Читалищната библиотека в Лом отбелязва 170 години

Снимка: Светослав Цветанов

Тази година библиотеката при Народно читалище "Постоянство" в град Лом отбелязва 170-ата си годишнина. Тя е създадена през 1848 година към училището, където е учител Кръстьо Пишурка. Библиотеката е най-голямата на територията на община Лом и в нея се съхраняват над 107 000 библиотечни единици - книги, периодични, графични и картографски издания, диафилми, видеокасети, богат музикален фонд, както и ценен нотен материал. Главният библиотекар при библиотеката в читалището Йорданка Тушанска разказа за библиотечното дело в Лом:
 

"Още с откриването на училището през същата есен на 1848 година, Пишурка  пренася личната си библиотека в една от стаите и поставя надпис ”Читалище”. Този факт се явява и първата дарителска проява. Скоро създадената библиотека се превръща в обединителен културен център на града и от затворена и ползваща се от ученици тя става обществена библиотека... За организацията, устройството и развитието на библиотеката  допринасят с дарителството си възрожденците: Петър Берковси, Димитър Маринов, Страхил Каменов, д-р Петър Кърджиев, проф. Живко Ошавков, проф. Йордан Гаврилов, проф. Тодор Боров, д-р Хернани Цибрански и други."


Още от историята на библиотеката при читалището в Лом чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Подмяна на електрическите стълбове тревожи жители на "Нов път"

Подмяна на електрически стълбове на улица "Байкал" във видинския квартал "Нов път" разтревожи хората. Те се опасяват, че таблата ще бъдат поставени високо и няма да имат достъп до електромерите. "Виждаме, че те са много високи, 12 метра. Виждаме и че нови табла се слагат. Притеснението е от това, че ние преди 20 години успяхме да ги свалим, първо във..

публикувано на 15.10.18 в 15:40

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е начален учител целодневно обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Той е завършил маркетинг и казва, че..

публикувано на 15.10.18 в 14:02

Във Видин отбелязаха Деня на белия бастун

Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за..

публикувано на 15.10.18 в 13:47

"Музикална зона": В деня на белия бастун даваме път на незрящите певци

  Международният ден на белия бастун отбелязваме днес. Обявен е през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за международен символ четири години по- късно.    Днес в „Музикална зона“ ще слушаме изпълнения на певците, които „виждат“ с душите си. Ще ги слушаме в захлас, очаровани..

публикувано на 15.10.18 в 09:41

Господ сее в нашите сърца, затова нека създадем в себе си добра и плодовита почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. Освен поредната неделя, ние днес почитаме..

публикувано на 14.10.18 в 08:00

Самър- 9-годишната красавица с характер

Самър e чисто бяла, 9-годишна котка, порода турска ангора- една от древните дългокосмести породи котки. Идва във Видин, когато е на една година, случайно и уж за кратко време, но Краси Хараламбова се влюбва в нея от пръв поглед: "Малкият син се прибира и влиза с клетката и от клетката се показва това животинче. Тя беше може би на половината- по..

публикувано на 12.10.18 в 16:45