Д-р Марияна Чавдарова: Алкохолът в ранна възраст крие риск от зависимост в бъдеще

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Злоупотребата с алкохол е рисков фактор за редица заболявания и е втората по честота причина за преждевременна смърт, след тютюнопушенето. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция. Тя обясни, че алкохолът влияе както на редица органи и системи, така и на психиката на човека:

"Може да бъде засегната храносмилателната система. Това са различните язви и гастрити, които се появяват при хората, които злоупотребяват най-вече с концентрати. Те са слаби, те намаляват консумацията на храна за сметка на консумацията на алкохол. При прекомерна консумация на алкохол се уврежда черният дроб, може да се появи хепатит и цироза. Раковите заболявания също са много характерни, защото се понижава имунната защита..."


Вредите от консумацията на алкохол са най-големи за младите хора. При тях тя крие риск от зависимост в бъдеще, обясни лекарят:

"Знаем, че в тийнейджърска възраст органите все още не са развити, както защитните сили и имунната система. Така че вредата за младите хора е два-три пъти по-голяма. Освен това, ако се започне консумацията в ранна възраст, рискът да стане зависим от алкохол в бъдеще е много по-голям... Колкото по-рано човек започва да злоупотребява с алкохол, толкова по-голям е рискът да се появят в бъдеще увреждания на централната и периферната нервна система..."

Д-р Чавдарова подчерта, че не може да се говори за безвредно количество алкохол. Единственото изключение е консумацията на чаша червено вино, което има кардиопротективен ефект за хората над 40-годишна възраст,  но само при спазване на посоченото количество. 

Десислава Петрова, главен експерт в РЗОК-Видин.В
"Направление здраве" говорим и за профилактичните прегледи. Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно, заплатен от Националната здравноосигурителна каса. Прегледът се извършва според възрастта на пациента, обясни главният експерт в Районна здравноосигурителна каса -Видин Десислава Петрова:

"Над 18-годишна възраст се извършва изчисляване на индекс на телесна маса, извършва се оценка на психичен статус, изследване на зрителна острота, измерване на артериално налягане, електрокардиограма, изследване на урина с тест ленти, определяне на кръвна захар на гладно при наличие на рискови фактори като затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет... При необходимост личният лекар има възможност да ни насочи за допълнителни консултации, които преценява, че е необходимо да извършим. Нов момент е прегледът, който се въведе от миналата година, при жени, навършващи 30 години през съответната календарна година, които могат да посетят гинеколога си за снемане на гинекологичен статус и вземане на материал за цитонамазка. От 30 до 45 години е следващата възрастова категория. Веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина, всяка година на жените над 30 години се прави мануално изследване на млечни жлези. Веднъж на 5 години на мъжете се назначава холестерол и триглицериди. От 46 до 65 години веднъж на 5 години се прави пълна кръвна картина..."


При хората над 65 години т. нар. пълна кръвна картина се прави ежегодно. Веднъж на 5 години се извършва изследване за холестерол и триглицериди.

Солна стая отвори врати във Враца. Снимка: Община ВрацаВ предаването говорим и за ползите от халотерапията, или терапията със сол. Тя помага за силен имунитет и профилактика срещу сезонните вирусни инфекции. Халотерапията влияе добре при астма, настинки, алергии, кожни заболявания и др., разказа Монка Караджова, собственик на солна стая във Враца:

"Целта на солната стая е профилактика, целта е да подсили имунитета. Това е превантивна мярка, това не е лечение. Сега, когато е разгарът на грипа, децата са с температура, чувстват се отпаднали, не е за солна стая. Трябва да е в началото, солната стая спомага, не лекува, спомага за по-лесно преодоляване на симптомите. Солната стая много помага на дихателната система. Сега предстои сезонът на цъфтящите растения, ще се обострят всички алергии, много е подходяща. Действа при акне, гъбички, кожен дерматит, на нервната система, при стрес и депресия. Хубаво е като профилактика на заболявания, свързани със замърсяването на околната среда. Тук пречистваме дихателната система..."

До 30 минути след престоя в солната стая не трябва да се приемат храна и напитки.
 
Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09