Хранене и затлъстяване при децата

Снимка: Радио ВИДИН

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем у нас. 5% от децата до 4- годишна възраст вече са затлъстели. При учениците този процент достига до 30. Това съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Доколко децата са запознати с правилния режим на хранене и как се хранят?

"Взел съм сандвич, защото съм гладен... Картофките също са вредни, защото са мазни... Когато ядем по- мазна храна, тази мазнина се натрупва в нас и така трупаме калории. Затова е по-здравословно да тренираме нещо... Вкъщи хапвам каквото сготвят... Понякога си говорим вкъщи... Аз вкъщи ям хубави неща..."

В училищните лавки и магазинчетата в близост до учебните заведения се продават сандвичи, тестени закуски, солети, газирани напитки. Така, въпреки че децата знаят кои храни са вредни, си купуват от тях, просто защото в междучасията няма откъде да си вземат плодове или салати.

Владимира Ангелова е майка на 5-годишно момиченце, което посещава столична детска градина, където има въведена любопитна практика- вместо със стандартната торта рожденият ден се отбелязва с картонена торта. Инициативата цели родителят да има пряк контрол над това, което консумира детето му. Какво всъщност представлява картонената торта и дали се харесва на децата?

Снимка: Владимира Ангелова"Във връзка със здравословното хранене на децата и контрола, който се осъществява в детската градина на дъщеря ми беше въведена практиката рождените дни да се честват с торта, направена по определен стандарт. Съдържанието на тези торти е да включват естествени продукти, а не имитиращи такива, каквото е маргаринът, яйченият прах, палмовата мазнина и консерванти, защото те не са здравословни за детския организъм. Като алтернатива бяха въведени и т.нар. картонени торти, които по нищо не отстъпват на стандартните. Могат да бъдат под формата на кръг или правоъгълник и наброяват броя на децата в групата. Тортата е съставена от триъгълни парчета и родителят ги запълва с опаковано лакомство", обясни Владимира Ангелова пред Гергана Панова.

Така родителят може да упражни контрол върху това с какво се храни детето и да прецени дали да позволи консумацията на съответния продукт или не. В интернет има изобилие от предложения за изработка на картонени торти, които, освен че са много красиви, крият в себе си и изненада, което няма как да не допадне на малчуганите.

Как в семейството следят и контролират храненето на децата?

Снимка"Говорим си да хапва повече плодове, зеленчуци, да избягва шоколади, вредни храни... В нашето семейство почти всички сме с наднормено тегло и се стараем да се храним здравословно. Сега тя, като е на училище, какво трябва да ѝ сложа в раничката? Освен принцеска, кашкавалка, кроасан, суха храна е. На нея ѝ е забранено да яде царевични пръчки, чипс, снакс, вкъщи въобще газирано не се пие, натурални сокове също, защото не знам колко са натурални. Купили сме сокоизстисквачка и си изцеждаме плодове. От рекламите не се впечатляваме... Майка му много го ограничава. В детската градина не знам какво е менюто. Имам и по- голям внук, в 4 клас. Той храна не яде, той яде само сандвичи, принцеси, пици, изобщо не яде манджи. Много е злоядо, стана на 10 години и не можем да се оправим с него. Не трупа килограми, ходи на тренировки по футбол...", казват видинчани.

Защо спортът и физическата активност сред подрастващите са важни и не бива да ги неглижираме?

"Ябълки, круши, плодове, които трябва да консумират, салати- това нямат откъде да си го купят от лавките. Те си купуват шоколад, вафла, което е нездравословно. Елате да видите в един сандвич какво има- няма масло, има маргарин. Няма сложено примерно месо, салам, а най- евтината шунка, която един път е нездравословна, второ- води до затлъстяване, какви ли не промени в организма и какви ли не болести. Номер едно, специално при децата, е затлъстяването. Първо- те се наяждат с нездравословни храни, второ- като дойдат в час по физкултура вече са преяли и казват: "Ние не можем нищо да играем, не можем да се движим, нямаме сила". Наблюдавам деца от 5 години с по 15 килограма наднормено тегло. Ще ви дам пример- дете, което в първи клас е било 30 килограма, на следващата година е 45. Виновникът за това нещо е семейството", смята Анелия Димитрова Лападатова, учител от 27 години по физическо възпитание и спорт в Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин.

СнимкаВъв видинското Основно училище "Иван Вазов" има клуб "Искам да живея здравословно". Води го Петя Димитрова. Заниманията са с второкласници и усилията на преподавателя са насочени към това учениците да знаят кое е полезно за тях:

"Основната идея е децата да са информирани и да се насочи вниманието в посока балансирано хранене или здравословно хранене. В никакъв случай не смятам, че всички от тях ще се хранят по този начин, защото това все пак е въпрос и на семейство, но смятам, че е добре да знаят, че могат да заместят сладкишите с лъжица мед или със сушен плод, че витамините, които дават свежите плодове не могат да се компенсират с витамините от аптеката. Освен здравословното хранене обръщаме внимание да са запознати, че спортът също допринася за здравословния живот."

"Каквито и разпоредби да разписват Министерството на земеделието и здравеопазването си остават само изцапана хартия с мастило. Трябва да се криминализира употребата на палмово масло за храна, разни млекозаместители и сухи млека с меламин, меса, наблъскани с хормон на растежа и други химикали, тогава ще има някакъв смисъл от тези разпоредби. За да се случи това, политиците трябва да проявят много смелост, да пренебрегнат междупартийните битки и да приемат закони, които да доведат до решаването на тези проблеми, защото това е бъдещето на нацията и бъдещите избиратели", коментира Иван Божинов от село Дондуково, община Брусарци.

СнимкаПреди имаше училищни столове, в които се готвеше и предлагаше обяд на учениците. Сега на децата от начален етап на обучение- от подготвителна група до четвърти клас получават безплатни закуски и плодове. В Основно училище "Иван Вазов" във Видин се доставят и млечни продукти.

"Работим по схемата "Училищен плод" и по схемата за безплатните закуски. Закуските са три пъти седмично, плодовете- два пъти седмично. Работим и по схемата "Училищно мляко". Контролът ние го упражняваме. Досега не сме имали проблеми, винаги са пресни закуските, карат се в деня, в който се раздават на децата", каза директорът Пролетка Цветкова.

Контрол върху храните на децата упражнява и Агенцията по безопасност на храните.

СнимкаВ столицата се проведе форум за здравословно хранене, в рамките на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Конференцията премина под надслов "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата" и акцентира върху хранене на децата в училище и детските градини.

Заместник министърът на земеделието и храните Цветан Димитров заяви, че е приоритет недопускането на вредни за здравето суровини да се влагат в хранителни продукти. Вече 9-а година се прилагат две програми за здравословно хранене- "Училищен плод" и "Училищно мляко". 20 милиона лева се изразходват годишно за схемите.

"В Народното събрание е новият Закон за храните, където много подробно са описани всички нови, европейски норми, включително и такива, които България е добавила в своето законодателство. Нашата заслуга да предпазим децата от вредните храни е контролът от полето до трапезата на детето."


Заместник министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че у нас вече има разработена програма за превенция на хроничните незаразни болести, в която са рисковите фактори- нездравословно хранене, тютюнопушене и алкохол, както и подробна нормативна уредба:

"С отделни наредби Министерството на здравеопазването регламентира храненето при децата в различните възрастови групи и съвместно с бизнеса, индустрията ще започнем дебати как да подобрим храненето при децата."

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19