Защо опитите за административна реформа се провалят?!

Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова, икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков, кмет на Монтана.

Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?!

По думите на Зорница Славова, оптимизирането на администрацията не се случва, защото "няма интерес самата администрация да се намалява, а и защото няма воля и авторитет, който да я намали. От 2008 година досега всяка година е имало предписание на министъра на финансите да се намали с 10 или с 15 % администрацията или разходите за нея. Това никога не се доближи до тази цел. Първите години използваха съкращаването на незаетите щатни бройки, но на практика нищо не се промени. И електронното управление от 15 години все се започва, но напредък не се вижда. 130 000 администрация, при положение, че не са отчетени всички администрации, е притеснително. Това го наблюдаваме и по места. И при направена няколко години подред съпоставка на броя на населението с общинските служители, те се увеличават постоянно, въпреки че населението намалява, което е абсолютно алогично за икономиката. Администрацията няма никакви стимули да става по-ефективна и да намалява!"

Според Златко Живков, "когато коментираме, че местната власт е много важна и значима, и близко до хората не използваме просто клишета, а твърдим, че около 65% до 70% от всички услуги на гражданите, административни, ги предоставят общините. Това понякога дразни централната власт за това, че хората са точно в общините, в центровете в общините и това са фактите, които говорят за подобно обслужване. От опита, който имаме- вече 15 години, в Монтана имаме Център за услуги и информация на гражданите от общината. В него се ползват 130 услуги, които се регистрират чрез деловодна електронна система. Това, което го говоря за Монтана се случва в почти всички общини в страната. Средногодишен брой през община като Монтана 55- хилядна- средно минават 28 605 човека през центровете за административни услуги. Среден месечен брой 2 300, всеки божи ден среден брой 115 клиенти на центъра за информация. Очевидно е, че няма друга институция, която по-често да приема хора, отколкото общините. Естествено, че очакванията на хората за тези услуги са те да бъдат рекордно бързи, да бъдат кратко обслужени, разбира се да бъдат удовлетворени. Искам обаче да ви кажа и това, че на дневен ред са доста институции, които недоволстват, в това число и от общините, че имаме изключително некоректни платци на територията на общините, физически лица говоря, които не плащат никакви данъци и такси. Същевременно имат претенции за административно обслужване! Една част от общините предприеха действия, при които отказват да обслужват такива граждани. Темата за административното обслужване има две страни. Ние в общините не можем директно да предприемаме икономическа или търговска дейност като цяло, но Общината може да катализира, да ускори или да забави определени процеси. Не може да е натежала администрацията, когато с все по-малко хора предоставяш все повече услуги. Натежала може би като проблеми, като очаквания, но в никакъв случай не бих казал, че хората не са толкова луди, за да се лишат от хора, които вършат работа."

Още от разговора по темата, както и мненията на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16

Ще бъдат ли забранени мобилните телефони за учениците в час

Смартфонът е техническо средство, притежавано от около 85% от българските ученици. Приблизително 95% процента от тях имат профил във Фейсбук, а моделите и цените на ученическите смартфони обикновено надвишават тези на техните родители, а средната им цена понякога е много над минималната работна заплата. Използването на мобилни телефони в учебен час е..

публикувано на 08.08.18 в 13:30

Трябва ли да бъде свикано Велико народно събрание?!

"Защо е необходимо Велико народно събрание без жълти павета“?! Това е темата, по която дискутираме в "Посоките на делника" . Гост в студиото на Радио Видин е Даниела Николова от фейсбук групата "Будни за България“. Гледната точка за бъдещия политически модел е и на Огнян Пищиков , депутат в Седмото Велико народно събрание. "Велико народно..

публикувано на 07.08.18 в 16:02