"Тайфуни с нежни имена"

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 март- Международния ден на жената в "Посоките на делника" ви срещнахме с дами, които успешно се изявяват в т. нар. мъжки професии.

Допреди 20-ина години беше почти невъзможно да срещнем жена в полицейска униформа, днес обаче съвсем не е така. Главен инспектор Веселина Николова дори е началник на Сектор "Опазване на обществения ред и териториална полиция" в Областната дирекция на МВР във Видин:


"Постъпих в структурите на МВР през 1993 година, тогава бях на 18 години- една от първите жени, допуснати в конкурси за длъжности в МВР. От тогава до сега съм полицай в "Охранителна полиция" и винаги съм носила униформа. Преминала съм от най-ниското стъпало, за да стигна до мястото, на което съм в момента. Желанието да поема по този път се появи още в най-ранна детска възраст. Израснала съм в семейство на трето поколение военнослужещи. Детството ми е свързано с разказите за смелостта и подвизите на българските военни под пагон. Кандидатствах за работа в полицията, за да сбъдна детската си мечта. Категорично е стереотип, че това е мъжка професия. СнимкаВинаги съм мислила, че е въпрос на възможности, подготовка и лични качества. Не си спомням някога да съм се сблъсквала с пренебрежително отношение, защото съм жена в униформа. По-скоро е обратното- когато съм изпълнявала служебните си задължения, хората са реагирали позитивно и са ме приемали с доверие, изразявали са своето уважение към професията и подкрепа за жените в полицията. Много жени от различни поколения са ми споделяли, че детската им мечта е била да постъпят в редовете на полицията, но поради една или друга причина не са могли да сбъднат тази своя мечта. Преди няколко дни възрастна двойка, която не познавам, ме спря и ми казаха, че тяхната внучка учи в Академията на МВР. Възрастната жена през цялото време ме прегръщаше и сподели, че много се гордее с внучката си и я виждат в бъдеще да бъде като мен. Това много ме очарова. Моята и на колегите цел е една: да работим така, че жителите на областта да бъдат сигурни, защитени и уважителни към усилията, които полагаме в делник и празник. На всички дами, мои колежки и ваши слушателки, по случай 8 март пожелавам най-вече здраве и да следват мечтите си!"

СнимкаВ навечерието на 8 март се състоя празничен концерт на Симфониета- Видин. Любопитното е, че бе дирижиран от дама- рядко срещана професия за нежния пол.

"Избрах дирижирането, защото много обичам отборната работа. Соловите изпълнения ме притесняват, но когато сме цял екип от хора ми е много по-приятно да работя. Малко е трудно да преборя предразсъдъците. Когато за пръв път изляза пред нов оркестър, трудно възприемат в повечето случаи, че пред тях стои момиче, но когато мине известна част от репетицията и като видят как се отнасям към тях, се променят малко по малко", обясни Светлана Галианова.

СнимкаФутболът се смята, че е изцяло мъжка страст. Но и "Царят на спортовете" вече не е запазена територия само за силната половина от човечество. Женският футбол набира все по-голяма популярност, а Видин може да се похвали и с национална състезателка при девойките до 17 години- Лора Симеонова. Вчера тя спечели награда за голмайстор на традиционния осмомартенски футболен турнир във Видин.

"Състезавам се за "Реал" Перник на поста централен нападател. Тренирам футбол, защото съм "мъжко" момиче и спортът ми харесва. От 11-годишна тренирам. Много пъти са ме упреквали и наричали "момче" заради това, с което се занимавам, но преглъщам всичко и продължавам напред, защото това е моят спорт. Сега съм част от националния отбор U17, което е много голямо постижение за града и за мен. Мечтая да играя в Бундеслигата", обясни Лора.

СнимкаИ ако си мислите, че футболът не е за момичета, следващата ни събеседничка сигурно съвсем ще ви изненада. Видинчанката Елина Георгиева стана републиканска шампионка по... бокс, а след месец ще участва в Европейското първенство в Италия. Тренира вече 4 години, успешно се представя и на международния ринг.

"Много хора ме питат защо тренирам бокс, тъй като е мъжки спорт. За мен няма "мъжки" и "женски" спорт. Това ми харесва и го правя с удоволствие. Харесва ми, защото е нещо по-различно и не на всеки му се отдава", каза Елина.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг..

обновено на 14.06.18 в 14:41

Изчезва ли Видин от рок картата на България

Като почитател на рок музиката реших да поговорим по темата днес. В началото на лятото сме и почти ежедневно интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с информация за предстоящи рок събития. Защо, обаче за Видин подобни плакати отсъстват? През годините в красивия ни крайдунавски град са гостували рок групи от различни националности и..

публикувано на 13.06.18 в 11:50