Доброволци събират средства за деца в нужда от Видинско

Снимка: Радио ВИДИН

В четири видински гимназии доброволци от БЧК правят благотворителен базар с картички, посветени на двата предстоящи празника - Свети Валентин и Трифон Зарезан. Събраните средства ще бъдат за деца в неравностойно положение, каза главният специалист в БЧК-Видин Момчил Петров:   

"От днес започва нашата инициатива. Тя е свързана с празника на любовта и виното - Свети Валентин и българския празник Трифон Зарезан. Ще се проведат благотворителни базари в четири видински гимназии, където ще се продават ръчно изработени картички и сувенири с точно такъв мотив. Едните са валентинки, а другите са т.нар. зарезанки. Събраната сума от тези благотворителни базари ще бъде използвана за деца в неравностойно положение от област Видин, като по- голямата част от сумата ще бъде използвана за финансирането на проекта "Топъл обяд", най- вероятно. Инициативата е тези два дни, на 13 и 14 февруари. Във всяко едно училище, всеки един клуб на младежите във Видин, си правят собствена организация, затова някои ще проведат благотворителните базари в двата дни, а другите ще ги проведат само на 14 февруари, какъвто е случаят с математическата гимназия."

Гимназиите, в които ще се проведат благотворителните базари във Видин са ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ППМГ "Екзарх Антим I", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СУ "Цар Симеон Велики".

ГПЧЕ "Йордан Радичков" провежда днес и утре благотворителния базар. 

"Набират се средства за деца в неравностойно положение и по-точно за 51 сираци и полусираци за "Топъл обяд". Надяваме се да съберем повече средства, за да помогнем на дечицата"
, каза Камелия Каменова, ученичка от 10 "в" клас.

"Предлагаме картички, също така има пожелания и късметчета"
, допълни Мари Стефанова от 10 "в" клас.


"Повече се търсят късметите и пожеланията, но и картичките се купуват също. Моите неща са картички, изработила съм ги с конец, а тези са с брокат и маркери"
, каза Анита Ангелова, ученичка от 9 "б" клас.

Вижте още

Учител от езиковата гимназия във Видин с награда от международна фондация

Видинската гимназията с преподаване на чужди „Йордан Радичков“ е с награда за учител от Международна фондация. Старши- учителят по български език и литература Пенка Милушева е с грамота за постижения в хуманитарната област   в конкурса за учители, организиран от Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий”. Отличието е връчено от проф...

публикувано на 20.05.18 в 17:20

Нови детски площадки имат селата Мартиново и Железна

Те са построени по съвместен проект със сръбската община Болевац, съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков .  Строителството на детските площадки стартира на 1 юни миналата година.  По проекта “Основи за по-добро бъдеще на нашите младежи” с общо 527 000 евро са направени двете детски площадки в община Чипровци и бе извършен ремонт на..

публикувано на 20.05.18 в 16:50

Писателка от Враца с награда

Съюзът на българските писатели отличи с почетна грамота врачанската авторка Галина Ганова. Церемонията се проведе в петък в столицата, в навечерието на най-българския празник - 24 май. Управителният съвет на СБП връчи почетната грамота на Ганова заради приноса й към съвременната българска литература, посочи председателят на УС на съюза..

публикувано на 20.05.18 в 15:45

До 14 часа над половината избиратели в Макреш вече са гласували

За кмет гласуват във видинската община Макреш . Кандидатите са четирима- двама независими и двама, издигнати от политически партии. Имащите право на глас в общината са 1 247. От следващия кмет имат очаквания: „ Проблемите са толкова много. Най-малкото селото да придобие по-приличен вид. Основното е да има лекар, зъболекар...

публикувано на 20.05.18 в 14:05

Вещи на бивш кмет показва музеят във Видин

Вещи на един от кметовете, управлявали Видин в началото на 20 век, могат да се видят в изложбата на традиционно народно облекло  "Девет ризи копринени, а десетата чисто злато..." на видинския музей. Става дума за сватбени пешкири, принадлежали на Хаджи Иван Хадживълчев , обясни етнографът д-р Сашка Бизеранова: "В изложбата са включени пешкири, които..

публикувано на 20.05.18 в 13:05

Вършец беше домакин на регионалния кръг на фестивала за руска поезия, песен и танци

Повече от петдесет индивидуални участници и групи от Монтана, Враца и Видин се борят за първите места в  петото издание на фестивала „Пусть всегда будет солнце“, каза за радио Видин главният секретар на движение „Русофили“ Кристина  Иванова : „Участват деца от детските градини и от училищата. Всички, класирали се на първо място ще..

публикувано на 20.05.18 в 10:00