Левът вече е с директен обмен в Сърбия

От началото на месеца чейндж бюрата в Сърбия вече могат да обменят български левове и румънски леи. Решението беше взето от Народната банка в съседката ни, която включи двете валути в списъка с чуждестранни валути, с които банковите институции могат да търгуват. При вземането на решението банката се е ръководила от участието и значението на Румъния и България във външната търговия на Сърбия, както и от потенциала за укрепване и засилване на икономическото сътрудничество с тези страни през следващия период. 

Много сърби живеят и работят у нас от години. Разговаряхме със Зоран Аврамович, родом от Белград, който е женен във Видин и днес е шофьор на такси в крайдунавския град. 

"Досега подобно нещо не се сещам да се е случвало. Слава богу, че това се случва, защото две съседни държави, православни и братски, беше смешно, че това нещо досега не е направено. Нямаше официално решение, дори и по време на югоембаргото всичко беше само на черно. Разбира се, че ще има полза от това, както и за развитието на туризма и така и за търговията. Това ще бъде едно много добро постижение, напук на всички изминали години и дори мога да кажа векове. За еврото - моят коментар не е много симпатичен и не би допаднал на слушателите ви. Не знам, но мисля че трябва да се върнем към корените си, а Европа и еврото да си гледат своята работа" - каза Зоран Аврамович.

Днес много жители на Българския Северозапад посещават ежедневно близките градове в съседна Сърбия- някои с туристическа цел, а други, за да опитат вкусната местна кухня. Досега те трябваше да обменят левове за евро или долари, с които след това купуваха сръбски динари. 

"Мисля, че това е много добро начинание за двете страни. Отдавна трябваше да се случи" - коментираха нововъведението видинчани. 

За да се стигне до това решение предварително е отчетен броят на гражданите от двете държави, които посещават Сърбия, посочват от сръбската банка. И очакват въвеждането на двете валути да стимулира осъществяването на съвместните икономически проекти.

Вижте още

"Неделник" от 20 май 2018 година

"Неделник" брой 208 ви очаква на сайта. По традиция за начало разлистваме старите вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това можете да научите за една изложба във Враца. Апропо- Честита Първа лига на "Ботев" /Враца/. Браво!!! Та за изложбата: Във Враца вчера бе открита гостуващата изложба на ХГ „Илия Бешков“ -..

публикувано на 20.05.18 в 14:35

"Единосъщен" – определението, което изчисти вярата от ереси и разколи

Евангелски текст: "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа" /Йоан. 17:3/ "Седмата неделя след Пасха Църквата е посветила на борбите против арианството . Арий бил амбициозен човек. Недоволен от това, че не бил избран за архиепископ на Александрия и обзет от..

публикувано на 20.05.18 в 08:00

За кризата на средната възраст при жените в "Пица на парче"

Привет от Нора и Гери  ;)  Доскоро мислехме, че само мъжете изпадат в криза на средната възраст- намират си млади любовници и пропиляват всички спестени пари за спортна кола, огромен телевизор, ново жилище. Оказа се, че ние- жените- също си имаме това чудо, наречено „криза на средната възраст“ (като че ли не ни стигат кризите всеки месец). Тогава..

публикувано на 19.05.18 в 12:55

Международно състезание за параспортисти се проведе във Видин

Шестото Международно спортно състезание за хора с увреждания България- Сърбия се проведе във Видин. Организатори на спортната инициатива традиционно са Фондация "Подкрепа за реализация" от крайдунавския град и сдружение "Добро дърво" от Зайчар.  Отборен победител в спортно състезание станаха параспортистите от Видин, като завоюваха три златни..

публикувано на 18.05.18 в 17:12
Децата демонстрираха как се оказва първа помощ.

Малките полицаи от Видинско взеха дипломите си

Двугодишното обучение на доброволците от петте детски полицейски управления в област Видин приключи с празничен хепънинг в Брегово .  Преди две години 110 ученици от пет училища- Основно училище "Любен Каравелов" - Видин, Основно училище "Св. Климент Охридски" - Видин, Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Брегово, Начално училище "Васил Левски"..

обновено на 18.05.18 в 15:18

Магията на жаравата

Нестинарството е древен езически ритуал, при който танцьорите са боси върху жарава от въглени. Разпространен е в Странджа и в северна Гърция.  Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на свети свети Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил).  Този ритуал беше представен за първи път в Оряхово . Това се случи по време на..

публикувано на 18.05.18 в 14:54