Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктида през погледа на видинския лекар Цветан Василев

4
Снимка: Цветан Василев, личен архив

Д-р Цветан Василев е хирург във видинската болница. Преди дни се завърна от участие в 26-ата експедиция до Антарктида. За първи път стъпва на ледения континент през 2011 година, когато е 20-ата юбилейна експедиция, следващото му участие е през 2015 година, третата му експедиция започна през ноември 2017 година.

"Всеки път е различно, всеки път виждаш и научаваш нещо ново, запознаваш се и с нови хора. Има естествено стари участници, които бих желал да видя отново и отново. Заминахме на 15 ноември. На самата база пристигнахме на 1 декември, 15 дена ни беше пътуването, понеже нямаме собствен транспорт и се налагаше да ползваме транспорта на други държави. То е свързано с определен престой, чакане, метеорологични прогнози", каза д-р Цветан Василев.

По време на престоя му на Антарктида, за първи път е направена станция, измерваща нивото на океана, по научна програма на двама български учени.

"Това е във връзка с глобалното затопляне, дали се повишава или понижава нивото на океана. Поставена е станция на дълбочина 3 метра, която мери всеки ден нивото на океана. Отделно имаше проекти, измерващи сеизмичната активност в региона. Научни проекти имаше по изследване движението на ледниците, на български учени, включително и заснемане с дрон."

Д-р Цветан Василев е бил ангажиран с медицинското осигуряване на хората в българската база на остров Ливингстън.

"За радост нямаше нищо сериозно като медицински проблеми, които да налагат спешно лечение. Леки натъртвания, травми, настинки, сериозни инциденти не е имало."

Цветан Василев, личен архивРазказа, че на базата се готви разнообразна и прясна храна, въпреки че на контитента няма магазини. Групите, които пристигат, пазаруват от най- близките пристанища- Ушуая в Аржентина или Пунта Аренас в Чили.

Чести гости били испанците от съседната база "Хуан Карлос", бразилците също гостували със своя кораб "Максимилиано".

Българската база на остров Ливингстън има три основни къщи, отделно складово помещение и параклис- той е изрисуван, има икони и гостите от другите екипи идвали да палят свещички, най- вече по време на празниците.

"В голямата къща има столова с трапезария. Всяка къща има по три стая, които имат легла. На някои места са и на два етажа леглата. Общо около 25 човека могат да бъдат настанени. Ние сме най- малката база."
Още от разказа за Антарктида чуйте в звуковия файл.

Денис Иванов и Християн ИвайловКак обучението по биология да стане интересно? Това могат да кажат Денис Иванов и Християн Ивайлов. Те са ученици в 10 "б" клас на профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"- Видин. Работят в екип по проект за часовете по биология на тема "Биоценоза". Макетът им веднага привлича погледа, защото е креативен и се вижда, че двете момчета са използвали освен знания и фантазия при изработката. Идеята им дошла спонтанно.

"Опитваме се в часовете по биология да е по- интересно, по -разнообразно. Решихме да се постараем с проект и го правихме 2 месеца... Решихме да направим макет, който да представя биоценозата, отгоре погледнато. Представлява два стиропорени листа, боядисани, с планина от пяна, изрязана рекичка. Трябваше да влезе помпа вътре, за да може да тече вода. Обаче в последствие помпата не сработи. Взехме друга... Първо, нямаше как да се направят животни, затова купихме фигурки... Макетът показва как растителните и животински видове живеят заедно"
, разказват Денис Иванов и Християн Ивайлов.

Снимка: ППМГ- ВидинМакетът вече е неразделна част от часовете на учителя Цецка Асенова по "Биология и здравно образование" във Видинската природо-математическа гимназия.

Друг нестандартен подход, освен изработването на макети за часовете по биология, е подготвянето и представявето на презентации по темите в уроците.





Третата тема в "Еко свят" е провокирана от национално проучване за водата, която купуваме.
80% от потребителите в Северна България заявяват, че биха спрели да купуват или биха купували единствено по изключение дадена марка бутилирана вода, ако установят, че тя съдържа преработена вода с неясен произход или от водопреносната мрежа. За България този процент е 70% от потребителите. Резултатите са от национално представително проучване, проведено сред населението в страната от агенция за маркетингови изследвания "Ноема".

Видинчани не обръщат достатъчно внимание на етикетите на бутилираната вода, която купуват.
Знаят, че в търговската мрежа има минерална, трапезна и изворна вода, които имат и различни на цвят етикети, но не се замислят защо предпочитат една вместо друга.

"Знам, че розовия етикет е на изворна вода. Взимам и такава, и минерална. Не мога да ги разпозная... По някой път купувам бутилирана, но не редовно. Не чета етикета, нали е вода... Редувам ги. То си пише на етикета. Трапезна, мирелана и изворна ги редувам, така ми каза синът... Не мога да кажа коя вода каква е, но минералната се отличава от трапезната и изворната... От извора пия, а не от чешмата. От извора в Синаговци на центъра... Аз филтрирам водата с кана..."

Снимка

Изследването показва още, че българските потребители не обръщат достатъчно внимание на етикетите на продуктите и не са напълно информирани по отношение разликите в предлаганите на пазара бутилирани води, които се отличават по редица показатели.

"Често потребителите не се замислят каква вода купуват– дали тя е изворна, минерална или трапезна. В многообразието от стоки на пазара, не винаги имаме време да се запознаем със съдържанието на етикетите и опаковките на бутилираните води, което може да доведе до погрешно тълкуване на характеристиките и на произхода на водата. Ето затова, когато избираме бутилирана вода, е добре да отделим няколко минути и да се информираме какво точно купуваме", заяви Лиляна Загорчева от пресофиса, разпространил проучването.

Розовият етикет бе наложен като отличителна характеристика на изворната вода в България през последните 10 години. Това показват и данните от изследването, според които близо половината от българските потребители асоциират розовия цвят на етикета на бутилираната вода с изворна вода. За 36.4% от хората розовият цвят е символ на това, че водата е подходяща за деца, а 32.2% смятат, че водата с розов етикет е за ежедневна употреба.

Важно е да знаем обаче, че не всички води с розов етикет са изворни. Някои от марките трапезни води също използват розовия цвят на етикета, но това съвсем не означава, че те притежават уникалните природни качества на изворните води.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50