година се удължава срокът на предоставяне на социалните услуги "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" на територията на община Мездра. Жителите, на които ще бъдат предоставяни социалните услуги са 63-ма. В края на миналата година кметът Генади Събков подписа допълнително споразумение с Агенция за социално подпомагане за продължаване на социалните услуги. На 05.01.2018 година управникът подписа и анекс към споразумението, съгласно който Община Мездра получава първия аванс от 18 249 лв. за предоставяне на услугите, а общата сума, която ще бъде дадена на Община Мездра през настоящата година е 218 988 лв.

"Подписваме допълнителни споразумения с хората, които са работили до този момент като лични асистенти и домашни помощници. Ангажиментите са различни, на база на анкетите, които са направени с потребители. Нямаме възможност да осигурим на пълен работен ден, най- често са на 4 или 2 часа, за да обхванем по- голям кръг от потребители", обясни кметът на Мездра Генади Събков.

Хората, на които е необходима помощ са с висок процент на увреждане. Финансирането е от бюджета на страната за 2018 година, така че са гарантирани плащанията на тези, които ще работят.

Анета Влаховска е личен асистент. От село Долна Кремена е, пътува с кола и работи в Мездра. Пред сътрудника ни Петко Котларски обясни, че се грижи за двама души в тежко състояние:

"Тя е с множествена склероза, той е с инсулт. Неподвижни и двамата, не могат да се хранят, на памперси. Лека работа няма. Трябва да си много внимателен в тази професия. Трябва да разбираш хората. Не може без обгрижване на тези хора. Удовлетворена съм. Аз съм си доволна от работата, на мен ми допада."

В община Мездра 14 асистенти ще полагат грижи за 14 потребители, 17 социални асистенти ще помагат на 22 души, а 27 домашни помощници ще обгрижват 33-ма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38