Левът вече е с директен обмен в Сърбия

От началото на месеца чейндж бюрата в Сърбия вече могат да обменят български левове и румънски леи. Решението беше взето от Народната банка в съседката ни, която включи двете валути в списъка с чуждестранни валути, с които банковите институции могат да търгуват. При вземането на решението банката се е ръководила от участието и значението на Румъния и България във външната търговия на Сърбия, както и от потенциала за укрепване и засилване на икономическото сътрудничество с тези страни през следващия период. 

Много сърби живеят и работят у нас от години. Разговаряхме със Зоран Аврамович, родом от Белград, който е женен във Видин и днес е шофьор на такси в крайдунавския град. 

"Досега подобно нещо не се сещам да се е случвало. Слава богу, че това се случва, защото две съседни държави, православни и братски, беше смешно, че това нещо досега не е направено. Нямаше официално решение, дори и по време на югоембаргото всичко беше само на черно. Разбира се, че ще има полза от това, както и за развитието на туризма и така и за търговията. Това ще бъде едно много добро постижение, напук на всички изминали години и дори мога да кажа векове. За еврото - моят коментар не е много симпатичен и не би допаднал на слушателите ви. Не знам, но мисля че трябва да се върнем към корените си, а Европа и еврото да си гледат своята работа" - каза Зоран Аврамович.

Днес много жители на Българския Северозапад посещават ежедневно близките градове в съседна Сърбия- някои с туристическа цел, а други, за да опитат вкусната местна кухня. Досега те трябваше да обменят левове за евро или долари, с които след това купуваха сръбски динари. 

"Мисля, че това е много добро начинание за двете страни. Отдавна трябваше да се случи" - коментираха нововъведението видинчани. 

За да се стигне до това решение предварително е отчетен броят на гражданите от двете държави, които посещават Сърбия, посочват от сръбската банка. И очакват въвеждането на двете валути да стимулира осъществяването на съвместните икономически проекти.

Вижте още

За социалните функции на пенсионерските клубове

Когато на годишното събрание на пенсионерския клуб „Просънъц“ във видинското село Ново село прочетоха името на Цонка Бибанова като активен участник в негово мероприятие, мнозина останаха учудени. Знае се, че леля Цонка, любимата готвачка на стотици деца, преминали детската градина, е прикована на инвалидна количка поне от три години. Но..

публикувано на 23.02.18 в 09:55

Антарктида през погледа на видинския лекар Цветан Василев

Д-р Цветан Василев е хирург във видинската болница. Преди дни се завърна от участие в 26-ата експедиция до Антарктида. За първи път стъпва на ледения континент през 2011 година, когато е 20-ата юбилейна експедиция, следващото му участие е през 2015 година, третата му експедиция започна през ноември 2017 година. " Всеки път е различно, всеки път..

публикувано на 22.02.18 в 16:58

Народни танци или фитнес за ума в школата на Ансамбъл "Дунав" във Видин

Адвокати, търговци, медицински работници и представители на различни други професии преоткриват магията на българския фолклор в Школата за народни танци към Ансамбъл "Дунав" във Видин . Уроците са подновени от началото на февруари и вече се посещават от над 20 любители танцьори :  "Тук ме доведе желанието да науча българските хора, да се науча..

публикувано на 22.02.18 в 11:33

Белоградчик ще отбележи 140 години от освобождението си

Т ържеството по повод 140 г. от освобождението на Белоградчик от османската власт  ще започне в неделя, 25 февруари, с  панихида, отслужена от Негово Вискоблагоговейство свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия . Богослужението ще започне в 10.30 часа пред паметника на загиналите герои - площад..

публикувано на 22.02.18 в 11:11

Родители стават учители за ден във Видин

За трета поредна година видинското Основно училище "Иван Вазов" провежда инициативата "Учител за един ден" . В ролята на преподаватели застават родители на ученици, които представят на децата професията си. Това поясни директорът на учебното заведение Пролетка Цветкова : "Имали сме родители, които запознават децата с професията на юристите,..

публикувано на 22.02.18 в 11:05

В "Музикална зона" на 22 февруари 2018 слушаме Валентина Лисица

Странна птица е Валентина Лисица. Произходът и смесен – полски и руски. Родена е в Украйна, живее в САЩ. От 3-годишна свири на пиано, като първият и солов рецитал е на четири. Преди да стане професионален концертиращ пианист мечтае да стане професионален шахматист. Известността идва по-късно, благодарение на социалните мрежи. Клиповете и в..

публикувано на 22.02.18 в 09:00