Левът вече е с директен обмен в Сърбия

От началото на месеца чейндж бюрата в Сърбия вече могат да обменят български левове и румънски леи. Решението беше взето от Народната банка в съседката ни, която включи двете валути в списъка с чуждестранни валути, с които банковите институции могат да търгуват. При вземането на решението банката се е ръководила от участието и значението на Румъния и България във външната търговия на Сърбия, както и от потенциала за укрепване и засилване на икономическото сътрудничество с тези страни през следващия период. 

Много сърби живеят и работят у нас от години. Разговаряхме със Зоран Аврамович, родом от Белград, който е женен във Видин и днес е шофьор на такси в крайдунавския град. 

"Досега подобно нещо не се сещам да се е случвало. Слава богу, че това се случва, защото две съседни държави, православни и братски, беше смешно, че това нещо досега не е направено. Нямаше официално решение, дори и по време на югоембаргото всичко беше само на черно. Разбира се, че ще има полза от това, както и за развитието на туризма и така и за търговията. Това ще бъде едно много добро постижение, напук на всички изминали години и дори мога да кажа векове. За еврото - моят коментар не е много симпатичен и не би допаднал на слушателите ви. Не знам, но мисля че трябва да се върнем към корените си, а Европа и еврото да си гледат своята работа" - каза Зоран Аврамович.

Днес много жители на Българския Северозапад посещават ежедневно близките градове в съседна Сърбия- някои с туристическа цел, а други, за да опитат вкусната местна кухня. Досега те трябваше да обменят левове за евро или долари, с които след това купуваха сръбски динари. 

"Мисля, че това е много добро начинание за двете страни. Отдавна трябваше да се случи" - коментираха нововъведението видинчани. 

За да се стигне до това решение предварително е отчетен броят на гражданите от двете държави, които посещават Сърбия, посочват от сръбската банка. И очакват въвеждането на двете валути да стимулира осъществяването на съвместните икономически проекти.

Вижте още

Подмяна на електрическите стълбове тревожи жители на "Нов път"

Подмяна на електрически стълбове на улица "Байкал" във видинския квартал "Нов път" разтревожи хората. Те се опасяват, че таблата ще бъдат поставени високо и няма да имат достъп до електромерите. "Виждаме, че те са много високи, 12 метра. Виждаме и че нови табла се слагат. Притеснението е от това, че ние преди 20 години успяхме да ги свалим, първо във..

публикувано на 15.10.18 в 15:40

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е начален учител целодневно обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Той е завършил маркетинг и казва, че..

публикувано на 15.10.18 в 14:02

Във Видин отбелязаха Деня на белия бастун

Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за..

публикувано на 15.10.18 в 13:47

"Музикална зона": В деня на белия бастун даваме път на незрящите певци

  Международният ден на белия бастун отбелязваме днес. Обявен е през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за международен символ четири години по- късно.    Днес в „Музикална зона“ ще слушаме изпълнения на певците, които „виждат“ с душите си. Ще ги слушаме в захлас, очаровани..

публикувано на 15.10.18 в 09:41

Господ сее в нашите сърца, затова нека създадем в себе си добра и плодовита почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. Освен поредната неделя, ние днес почитаме..

публикувано на 14.10.18 в 08:00

Самър- 9-годишната красавица с характер

Самър e чисто бяла, 9-годишна котка, порода турска ангора- една от древните дългокосмести породи котки. Идва във Видин, когато е на една година, случайно и уж за кратко време, но Краси Хараламбова се влюбва в нея от пръв поглед: "Малкият син се прибира и влиза с клетката и от клетката се показва това животинче. Тя беше може би на половината- по..

публикувано на 12.10.18 в 16:45