Левът вече е с директен обмен в Сърбия

От началото на месеца чейндж бюрата в Сърбия вече могат да обменят български левове и румънски леи. Решението беше взето от Народната банка в съседката ни, която включи двете валути в списъка с чуждестранни валути, с които банковите институции могат да търгуват. При вземането на решението банката се е ръководила от участието и значението на Румъния и България във външната търговия на Сърбия, както и от потенциала за укрепване и засилване на икономическото сътрудничество с тези страни през следващия период. 

Много сърби живеят и работят у нас от години. Разговаряхме със Зоран Аврамович, родом от Белград, който е женен във Видин и днес е шофьор на такси в крайдунавския град. 

"Досега подобно нещо не се сещам да се е случвало. Слава богу, че това се случва, защото две съседни държави, православни и братски, беше смешно, че това нещо досега не е направено. Нямаше официално решение, дори и по време на югоембаргото всичко беше само на черно. Разбира се, че ще има полза от това, както и за развитието на туризма и така и за търговията. Това ще бъде едно много добро постижение, напук на всички изминали години и дори мога да кажа векове. За еврото - моят коментар не е много симпатичен и не би допаднал на слушателите ви. Не знам, но мисля че трябва да се върнем към корените си, а Европа и еврото да си гледат своята работа" - каза Зоран Аврамович.

Днес много жители на Българския Северозапад посещават ежедневно близките градове в съседна Сърбия- някои с туристическа цел, а други, за да опитат вкусната местна кухня. Досега те трябваше да обменят левове за евро или долари, с които след това купуваха сръбски динари. 

"Мисля, че това е много добро начинание за двете страни. Отдавна трябваше да се случи" - коментираха нововъведението видинчани. 

За да се стигне до това решение предварително е отчетен броят на гражданите от двете държави, които посещават Сърбия, посочват от сръбската банка. И очакват въвеждането на двете валути да стимулира осъществяването на съвместните икономически проекти.

Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44