Читалищната библиотека в Лом отбелязва 170 години

Снимка: Светослав Цветанов

Тази година библиотеката при Народно читалище "Постоянство" в град Лом отбелязва 170-ата си годишнина. Тя е създадена през 1848 година към училището, където е учител Кръстьо Пишурка. Библиотеката е най-голямата на територията на община Лом и в нея се съхраняват над 107 000 библиотечни единици - книги, периодични, графични и картографски издания, диафилми, видеокасети, богат музикален фонд, както и ценен нотен материал. Главният библиотекар при библиотеката в читалището Йорданка Тушанска разказа за библиотечното дело в Лом:
 

"Още с откриването на училището през същата есен на 1848 година, Пишурка  пренася личната си библиотека в една от стаите и поставя надпис ”Читалище”. Този факт се явява и първата дарителска проява. Скоро създадената библиотека се превръща в обединителен културен център на града и от затворена и ползваща се от ученици тя става обществена библиотека... За организацията, устройството и развитието на библиотеката  допринасят с дарителството си възрожденците: Петър Берковси, Димитър Маринов, Страхил Каменов, д-р Петър Кърджиев, проф. Живко Ошавков, проф. Йордан Гаврилов, проф. Тодор Боров, д-р Хернани Цибрански и други."


Още от историята на библиотеката при читалището в Лом чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме In- Grid

  Тя е италианка, но винаги пее на френски. Кръстена е на известната филмова актриса Ингрид Бергман. Казва, че именно киното я вдъхновява и оставя решаващ отпечатък върху кариера й. Още като дете изучава актьорско майсторство и танци, които се оказват ключът към шеметната й кариера. Запазената й марка е съчетаването на акордеон с ритмите на тангото и..

публикувано на 21.05.18 в 09:36

"Неделник" от 20 май 2018 година

"Неделник" брой 208 ви очаква на сайта. По традиция за начало разлистваме старите вестници в редовната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това можете да научите за една изложба във Враца. Апропо- Честита Първа лига на "Ботев" /Враца/. Браво!!! Та за изложбата: Във Враца вчера бе открита гостуващата изложба на ХГ „Илия Бешков“ -..

публикувано на 20.05.18 в 14:35

"Единосъщен" – определението, което изчисти вярата от ереси и разколи

Евангелски текст: "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа" /Йоан. 17:3/ "Седмата неделя след Пасха Църквата е посветила на борбите против арианството . Арий бил амбициозен човек. Недоволен от това, че не бил избран за архиепископ на Александрия и обзет от..

публикувано на 20.05.18 в 08:00

За кризата на средната възраст при жените в "Пица на парче"

Привет от Нора и Гери  ;)  Доскоро мислехме, че само мъжете изпадат в криза на средната възраст- намират си млади любовници и пропиляват всички спестени пари за спортна кола, огромен телевизор, ново жилище. Оказа се, че ние- жените- също си имаме това чудо, наречено „криза на средната възраст“ (като че ли не ни стигат кризите всеки месец). Тогава..

публикувано на 19.05.18 в 12:55

Международно състезание за параспортисти се проведе във Видин

Шестото Международно спортно състезание за хора с увреждания България- Сърбия се проведе във Видин. Организатори на спортната инициатива традиционно са Фондация "Подкрепа за реализация" от крайдунавския град и сдружение "Добро дърво" от Зайчар.  Отборен победител в спортно състезание станаха параспортистите от Видин, като завоюваха три златни..

публикувано на 18.05.18 в 17:12
Децата демонстрираха как се оказва първа помощ.

Малките полицаи от Видинско взеха дипломите си

Двугодишното обучение на доброволците от петте детски полицейски управления в област Видин приключи с празничен хепънинг в Брегово .  Преди две години 110 ученици от пет училища- Основно училище "Любен Каравелов" - Видин, Основно училище "Св. Климент Охридски" - Видин, Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий" - Брегово, Начално училище "Васил Левски"..

обновено на 18.05.18 в 15:18