Д-р Нели Драгинова: Профилактичният преглед при зъболекар спестява много проблеми

Оралното здраве трябва да стане приоритет за всички, смята д-р Нели Драгинова.
Снимка: Радио ВИДИН
Родителите са загрижени за денталното здраве на децата си, но самите те ходят на зъболекар, когато ги заболи. Това казва в предаването "Направление здраве" новият председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз във Видин д-р Нели Драгинова. Според нея е нужна още по-широка информираност, за да се възползват повече хора от пакета дентални дейности, гарантиран от Здравната каса. Тя обясни какво се включва в него през 2018 година:

"Пакетът дентални дейности не се различава от това, на което сме имали право миналата година. За възрастни са три лечебни дейности, като в тях не влиза целият обхват на стоматологията, а влиза обтурация, тоест пломба, или екстракция - вадене на зъб. Пациентите си ги комбинират така, както имат нужда... По-голямата част от тези процедури са платени от Здравната каса, минимална част заплаща възрастният пациент. За децата пакетът е по-разширен, дори е достатъчен, има по-голям обхват, защото освен пломбиране и вадене на зъб, в този пакет се включва лекуването на млечен зъб, лекуването на постоянен зъб. Мисля, че това, което е направила Здравната каса по отношение на възрастовата група до 18 години, е напълно приемливо и подходящо. Родителите започнаха да свикват, да се образоват и да водят децата си на зъболекар, започнаха да се интересуват, да питат и да задават въпроси. Много голяма роля тук изигра и Националната програма за профилактика на оралните заболявания, защото с нея се повиши тяхната информираност и техният интерес. Възрастните са ангажирани с децата, но иначе на себе си обръщат внимание и идват, когато ги заболи. Въпреки че пакетът дейности е недостатъчен и него не ползват, много е странно. Един преглед в годината, с едно минимално доплащане от страна на пациента от 1,80 лева, така ще си спестят редица главоболия и проблеми."

Д-р Драгинова се спря и на въпроса с осигуряването на безплатни протези на хората на пенсионна възраст.

"Ние нямаме подписан договор за 2018 година, но имаме предварителни разговори и се предвижда от септември 2018 година да влязат в пакета дейности и плаковите протези. Те няма да са напълно безплатни за пациентите, пациентите ще заплащат работата на зъботехника, а работата на зъболекарите ще бъде заплащана от Здравната каса. Много важен момент е, че ще се възползват като начало възрастовата група между 64 и 69 години и се предвижда протезите да бъдат тотални, цели протези. Това е една много малка стъпчица, която е направена, но стъпка в правилната посока. Ние бихме искали да правим протези на всички, които се нуждаят, обаче и обществото трябва да го заяви и да го иска. Има много пациентски организации, които се застъпват за всякакви заболявания, но пациентска организация, която да наблегне на проблемите с оралното здраве няма. Нека да стане приоритет и на нас, и на обществото, и на медиите, защото това е изключително важно точно за тази категория, на най-бедните и най-нуждаещите се. А на практика това, което Здравната каса им подсигурява - вадене на зъб и обтурация, много от тях нямат нужда точно от това, имат нужда от протези. Нека да го заявят и заедно да успеем да го извоюваме. Аз знам, че ще стане, дано да не отнеме много време."


Епилепсията не е присъда, казва неврологът д-р Сашка Йотова. Снимка: Радио ВИДИНВторият понеделник на февруари се отбелязва като Международен ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за изследванията за откриването и лечението му. Всеки човек би могъл да развие епилепсия при наличието на определени фактори, обясни неврологът от Видин д-р Сашка Йотова:

"Всъщност всеки човек би могъл да развие епилепсия състояние при определени провокации - обезводняване, психически стрес, температура. Много видни личности, дали принос за човешката история, култура и прогрес, са били епилептици - Александър Велики, Юлий Цезар, Петър Велики, Достоевски, Жана д`Арк, Нютон. Би трябвало по-скоро да се каже, че има склонност към онаследяване на епилепсията, но има и друг вид епилепсия след различни други фактори, като черепно-мозъчна травма, мозъчни тумори, мозъчни инсулти, злоупотреба с алкохол и психотропни вещества."

