България на две скорости- докога?

Снимка: Радио ВИДИН

Институтът за пазарна икономика /ИПИ/ си постави за цел да очертае границите на икономическите центрове в страната. Малко над 1/3 от територията на България е покрита от икономически центрове, но в тях се произвеждат 86% от продукцията ни. С други думи, около 2/3 от страната е, образно казано, икономическа пустиня, с изключение на неголям брой оазиси, в които се генерират останалите 14% от продукцията в страната. Къде стои Северозападът в общата ни икономика?


"В Южна България има един почти непрекъснат пояс от икономически активни зони, т.е. центрове и техните икономически периферии, докато в Северна България има острови на икономическа активност. Ако говорим конкретно за Северозапада- Видин, Монтана, Враца и общините около тях, те остават малко по- настрана от тези наистина най- силни и водещи ядра на икономическа дейност", каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Снимка: ИПИВидин, Монтана и Враца отдават работници на съседни общини, отколкото да привличат такива.  Липсата на добри и бързи инфраструктурни връзки между Северна и Южна България е друг фактор, който влияе на границите на икономическите центрове в страната. Липсата на адекватна инфраструктурна свързаност през Стара планина възпрепятства връзките между икономически активните територии от двете страни на планината и ограничава потенциала им за растеж, сочи още изследването на ИПИ.

"Когато се обезлюди една територия тя не може да развива икономика, защото няма кой, няма и за кого. Първият и основен начин за решаване на проблема и изравняване на тези, те не са две, те са четири- пет скорости в България, като начало е да бъде направена инфраструктурата до регион като Видин. Видин няма инфраструктура и е откъснат от останалата част от България. Това е основният проблем на региона ни. Ние имаме всичко останало- плодородна земя, имаме благоприятния климат, имаме река Дунав, която е една международна артерия, независимо от това, че не я използваме достатъчно добре и че не е развита изобщо в българския участък. Рано или късно това ще случи, защото Европа ще ни принуди", коментира Росица Кирова- председател на групата общински съветници от гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин.

Винаги Южна България е била по- развитата част от страната, смята Иван Сергисов- регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана.

Снимка"Нашите народни представители кой ги припознава? Те се интересуват за Северозапада. Въпросът е каква чуваемост имат. Опираме до лобито, а лобито го няма. Винаги, за съжаление, Южна България е била по- развитата част от България. И не защото хората тук са по- лоши или с по- ниско образование. Трябва да сме малко по- гъвкави. За да работиш и живееш на друго място, тук при нас трудно нещата се възприемат. Всеки ден от Монтанско към София пътуват около 500 души и вечерта се връщат. Но 500 души на фона на 120 000 души нищо не са. Оплакваме се, че няма работа, оплакваме се, че няма кадри, оплакваме се, че всичко ни е малко. Добре, но ние какво даваме срещу това малко. Всеки един от нас трябва да чувства, че утре има ангажименти", каза Иван Сергисов пред сътрудника ни Любо Андреев.

Четирилентов път, който да поеме трафика към Дунав мост 2, също е необходим за региона. Така ще има и по- лесна връзка със столицата и възраждането на индустрията със сигурност ще се получи, допълни представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана.

СнимкаРазделение между Северна и Южна България винаги е имало, смята и Огнян Пищиков- депутат в 7-то Велико Народно събрание, бивш общински съветник във Враца. Икономиката в региона е изкуствени създавана в продължение на столетия. За да се обърне процесът на упадък на икономиката на Северозападна България, трябва да се проучи опитът на такъв тип райони в европейските страни, да се развиват модерните технологии, трябва и дългосрочна политика за региона:

"Трябва да се тръгне с дребно занаятчийство, бизнес на малките предприятия. Трябва да се проучи опитът на такъв тип райони, европейски страни и да се види те как се прехранват. Другото е тези модерните технологии. Тук трябва много дългосрочна политика. Трябва да се усети какво ще бъде валидно след 10 години и сега да започне да се развива. От Видин до Враца има туристически дадености. Освен това, Северозападът е като резерват- има места, на които човешки крак не е стъпвал, като на Миджур. Цялата част на Стара планина, районът е природно девствен. За да започне да се развива към днешна дата, трябва да се открият паралелки на професии, свързани с туризма."

СнимкаРазличното "третиране" на Северна и Южна България продължава вече 28 години. Северът се превърна в икономическа пустиня поради пренебрегването на проблемите от страна на държавата през годините.

"За съжаление, в Северна България поради множество причини, за които нееднократно сме говорили- неразвита инфраструктура, проблема със скоростния път София- Видин, проблема с недовършената магистрала, липсата на връзка между Северна и Южна България, каквато би могла да бъде един сериозен проект за тунел под Шипка. Това са все важни инфраструктурни проекти, които, за съжаление, не позволяват едно по- сериозно мащабно икономически развитие на Севера. За съжаление, географският Северозапад и част от Североизтока, полупланински и планински райони в Северна България изпитват огромни затруднения. Те бяха инфраструктури, но вече са и поради липса на достатъчно университети в районите, в този смисъл това беше правилна крачка, която ние от Реформаторския блок в миналия парламент подкрепихме- за откриване на факултет във Видин, за да могат да се задържат там млади хора. Няколко правителства направиха тежката грешка за сериозни инвестиции в Южна България", коментира Найден Зеленогорски, заместник-председател на "Движение България на гражданите":

Реформаторският блок през следващия месец ще потърси контакти с парламента и правителството, за да разбере какво се случи с инвестиционната програма за инвестиции в Северозападна България, планинските и полупланинските райони.

СнимкаКрасимир Богданов, депутат от "Обединени патриоти" в 44 парламент заяви, че Северозападът ще бъде приоритет в този мандат на правителството по отношение на инфраструктурата.

"Въпросът е да тръгнем в правилната посока. Имаме уверението на правителството що се касае до инфраструктурата Северозападът и въобще Северна България ще бъде приоритет в този мандат. Виждате, че започна да се изгражда вече с по- голяма скорост автомагистрала "Хемус", която свързва северната важна артерия на страната. Но за нас от Северозападна България е важно пътят от Видин до Ботевград, който път трябва да освободи трафика и от друга страна- да даде по- бърза възможност за хора, които желаят да инвестират в нашия регион, хора които желаят да работят в София или в някои от другите по- големи градове да могат бързо да се придвижат и да се връщат до своите родни места", коментира Красимир Богданов пред Цветомир Цветанов.

Държавата може да оказва помощ чрез инфраструктурните проекти и чрез привличането на инвестиции, смята депутатът от Врачанския край.

Вижте още

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03

Ще могат ли завършващите училище във Видин да си намерят лесно работа

Решението да се закриват паралелки в елитните училища за сметка на професионалното обучение предизвика напрежение и дори протести в редица градове, сред които и Враца . Родители, учители и ученици се противопоставят на този план-прием. От друга страна държавата трябва да направи нещо за бизнеса, който изпитва големи затруднения при намирането на..

публикувано на 15.02.18 в 13:53

Вино или любов- какво да изберем на 14 февруари и кой е истинският празник

Всяка година през февруари назряват спорове какво трябва да се чества у нас- Свети Валентин или Трифон Зарезан , по стар стил ? Някои хора твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното. Други пък защитават Деня на влюбените - Свети Валентин. Истината е някъде по средата, а двата празника взаимно се допълват и са прекрасен пример за..

публикувано на 14.02.18 в 12:05