"Тайфуни с нежни имена"

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 март- Международния ден на жената в "Посоките на делника" ви срещнахме с дами, които успешно се изявяват в т. нар. мъжки професии.

Допреди 20-ина години беше почти невъзможно да срещнем жена в полицейска униформа, днес обаче съвсем не е така. Главен инспектор Веселина Николова дори е началник на Сектор "Опазване на обществения ред и териториална полиция" в Областната дирекция на МВР във Видин:


"Постъпих в структурите на МВР през 1993 година, тогава бях на 18 години- една от първите жени, допуснати в конкурси за длъжности в МВР. От тогава до сега съм полицай в "Охранителна полиция" и винаги съм носила униформа. Преминала съм от най-ниското стъпало, за да стигна до мястото, на което съм в момента. Желанието да поема по този път се появи още в най-ранна детска възраст. Израснала съм в семейство на трето поколение военнослужещи. Детството ми е свързано с разказите за смелостта и подвизите на българските военни под пагон. Кандидатствах за работа в полицията, за да сбъдна детската си мечта. Категорично е стереотип, че това е мъжка професия. СнимкаВинаги съм мислила, че е въпрос на възможности, подготовка и лични качества. Не си спомням някога да съм се сблъсквала с пренебрежително отношение, защото съм жена в униформа. По-скоро е обратното- когато съм изпълнявала служебните си задължения, хората са реагирали позитивно и са ме приемали с доверие, изразявали са своето уважение към професията и подкрепа за жените в полицията. Много жени от различни поколения са ми споделяли, че детската им мечта е била да постъпят в редовете на полицията, но поради една или друга причина не са могли да сбъднат тази своя мечта. Преди няколко дни възрастна двойка, която не познавам, ме спря и ми казаха, че тяхната внучка учи в Академията на МВР. Възрастната жена през цялото време ме прегръщаше и сподели, че много се гордее с внучката си и я виждат в бъдеще да бъде като мен. Това много ме очарова. Моята и на колегите цел е една: да работим така, че жителите на областта да бъдат сигурни, защитени и уважителни към усилията, които полагаме в делник и празник. На всички дами, мои колежки и ваши слушателки, по случай 8 март пожелавам най-вече здраве и да следват мечтите си!"

СнимкаВ навечерието на 8 март се състоя празничен концерт на Симфониета- Видин. Любопитното е, че бе дирижиран от дама- рядко срещана професия за нежния пол.

"Избрах дирижирането, защото много обичам отборната работа. Соловите изпълнения ме притесняват, но когато сме цял екип от хора ми е много по-приятно да работя. Малко е трудно да преборя предразсъдъците. Когато за пръв път изляза пред нов оркестър, трудно възприемат в повечето случаи, че пред тях стои момиче, но когато мине известна част от репетицията и като видят как се отнасям към тях, се променят малко по малко", обясни Светлана Галианова.

СнимкаФутболът се смята, че е изцяло мъжка страст. Но и "Царят на спортовете" вече не е запазена територия само за силната половина от човечество. Женският футбол набира все по-голяма популярност, а Видин може да се похвали и с национална състезателка при девойките до 17 години- Лора Симеонова. Вчера тя спечели награда за голмайстор на традиционния осмомартенски футболен турнир във Видин.

"Състезавам се за "Реал" Перник на поста централен нападател. Тренирам футбол, защото съм "мъжко" момиче и спортът ми харесва. От 11-годишна тренирам. Много пъти са ме упреквали и наричали "момче" заради това, с което се занимавам, но преглъщам всичко и продължавам напред, защото това е моят спорт. Сега съм част от националния отбор U17, което е много голямо постижение за града и за мен. Мечтая да играя в Бундеслигата", обясни Лора.

СнимкаИ ако си мислите, че футболът не е за момичета, следващата ни събеседничка сигурно съвсем ще ви изненада. Видинчанката Елина Георгиева стана републиканска шампионка по... бокс, а след месец ще участва в Европейското първенство в Италия. Тренира вече 4 години, успешно се представя и на международния ринг.

"Много хора ме питат защо тренирам бокс, тъй като е мъжки спорт. За мен няма "мъжки" и "женски" спорт. Това ми харесва и го правя с удоволствие. Харесва ми, защото е нещо по-различно и не на всеки му се отдава", каза Елина.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Трябва да спортуваме повече, но има ли къде в Северозапада

Едва около 10 процента от населението у нас, или 1 от всеки 10 българи, спортува активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската..

публикувано на 22.03.18 в 12:22

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49