Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 февруари 2018 година

Снимка: Анжела Каменова

Албена Георгиева: ”Главната цел на организаторите на протестите е изцяло политическа”.

Спад на отпуснатите социалните помощи през 2017 година отчетоха в Монтана.

Провериха социални домове в Монтанско за насилие над деца.

Лек спад има при осиновяванията в Монтанско.

Клиентите на Националната агенция за приходите (НАП), които притежават банкови карти, вече могат да превеждат без такси, както дължимите данъци и осигурителни вноски, така и задължения към други институции, събирани от приходната агенция. Това може да стане по два начина. Първият, е чрез новата услуга на НАП, достъпна чрез портала за електронни услуги. Без такси клиентите могат да преведат задълженията си и чрез инсталираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на НАП.

Върховният административен съд прекрати правомощията на Ценко Чоков.

Правителството прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2018 година. Тя предвижда близо 1200 деца от държавни и общински училища да получат еднократна финансова помощ или стипендия за спечелени призови места на конкурси и състезания в областта на науката, изкуствата и спорта. Еднократната финансова помощ е в размер до 195 лв. Стипендиите се предоставят за 12 месеца и са в размер на 135 лева месечно.

Деветокласници ще получават стипендии след промени в наредба.

Община Враца ще работи съвместно с "Национална компания индустриални зони“, съобщиха от общинската администрация. Министърът на икономика Емил Караниколов утре ще е на посещение в града за подписването на меморандум за сътрудничество между компанията и Общината. Изпълнителният директор на Националната компания Антоанета Барес ще се запознае с най-подходящите за инвестиции терени, както и с водените до момента преговори между екипа на кмета Калин Каменов и чуждестранни компании. Меморандум за сътрудничество с националната компания е подписан и във Видин от юли миналата година.

Комисия извършва оглед на нанесените щети на сградата на Драматично-кукления театър във Враца от бурята миналата събота. Заместник-министърът на културата Румен Димитров посети в началото на седмицата града, за да огледа състоянието на сградата, коментира директорът на театъра, Анастас Попдимитров.

Страната ни е на челно място в Европа по лоши кредити. Това показа работен доклад на Европейската комисия. Към края на 2017 г. необслужваните потребителски заеми са на стойност над 800 милиона лева. Към тази сума, трябва да се добави и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки. Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, но у нас статистиката показва три пъти по- голям процент. За осигуряване на спокойствие на кредитополучателя, максималната вноска трябва да е максимум 40% от личния доход, каза в "Посоките на делника" икономистът от Видин, Павел Паунов. По-младите хора са по-рискови и ползват повече кредити, каза още Паунов.

Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн,
сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет - потребителите в Европейския съюз. Анализът показва, че едва около 20% от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет. Едва 3 на сто от потребителите на Интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация. Такъв е и процентът на потребителите, претърпяли финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уеб сайтове, отчита Евростат. Видинчани казват, че внимават с предоставянето на лични данни в Интернет, но се оказва, че някои от тях са потърпевши, показа анкета на Радио ВИДИН.

Изтече срокът за снабдяване на асансьорите с устройства за аварийна връзка с фирмите, ангажирани с тяхната поддръжка. Целта е при авария техниците да бъдат повикани и възможно най-бързо да помогнат на хората в асансьора. Аварийната връзка е задължителна, асансьорите, които нямат такава, ще бъдат спирани, обясни техникът от Монтана Димитър Младенов.

Електроразпределителното дружество,
което обслужва и областите Видин, Враца и Монтана ще установява кражби на ток с нова технология. Компанията ще снабди с рефлектометри всички екипи, които проверяват за нарушения. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%, като при проверка всички кражби се установяват веднага, съобщават от дружеството. Над 7 хиляди случая на кражби на електроенергия са установени за миналата година. От компанията очакват че с новата техника разкритите нарушители ще са повече.

Над 8 процента е безработицата в община Мездра в края на 2017-а.

Община Кула ще разполага с бюджет от близо 4 милиона лева през 2018-а година. Има заложени средства за цялостно обновяване на автоспирка в града. Близо 225 000 лв. са предвидени за реконструкция и рехабилитация на улици, каза кметът на общината Владимир Владимиров. Срокът за изпълнение на заложените цели е до края на тази година.

35 425 профилактични прегледа на здравноосигурени на възраст над 18 години са извършени през 2017 година във Видинска област. Това представлява около половината от всички над 75 000 здравноосигурени, записани в пациентските листи на общопрактикуващите лекари в областта. Всеки здравноосигурен има право на един профилактичен преглед годишно, който се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Прегледът се извършва от общопрактикуващия лекар, каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин, Десислава Петрова. По българското законодателство всички здравноосигурени подлежат на този ежегоден профилактичен преглед, тоест това е и тяхно задължение да посетят личния си лекар, добави Петрова.

Близо 50 000 лева е бюджетът на читалището в Ново село.

Ден на палачинката ще се проведе в училището в Кула.

Над 100 ученици от цялата страна са изпратили свое съчинение за участие в Националния конкурс "Малкият принц". За пета поредна година Основно училище  „Н. Й. Вапцаров“ в оряховското село Селановци е организатор и домакин на конкурса. Целта е да се даде възможност за творческа изява на нестандартната детска философска мисъл, провокирана от вечната мъдрост на „Малкият принц'' по едноименното произведение на Екзюпери. Съчинения има изпратени от 23 области, от 32 населени места и 42 училища, каза директорът на училището Петя Русинова. Вторият кръг на "Малкият принц" ще се проведе на 1 април, неделя, когато 15-те избрани ученици ще пристигнат в Селановци. Класиралите се на първите три места ще получат купи и материални награди. Има предвидени и грамоти за участие на всички участници.

5- минутен документален филм ще представи Антонина Лозанова, водеща на младежката рубрика по Радио ВИДИН на националния фестивал "Кино в длан". Клипът е включен в анкетата за награда на публиката, каза авторката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28
Шишеяд за рециклиране на  пластмасови бутилки в Монтана

Община Монтана се включва в Деня на Земята

Демонстративни игри и образователни беседи ще има в две училища в  Монтана по повод Деня на Земята, 22 април, съобщават от Общината. Празникът се отбелязва в цял свят с идеята хората да обединят действията си за опазването на околната среда. В събитията в Монтана ще се включат доброволци от общинската администрация и експерти от Регионалната..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

Готова е програмата за великденските празници в Кула

Великденската програма на Общината и НЧ "Просвета 1882" в Кула включва  празнични събития за деца и възрастни. К ултурни инициативи, арт работилници и шоу програми ще оживят града в навечерието на едни от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово, Гергьовден, Цветница и Лазаровден. Програмата включва: 22 април..

публикувано на 19.04.24 в 14:49

Конкурс събира кулинари в Монтана

Кулинарен конкурс „Вкусотиите на Северозапада“ събира професионални готвачи и аматьори днес в Монтана . В него ще бъдат представени традиционните за региона гозби. Над 20 са участниците. Кулинарният конкурс се организира за втора поредна година от секцията по Хранително-вкусова промишленост към НТС-Монтана.  „В изложбата се предлагат..

публикувано на 19.04.24 в 14:37

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14