Д-р Нели Драгинова: Профилактичният преглед при зъболекар спестява много проблеми

Оралното здраве трябва да стане приоритет за всички, смята д-р Нели Драгинова.
Снимка: Радио ВИДИН
Родителите са загрижени за денталното здраве на децата си, но самите те ходят на зъболекар, когато ги заболи. Това казва в предаването "Направление здраве" новият председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Нели Драгинова. Според нея е нужна още по-широка информираност, за да се възползват повече хора от пакета дентални дейности, гарантиран от Здравната каса. Тя обясни какво се включва в него през 2018 година:

"Пакетът дентални дейности не се различава от това, на което сме имали право миналата година. За възрастни са три лечебни дейности, като в тях не влиза целият обхват на стоматологията, а влиза обтурация, тоест пломба, или екстракция - вадене на зъб. Пациентите си ги комбинират така, както имат нужда... По-голямата част от тези процедури са платени от Здравната каса, минимална част заплаща възрастният пациент. За децата пакетът е по-разширен, дори е достатъчен, има по-голям обхват, защото освен пломбиране и вадене на зъб, в този пакет се включва лекуването на млечен зъб, лекуването на постоянен зъб. Мисля, че това, което е направила Здравната каса по отношение на възрастовата група до 18 години, е напълно приемливо и подходящо. Родителите започнаха да свикват, да се образоват и да водят децата си на зъболекар, започнаха да се интересуват, да питат и да задават въпроси. Много голяма роля тук изигра и Националната програма за профилактика на оралните заболявания, защото с нея се повиши тяхната информираност и техният интерес. Възрастните са ангажирани с децата, но иначе на себе си обръщат внимание и идват, когато ги заболи. Въпреки че пакетът дейности е недостатъчен и него не ползват, много е странно. Един преглед в годината, с едно минимално доплащане от страна на пациента от 1,80 лева, така ще си спестят редица главоболия и проблеми."

Д-р Драгинова се спря и на въпроса с осигуряването на безплатни протези на хората на пенсионна възраст.

"Ние нямаме подписан договор за 2018 година, но имаме предварителни разговори и се предвижда от септември 2018 година да влязат в пакета дейности и плаковите протези. Те няма да са напълно безплатни за пациентите, пациентите ще заплащат работата на зъботехника, а работата на зъболекарите ще бъде заплащана от Здравната каса. Много важен момент е, че ще се възползват като начало възрастовата група между 64 и 69 години и се предвижда протезите да бъдат тотални, цели протези. Това е една много малка стъпчица, която е направена, но стъпка в правилната посока. Ние бихме искали да правим протези на всички, които се нуждаят, обаче и обществото трябва да го заяви и да го иска. Има много пациентски организации, които се застъпват за всякакви заболявания, но пациентска организация, която да наблегне на проблемите с оралното здраве няма. Нека да стане приоритет и на нас, и на обществото, и на медиите, защото това е изключително важно точно за тази категория, на най-бедните и най-нуждаещите се. А на практика това, което Здравната каса им подсигурява - вадене на зъб и обтурация, много от тях нямат нужда точно от това, имат нужда от протези. Нека да го заявят и заедно да успеем да го извоюваме. Аз знам, че ще стане, дано да не отнеме много време."


Епилепсията не е присъда, казва неврологът д-р Сашка Йотова. Снимка: Радио ВИДИНВторият понеделник на февруари се отбелязва като Международен ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за изследванията за откриването и лечението му. Всеки човек би могъл да развие епилепсия при наличието на определени фактори, обясни неврологът от Видин д-р Сашка Йотова:

"Всъщност всеки човек би могъл да развие епилепсия състояние при определени провокации - обезводняване, психически стрес, температура. Много видни личности, дали принос за човешката история, култура и прогрес, са били епилептици - Александър Велики, Юлий Цезар, Петър Велики, Достоевски, Жана д`Арк, Нютон. Би трябвало по-скоро да се каже, че има склонност към онаследяване на епилепсията, но има и друг вид епилепсия след различни други фактори, като черепно-мозъчна травма, мозъчни тумори, мозъчни инсулти, злоупотреба с алкохол и психотропни вещества."

