Защо опитите за административна реформа се провалят?!

Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова, икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков, кмет на Монтана.

Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?!

По думите на Зорница Славова, оптимизирането на администрацията не се случва, защото "няма интерес самата администрация да се намалява, а и защото няма воля и авторитет, който да я намали. От 2008 година досега всяка година е имало предписание на министъра на финансите да се намали с 10 или с 15 % администрацията или разходите за нея. Това никога не се доближи до тази цел. Първите години използваха съкращаването на незаетите щатни бройки, но на практика нищо не се промени. И електронното управление от 15 години все се започва, но напредък не се вижда. 130 000 администрация, при положение, че не са отчетени всички администрации, е притеснително. Това го наблюдаваме и по места. И при направена няколко години подред съпоставка на броя на населението с общинските служители, те се увеличават постоянно, въпреки че населението намалява, което е абсолютно алогично за икономиката. Администрацията няма никакви стимули да става по-ефективна и да намалява!"

Според Златко Живков, "когато коментираме, че местната власт е много важна и значима, и близко до хората не използваме просто клишета, а твърдим, че около 65% до 70% от всички услуги на гражданите, административни, ги предоставят общините. Това понякога дразни централната власт за това, че хората са точно в общините, в центровете в общините и това са фактите, които говорят за подобно обслужване. От опита, който имаме- вече 15 години, в Монтана имаме Център за услуги и информация на гражданите от общината. В него се ползват 130 услуги, които се регистрират чрез деловодна електронна система. Това, което го говоря за Монтана се случва в почти всички общини в страната. Средногодишен брой през община като Монтана 55- хилядна- средно минават 28 605 човека през центровете за административни услуги. Среден месечен брой 2 300, всеки божи ден среден брой 115 клиенти на центъра за информация. Очевидно е, че няма друга институция, която по-често да приема хора, отколкото общините. Естествено, че очакванията на хората за тези услуги са те да бъдат рекордно бързи, да бъдат кратко обслужени, разбира се да бъдат удовлетворени. Искам обаче да ви кажа и това, че на дневен ред са доста институции, които недоволстват, в това число и от общините, че имаме изключително некоректни платци на територията на общините, физически лица говоря, които не плащат никакви данъци и такси. Същевременно имат претенции за административно обслужване! Една част от общините предприеха действия, при които отказват да обслужват такива граждани. Темата за административното обслужване има две страни. Ние в общините не можем директно да предприемаме икономическа или търговска дейност като цяло, но Общината може да катализира, да ускори или да забави определени процеси. Не може да е натежала администрацията, когато с все по-малко хора предоставяш все повече услуги. Натежала може би като проблеми, като очаквания, но в никакъв случай не бих казал, че хората не са толкова луди, за да се лишат от хора, които вършат работа."

Още от разговора по темата, както и мненията на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03