Новоизбраният Видински митрополит Даниил: Разбираемо е да има пристрастия при избора за митрополит

Изборът е проведен канонично и с Божията воля

Снимка: БГНЕС


Драговитийският епископ Даниил е избран за новият Видински митрополит. Той получи мнозинството от гласовете на митрополитите по време каноничния избор, проведен в Синодалната палата София, съобщи репортерът на БНР Еленица Маринова.

Драговитийският епископ Данаил получи 11 от общо 13-те гласа от митрополитите на Светия синод на БПЦ. Другият кандидат - епископ Герасим, получи гласовете на Негово Светейшество патриарх Неофит и Западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Възлагате ми високата отговорност на святото служение на душепастирството във Видинската епархия на Българската православна църква, заяви в словото си новоизбраният митрополит Даниил. Думите на нашия архипастир и Господ, че комуто е много дадено, много и ще се иска, говорят за огромна отговорност, добави той.

В своите първи думи новият Видински митрополит призова народът да запази своето единомислие и единодействие:

"Когато сме заедно Бог помага, Бог е сред нас. Тези думи, които Господ казва "Вярвайте в Бога, с Бога всичко можем да направим, за вярващия всичко е възможно"  

На въпроса как ще успокои недоволните граждани, които подкрепяха друг епископ за поста Видински митрополит, епископ Даниил отговори, че е нормално в подобна ситуация да има разногласия.

"Дълго време съм работил с хора и знам как се чувстваме в момента, когато се разделяме с тези хора. Разбираемо е да има пристрастия. В същото време, изборът е проведен канонично, има го Божието благословение. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и вървим напред"

Видинчани пожелават на новия си духовен водач здраве и достойно продължение на делото на покойния владика Дометиан.

"Да бъде така всеотдаен и чудесен като покойния митрополит, да го обикнат хората и него... Да има достойно поведение и да приобщава миряните, да води една стойностна църква, която да не отблъсква хората, да ги приобщава и да се грижи за тях... Да е жив и здрав и да ни води по каноните на църквата, да не я политизира, да подражава на достолепния покоен Владика"
, пожелаха миряните.

Вижте още

Във Враца определиха местата за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването

Общинска администрация Враца предприе мерки, които позволяват на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Мерките са утвърдени с решение № 126/17.10.2019 на ОИК Враца.  Като достъпни за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са определени   25 секции  във Враца и..

публикувано на 18.10.19 в 17:34

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

Пушена риба, в която е установено наличие на Листерия Моноцитогенес, е изтеглена от търговската мрежа, съобщават от  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Общото количество на рибата е малко над  251 кг.  Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от "Ocean Fish" – Румъния, с партиден № L 12.11.2019...

публикувано на 18.10.19 в 17:15

Дискусии за вредите от алкохола проведоха в Ново село

Вредите от ранната употреба на алкохол представиха здравни инспектори пред ученици от 7 до 18-годишна възраст в Ново село. Двудневното събитие е организирано по Националната програма за превенция на хроничните незаразни заболявания, обясни д-р Марияна Чавдарова от Регионалната здравна инспекция във Видин: "То включваше презентации на тема..

публикувано на 18.10.19 в 16:16

Състезание по програмиране в математическата гимназия във Видин

Детски хакатон "Аз и моят Scratch герой в защита на планетата" се провежда в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. В него участват ученици от 6 и 7 клас от СУ "Цар Симеон Велики", ОУ "Иван Вазов", ОУ "Любен Каравелов", СУ "Свети свети Кирил и Методий"- Видин и СУ "Свети свети Кирил и Методий"- град Брегово. Състезанието..

публикувано на 18.10.19 в 15:20

"Изповед по цвят" на площада във Видин

Картини, включени в изложбата "Изповед по цвят" , бяха подредени в централната част на град Видин. Организира се по проект за европейска образователна мобилност между България и Румъния - обясни организаторът Мирослав Людмилов : "В тази образователна мобилност ние говорим и споделяме чрез картините социалните си послания към хората..

публикувано на 18.10.19 в 15:02

"Евакуираха" ученици от новоселското училище

Практическо занятие за евакуация при пожар се проведе в  новоселското СУ "Св.Св. Кирил и Методий" днес, под ръководството на ст. инсп. Йорданов от РДПБЗН Видин. Занятието бе планирано от училищното ръководство, а процесът бе управляван от Ралица Ангелова- преподавател в училището. Участваха и  членове на Младежкия червен кръст Видин...

публикувано на 18.10.19 в 14:41

Урок по бизнес комуникации във видинско училище

Интегриран урок по бизнес комуникация и философия се проведе в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" . Урокът е част от проекта за добри практики по Национална програма на Министерството на образованието и науката "Иновации в действие". Учениците имаха възможност да научат повече за общуването чрез практически занимания и игри. Акцентът е..

публикувано на 18.10.19 в 14:17