Читалищната библиотека в Лом отбелязва 170 години

Снимка: Светослав Цветанов

Тази година библиотеката при Народно читалище "Постоянство" в град Лом отбелязва 170-ата си годишнина. Тя е създадена през 1848 година към училището, където е учител Кръстьо Пишурка. Библиотеката е най-голямата на територията на община Лом и в нея се съхраняват над 107 000 библиотечни единици - книги, периодични, графични и картографски издания, диафилми, видеокасети, богат музикален фонд, както и ценен нотен материал. Главният библиотекар при библиотеката в читалището Йорданка Тушанска разказа за библиотечното дело в Лом:
 

"Още с откриването на училището през същата есен на 1848 година, Пишурка  пренася личната си библиотека в една от стаите и поставя надпис ”Читалище”. Този факт се явява и първата дарителска проява. Скоро създадената библиотека се превръща в обединителен културен център на града и от затворена и ползваща се от ученици тя става обществена библиотека... За организацията, устройството и развитието на библиотеката  допринасят с дарителството си възрожденците: Петър Берковси, Димитър Маринов, Страхил Каменов, д-р Петър Кърджиев, проф. Живко Ошавков, проф. Йордан Гаврилов, проф. Тодор Боров, д-р Хернани Цибрански и други."


Още от историята на библиотеката при читалището в Лом чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 17 януари 2019 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът..

публикувано на 17.01.19 в 09:00

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30