Левът вече е с директен обмен в Сърбия

От началото на месеца чейндж бюрата в Сърбия вече могат да обменят български левове и румънски леи. Решението беше взето от Народната банка в съседката ни, която включи двете валути в списъка с чуждестранни валути, с които банковите институции могат да търгуват. При вземането на решението банката се е ръководила от участието и значението на Румъния и България във външната търговия на Сърбия, както и от потенциала за укрепване и засилване на икономическото сътрудничество с тези страни през следващия период. 

Много сърби живеят и работят у нас от години. Разговаряхме със Зоран Аврамович, родом от Белград, който е женен във Видин и днес е шофьор на такси в крайдунавския град. 

"Досега подобно нещо не се сещам да се е случвало. Слава богу, че това се случва, защото две съседни държави, православни и братски, беше смешно, че това нещо досега не е направено. Нямаше официално решение, дори и по време на югоембаргото всичко беше само на черно. Разбира се, че ще има полза от това, както и за развитието на туризма и така и за търговията. Това ще бъде едно много добро постижение, напук на всички изминали години и дори мога да кажа векове. За еврото - моят коментар не е много симпатичен и не би допаднал на слушателите ви. Не знам, но мисля че трябва да се върнем към корените си, а Европа и еврото да си гледат своята работа" - каза Зоран Аврамович.

Днес много жители на Българския Северозапад посещават ежедневно близките градове в съседна Сърбия- някои с туристическа цел, а други, за да опитат вкусната местна кухня. Досега те трябваше да обменят левове за евро или долари, с които след това купуваха сръбски динари. 

"Мисля, че това е много добро начинание за двете страни. Отдавна трябваше да се случи" - коментираха нововъведението видинчани. 

За да се стигне до това решение предварително е отчетен броят на гражданите от двете държави, които посещават Сърбия, посочват от сръбската банка. И очакват въвеждането на двете валути да стимулира осъществяването на съвместните икономически проекти.

Вижте още

В "Музикална зона" на 17 януари 2019 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът..

публикувано на 17.01.19 в 09:00

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30