Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения. Проблемният язовир "Рогозен 1" преливаше през частично разрушения си преливник. Бяха монтирани помпи на Пожарната, които продължават да работят, а укрепването на стената на преливника се извърши със скални материали. Аварийните екипи продължават с мерките за обезопасяване на повредения преливник. Целта е да не се допусне той да се разруши напълно, защото това може да предизвика мащабно наводнение в района.

Извършена беше евакуация на засегнатите жители, 4 семейства от село Бързина. Сред тях има и деца.

"В две къщи са изведени хората, в безопасност са, просто водата е много. Към три и половина в нощта срещу 8 март дойде голямата вода. Тя се изтича през рогозенския преливник, водата минава през селото отзад. Овладяно е положението. 5-6 къщи са до реката, има и безстопанствени", обясни пред екипа на Радио ВИДИН Валентин Георгиев Цветков- служител в кметство Бързина.

Страхът в района не е без основание. Хората помнят 2014 година и голямото наводнение. Жителите на Бързина, които бяха евакуирани при техни познати на безопасно място бяха силно притеснени за имотите си. Венета Начева е пенсионерка, с болен съпруг. Тя е една от жените, които ни посрещнаха на брега на преминаващата река Бързица, която още вчера беше изпълнила коритото си догоре. Водите ѝ напираха към първите къщи до реката.

"Възмущавам се, дойдоха към два и половина да ни кажат да се евакуираме, взимай си багажа и се изнасяй. Къде да ходиш по нощите, мъжът ми е болен, инвалид първа група с придружител... 2014-та година водата, 1,60 метра всичко ни отнесе, цялата покъщнина, да видите какъв мухъл само. Тъкмо си накупихме нови вещи и сега пак. Ако ни залее отново, става необитаемо"

Йорданка Ангелова е съседка на Венета. И тя със сълзи на очи разказва, че не би заключила къщата си, за да се евакуира на безопасно място при децата си. Поради отказа ѝ да се евакуира е подписала протокол, че на собствена отговорност няма да напусне.

"Искаме държавата да вземе мерки, а не само да ни дават съвет да застраховаме. Ние и сме застраховани. Но държавата да си свърши работата, да ги премахне тези язовири. Преди те не са преливали никога, не са правили такива бели. А сега, при всеки един обилен снеговалеж, ни предупреждават да се евакуираме. Трябват мерки да се премахне този опасен язовир, стената щяла да падне, наливат камъни, укрепват там... Да се премахнат язовирите. Не може да се дават на концесия, някой си да ги зарибява и да печели пари на гърба ни. Под стрес сме, психиката на човек не издържа вече..."

Двете жени се опасяват, че ако къщите им пострадат, няма да получат държавна помощ за ремонта и парадоксално причината е, че домовете им са застраховани:

"Понеже имаме застраховки, не ни дадоха това, което ни се полага от Червен кръст. Дадоха ни минимална сума обезщетение, по 500 лева, тогава, през 2014 година."

Ситуацията в днешния ден полека се нормализира, увери ни тази сутрин кметът на Бързина Тихомир Трифонов:

"Реката не е излязла от коритото си, хората се прибраха по домовете си. Нивото започна да спада, защото няма приток в язовира "Рогозен". Но кога ще бъде отменено частичното бедствено положение- това може да каже общинският кмет."  

В съседното село Рогозен ситуацията също е спокойна. Селото не е застрашено от високите води в язовира.

"Няма нови притоци, водата видимо спада, още един пожарен автомобил пристигна на място да помага. Надяваме се до късния следобед ситуацията да се нормализира", каза кметът на Рогозен Иван Бешировски. И разказа и за другата неприятна ситуация- освен проблеми с водата имат проблеми и с пожар, възникнал в ромската махала на село Рогозен. 

Още за ситуацията в село Бързина може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22