Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравеното минерално богатство на село Градец

13
Снимка: Радио ВИДИН

Минерална вода, с лечебни свойства, откриват във видинското село Градец преди близо 60 години. За извора бързо се разчува и заради лековитите му свойства  започват да идват хора от целия регион. Държавните ведомства правят анализи и взимат проби, които доказват полезните качества на водата, но до откриването на балнеолечебен център или бутилиращо предприятие така и никога не се стига. Местните хора продължават да ползват извора, въпреки че сега водата извира от дълбочина 50 метра и не е със същите показатели, както онази, изследвана през 1960 година от дълбочина 561 метра.  

Кметът на видинското село Градец Илия Томов пази в кметството копия на официални документи- архивни материали, от взетите проби и анализа им от минерален извор "Сондата", направени през 1960 година.

"Температурата на водата е 32 градуса. На 561 метра е и изворът е 600 литра в минута или 60 литра в секунда, което е много добре. На 50 метра под земята има подземна река, която е 4 метра дълбока, сладководна и е питейна. Тези изследвания са от научноизследователски институт по курортология и физиотерапия- София."

СнимкаИзследванията показват, че водата може да се пие при проблеми със стомаха, чрез инхалации и гаргари при заболявания на горните дихателни пътища, чрез бани при нарушена обмяна на веществата. Изкуствено затоплена помага при заболявания на опорно- двигателния апарат, на костите и състояния след фрактури. Това е записано в официален документ на Министерството на народното здраве от 10 декември 1960 година.

"Може да се бутилира минерална вода, може да се бутилира и трапезна вода от подземната река в неограничено количество. Трябва да има и реализация на продукцията. И трето е желателно да се направи една минерална баня, балнеолечебен център. Този извор ще бъде много печеливш за село Градец и за община Видин. Този извор е общински и Общината може да кандидатства по европейска програма. Кметът на Община Видин се ангажира много с този въпрос."

Управникът ще настоява част от печалбата да остава за благоустрояване на Градец. Ако се разработи, изворът ще даде и препитание на хората от селото. Илия Томов вижда и още една полза- село с над 1000 жители, което има и минерална баня, може да стане град.Така Градец може да бъде третият град в община Видин след общинския център и град Дунавци.

В селото има и други кладенчета, за които знаят местните хора. Ако им се направят изследвания, сигурно ще бъдат открити още лечебни извори.

Снимка"С откриването на тази вода през 60-те години на миналия век се слага бум в селото ни. Идват минно- геоложки проучвания от различни министерства и институти. Ние казваме, че Градец остава като архив в тези неприкосновени запаси на нашата страна по отношение на топли и студени минерални извори. И ако започнем със "Сондата" и отидем към чешмата в "Пашиното", ние ще продължаваме със Смърделата чешма на вилата до рибарниците, до Хайдук чешма, които вече са в категорията на трапезните води. Много кладенчета в селото имат точно тази миризма, както хората казват тук, на сварени яйца, може би заради сярата, която съдържат тези води и по този начин селото знае, че около него са доста изворите. Ако се направят едни нови проучвания със съвременни технологии, сигурно ще бъдат открити и нови източници", каза Пролет Борисова- секретар на читалище "Просвета" в село Градец.

Проучването на извора започва през 1959 година. В селото идват бригади и работят до 8 март 1960 година, когато бликва гейзерът, а водата достига човешки ръст. Общината, тогава е била Градец, започва построяване на баня с две зали- обща къпалня и басейн с места за сядане и малки корита.

"От тази баня по посока на реката, Община Градец беше построила утайници, в които тази вода преливаше. Така стигаше до реката, където имаше огромна чешма с корита, циментова плоча и там жените ходеха, там се переше, там се миеха, взимаха си вода. Отпадъчните води отиваха в река Тополовец и по този начин реката също се захранваше от този водоизточник. Това продължи до 75-77-а година, когато вече се построи нова баня с местен каптаж. Банята на "Сондата" западна и по- късно беше унищожена".

СнимкаПрез 1978 година в село Градец се построява басейн с олимпийски размери. Селото е домакин на републиканско състезание по плуване. С етернитови тръби водата от "Сондата" пристигала до басейна. Съоръжението обаче е на около километър разстояние и течността идвала изстинала. През 1988 година Община Видин решила да направи нов каптаж на водата и през специални тръби да пристига в басейна топла, за да може да се ползва и в по- студено време. Сумата обаче била непосилна и проектът пропаднал. След това идват 90-те години, басейнът е унищожен, земята се оказала на частно лице. Така и този проект никога не успява да се реализира.

Тръбите, положени в сондажа, рано или късно, заради състава на минералната вода ще бъдат разядени. Това било експертното мнение на хората, правили сондажа през 1960 година в село Градец. Тръбите така и не били подменени, а онази вода се загубила или смесила с тази от подземната река. Сега на мястото на извора има чешма, тече по-слабо, но и от нея идват хората да си наливат.

