Очакват ли ни проблеми след снеготопенето

Снимка: Радио ВИДИН Архив
В следващите дни ни очаква рязко покачване на температурите и вследствие на това- обилно топене на снежната покривка. Какви проблеми ни очакват след това, как да действаме при евентуални наводнения и има ли опасност от такива? И още- готови ли са язовирите да посрещнат по-обилни водни количества и какво се случва с пътната инфраструктура след зимата- за това говорим  в "Посоките на делника". Обърнахме се към "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин с препоръки- как да действаме, ако най-лошото се случи, и се наводним.

"В случай, че лицата са на открито, близо до коритото на пълноводна река или дере, незабавно да се отдалечат и да се придвижите към най-близкото възвишение. При поройни дъждове не заставайте под мостове или подлези. Ако сте вкъщи, изключете електричеството и газта, заемете горните етажи. Ако бурята ви завари на открито - стойте далеч от високи дървета, ел. далекопроводи, открити водни пространства, трактори и други метални предмети. В такъв случай приклекнете максимално близо до земята...", каза инспектор Велин Цветков, "Защита на населението" към видинската регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Едно от местата във Видин, които са най-уязвими след снеготопене и високи подпочвени води е квартал "Нов път". Десетки къщи и дворове се наводняват всяка пролет от избили подпочвени води. Основната причина за задържането на водата е липсата на канализация в квартала и нормална проводимост на отводнителните канали. Проверихме преди сезона - притеснени ли са хората и вярват ли, че някога проблемът им ще бъде решен.

Снимка"От сега с гумени ботуши ходим в квартала. Тогава нищо не направиха с онзи канал, нищо не помогна. Къде отиде този пясък, не разбрахме. Още преди години, преди аз да се заселя да живея тук, имаше отпуснати пари- за канализация и мръсна вода, и да се отвежда от квартала. Но не направиха нищо, сложиха един слой асфалт до мен и се приключи. Знаем, че нашите къщи са незаконни, но и ние сме хора. А и започна узаконяване, и аз скоро ще го направя"
, обясни една от потърпевшите от наводнението преди години.

Коритото на река Тополовец при видинското село Градец трябва да се почисти, за да се намали рискът от наводнения, каза кметът Илия Томов. Проблемът е поставен и на среща с общинския кмет Огнян Ценков. При необходимост в Градец ще бъдат доставени пясък и чували. Засега нивото на реката е под наблюдение, каза Илия Томов.

"Има повишение на нивото на реката, но е възможно да възникнат проблеми при бързо снеготопене. От Община Видин ни обещаха да ни съдействат с чували с пясък, ако се наложи. Саваците Общината ги ремонтира"
, обясни кметът на видинското село.  

Няма проблем относно състоянието на язовирите на територията, стопанисвана от Напоителни системи- клон "Мизия". Водните съоръжения са проверени, изпускането на язовири е започнало още на 25-26 февруари.

"Нормална е работата и на отводнителните помпени станции по дунавското крайбрежие. Специално внимание е отделено на язовирите "Смирненски" и "Клисурица". И при двата основните изпускатели са отворени още преди 10 дни, за да се освободи максимален свободен обем. Няма напрежение около язовирите, които се стопанисват от нас", обясни директорът на клон Мизия, Гриша Босашки.
 
Нивото на язовир "Огоста" край Монтана се покачи с 1 метър. Близо 290 милиона кубика вода има в монтанския водоем. 505 милиона кубика е максималният завирен обем на втория по големина язовир в България. Хидро-съоръжението е проектирано, за да бъде изравнител. В него се събира водата от вливащите се реки Бързия и Огоста. 

"Нямаме информация за драстично покачване нивото на реките и язовирите в Монтанско. Те се следят денонощно", съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Няколко са проблемните места в област Монтана при високи води. Река Дългоделска Огоста излиза от коритото си в района на село Меляне и залива пътя от Георги Дамяново към Говежда. Проблеми възникват и в община Бойчиновци. 

За сега всичко е спокойно. Нямаме проблеми с реките Ботуня и Огоста. Проверих лично състоянието им край селата Охрид, Владимирово и Пали лула”, каза кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.


В Областният съвет по сигурност във Враца денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца, информират и от областната управа. Към дата 6 март нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован е 214 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 165 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия достигна 137 см, при критичен праг 290 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см. Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението. Язовир "Лесура" в община Криводол и язовир "Бързина" в община Хайредин преливат през преливниците си с около 150 л/с. и на тях са монтирани допълнителни сифони за контролираното изпускане на водни маси. Всички останали язовири имат достатъчно свободен обем за поемане на водни маси, успокояват от Враца.


Обилното топене на натрупалия мартенски сняг докара куп проблеми по пътищата във Врачанско. И ако засега ситуацията с язовирите е под контрол поради предвидливото източване на водоемите през есента на миналата година, положението със срутени скали край важни шосета тормозят повече от денонощие пътуващите по път Е-79 между Мездра и Ботевград. Там в понеделник вечерта огромна скала с тегло над 15 тона падна и блокира трафика на коли и камиони. На две места подобни грижи имат и по второкласния път, преминаващ през Искърското дефиле, предаде сътрудникът ни Жоро Александров.


Още по темата за проблемите след снеготопенето може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг..

обновено на 14.06.18 в 14:41

Изчезва ли Видин от рок картата на България

Като почитател на рок музиката реших да поговорим по темата днес. В началото на лятото сме и почти ежедневно интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с информация за предстоящи рок събития. Защо, обаче за Видин подобни плакати отсъстват? През годините в красивия ни крайдунавски град са гостували рок групи от различни националности и..

публикувано на 13.06.18 в 11:50