Новоизбраният Видински митрополит Даниил: Разбираемо е да има пристрастия при избора за митрополит

Изборът е проведен канонично и с Божията воля

Снимка: БГНЕС


Драговитийският епископ Даниил е избран за новият Видински митрополит. Той получи мнозинството от гласовете на митрополитите по време каноничния избор, проведен в Синодалната палата София, съобщи репортерът на БНР Еленица Маринова.

Драговитийският епископ Данаил получи 11 от общо 13-те гласа от митрополитите на Светия синод на БПЦ. Другият кандидат - епископ Герасим, получи гласовете на Негово Светейшество патриарх Неофит и Западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Възлагате ми високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква, заяви в словото си новоизбраният митрополит Даниил. Думите на нашия архипастир и Господ, че комуто е много дадено, много и ще се иска, говорят за огромна отговорност, добави той.

В своите първи думи новият Видински митрополит призова народът да запази своето единомислие и единодействие:

"Когато сме заедно Бог помага, Бог е сред нас. Тези думи, които Господ казва "Вярвайте в Бога, с Бога всичко можем да направим, за вярващия всичко е възможно"  

На въпроса как ще успокои недоволните граждани, които подкрепяха друг епископ за поста Видински митрополит, епископ Даниил отговори, че е нормално в подобна ситуация да има разногласия.

"Дълго време съм работил с хора и знам как се чувстваме в момента, когато се разделяме с тези хора. Разбираемо е да има пристрастия. В същото време, изборът е проведен канонично, има го Божието благословение. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и вървим напред"

Видинчани пожелават на новия си духовен водач здраве и достойно продължение на делото на покойния владика Дометиан.

"Да бъде така всеотдаен и чудесен като покойния митрополит, да го обикнат хората и него... Да има достойно поведение и да приобщава миряните, да води една стойностна църква, която да не отблъсква хората, да ги приобщава и да се грижи за тях... Да е жив и здрав и да ни води по каноните на църквата, да не я политизира, да подражава на достолепния покоен Владика"
, пожелаха миряните.

Вижте още

Снимката на 19 юни 2019

14 къщи за гости в областите Видин и Монтана, построени или подобрени със средства по европейски програми, подлежат на проверка.  Проверяващи посетиха туристически обекти в община Белоградчик. Не са констатирани нередности, каза Димитрана Каменова, директор на Фонд "Земеделие" в Монтана. Ще бъде ли достъпен след ремонта централният площад на Видин за..

публикувано на 19.06.19 в 18:25

Детски лагер е организиран в село Синаговци

Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" в село Синаговци.  Базата приема през летния сезон деца на възраст от 5 до 7 години от детските градини на територията на Общинап Видин. В момента там са 17 деца от детска градина "Зорница". "Престоят е една пет  дни" , каза за Радио Видин директорката на..

публикувано на 19.06.19 в 16:02

Ученически клуб по фотография откри изложба във Видин

Изложба с най-хубавите снимки на клуба по фотография към средно училище "Цар Симеон Велики" Видин откриха в художествена галерия "Никола Петров". "Занимаваме се със снимане на различни части на Видин и даване на нова перспектива върху старите неща", каза Антония Каменова от училищния клуб по фотография и добави: "Не ни отне много време и смятам, че..

публикувано на 19.06.19 в 16:00

Асфалтираха улица "Рибарска" във Видин

Днес е положен нов асфалт на улица "Рибарска" във Видин. Тя не е ремонтирана от години и беше в окаяно състояние, това каза за Радио ВИДИН инж. Георги Кардашимов , който отговаря за ремонта на улиците и пътищата в Община Видин. "Улицата е представителна и кметът на общината изяви желание да се асфалтира, за да се направи градът по-приветлив и..

публикувано на 19.06.19 в 14:44

Лекарства за ревматизъм, диабет и Паркинсон покрива най-често НЗОК във Видин

Районната здравноосигурителна каса е изплатила 460 313 лв. на 25 аптеки в област Видин. Средствата са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение за периода от 1-ви до 15-ти май. Най-често отпускани лекарства по заболявания за област Видин са за ревматоидни заболявания,..

публикувано на 19.06.19 в 14:38

Започна мащабна операция на "Пътна полиция"

Специализирана операция на „Пътна полиция“ се провежда в цялата страна. Тя ще продължи до 24:00ч. на 22 юни. Ще бъде засилен контролът върху скоростта, неправоспособността на шофьорите, ползването на обезопасителните колани и детските обезопасителни системи, отнемането на предимство на пешеходци на пешеходни пътеки. Особено внимание ще се..

публикувано на 19.06.19 в 11:44

Ремонтът на бреговското училище ще завърши до началото на учебната година

Ремонтът на сградата на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово ще бъде приключен до началото на новата учебна година. 200 000 лева отпусна Министерството на образованието и науката за предвидените дейности. Със свое решение Oбщинският съвет в Брегово задели средства, за  да се извърши и боядисване.  "Изпълнението на проекта започна от 17 юни...

публикувано на 19.06.19 в 11:31