Читалищната библиотека в Лом отбелязва 170 години

Снимка: Светослав Цветанов

Тази година библиотеката при Народно читалище "Постоянство" в град Лом отбелязва 170-ата си годишнина. Тя е създадена през 1848 година към училището, където е учител Кръстьо Пишурка. Библиотеката е най-голямата на територията на община Лом и в нея се съхраняват над 107 000 библиотечни единици - книги, периодични, графични и картографски издания, диафилми, видеокасети, богат музикален фонд, както и ценен нотен материал. Главният библиотекар при библиотеката в читалището Йорданка Тушанска разказа за библиотечното дело в Лом:
 

"Още с откриването на училището през същата есен на 1848 година, Пишурка  пренася личната си библиотека в една от стаите и поставя надпис ”Читалище”. Този факт се явява и първата дарителска проява. Скоро създадената библиотека се превръща в обединителен културен център на града и от затворена и ползваща се от ученици тя става обществена библиотека... За организацията, устройството и развитието на библиотеката  допринасят с дарителството си възрожденците: Петър Берковси, Димитър Маринов, Страхил Каменов, д-р Петър Кърджиев, проф. Живко Ошавков, проф. Йордан Гаврилов, проф. Тодор Боров, д-р Хернани Цибрански и други."


Още от историята на библиотеката при читалището в Лом чуйте в звуковия файл.

Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44