Защо опитите за административна реформа се провалят?!

Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова, икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков, кмет на Монтана.

Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?!

По думите на Зорница Славова, оптимизирането на администрацията не се случва, защото "няма интерес самата администрация да се намалява, а и защото няма воля и авторитет, който да я намали. От 2008 година досега всяка година е имало предписание на министъра на финансите да се намали с 10 или с 15 % администрацията или разходите за нея. Това никога не се доближи до тази цел. Първите години използваха съкращаването на незаетите щатни бройки, но на практика нищо не се промени. И електронното управление от 15 години все се започва, но напредък не се вижда. 130 000 администрация, при положение, че не са отчетени всички администрации, е притеснително. Това го наблюдаваме и по места. И при направена няколко години подред съпоставка на броя на населението с общинските служители, те се увеличават постоянно, въпреки че населението намалява, което е абсолютно алогично за икономиката. Администрацията няма никакви стимули да става по-ефективна и да намалява!"

Според Златко Живков, "когато коментираме, че местната власт е много важна и значима, и близко до хората не използваме просто клишета, а твърдим, че около 65% до 70% от всички услуги на гражданите, административни, ги предоставят общините. Това понякога дразни централната власт за това, че хората са точно в общините, в центровете в общините и това са фактите, които говорят за подобно обслужване. От опита, който имаме- вече 15 години, в Монтана имаме Център за услуги и информация на гражданите от общината. В него се ползват 130 услуги, които се регистрират чрез деловодна електронна система. Това, което го говоря за Монтана се случва в почти всички общини в страната. Средногодишен брой през община като Монтана 55- хилядна- средно минават 28 605 човека през центровете за административни услуги. Среден месечен брой 2 300, всеки божи ден среден брой 115 клиенти на центъра за информация. Очевидно е, че няма друга институция, която по-често да приема хора, отколкото общините. Естествено, че очакванията на хората за тези услуги са те да бъдат рекордно бързи, да бъдат кратко обслужени, разбира се да бъдат удовлетворени. Искам обаче да ви кажа и това, че на дневен ред са доста институции, които недоволстват, в това число и от общините, че имаме изключително некоректни платци на територията на общините, физически лица говоря, които не плащат никакви данъци и такси. Същевременно имат претенции за административно обслужване! Една част от общините предприеха действия, при които отказват да обслужват такива граждани. Темата за административното обслужване има две страни. Ние в общините не можем директно да предприемаме икономическа или търговска дейност като цяло, но Общината може да катализира, да ускори или да забави определени процеси. Не може да е натежала администрацията, когато с все по-малко хора предоставяш все повече услуги. Натежала може би като проблеми, като очаквания, но в никакъв случай не бих казал, че хората не са толкова луди, за да се лишат от хора, които вършат работа."

Още от разговора по темата, както и мненията на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46

Ще успеят ли протестите на българските международни превозвачи

Българското правителството категорично застана зад браншовите транспортни организации , които отхвърлят предложения от Франция пакет за транспортна мобилност, по-известен като "Закона Макрон" . Това стана ясно миналата седмица, когато същевременно бе решено, че утре, на 17 май, когато европейските лидери са за втори ден в София, транспортният бранш..

публикувано на 16.05.18 в 11:07

"Не след 10, а след 25 години България ще догони средноевропейските доходи"

Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина години ще достигне средните доходи на Европейския съюз . Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на синдикален форум за интеграцията на Западните Балкани: "Ние сме пазарна икономика работеща, истинска от не повече от 15 години, но сме в..

публикувано на 15.05.18 в 11:47

Второ качество ли са българските потребители

Качеството на храните у нас, продължава да е различно от онова, което се предлага на европейския пазар. Това показа скорошно изследване на Министерството на земеделието, храните и горите. То обхваща 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в хипермаркети у нас, както и в Германия, Австрия, Чехия и Италия. Освен в качеството,..

публикувано на 14.05.18 в 14:29

Арчар - от римско време до днес

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за Арчар - селището е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. От античния град започвал важен път през Ниш за Адриатика и бил процъфтяващ. През 1832 г. е открито килийно училище, а през 1898 г. е учредено читалище. След 9.9.1944 г. селото преживява своя подем и се нарежда сред най-големите..

публикувано на 11.05.18 в 14:41