Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 януари 2018 година

Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия е обявена в област Видин. Засега грипна ваканция за училищата няма.

Монтана е пред грипна епидемия. За последната седмица заболеваемостта е станала 170 на 10 000 души население. Най-засегнати са децата на възраст от 5 до 14 години.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов нарече спекулативни и необосновани твърденията, че токът за бита може да поскъпне между 15 и 30 процента от лятото. Подобна прогноза направиха работодателските организации с аргумента, че поскъпването на тока от свободния пазар за индустрията ще повлияе и на цените за бита, които се регулират от държавата. Иван Иванов смята, че няма никакви предпоставки за драстично увеличение на тока на регулирания пазар. Подготвят се законови промени, с които КЕВР да може да разследва и да налага глоби, но само на пазара на едро. Промените обаче не засягат договорите на търговците на ток- с тях ще продължи да се занимава Комисията за защита на конкуренцията.

Над 4,1 млн. лв. осигурява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изработване на общи устройствени планове на общините през 2018 г., съобщават от ведомството. Редът и условията за достъп до този ресурс са утвърдени от министър Николай Нанков. Съгласно Закона за устройство на територията на министъра на регионалното развитие и благоустройството е възложено разпределянето на средствата от държавния бюджет, които се предвиждат за финансово подпомагане изработването на общи устройствени планове.

Днес заседаваха Постоянните комисии при Общински съвет на Видин. "Най- важната точка е предложението на кмета Огнян Ценков за приемане на проекта за бюджета на общината", коментира за Радио ВИДИН Генади Велков председател на Общинския съвет. Всички комисии са дали положително становище относно проекта за бюджет. Сред точките бе и уведомлението от депутата Росен Живков относно учредяването на инициативен комитет за възстановяване на Чеган чешма във Видин.

Проектобюджетът на община Ново село беше обсъден днес, 23 януари в заседателната зала на местната управа. Общината ще разполага със средства в размер на 2 730 134 лева.

Протест срещу натовареното движение по международен път Е-79 в участъка между Видин и София се организира тази събота, 27 януари. Протестното шествие ще се събере в 10.00 часа на края на Видин пред големия магазин за техника, след което колоната от автомобили ще потегли към пощата. Организаторите и тези, които ще се включат в протеста ще настояват за изграждането на скоростен четирилентов път.

БСП- Видин подкрепя изграждането на четирилентов скоростен път. "Това е наше последователно разбиране, което сме отстоявали през годините", съобщиха от социалистическата партия. Оттам напомнят, че през 2014 година БСП включи строителството на скоростния път като приоритет в Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Тогава бяха стартирани и процедурите за избор на строител на отсечката Мездра-Ботевград и на ново обходно трасе Димово-Ружинци. След предсрочните парламентарни избори през 2014 г. те бяха прекратени, а скоростният път отпадна като приоритет от оперативната програма.

5 институции започват съвместни проверки на таксиметровите шофьори във Враца.

За периода 15-21 януари 2018 година сектор "Пътна полиция"- Враца е установил 476 нарушения. Обобщените резултати от работата и извършената контролна дейност сочат, че са съставени 115 акта по Закона за движение по пътищата и са издадени 334 фиша. През седмицата са установени 10 водачи на МПС след употреба на алкохол, от тях 5 с над 1,2 промила. Неправоспособните водачи са 7. Извършени са и 62 проби при проверки със специализирана техника за употреба на наркотични вещества. Положителна проба няма. Пътно- транспортните произшествия с пострадали са 3, има 3-ма ранени. Пътните полицаи са засекли и 4 нарушения на пешеходци.

5 машини чистят снега в Мездра. За снегопочистването и опесъчаването се грижи Общинското предприятие "Чистота".

Да се ремонтира салонът на читалището във видинското село Сланотрън поискаха съветници от БСП във Видин. Това е искането на местните хора и кмета на селото, който нееднократно е търсел помощ за решение на проблема. "В момента салонът е жалка картина- напукани стени, капе от покрива. От 5-6 години кметът поставя всяка година този проблем и отникъде не получава отговор", каза общинският съветник от БСП Величко Кирилов.

Тройно повече дела през миналата година срещу текстове от Наредби на общинските съвети в Козлодуй, Криводол, Оряхово, Роман, Мездра, Враца, Борован, Бяла Слатина, Хайредин и Мизия са образувани в Административния съд във Враца. Административните дела по жалби и протести за 2017 година са 71, срещу едва 25 за предходната 2016 година, отчитат от съдебната институция. Оспорени са текстове от Наредбите за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги; за придобиване, стопанисване и разпореждане с общинско имущество; за записване, отписване и преместване в общински детски градини; за реда и условията за поставяне на преместваемите обекти; за управление на общинските пътища; за рекламно-информационната дейност; за поддържане и опазване на обществения ред и др. С решения по същество на спора са приключили 39 дела, като по две от тях съдът е отхвърлил жалбите като неоснователни.

Учебни заведения в област Видин са сред тези, които според въведения регионален коефициент на Министерството на образованието ще получат по-голямо финансиране. Повече средства се дават за училища в общини с до 5 хиляди жители, отдалечени от областния център и големите градове в страната. Около 12 % повече ще получат училищата с коефициент 8, който е най- високият. В тази група е средното училище "Васил Левски" в град Кула. "Това чувствително ще помогне на училищния бюджет", коментира директорът на училището Диана Йончева.

129 новородени са проплакали в родилното отделение в Козлодуйската болница през миналата 2017-та година, съобщиха от АГО отделението на болницата в града. В община Козлодуй са записани 173 бебета през годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41

Случай на коклюш е регистриран във Видинско

И в област Видин е регистриран случай на коклюш.  Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция за заболеваемостта от заразни заболявания през изминалата седмица.  Болният е от Чупрене, допълват от инспекцията. Отчетени са и 8 случая на други заразни заболявания за същия период - от варицела, скарлатина, туберкулоза и..

публикувано на 23.04.24 в 07:36

Снимката на 22 април 2024 година

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да..

публикувано на 22.04.24 в 18:00

БАБХ започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от 2009 година, съобщиха от агенцията. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по..

публикувано на 22.04.24 в 17:55