Хранене и затлъстяване при децата

Снимка: Радио ВИДИН

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем у нас. 5% от децата до 4- годишна възраст вече са затлъстели. При учениците този процент достига до 30. Това съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Доколко децата са запознати с правилния режим на хранене и как се хранят?

"Взел съм сандвич, защото съм гладен... Картофките също са вредни, защото са мазни... Когато ядем по- мазна храна, тази мазнина се натрупва в нас и така трупаме калории. Затова е по-здравословно да тренираме нещо... Вкъщи хапвам каквото сготвят... Понякога си говорим вкъщи... Аз вкъщи ям хубави неща..."

В училищните лавки и магазинчетата в близост до учебните заведения се продават сандвичи, тестени закуски, солети, газирани напитки. Така, въпреки че децата знаят кои храни са вредни, си купуват от тях, просто защото в междучасията няма откъде да си вземат плодове или салати.

Владимира Ангелова е майка на 5-годишно момиченце, което посещава столична детска градина, където има въведена любопитна практика- вместо със стандартната торта рожденият ден се отбелязва с картонена торта. Инициативата цели родителят да има пряк контрол над това, което консумира детето му. Какво всъщност представлява картонената торта и дали се харесва на децата?

Снимка: Владимира Ангелова"Във връзка със здравословното хранене на децата и контрола, който се осъществява в детската градина на дъщеря ми беше въведена практиката рождените дни да се честват с торта, направена по определен стандарт. Съдържанието на тези торти е да включват естествени продукти, а не имитиращи такива, каквото е маргаринът, яйченият прах, палмовата мазнина и консерванти, защото те не са здравословни за детския организъм. Като алтернатива бяха въведени и т.нар. картонени торти, които по нищо не отстъпват на стандартните. Могат да бъдат под формата на кръг или правоъгълник и наброяват броя на децата в групата. Тортата е съставена от триъгълни парчета и родителят ги запълва с опаковано лакомство", обясни Владимира Ангелова пред Гергана Панова.

Така родителят може да упражни контрол върху това с какво се храни детето и да прецени дали да позволи консумацията на съответния продукт или не. В интернет има изобилие от предложения за изработка на картонени торти, които, освен че са много красиви, крият в себе си и изненада, което няма как да не допадне на малчуганите.

Как в семейството следят и контролират храненето на децата?

Снимка"Говорим си да хапва повече плодове, зеленчуци, да избягва шоколади, вредни храни... В нашето семейство почти всички сме с наднормено тегло и се стараем да се храним здравословно. Сега тя, като е на училище, какво трябва да ѝ сложа в раничката? Освен принцеска, кашкавалка, кроасан, суха храна е. На нея ѝ е забранено да яде царевични пръчки, чипс, снакс, вкъщи въобще газирано не се пие, натурални сокове също, защото не знам колко са натурални. Купили сме сокоизстисквачка и си изцеждаме плодове. От рекламите не се впечатляваме... Майка му много го ограничава. В детската градина не знам какво е менюто. Имам и по- голям внук, в 4 клас. Той храна не яде, той яде само сандвичи, принцеси, пици, изобщо не яде манджи. Много е злоядо, стана на 10 години и не можем да се оправим с него. Не трупа килограми, ходи на тренировки по футбол...", казват видинчани.

Защо спортът и физическата активност сред подрастващите са важни и не бива да ги неглижираме?

"Ябълки, круши, плодове, които трябва да консумират, салати- това нямат откъде да си го купят от лавките. Те си купуват шоколад, вафла, което е нездравословно. Елате да видите в един сандвич какво има- няма масло, има маргарин. Няма сложено примерно месо, салам, а най- евтината шунка, която един път е нездравословна, второ- води до затлъстяване, какви ли не промени в организма и какви ли не болести. Номер едно, специално при децата, е затлъстяването. Първо- те се наяждат с нездравословни храни, второ- като дойдат в час по физкултура вече са преяли и казват: "Ние не можем нищо да играем, не можем да се движим, нямаме сила". Наблюдавам деца от 5 години с по 15 килограма наднормено тегло. Ще ви дам пример- дете, което в първи клас е било 30 килограма, на следващата година е 45. Виновникът за това нещо е семейството", смята Анелия Димитрова Лападатова, учител от 27 години по физическо възпитание и спорт в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин.

СнимкаВъв видинското Основно училище "Иван Вазов" има клуб "Искам да живея здравословно". Води го Петя Димитрова. Заниманията са с второкласници и усилията на преподавателя са насочени към това учениците да знаят кое е полезно за тях:

"Основната идея е децата да са информирани и да се насочи вниманието в посока балансирано хранене или здравословно хранене. В никакъв случай не смятам, че всички от тях ще се хранят по този начин, защото това все пак е въпрос и на семейство, но смятам, че е добре да знаят, че могат да заместят сладкишите с лъжица мед или със сушен плод, че витамините, които дават свежите плодове не могат да се компенсират с витамините от аптеката. Освен здравословното хранене обръщаме внимание да са запознати, че спортът също допринася за здравословния живот."

"Каквито и разпоредби да разписват Министерството на земеделието и здравеопазването си остават само изцапана хартия с мастило. Трябва да се криминализира употребата на палмово масло за храна, разни млекозаместители и сухи млека с меламин, меса, наблъскани с хормон на растежа и други химикали, тогава ще има някакъв смисъл от тези разпоредби. За да се случи това, политиците трябва да проявят много смелост, да пренебрегнат междупартийните битки и да приемат закони, които да доведат до решаването на тези проблеми, защото това е бъдещето на нацията и бъдещите избиратели", коментира Иван Божинов от село Дондуково, община Брусарци.

СнимкаПреди имаше училищни столове, в които се готвеше и предлагаше обяд на учениците. Сега на децата от начален етап на обучение- от подготвителна група до четвърти клас получават безплатни закуски и плодове. В Основно училище "Иван Вазов" във Видин се доставят и млечни продукти.

"Работим по схемата "Училищен плод" и по схемата за безплатните закуски. Закуските са три пъти седмично, плодовете- два пъти седмично. Работим и по схемата "Училищно мляко". Контролът ние го упражняваме. Досега не сме имали проблеми, винаги са пресни закуските, карат се в деня, в който се раздават на децата", каза директорът Пролетка Цветкова.

Контрол върху храните на децата упражнява и Агенцията по безопасност на храните.

СнимкаВ столицата се проведе форум за здравословно хранене, в рамките на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Конференцията премина под надслов "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата" и акцентира върху хранене на децата в училище и детските градини.

Заместник министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви, че е приоритет недопускането на вредни за здравето суровини да се влагат в хранителни продукти. Вече 9-а година се прилагат две програми за здравословно хранене- "Училищен плод" и "Училищно мляко". 20 милиона лева се изразходват годишно за схемите.

"В Народното събрание е новият Закон за храните, където много подробно са описани всички нови, европейски норми, включително и такива, които България е добавила в своето законодателство. Нашата заслуга да предпазим децата от вредните храни е контролът от полето до трапезата на детето."


Заместник министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че у нас вече има разработена програма за превенция на хроничните незаразни болести, в която са рисковите фактори- нездравословно хранене, тютюнопушене и алкохол, както и подробна нормативна уредба:

"С отделни наредби Министерството на здравеопазването регламентира храненето при децата в различните възрастови групи и съвместно с бизнеса, индустрията ще започнем дебати как да подобрим храненето при децата."

Вижте още

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37