Читалищната библиотека в Лом отбелязва 170 години

Снимка: Светослав Цветанов

Тази година библиотеката при Народно читалище "Постоянство" в град Лом отбелязва 170-ата си годишнина. Тя е създадена през 1848 година към училището, където е учител Кръстьо Пишурка. Библиотеката е най-голямата на територията на община Лом и в нея се съхраняват над 107 000 библиотечни единици - книги, периодични, графични и картографски издания, диафилми, видеокасети, богат музикален фонд, както и ценен нотен материал. Главният библиотекар при библиотеката в читалището Йорданка Тушанска разказа за библиотечното дело в Лом:
 

"Още с откриването на училището през същата есен на 1848 година, Пишурка  пренася личната си библиотека в една от стаите и поставя надпис ”Читалище”. Този факт се явява и първата дарителска проява. Скоро създадената библиотека се превръща в обединителен културен център на града и от затворена и ползваща се от ученици тя става обществена библиотека... За организацията, устройството и развитието на библиотеката  допринасят с дарителството си възрожденците: Петър Берковси, Димитър Маринов, Страхил Каменов, д-р Петър Кърджиев, проф. Живко Ошавков, проф. Йордан Гаврилов, проф. Тодор Боров, д-р Хернани Цибрански и други."


Още от историята на библиотеката при читалището в Лом чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 25 февруари 2018 година

Студено е на вън, но вие можете да се затоплите, като слушате новият "Неделник" брой 196- ти. И така, какво ви предлагам в днешното предаване!!! Запазената марка - рубриката за "Старите вестници" отново ще ви прошумоли вести от миналото благодарение на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" . "Затегнете коланите" след това, защото..

публикувано на 25.02.18 в 13:59

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. Празникът в днешната Първа Неделя от Великия пост е учреден в 842 година, след окончателната победа над иконоборците на Седмия вселенски събор през 787 година в град Никея и на Цариградския поместен..

публикувано на 25.02.18 в 08:00

За победите и загубите в "Пица на парче"

Тодоровден е, Конският Великден!  Хайде, пришпорваме конете! Време е и ние- Нора и Гери- да се включим в кушия ;)  Но, преди да тръгнем на конските надбягвания, решихме първо да се консултираме с вас в случай, че не спечелим: Трябва ли винаги и на всяка цена да се стремим да сме първи? Умеете ли да приемате загубите? Победа или загуба- кое е по-..

публикувано на 24.02.18 в 12:37

Рибари в Монтана излизат на протест срещу бракониерите

От година насам рибари  и членове на ловно-рибарското дружество в Монтана се опитват сами да упражняват контрол срещу бракониерството. Причината е, че не достигат инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Ловно-рибарското дружество прави съвместни акции с инспекторите от Агенцията и полицията в Монтана, като наблюдава..

публикувано на 23.02.18 в 17:17

Да помогнем на Цветина от Враца пак да кара колело

Млада жена от Враца има нужда от нашата помощ. Цветина Цекова, на 22 години, има нужда от финансова подкрепа, за да си закупи велосипед триколка за хора с двигателни проблеми. До сега тя е ползвала такава, но колелото е било детско и вече не може да го кара. Семейството на Цветина за първи път се обръща с молба за помощ в отглеждането на детето си,..

публикувано на 23.02.18 в 16:02

За социалните функции на пенсионерските клубове

Когато на годишното събрание на пенсионерския клуб „Просънъц“ във видинското село Ново село прочетоха името на Цонка Бибанова като активен участник в негово мероприятие, мнозина останаха учудени. Знае се, че леля Цонка, любимата готвачка на стотици деца, преминали детската градина, е прикована на инвалидна количка поне от три години. Но..

публикувано на 23.02.18 в 09:55