Диагностицирането на епилепсията става задължително с посещение при невролог, електроенцефалограма, проследяване броя на пристъпите и на състоянието на пациента. Заболяването е лечимо, каза д-р Йотова:

"Епилепсията не е присъда, епилепсията е лечимо заболяване. Съвременната медицина разполага с много медикаменти, които да помогнат да се овладее и тези хора са пълноценни в обществото. Общо взето след 2-годишен период на овладяване с медикаменти може да се каже, че епилепсията е овладяна. Ако от 2 до 5 години пациентът е свободен от пристъпи, може да с каже, че е излекуван."

Около 70 000 са епилептиците в България според статистическите данни, каза още неврологът.

Тереза Маринова направи тренировка за служителите на БНР. Инициативата е част от проявите за Световния ден на радиото, който тази година е под надслов Радио и спорт.

Олимпийската шампионка в тройния скок от Игрите в Сидни Тереза Маринова влезе в ролята на инструктор за служителите на Българското национално радио. Тренировката бе част от инициативите по повод Световния ден на радиото - 13 февруари, който тази година е под надслов "Радио и спорт“.  Шампионката обясни, че целта ѝ е спортът да стане част от живота на хората.

"Знаете, че всичко, което засяга спорта, всъщност е моя кауза. Всяка една възможност, която ми се предоставя да мога да насърча хората да спортуват, да им покажа, че спортът е нещо освен полезно и забавно, за мен, разбира се, е и удоволствие."

Спортът възвръща своята популярност сред децата, все повече започват да посещават спортните обекти, обясни Тереза Маринова.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 25 февруари 2018 година

Студено е на вън, но вие можете да се затоплите, като слушате новият "Неделник" брой 196- ти. И така, какво ви предлагам в днешното предаване!!! Запазената марка - рубриката за "Старите вестници" отново ще ви прошумоли вести от миналото благодарение на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" . "Затегнете коланите" след това, защото..

публикувано на 25.02.18 в 13:59

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. Празникът в днешната Първа Неделя от Великия пост е учреден в 842 година, след окончателната победа над иконоборците на Седмия вселенски събор през 787 година в град Никея и на Цариградския поместен..

публикувано на 25.02.18 в 08:00

За победите и загубите в "Пица на парче"

Тодоровден е, Конският Великден!  Хайде, пришпорваме конете! Време е и ние- Нора и Гери- да се включим в кушия ;)  Но, преди да тръгнем на конските надбягвания, решихме първо да се консултираме с вас в случай, че не спечелим: Трябва ли винаги и на всяка цена да се стремим да сме първи? Умеете ли да приемате загубите? Победа или загуба- кое е по-..

публикувано на 24.02.18 в 12:37

Рибари в Монтана излизат на протест срещу бракониерите

От година насам рибари  и членове на ловно-рибарското дружество в Монтана се опитват сами да упражняват контрол срещу бракониерството. Причината е, че не достигат инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Ловно-рибарското дружество прави съвместни акции с инспекторите от Агенцията и полицията в Монтана, като наблюдава..

публикувано на 23.02.18 в 17:17

Да помогнем на Цветина от Враца пак да кара колело

Млада жена от Враца има нужда от нашата помощ. Цветина Цекова, на 22 години, има нужда от финансова подкрепа, за да си закупи велосипед триколка за хора с двигателни проблеми. До сега тя е ползвала такава, но колелото е било детско и вече не може да го кара. Семейството на Цветина за първи път се обръща с молба за помощ в отглеждането на детето си,..

публикувано на 23.02.18 в 16:02

За социалните функции на пенсионерските клубове

Когато на годишното събрание на пенсионерския клуб „Просънъц“ във видинското село Ново село прочетоха името на Цонка Бибанова като активен участник в негово мероприятие, мнозина останаха учудени. Знае се, че леля Цонка, любимата готвачка на стотици деца, преминали детската градина, е прикована на инвалидна количка поне от три години. Но..

публикувано на 23.02.18 в 09:55