Диагностицирането на епилепсията става задължително с посещение при невролог, електроенцефалограма, проследяване броя на пристъпите и на състоянието на пациента. Заболяването е лечимо, каза д-р Йотова:

"Епилепсията не е присъда, епилепсията е лечимо заболяване. Съвременната медицина разполага с много медикаменти, които да помогнат да се овладее и тези хора са пълноценни в обществото. Общо взето след 2-годишен период на овладяване с медикаменти може да се каже, че епилепсията е овладяна. Ако от 2 до 5 години пациентът е свободен от пристъпи, може да с каже, че е излекуван."

Около 70 000 са епилептиците в България според статистическите данни, каза още неврологът.

Тереза Маринова направи тренировка за служителите на БНР. Инициативата е част от проявите за Световния ден на радиото, който тази година е под надслов Радио и спорт.

Олимпийската шампионка в тройния скок от Игрите в Сидни Тереза Маринова влезе в ролята на инструктор за служителите на Българското национално радио. Тренировката бе част от инициативите по повод Световния ден на радиото - 13 февруари, който тази година е под надслов "Радио и спорт“.  Шампионката обясни, че целта ѝ е спортът да стане част от живота на хората.

"Знаете, че всичко, което засяга спорта, всъщност е моя кауза. Всяка една възможност, която ми се предоставя да мога да насърча хората да спортуват, да им покажа, че спортът е нещо освен полезно и забавно, за мен, разбира се, е и удоволствие."

Спортът възвръща своята популярност сред децата, все повече започват да посещават спортните обекти, обясни Тереза Маринова.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04

Храмът в Дунавци остана без ток

Без ток остана храмът "Рождество на Пресвета Богородица" в Дунавци. Каква е причината и къде се търси решението на проблема? Представяме гледните точки на свещеника йеромонах Максим, кмета на града Димо Скорчев, директорката на училището, което се помещава в един двор с храмa- Цеца Ценкова, както и на жителка на града. Храмът се намира в двора..

публикувано на 14.08.18 в 16:05

Пазят с видеонаблюдение старите мраморни плочи от площада във Видин

До края на септември по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона във Видин трябва да приключи работа в района около общината. Старите материали от настилката на площада   ще се ползват за благоустрояване и баластриране на улици по селата. 24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин,..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

Два центъра за настаняване довършват в Белоградчик

Близо десетилетие в Белоградчик стоят основите на два центъра за настаняване от семеен тип. Сегашното ръководството на общината е намерило начин със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” да довърши сградите. Каква е тяхната история и какво предстои да се случи оттук на нататък разказва кметът на общината Борис Николов:  "Тези два центъра..

публикувано на 14.08.18 в 16:00

България на челни места в олимпиадите по математическа лингвистика

Нашата красива България почти винаги е на дъното на класации и проучвания. Това донякъде срива самочувствието ни и някак си се примиряваме и приемаме фактите. Не са малко обаче тези, които наистина се опитват да променят нещата и да популяризират нашите добри страни. Българите се оказваме в топ 3 на олимпиадите по математическа лингвистика. Именно..

публикувано на 14.08.18 в 13:59

Какви са правата ни при пътуване със самолет?

Преди да решим да използваме услугите на авиопревозвачите, трябва да бъдем наясно с правата си. Какви са те обаче? Какво се случва, ако срещнем проблем - например с изгубен или повреден багаж? Какво трябва да знаем, ако откажат да ни качат на борда на самолет? Как трябва да реагираме и какво трябва да знаем, ако ни закъснее полета или бъде отменен?..

публикувано на 13.08.18 в 15:44