Защо опитите за административна реформа се провалят?!

Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова, икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков, кмет на Монтана.

Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?!

По думите на Зорница Славова, оптимизирането на администрацията не се случва, защото "няма интерес самата администрация да се намалява, а и защото няма воля и авторитет, който да я намали. От 2008 година досега всяка година е имало предписание на министъра на финансите да се намали с 10 или с 15 % администрацията или разходите за нея. Това никога не се доближи до тази цел. Първите години използваха съкращаването на незаетите щатни бройки, но на практика нищо не се промени. И електронното управление от 15 години все се започва, но напредък не се вижда. 130 000 администрация, при положение, че не са отчетени всички администрации, е притеснително. Това го наблюдаваме и по места. И при направена няколко години подред съпоставка на броя на населението с общинските служители, те се увеличават постоянно, въпреки че населението намалява, което е абсолютно алогично за икономиката. Администрацията няма никакви стимули да става по-ефективна и да намалява!"

Според Златко Живков, "когато коментираме, че местната власт е много важна и значима, и близко до хората не използваме просто клишета, а твърдим, че около 65% до 70% от всички услуги на гражданите, административни, ги предоставят общините. Това понякога дразни централната власт за това, че хората са точно в общините, в центровете в общините и това са фактите, които говорят за подобно обслужване. От опита, който имаме- вече 15 години, в Монтана имаме Център за услуги и информация на гражданите от общината. В него се ползват 130 услуги, които се регистрират чрез деловодна електронна система. Това, което го говоря за Монтана се случва в почти всички общини в страната. Средногодишен брой през община като Монтана 55- хилядна- средно минават 28 605 човека през центровете за административни услуги. Среден месечен брой 2 300, всеки божи ден среден брой 115 клиенти на центъра за информация. Очевидно е, че няма друга институция, която по-често да приема хора, отколкото общините. Естествено, че очакванията на хората за тези услуги са те да бъдат рекордно бързи, да бъдат кратко обслужени, разбира се да бъдат удовлетворени. Искам обаче да ви кажа и това, че на дневен ред са доста институции, които недоволстват, в това число и от общините, че имаме изключително некоректни платци на територията на общините, физически лица говоря, които не плащат никакви данъци и такси. Същевременно имат претенции за административно обслужване! Една част от общините предприеха действия, при които отказват да обслужват такива граждани. Темата за административното обслужване има две страни. Ние в общините не можем директно да предприемаме икономическа или търговска дейност като цяло, но Общината може да катализира, да ускори или да забави определени процеси. Не може да е натежала администрацията, когато с все по-малко хора предоставяш все повече услуги. Натежала може би като проблеми, като очаквания, но в никакъв случай не бих казал, че хората не са толкова луди, за да се лишат от хора, които вършат работа."

Още от разговора по темата, както и мненията на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45