Доброволци събират средства за деца в нужда от Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

В четири видински гимназии доброволци от БЧК правят благотворителен базар с картички, посветени на двата предстоящи празника - Свети Валентин и Трифон Зарезан. Събраните средства ще бъдат за деца в неравностойно положение, каза главният специалист в БЧК-Видин Момчил Петров:   

"От днес започва нашата инициатива. Тя е свързана с празника на любовта и виното - Свети Валентин и българския празник Трифон Зарезан. Ще се проведат благотворителни базари в четири видински гимназии, където ще се продават ръчно изработени картички и сувенири с точно такъв мотив. Едните са валентинки, а другите са т.нар. зарезанки. Събраната сума от тези благотворителни базари ще бъде използвана за деца в неравностойно положение от област Видин, като по- голямата част от сумата ще бъде използвана за финансирането на проекта "Топъл обяд", най- вероятно. Инициативата е тези два дни, на 13 и 14 февруари. Във всяко едно училище, всеки един клуб на младежите във Видин, си правят собствена организация, затова някои ще проведат благотворителните базари в двата дни, а другите ще ги проведат само на 14 февруари, какъвто е случаят с математическата гимназия."

Гимназиите, в които ще се проведат благотворителните базари във Видин са ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ППМГ "Екзарх Антим I", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СУ "Цар Симеон Велики".

ГПЧЕ "Йордан Радичков" провежда днес и утре благотворителния базар. 

"Набират се средства за деца в неравностойно положение и по-точно за 51 сираци и полусираци за "Топъл обяд". Надяваме се да съберем повече средства, за да помогнем на дечицата"
, каза Камелия Каменова, ученичка от 10 "в" клас.

"Предлагаме картички, също така има пожелания и късметчета"
, допълни Мари Стефанова от 10 "в" клас.


"Повече се търсят късметите и пожеланията, но и картичките се купуват също. Моите неща са картички, изработила съм ги с конец, а тези са с брокат и маркери"
, каза Анита Ангелова, ученичка от 9 "б" клас.

Вижте още

Снимката на 15 август 2018 година

Днес е големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица .  Въпреки че в този ден Българската православна църква възпоменава смъртта на Божията майка, вярващите не скърбят. В празника няма мъка и поражение, а единствено радост и светлина, казват богослови и свещенослужители.  Над 200 000 aвтoмoбилa в..

публикувано на 15.08.18 в 18:00

Останки от старата настилката на площада са струпани в Южната промишлена зона на Видин

Струпани строителни отпадъци от подмяната на настилката на площад "Бдинци"  установи след сигнал Радио Видин в района на Южната промишлена зона на Видин. Купчината от счупени плочи от старата настилка е в близост до изграждащата се пречиствателна станция на града. Поводът да потърсим информация на място беше публикация на сайта на..

публикувано на 15.08.18 в 17:35

Оряхово ще събере духови оркестри от страната

За 22 пореден път Оряхово ще събере духови оркестри от цялата страна, за да прозвучат отново любимите произведения на чародея на българското хоро Дико Илиев. Тази година отбелязваме 120 години от рождението на големия композитор. Община Оряхово организира XXII-те празници на духовите оркестри по време на панаирните дни на 17,18 и 19 август. За програмата..

публикувано на 15.08.18 в 16:23

В Долна Кремена почетоха празника на Света Богородица

В НЧ "Просвета 1897 Долна Кремена" почетоха подобаващо днешния празник в присъствието на деца и възрастни. Беседа за празника на Света Богородица изнесе пенсионираната учителка Марияна Йорданова.Тя поднесе на всички присъстващи "богородично цвете" - босилек и ги запозна с народните традиции за празника.Говори се още за любими гозби и камъни, които..

публикувано на 15.08.18 в 15:57

Пожар унищожи читалището в козлодуйското село Гложене

Пожар унищожи читалището в козлодуйското село Гложене. Според първоначалната оценка, щетите са за близо 1 милион лева. Огънят, който е избухнал рано сутрината, е тръгнал от съседната сграда на потребителска кооперация. Тя е изгоряла напълно. Най-вероятната причина за пожара е проблем в електрическата инсталация на кооперацията.  Пораженията са по..

публикувано на 15.08.18 в 15:17

Глобиха собственик на домашно куче във Враца

Служители на Звено „Инспекторат“ към Община Враца съставиха акт за нарушаване на Наредба 1 за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и имуществото на територията на общината. Актът е съставен на собственик на домашно куче, замърсяващо тревните площи на ул. „Кръстьо Бързаков“ 11 във Враца. Нарушението е констатирано,..

публикувано на 15.08.18 в 15:05