Д-р Нели Драгинова: Профилактичният преглед при зъболекар спестява много проблеми

Оралното здраве трябва да стане приоритет за всички, смята д-р Нели Драгинова.
Снимка: Радио ВИДИН
Родителите са загрижени за денталното здраве на децата си, но самите те ходят на зъболекар, когато ги заболи. Това казва в предаването "Направление здраве" новият председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Нели Драгинова. Според нея е нужна още по-широка информираност, за да се възползват повече хора от пакета дентални дейности, гарантиран от Здравната каса. Тя обясни какво се включва в него през 2018 година:

"Пакетът дентални дейности не се различава от това, на което сме имали право миналата година. За възрастни са три лечебни дейности, като в тях не влиза целият обхват на стоматологията, а влиза обтурация, тоест пломба, или екстракция - вадене на зъб. Пациентите си ги комбинират така, както имат нужда... По-голямата част от тези процедури са платени от Здравната каса, минимална част заплаща възрастният пациент. За децата пакетът е по-разширен, дори е достатъчен, има по-голям обхват, защото освен пломбиране и вадене на зъб, в този пакет се включва лекуването на млечен зъб, лекуването на постоянен зъб. Мисля, че това, което е направила Здравната каса по отношение на възрастовата група до 18 години, е напълно приемливо и подходящо. Родителите започнаха да свикват, да се образоват и да водят децата си на зъболекар, започнаха да се интересуват, да питат и да задават въпроси. Много голяма роля тук изигра и Националната програма за профилактика на оралните заболявания, защото с нея се повиши тяхната информираност и техният интерес. Възрастните са ангажирани с децата, но иначе на себе си обръщат внимание и идват, когато ги заболи. Въпреки че пакетът дейности е недостатъчен и него не ползват, много е странно. Един преглед в годината, с едно минимално доплащане от страна на пациента от 1,80 лева, така ще си спестят редица главоболия и проблеми."

Д-р Драгинова се спря и на въпроса с осигуряването на безплатни протези на хората на пенсионна възраст.

"Ние нямаме подписан договор за 2018 година, но имаме предварителни разговори и се предвижда от септември 2018 година да влязат в пакета дейности и плаковите протези. Те няма да са напълно безплатни за пациентите, пациентите ще заплащат работата на зъботехника, а работата на зъболекарите ще бъде заплащана от Здравната каса. Много важен момент е, че ще се възползват като начало възрастовата група между 64 и 69 години и се предвижда протезите да бъдат тотални, цели протези. Това е една много малка стъпчица, която е направена, но стъпка в правилната посока. Ние бихме искали да правим протези на всички, които се нуждаят, обаче и обществото трябва да го заяви и да го иска. Има много пациентски организации, които се застъпват за всякакви заболявания, но пациентска организация, която да наблегне на проблемите с оралното здраве няма. Нека да стане приоритет и на нас, и на обществото, и на медиите, защото това е изключително важно точно за тази категория, на най-бедните и най-нуждаещите се. А на практика това, което Здравната каса им подсигурява - вадене на зъб и обтурация, много от тях нямат нужда точно от това, имат нужда от протези. Нека да го заявят и заедно да успеем да го извоюваме. Аз знам, че ще стане, дано да не отнеме много време."


Епилепсията не е присъда, казва неврологът д-р Сашка Йотова. Снимка: Радио ВИДИНВторият понеделник на февруари се отбелязва като Международен ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за изследванията за откриването и лечението му. Всеки човек би могъл да развие епилепсия при наличието на определени фактори, обясни неврологът от Видин д-р Сашка Йотова:

"Всъщност всеки човек би могъл да развие епилепсия състояние при определени провокации - обезводняване, психически стрес, температура. Много видни личности, дали принос за човешката история, култура и прогрес, са били епилептици - Александър Велики, Юлий Цезар, Петър Велики, Достоевски, Жана д`Арк, Нютон. Би трябвало по-скоро да се каже, че има склонност към онаследяване на епилепсията, но има и друг вид епилепсия след различни други фактори, като черепно-мозъчна травма, мозъчни тумори, мозъчни инсулти, злоупотреба с алкохол и психотропни вещества."

Диагностицирането на епилепсията става задължително с посещение при невролог, електроенцефалограма, проследяване броя на пристъпите и на състоянието на пациента. Заболяването е лечимо, каза д-р Йотова:

"Епилепсията не е присъда, епилепсията е лечимо заболяване. Съвременната медицина разполага с много медикаменти, които да помогнат да се овладее и тези хора са пълноценни в обществото. Общо взето след 2-годишен период на овладяване с медикаменти може да се каже, че епилепсията е овладяна. Ако от 2 до 5 години пациентът е свободен от пристъпи, може да с каже, че е излекуван."

Около 70 000 са епилептиците в България според статистическите данни, каза още неврологът.

Тереза Маринова направи тренировка за служителите на БНР. Инициативата е част от проявите за Световния ден на радиото, който тази година е под надслов Радио и спорт.

Олимпийската шампионка в тройния скок от Игрите в Сидни Тереза Маринова влезе в ролята на инструктор за служителите на Българското национално радио. Тренировката бе част от инициативите по повод Световния ден на радиото - 13 февруари, който тази година е под надслов "Радио и спорт“.  Шампионката обясни, че целта ѝ е спортът да стане част от живота на хората.

"Знаете, че всичко, което засяга спорта, всъщност е моя кауза. Всяка една възможност, която ми се предоставя да мога да насърча хората да спортуват, да им покажа, че спортът е нещо освен полезно и забавно, за мен, разбира се, е и удоволствие."

Спортът възвръща своята популярност сред децата, все повече започват да посещават спортните обекти, обясни Тереза Маринова.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 17 януари 2019 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът..

публикувано на 17.01.19 в 09:00

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

Симфониета- Видин утре ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу Маринеску, който..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30