Автор от Белоградчик посвети стихове на почетния професор на НАСА Виден Табаков

Проф. Виден Табаков
Снимка: Архив

Поетът и кинодраматург Валентин Качев написа стихотворение в памет на американския учен и конструктор от видинското село Стакевци- проф. Виден Табаков (1919-2015). Авторът, който е от Белоградчик, написва редовете още в деня, когато гледа новия филм за именития учен- "Българинът, който докосна Луната" по БНТ. Той създава стихотворението за 55 минути.

"Да се докоснеш до такова светило е чест и гордост. Имам договорка с македонците в Скопие, в културния център. Може би до края на месеца там ще има представяне на стихотворението", каза авторът, който е и член на Съюза на писателите на Русия. 


Представяме ви стихотворението на Валентин Качев:


В ПАМЕТ НА ПОЧЕТНИЯ ПРОФЕСОР НА НАСА
ВИДЕН ТАБАКОВ
ОТ БЕЛОГРАДЧИШКОТО СЕЛО СТАКЕВЦИ


ЕДНО МОМЧЕ, РОДЕНО В БАЛКАНА,
Напуска родния си край.
Тръгва по Европа без да страда.
От Прага и започва земния му рай.

Войната среща на студентската скамейка.
Успява там да стане инженер.
В Берлин го чака новата надежда.
И става доктор за космическия ден.

В Аржентина той прави самолети.
Фон Браун ще го вземе в своя щаб,
Че трябват на Америка ракети,
Да се качи човек при лунния ни брат.

Армстронг първи стъпил на Луната.
И се връща в земния ни свят.
Това момче в космическия център чака,
Да прегърне земния юнак.

Той е пратил в космоса приятел.
За ракетата измислил огнения щит.
Нали човекът не е просто откривател?
Земята го очаква след звездния му миг.

Момчето е професор в Синсинати.
И Армостронг става негов ученик.
Космическия подвиг е повратен
И той подготвя новия елит.

След толкоз време от откриха за скалите.
И този Виден стана там герой!
Легендите ще шепнат на звездите,
Че тук роди се и остава свой!

Валентин КАЧЕВ

Проф. д-р Виден Табаков е роден 1919 г. в с. Стакевци, Белоградчишко. Завършва Видинската гимназия, машинно инженерство в Чехословакия, самолетостроене в Германия. Защитава докторат в Берлинския университет. Работи първоначално в Аржентина и над 45 години в САЩ. Като професор в Университета в Синсинати участва в подготовката на американския полет до Луната. Работи и по редица други проекти на НАСА. Създава нови материали, устойчиви на корозия и високи температури. Специално за американския проект за кацане на Луната проф. Табаков работи успешно върху намирането на материал, който да не се топи, за обшивка на вътрешните стени на кулите за излитане на ракетите. Неколкократно посещава България през последните години, включително и по повод на съвместен проект между български и американски учени. Последният филм за проф. Виден Табаков бе излъчен на 28 февруари. 


Повече чуйте в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05