Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за 3-ти март в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Утре честваме Националния празник Трети март. 140 години се навършват от подписването (1878 г.) на Санстефанския мирен договор и Освобождението на страната от османско владичество. По този случай във видинското село Иново утре в 10 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали в Освободителната война. Тържественото честване ще продължи във Видин с празнично шествие в 10:45 ч. от музей „Конака” до площад „Бдинци”. В 11 часа е официалната церемония за празника и историческа възстановка на Освобождението на Видин; поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. „Бдинци“ и паметника на опълченците от Видинския край пред сградата на Драматичния театър.

С нова патриотична инициатива ще започнат тържествата във Враца, посветени на националния празник на България. Зелено знаме, с надпис „Свобода или смърт”, с размери 6 на 4,5 метра ще бъде тържествено пренесено от пространството пред бившето кино до площад „Христо Ботев”. Знамето ще бъде носено от ученици от Средно училище „Христо Ботев”, младежки работници от Звено „Център за младежки дейности” Враца и съпроводено от заместник-кмета Петя Долапчиева. За първи път по повод Националния празник на България, Община Враца организира и флашмоб, посветен на българското знаме. Ученици от началните училища „Иван Вазов”, „Иванчо Младенов” и „Св. Софроний Врачански” ще пресъздадат националния флаг. Всеки цвят на българското знаме ще бъде оформен с участието на 140 ученици, символизиращи 140 години от Освобождението. Общият брой на участниците в композицията е 420. Събитието ще се състои по време на официалната церемония за издигане на националния флаг на  пл. „Христо Ботев”. Тържественият ритуал по издигане на българския трикольор ще започне в 11:00 ч. След края на церемонията, пъстро българско хоро ще се извие на централния площад, под звуците на песните на носителите на награди от „Пирин фолк” – Юри Крумов и Светлин Миланов. От 12:00 ч., отдел „Възраждане” при Регионалния исторически музей отбелязва 188 г. от рождението на славния български войвода Филип Тотю с откриване на временна мобилна експозиция „Филип Тотю-между мита и историята”. Посещенията  в Регионалния исторически музей на 3 март са безплатни за всички желаещи.

С богата музикална и художествена програма Община Мездра ще отбележи 140 години от освобождението на Родината ни от Османско владичество. Тържеството ще се проведе на пл. „България“ и ще започне в 09.30 ч. В началото на програмата, кметът на Община Мездра - Генади Събков ще издигане българския трибагреник и ще произнесе тържествено слово. Патриотични песни и стихове ще поднесат възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие, с ръководител Анета Петкова и Мъжка вокална група „Калето”. След края на празничната програма всички присъстващи ще се отправят към Паметника на всички загинали за свободата на Родината, където ще положат венци и цветя в знак на признателност към героите. От  10.15 ч. в Алеята на кестените ще започне ХVІ  Републикански шосеен пробег „З март”, с участие на клубове от цялата страна.

Мездренското село Зверино ще отбележи 140 години свободна България с "Пробуждане с хоро", предаде сътрудникът ни Петко Котларски. Инициативата е на "Българи за България" и "Сдружение Азбукари". Идеята на организаторите е всички българи, които живеят извън страната да проявят самоинициатива и да организират масово хоро на 3 март. 

Програмата на тържеството в село Зверино е следната:

10,30 ч. - Тържествена света литургия в храм "Св.Димитър";

11,00 ч. - Литийно шествие до Средно училище "Св. Климент Охридски", водено от Райна Княгиня, Ботевите четници, млади и стари в народни носии и 8-метровото българско знаме, с надпис "Да живее България";

11,15 ч. - Прожектиране на филма "Де е българското" на Мирела Николова; 

11,30 ч. - "Пробуждане с хоро" - дружно да бъде заформено най-дългото и пъстро хоро.

Организаторите в мездренското село призовават всеки, който има възможност, да бъде с народна носия или четническа униформа. Призовава се също никой да не къса хорото на по-малки хора, за да се получи възможно най-дълго и красиво. На входа на училището на всеки участник ще бъде подарено по едно българско знаме, изработено от ученици от 3 клас. Патриотичното дело ще бъде подкрепено от Ансамбъл „Мездра”.

С тържествен военен ритуал ще бъде издигнат националният флаг в Монтана. Церемонията ще започне в 10:30 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование - Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ “Разум 1883”. След приветственото слово на кмета на Монтана Златко Живков ще бъде отслужен благодарствен молебен. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните. Непосредствено след ритуала, в 11,00 ч. в Младежкия дом ще започне концертът на струнен квартет DESTINY. 

Тържеството в Лом ще премине под наслов „България – това сме ние!” и ще започне в 11 часа, пред паметника на Дядо Цеко - Войводата, предаде Владимир Недев. Историческият музей също отбелязва светлата дата. Културната институция  е домакин на фотодокументална изложба „Уилям Гладстон и българската кауза”. В експозицията ще бъдат представени архивни материали от фонда на Държавна агенция „Архиви”. Изложбата ще бъде открита днес от 17 часа в музея. Народно читалище „Постоянство 1856” се включва в честването с празничен концерт, а Военният клуб организира краеведски четения, посветени на освобождението на Лом през 1877 г.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59