Автор от Белоградчик посвети стихове на почетния професор на НАСА Виден Табаков

Проф. Виден Табаков
Снимка: Архив

Поетът и кинодраматург Валентин Качев написа стихотворение в памет на американския учен и конструктор от видинското село Стакевци- проф. Виден Табаков (1919-2015). Авторът, който е от Белоградчик, написва редовете още в деня, когато гледа новия филм за именития учен- "Българинът, който докосна Луната" по БНТ. Той създава стихотворението за 55 минути.

"Да се докоснеш до такова светило е чест и гордост. Имам договорка с македонците в Скопие, в културния център. Може би до края на месеца там ще има представяне на стихотворението", каза авторът, който е и член на Съюза на писателите на Русия. 


Представяме ви стихотворението на Валентин Качев:


В ПАМЕТ НА ПОЧЕТНИЯ ПРОФЕСОР НА НАСА
ВИДЕН ТАБАКОВ
ОТ БЕЛОГРАДЧИШКОТО СЕЛО СТАКЕВЦИ


ЕДНО МОМЧЕ, РОДЕНО В БАЛКАНА,
Напуска родния си край.
Тръгва по Европа без да страда.
От Прага и започва земния му рай.

Войната среща на студентската скамейка.
Успява там да стане инженер.
В Берлин го чака новата надежда.
И става доктор за космическия ден.

В Аржентина той прави самолети.
Фон Браун ще го вземе в своя щаб,
Че трябват на Америка ракети,
Да се качи човек при лунния ни брат.

Армстронг първи стъпил на Луната.
И се връща в земния ни свят.
Това момче в космическия център чака,
Да прегърне земния юнак.

Той е пратил в космоса приятел.
За ракетата измислил огнения щит.
Нали човекът не е просто откривател?
Земята го очаква след звездния му миг.

Момчето е професор в Синсинати.
И Армостронг става негов ученик.
Космическия подвиг е повратен
И той подготвя новия елит.

След толкоз време от откриха за скалите.
И този Виден стана там герой!
Легендите ще шепнат на звездите,
Че тук роди се и остава свой!

Валентин КАЧЕВ

Проф. д-р Виден Табаков е роден 1919 г. в с. Стакевци, Белоградчишко. Завършва Видинската гимназия, машинно инженерство в Чехословакия, самолетостроене в Германия. Защитава докторат в Берлинския университет. Работи първоначално в Аржентина и над 45 години в САЩ. Като професор в Университета в Синсинати участва в подготовката на американския полет до Луната. Работи и по редица други проекти на НАСА. Създава нови материали, устойчиви на корозия и високи температури. Специално за американския проект за кацане на Луната проф. Табаков работи успешно върху намирането на материал, който да не се топи, за обшивка на вътрешните стени на кулите за излитане на ракетите. Неколкократно посещава България през последните години, включително и по повод на съвместен проект между български и американски учени. Последният филм за проф. Виден Табаков бе излъчен на 28 февруари. 


Повече чуйте в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09