Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения. Проблемният язовир "Рогозен 1" преливаше през частично разрушения си преливник. Бяха монтирани помпи на Пожарната, които продължават да работят, а укрепването на стената на преливника се извърши със скални материали. Аварийните екипи продължават с мерките за обезопасяване на повредения преливник. Целта е да не се допусне той да се разруши напълно, защото това може да предизвика мащабно наводнение в района.

Извършена беше евакуация на засегнатите жители, 4 семейства от село Бързина. Сред тях има и деца.

"В две къщи са изведени хората, в безопасност са, просто водата е много. Към три и половина в нощта срещу 8 март дойде голямата вода. Тя се изтича през рогозенския преливник, водата минава през селото отзад. Овладяно е положението. 5-6 къщи са до реката, има и безстопанствени", обясни пред екипа на Радио ВИДИН Валентин Георгиев Цветков- служител в кметство Бързина.

Страхът в района не е без основание. Хората помнят 2014 година и голямото наводнение. Жителите на Бързина, които бяха евакуирани при техни познати на безопасно място бяха силно притеснени за имотите си. Венета Начева е пенсионерка, с болен съпруг. Тя е една от жените, които ни посрещнаха на брега на преминаващата река Бързица, която още вчера беше изпълнила коритото си догоре. Водите ѝ напираха към първите къщи до реката.

"Възмущавам се, дойдоха към два и половина да ни кажат да се евакуираме, взимай си багажа и се изнасяй. Къде да ходиш по нощите, мъжът ми е болен, инвалид първа група с придружител... 2014-та година водата, 1,60 метра всичко ни отнесе, цялата покъщнина, да видите какъв мухъл само. Тъкмо си накупихме нови вещи и сега пак. Ако ни залее отново, става необитаемо"

Йорданка Ангелова е съседка на Венета. И тя със сълзи на очи разказва, че не би заключила къщата си, за да се евакуира на безопасно място при децата си. Поради отказа ѝ да се евакуира е подписала протокол, че на собствена отговорност няма да напусне.

"Искаме държавата да вземе мерки, а не само да ни дават съвет да застраховаме. Ние и сме застраховани. Но държавата да си свърши работата, да ги премахне тези язовири. Преди те не са преливали никога, не са правили такива бели. А сега, при всеки един обилен снеговалеж, ни предупреждават да се евакуираме. Трябват мерки да се премахне този опасен язовир, стената щяла да падне, наливат камъни, укрепват там... Да се премахнат язовирите. Не може да се дават на концесия, някой си да ги зарибява и да печели пари на гърба ни. Под стрес сме, психиката на човек не издържа вече..."

Двете жени се опасяват, че ако къщите им пострадат, няма да получат държавна помощ за ремонта и парадоксално причината е, че домовете им са застраховани:

"Понеже имаме застраховки, не ни дадоха това, което ни се полага от Червен кръст. Дадоха ни минимална сума обезщетение, по 500 лева, тогава, през 2014 година."

Ситуацията в днешния ден полека се нормализира, увери ни тази сутрин кметът на Бързина Тихомир Трифонов:

"Реката не е излязла от коритото си, хората се прибраха по домовете си. Нивото започна да спада, защото няма приток в язовира "Рогозен". Но кога ще бъде отменено частичното бедствено положение- това може да каже общинският кмет."  

В съседното село Рогозен ситуацията също е спокойна. Селото не е застрашено от високите води в язовира.

"Няма нови притоци, водата видимо спада, още един пожарен автомобил пристигна на място да помага. Надяваме се до късния следобед ситуацията да се нормализира", каза кметът на Рогозен Иван Бешировски. И разказа и за другата неприятна ситуация- освен проблеми с водата имат проблеми и с пожар, възникнал в ромската махала на село Рогозен. 

Още за ситуацията в село Бързина може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23

Световното първенство по футбол- прогнози и анализи

От днес светът е футбол, а причината - настъпи моментът, чакан от всички запалянковци от 13 юли 2014 година, когато Германия победи в продължения Аржентина, за да спечели световната титла. Днес, 14 юни 2018 година, започва Световното първенство по футбол в Русия. 21-вото издание на най-големия футболен турнир в света ще противопостави един срещу друг..

обновено на 14.06.18 в 14:41

Изчезва ли Видин от рок картата на България

Като почитател на рок музиката реших да поговорим по темата днес. В началото на лятото сме и почти ежедневно интернет пространството и социалните мрежи ни заливат с информация за предстоящи рок събития. Защо, обаче за Видин подобни плакати отсъстват? През годините в красивия ни крайдунавски град са гостували рок групи от различни националности и..

публикувано на 13.06.18 в 11:50