"Това е вълшебна вода. Бабите са прали и без сапун. Нищо не оставаше по дрехите. Рани по ръцете, по краката- всичко изчезваше. Грехота е, че при тази възможност хората да използват тази вода и да ѝ се наслаждават, и особено в тези времена, когато здравето ни е приоритет, тя да се губи някъде в недрата и да не може да бъде използвана", допълни Пролет Борисова.

Преди години, когато са открити лечебните минералните извори в България, дилемата била Вършец или Градец:

"Не е имало лобито, рамото, които да ни помогнат. Това сме го чули от градчанка, женена във Вършец, говорила с хората, които са участвали в този проект. Градец губи битката. Държавата явно не е имала интерес."
 
През 2000 година мястото, на което е "Сондата", било облагородено, но онази топла минерална вода се изгубила.

СнимкаМинералният извор е срещу една от къщите в горния край на селото. Там живеят Вачо и Вена Маринашеви. Когато бликва водата през 1960 година, фотограф запечатва това голямо събитие на снимка. Един от останалите живи хора от фотографията е Вачо. Сега е на 87 години и пази много ясни спомени за онова време. Той е свидетел не само на откриването на извора, но и на последвалите събития- построяването на банята, а по- късно и на разрухата и на загубата на това природно богатство.

"Пазач съм бил 1 месец. От Монтана беше бригадирът, Бенов. От реката се теглеше вода, ток- от шосето. На 8 март е излезнала водата и първо се къпа на Милен Миленовия жена му тук. И една пара пада, много вода. И започнаха да идват пловки, гъски диви се преселиха. Тука беше и ябълкова градина. Идват от Видин, къпят се и лежат от нерви. И от околните села са идвали. Ползвали са и днес се ползва", разказа Вачо Маринашев.

Банята е ползвана 20-ина години. След това сградата постепенно се разрушава.

Венета Маринашева е съпругата на Вачо, сега е на 82 години. Разказа ни, че и сега идват хора и си наливат вода от чешмата:

"Непрекъснато идват. За варене на боб е страхотна. Не може да пере и пералната, както тази вода. Заболи ли те стомахът, пиеш вода и веднага те освобождава. Свекърва ми имаше от овцете кожна екзема. Почна да се мие и се излекува."

СнимкаДокато си говорихме до чешмата, дойде жена от Градец да си налее вода в пластмасови бутилки. Тотка Пашенска се казва. Водата я ползва за пиене и готвене. Вярва, че ако се направи нов сондаж и се изкара онази вода от дълбочина над 500 метра, ще има полза и за селото, и за общината:

"Тук сме се къпали, когато е имало баня. Иначе водата хладничка, ама като се поизмиеш загрява тялото, като е минерална сигурно. После стана така, че я разграбиха. Нищо не остана. Ако се разработи изворът, ще има полза. Всички знаят, че водата е полезна", каза Тотка Пашенска.  

В читалището в село Градец може да се намери архивна снимка със сондьорите и местните жители, присъствали на бликването на минералната вода- Вачко Маринашев, Цветан Ангелов и неговата дъщеря Лили Цветанова. Тогава е била 5-годишна, сега е на 63 години.

Снимка"Отначало изворът беше приятно топъл, не горещ. Имаше минерална вода, която от по- дълбоко извираше. Сондьорите казаха, че на 50 метра има и подводна река. Водата беше лековита. Много хора идваха с гастритни заболявания. Сондьорите казаха, че са сложени обикновени тръби и с течение на времето ще се разрушат, водата ще се смеси. И наистина минералната вода си отиде и остана само тая, която е на по- плиткото", спомня си Лили Цветанова.
 
Жителите на Градец искат разработването на извора да стане приоритет на Община Видин. Още през 2014 година кметът на Градец Илия Томов е предложил създаването на общинско предприятие, което да бутилира минералната вода от "Сондата". Сега отново е водил разговори с настоящия кмет на Видин Огнян Ценков- да се направи завод за бутилиране на минерална и трапезна вода и изграждане на минерална баня.

"Разговарял съм със специалисти. Печалбата ще бъде значителна- от 15 милиона може да стигне до 40 милиона чиста печалба. Нашата вода е качествена и е хубава. В Градец имаме още един минерален извор- на "Пашиното". Аз съм убеден, че ако и там се направи един сондаж на 500 метра, също ще изкараме термална вода, топла. Ние много ще разчитаме на този извор за благоустрояване на нашето село", смята Илия Томов.

Кметът на Видин е обещал минералният извор да бъде регистриран. Ще се търси и инвеститор, ще се прави и нов сондаж.

"Като се регистрира изворът, може да се кандидатства и по европейските програми."

Според Илия Томов качествата на водата от минералния извор "Сондата" не отстъпват на известните марки българска минерална вода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50