Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения. Проблемният язовир "Рогозен 1" преливаше през частично разрушения си преливник. Бяха монтирани помпи на Пожарната, които продължават да работят, а укрепването на стената на преливника се извърши със скални материали. Аварийните екипи продължават с мерките за обезопасяване на повредения преливник. Целта е да не се допусне той да се разруши напълно, защото това може да предизвика мащабно наводнение в района.

Извършена беше евакуация на засегнатите жители, 4 семейства от село Бързина. Сред тях има и деца.

"В две къщи са изведени хората, в безопасност са, просто водата е много. Към три и половина в нощта срещу 8 март дойде голямата вода. Тя се изтича през рогозенския преливник, водата минава през селото отзад. Овладяно е положението. 5-6 къщи са до реката, има и безстопанствени", обясни пред екипа на Радио ВИДИН Валентин Георгиев Цветков- служител в кметство Бързина.

Страхът в района не е без основание. Хората помнят 2014 година и голямото наводнение. Жителите на Бързина, които бяха евакуирани при техни познати на безопасно място бяха силно притеснени за имотите си. Венета Начева е пенсионерка, с болен съпруг. Тя е една от жените, които ни посрещнаха на брега на преминаващата река Бързица, която още вчера беше изпълнила коритото си догоре. Водите ѝ напираха към първите къщи до реката.

"Възмущавам се, дойдоха към два и половина да ни кажат да се евакуираме, взимай си багажа и се изнасяй. Къде да ходиш по нощите, мъжът ми е болен, инвалид първа група с придружител... 2014-та година водата, 1,60 метра всичко ни отнесе, цялата покъщнина, да видите какъв мухъл само. Тъкмо си накупихме нови вещи и сега пак. Ако ни залее отново, става необитаемо"

Йорданка Ангелова е съседка на Венета. И тя със сълзи на очи разказва, че не би заключила къщата си, за да се евакуира на безопасно място при децата си. Поради отказа ѝ да се евакуира е подписала протокол, че на собствена отговорност няма да напусне.

"Искаме държавата да вземе мерки, а не само да ни дават съвет да застраховаме. Ние и сме застраховани. Но държавата да си свърши работата, да ги премахне тези язовири. Преди те не са преливали никога, не са правили такива бели. А сега, при всеки един обилен снеговалеж, ни предупреждават да се евакуираме. Трябват мерки да се премахне този опасен язовир, стената щяла да падне, наливат камъни, укрепват там... Да се премахнат язовирите. Не може да се дават на концесия, някой си да ги зарибява и да печели пари на гърба ни. Под стрес сме, психиката на човек не издържа вече..."

Двете жени се опасяват, че ако къщите им пострадат, няма да получат държавна помощ за ремонта и парадоксално причината е, че домовете им са застраховани:

"Понеже имаме застраховки, не ни дадоха това, което ни се полага от Червен кръст. Дадоха ни минимална сума обезщетение, по 500 лева, тогава, през 2014 година."

Ситуацията в днешния ден полека се нормализира, увери ни тази сутрин кметът на Бързина Тихомир Трифонов:

"Реката не е излязла от коритото си, хората се прибраха по домовете си. Нивото започна да спада, защото няма приток в язовира "Рогозен". Но кога ще бъде отменено частичното бедствено положение- това може да каже общинският кмет."  

В съседното село Рогозен ситуацията също е спокойна. Селото не е застрашено от високите води в язовира.

"Няма нови притоци, водата видимо спада, още един пожарен автомобил пристигна на място да помага. Надяваме се до късния следобед ситуацията да се нормализира", каза кметът на Рогозен Иван Бешировски. И разказа и за другата неприятна ситуация- освен проблеми с водата имат проблеми и с пожар, възникнал в ромската махала на село Рогозен. 

Още за ситуацията в село Бързина може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Трябва да спортуваме повече, но има ли къде в Северозапада

Едва около 10 процента от населението у нас, или 1 от всеки 10 българи, спортува активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската..

публикувано на 22.03.18 в 12:22

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49