Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Чрез припомняне кръстните страдания на Господ Иисус Христос по средата на поста, Църквата иска да подсили верните в подвига на поста, тъй като почитта, отдавана на светия Кръст се предава на Самия Господ Иисус. Дървото на живота бе посред рая. Адам съгреши в средата на деня, затова и в средата на Великия пост се издига Кръста - дървото на спасението. Когато тръгнем по нагорен път, бързаме да достигнем до някое сенчесто дърво; да се подслоним, да отдъхнем под него и така, с подновени сили да продължим да се изкачваме нагоре. Тъй и през Великия пост Църквата издига св. Кръст, дървото на живота, и укрепени във вярата за спасението, дошло чрез него, да съберем сили в подвига на поста.

Светият кръст дава сила в подвига на спасението. Някога той е бил оръдие на най-позорно и жестоко наказание. Но след като се освети със страданията на Христа Господа, той стана мощна благодатна сила срещу злото и греха, чест и слава за вярващите. "Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота на Църквата, кръстът е сила на царете, кръстът е твърдиня на верните, кръстът е на ангелите слава, а за демоните - язва" - пее Църквата всяка сряда и петък.

Така св. Кръст се показва "слава на ангелите, а на демоните - язва".

Евангелският текст ни учи: "И като повика народа с учениците Си, рече им: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва. Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси. Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели. И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила."

Двете четива от светата Литургия: Първото четиво, това е Апостолското, което е иззето из Посланието на свети апостол Павел до Евреите /Евр. 4:13-5:6/, а Второто четиво - Евангелското, е иззето из духовните писания и наставления на свети апостол и евангелист Марк /Мк. 8:34-9:1/.

В рубриката "Съвременна Библия" - покрай празника на осми март да ви запозная с две бизнес дами от Пазарджик! И двете стартират дейността на фирмите си по едно и също време. И на двете личните им имена започват с буквата "Г". Едната се казва Гинка, а другата Гергана. Е, с приликите дотук! Започваме с разликите. За шест месеца Гинка успя да събере мултимилионен капитал и да закупи ЧЕЗ, с което право да си кажем, удиви целия икономически свят. За същото време Гергана отвори малък магазин в Пазарджик и започна да храни бедни и бездомни хора съвсем безплатно. Запитах се: коя от тези дами може да спечели вашето доверие? Определно Гергана! Защо? Защото върши добрина! Оказва се, че нашият избор почива не на парите, които са в ръцете, а на разпознаването на доброто в сърцето. Защо в света, който говори постоянно за Гинка, все пак Гергана печели нашето доверие? Може би, защото без да искаме усещаме, че на този свят освен земя има и небе.


Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме моряшки песни

   "Вдигай платната! Дясно на борд! Ляво на борд! Команда, по местата си! Екипажът е готов за  „Музикална зона“ в Международния ден на моряка!"     Морски привет от мен- Нора. Днес ще насочим внимание към мъжете, които говорят с морето. За моряшката професия ще стане дума и митовете за нея. А колко песни се сещате да има за моряци? Най-младите вероятно..

публикувано на 25.06.18 в 09:34

"Неделник" от 24 юни 2018 година

Днес е Еньовден. Снощи небето би трябвало да се е отворило и да се е случило чудо! В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина...

публикувано на 24.06.18 в 13:47

Вярата трябва да бъде съпътствана със смирение и любов

Четвъртата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме, ни напомня за великата добродетел, основа на духовния живот - смирението. Днес честваме Рождеството на свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен . "Днес честваме раждането на Зората, предшествала Деня на Христовото явяване в този свят. Днес честваме Рождеството на..

публикувано на 24.06.18 в 08:00

Отбелязваме Международния олимпийски ден в "Пица на парче"

Днес е Международния олимпийски ден! Верни на олимпийския принцип- важно е участието, не победата на всяка цена!- отбелязваме този ден с …. малко спортна активност, пък да видим: има ли ефект от нея  ;)  За по- голям ефект си облякохме зимните дрехи  ;)  Народът си го е казал: По- добре няколко дни да се потиш от срам на плажа, отколкото месеци..

публикувано на 23.06.18 в 13:04

Две симпатични кученца търсят дом

Владимир Велков неочаквано става стопанин на куче. Намерена като малко кученце тя вече ги радва втора година. Не е специална порода, но за тях е безценна. София- така се казва. София обаче ги изненадва и ги дарява с 4 кученца. Две вече намериха своите стопани, а за другите две момичета се търси дом. Историята за кученцата и за другите..

публикувано на 22.06.18 в 18:10
Пламен Димитров с треньора си Калоян Качев

Млад шампион от Враца се нуждае от помощ

Това е една история, която е по слушателския сигнал на Калоян Качев от Враца . Той е треньор по таекуондо на деца и младежи от града. Един от шампионите в отбора, младеж от бедно и многодетно семейство, се нуждае от финансова подкрепа за да се включи в летен тренировъчен лагер. Необходими са 400 лв.  Историята разказва в репортажа си..

публикувано на 22.06.18 в 16:15