Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

Автор:
Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения. Проблемният язовир "Рогозен 1" преливаше през частично разрушения си преливник. Бяха монтирани помпи на Пожарната, които продължават да работят, а укрепването на стената на преливника се извърши със скални материали. Аварийните екипи продължават с мерките за обезопасяване на повредения преливник. Целта е да не се допусне той да се разруши напълно, защото това може да предизвика мащабно наводнение в района.

Извършена беше евакуация на засегнатите жители, 4 семейства от село Бързина. Сред тях има и деца.

"В две къщи са изведени хората, в безопасност са, просто водата е много. Към три и половина в нощта срещу 8 март дойде голямата вода. Тя се изтича през рогозенския преливник, водата минава през селото отзад. Овладяно е положението. 5-6 къщи са до реката, има и безстопанствени", обясни пред екипа на Радио ВИДИН Валентин Георгиев Цветков- служител в кметство Бързина.

Страхът в района не е без основание. Хората помнят 2014 година и голямото наводнение. Жителите на Бързина, които бяха евакуирани при техни познати на безопасно място бяха силно притеснени за имотите си. Венета Начева е пенсионерка, с болен съпруг. Тя е една от жените, които ни посрещнаха на брега на преминаващата река Бързица, която още вчера беше изпълнила коритото си догоре. Водите ѝ напираха към първите къщи до реката.

"Възмущавам се, дойдоха към два и половина да ни кажат да се евакуираме, взимай си багажа и се изнасяй. Къде да ходиш по нощите, мъжът ми е болен, инвалид първа група с придружител... 2014-та година водата, 1,60 метра всичко ни отнесе, цялата покъщнина, да видите какъв мухъл само. Тъкмо си накупихме нови вещи и сега пак. Ако ни залее отново, става необитаемо"

Йорданка Ангелова е съседка на Венета. И тя със сълзи на очи разказва, че не би заключила къщата си, за да се евакуира на безопасно място при децата си. Поради отказа ѝ да се евакуира е подписала протокол, че на собствена отговорност няма да напусне.

"Искаме държавата да вземе мерки, а не само да ни дават съвет да застраховаме. Ние и сме застраховани. Но държавата да си свърши работата, да ги премахне тези язовири. Преди те не са преливали никога, не са правили такива бели. А сега, при всеки един обилен снеговалеж, ни предупреждават да се евакуираме. Трябват мерки да се премахне този опасен язовир, стената щяла да падне, наливат камъни, укрепват там... Да се премахнат язовирите. Не може да се дават на концесия, някой си да ги зарибява и да печели пари на гърба ни. Под стрес сме, психиката на човек не издържа вече..."

Двете жени се опасяват, че ако къщите им пострадат, няма да получат държавна помощ за ремонта и парадоксално причината е, че домовете им са застраховани:

"Понеже имаме застраховки, не ни дадоха това, което ни се полага от Червен кръст. Дадоха ни минимална сума обезщетение, по 500 лева, тогава, през 2014 година."

Ситуацията в днешния ден полека се нормализира, увери ни тази сутрин кметът на Бързина Тихомир Трифонов:

"Реката не е излязла от коритото си, хората се прибраха по домовете си. Нивото започна да спада, защото няма приток в язовира "Рогозен". Но кога ще бъде отменено частичното бедствено положение- това може да каже общинският кмет."  

В съседното село Рогозен ситуацията също е спокойна. Селото не е застрашено от високите води в язовира.

"Няма нови притоци, водата видимо спада, още един пожарен автомобил пристигна на място да помага. Надяваме се до късния следобед ситуацията да се нормализира", каза кметът на Рогозен Иван Бешировски. И разказа и за другата неприятна ситуация- освен проблеми с водата имат проблеми и с пожар, възникнал в ромската махала на село Рогозен. 

Още за ситуацията в село Бързина може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Колани и видеонаблюдение в автобусите- как се приемат новите мерки?

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за всеки пътник и с устройство за видеонаблюдение. Проверихме как ще се отразят промените в една по- малка община- Белоградчик. "Да, колани има... По някой път ги слагаме...Ще ги слагаме, определено", коментираха пътници. Борис Цветков е превозвач. Смята, че няма как да накара..

публикувано на 24.09.18 в 16:48
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45