"Тайфуни с нежни имена"

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 март- Международния ден на жената в "Посоките на делника" ви срещнахме с дами, които успешно се изявяват в т. нар. мъжки професии.

Допреди 20-ина години беше почти невъзможно да срещнем жена в полицейска униформа, днес обаче съвсем не е така. Главен инспектор Веселина Николова дори е началник на Сектор "Опазване на обществения ред и териториална полиция" в Областната дирекция на МВР във Видин:


"Постъпих в структурите на МВР през 1993 година, тогава бях на 18 години- една от първите жени, допуснати в конкурси за длъжности в МВР. От тогава до сега съм полицай в "Охранителна полиция" и винаги съм носила униформа. Преминала съм от най-ниското стъпало, за да стигна до мястото, на което съм в момента. Желанието да поема по този път се появи още в най-ранна детска възраст. Израснала съм в семейство на трето поколение военнослужещи. Детството ми е свързано с разказите за смелостта и подвизите на българските военни под пагон. Кандидатствах за работа в полицията, за да сбъдна детската си мечта. Категорично е стереотип, че това е мъжка професия. СнимкаВинаги съм мислила, че е въпрос на възможности, подготовка и лични качества. Не си спомням някога да съм се сблъсквала с пренебрежително отношение, защото съм жена в униформа. По-скоро е обратното- когато съм изпълнявала служебните си задължения, хората са реагирали позитивно и са ме приемали с доверие, изразявали са своето уважение към професията и подкрепа за жените в полицията. Много жени от различни поколения са ми споделяли, че детската им мечта е била да постъпят в редовете на полицията, но поради една или друга причина не са могли да сбъднат тази своя мечта. Преди няколко дни възрастна двойка, която не познавам, ме спря и ми казаха, че тяхната внучка учи в Академията на МВР. Възрастната жена през цялото време ме прегръщаше и сподели, че много се гордее с внучката си и я виждат в бъдеще да бъде като мен. Това много ме очарова. Моята и на колегите цел е една: да работим така, че жителите на областта да бъдат сигурни, защитени и уважителни към усилията, които полагаме в делник и празник. На всички дами, мои колежки и ваши слушателки, по случай 8 март пожелавам най-вече здраве и да следват мечтите си!"

СнимкаВ навечерието на 8 март се състоя празничен концерт на Симфониета- Видин. Любопитното е, че бе дирижиран от дама- рядко срещана професия за нежния пол.

"Избрах дирижирането, защото много обичам отборната работа. Соловите изпълнения ме притесняват, но когато сме цял екип от хора ми е много по-приятно да работя. Малко е трудно да преборя предразсъдъците. Когато за пръв път изляза пред нов оркестър, трудно възприемат в повечето случаи, че пред тях стои момиче, но когато мине известна част от репетицията и като видят как се отнасям към тях, се променят малко по малко", обясни Светлана Галианова.

СнимкаФутболът се смята, че е изцяло мъжка страст. Но и "Царят на спортовете" вече не е запазена територия само за силната половина от човечество. Женският футбол набира все по-голяма популярност, а Видин може да се похвали и с национална състезателка при девойките до 17 години- Лора Симеонова. Вчера тя спечели награда за голмайстор на традиционния осмомартенски футболен турнир във Видин.

"Състезавам се за "Реал" Перник на поста централен нападател. Тренирам футбол, защото съм "мъжко" момиче и спортът ми харесва. От 11-годишна тренирам. Много пъти са ме упреквали и наричали "момче" заради това, с което се занимавам, но преглъщам всичко и продължавам напред, защото това е моят спорт. Сега съм част от националния отбор U17, което е много голямо постижение за града и за мен. Мечтая да играя в Бундеслигата", обясни Лора.

СнимкаИ ако си мислите, че футболът не е за момичета, следващата ни събеседничка сигурно съвсем ще ви изненада. Видинчанката Елина Георгиева стана републиканска шампионка по... бокс, а след месец ще участва в Европейското първенство в Италия. Тренира вече 4 години, успешно се представя и на международния ринг.

"Много хора ме питат защо тренирам бокс, тъй като е мъжки спорт. За мен няма "мъжки" и "женски" спорт. Това ми харесва и го правя с удоволствие. Харесва ми, защото е нещо по-различно и не на всеки му се отдава", каза Елина.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кметове от Северозапада: Допълнителната субсидия за общините се дава без правила

Кметовете на БСП напуснаха Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Причината е, че според тях допълнителните средства, отпускани с постановления на Министерския съвет, се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС , като липсват правила и обективни критерии за разпределянето им. Напрежението започна в края на миналата година,..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

За активен и достоен живот на възрастните хора

В новата Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България са заложени мерки, които имат за цел да повишат продължителността на живота и да ограничат ефектите от демографската криза, да създадат условия за активен и достоен живот на възрастните чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и..

публикувано на 18.03.19 в 13:32

В Цар Симеоново искат камери на входа и изхода на селото заради натоварения трафик

В "Добро утро, кмете" този петък ви отвеждаме във видинското село Цар Симеоново. Проверяваме как тече животът в него и дали са решени проблемите с натоварения трафик и свлачището, което продължава да е активно и днес. Свлачището в Цар Симеоново е едно от петте в община Видин, които са под наблюдението на "Геозащита" Плевен и често предизвиква..

публикувано на 15.03.19 в 16:45

Все по- малко млади хора от България имат нагласата да емигрират

Намалява желанието за емиграция сред младите хора в България. Това сочат резултатите от национално представително проучване "Българската младеж 2018/2019".  Проучването е реализирано през 2018 година от "Галъп Интернешънъл" с подкрепата на фондация "Фридрих Еберт" и Института по социология "Иван Хаджийски". То е част от международен..

публикувано на 14.03.19 в 12:40

Какви трябва да са нашите евродепутати

Между 23 и 26 май стотици милиони избиратели ще гласуват за нов Европейски парламент . За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС, сочи проучване на Евробарометър, публикувано година преди вота. Сега, малко повече от два месеца до изборите, в Радио ВИДИН потърсихме..

публикувано на 13.03.19 в 15:05

"Да спрем прехода на Видин към дъното"

Дискусия на тема "Да спрем прехода към дъното" , организирана от Сдружение "Солидарна България" и Колектив за обществени интервенции, се състоя във Видин. Срещнаха се икономисти, социолози, политици, представители на синдикатите, на местната власт, граждани. "Тази година се навършват 30 години от началото на прехода от централизирана планирана..

публикувано на 12.03.19 в 15:28

Защо е важно обучението по пътна безопасност да започне отрано

В началото на улица "Райна Княгиня" във Видин, която започва от кръстовището до музей "Конака", има три пешеходни пътеки на близко разстояние една от друга- на светофара, до училище "Цар Симеон Велики" и до парк "Рова". Въпреки удобството за пешеходци, масово се пресича между маркировката. "Не ни е страх, пазим се. Няма да ни блъсне никой...

публикувано на 11.03.19 в 14:36