Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

Снимка: Радио Видин
В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за наводнения. Проблемният язовир "Рогозен 1" преливаше през частично разрушения си преливник. Бяха монтирани помпи на Пожарната, които продължават да работят, а укрепването на стената на преливника се извърши със скални материали. Аварийните екипи продължават с мерките за обезопасяване на повредения преливник. Целта е да не се допусне той да се разруши напълно, защото това може да предизвика мащабно наводнение в района.

Извършена беше евакуация на засегнатите жители, 4 семейства от село Бързина. Сред тях има и деца.

"В две къщи са изведени хората, в безопасност са, просто водата е много. Към три и половина в нощта срещу 8 март дойде голямата вода. Тя се изтича през рогозенския преливник, водата минава през селото отзад. Овладяно е положението. 5-6 къщи са до реката, има и безстопанствени", обясни пред екипа на Радио ВИДИН Валентин Георгиев Цветков- служител в кметство Бързина.

Страхът в района не е без основание. Хората помнят 2014 година и голямото наводнение. Жителите на Бързина, които бяха евакуирани при техни познати на безопасно място бяха силно притеснени за имотите си. Венета Начева е пенсионерка, с болен съпруг. Тя е една от жените, които ни посрещнаха на брега на преминаващата река Бързица, която още вчера беше изпълнила коритото си догоре. Водите ѝ напираха към първите къщи до реката.

"Възмущавам се, дойдоха към два и половина да ни кажат да се евакуираме, взимай си багажа и се изнасяй. Къде да ходиш по нощите, мъжът ми е болен, инвалид първа група с придружител... 2014-та година водата, 1,60 метра всичко ни отнесе, цялата покъщнина, да видите какъв мухъл само. Тъкмо си накупихме нови вещи и сега пак. Ако ни залее отново, става необитаемо"

Йорданка Ангелова е съседка на Венета. И тя със сълзи на очи разказва, че не би заключила къщата си, за да се евакуира на безопасно място при децата си. Поради отказа ѝ да се евакуира е подписала протокол, че на собствена отговорност няма да напусне.

"Искаме държавата да вземе мерки, а не само да ни дават съвет да застраховаме. Ние и сме застраховани. Но държавата да си свърши работата, да ги премахне тези язовири. Преди те не са преливали никога, не са правили такива бели. А сега, при всеки един обилен снеговалеж, ни предупреждават да се евакуираме. Трябват мерки да се премахне този опасен язовир, стената щяла да падне, наливат камъни, укрепват там... Да се премахнат язовирите. Не може да се дават на концесия, някой си да ги зарибява и да печели пари на гърба ни. Под стрес сме, психиката на човек не издържа вече..."

Двете жени се опасяват, че ако къщите им пострадат, няма да получат държавна помощ за ремонта и парадоксално причината е, че домовете им са застраховани:

"Понеже имаме застраховки, не ни дадоха това, което ни се полага от Червен кръст. Дадоха ни минимална сума обезщетение, по 500 лева, тогава, през 2014 година."

Ситуацията в днешния ден полека се нормализира, увери ни тази сутрин кметът на Бързина Тихомир Трифонов:

"Реката не е излязла от коритото си, хората се прибраха по домовете си. Нивото започна да спада, защото няма приток в язовира "Рогозен". Но кога ще бъде отменено частичното бедствено положение- това може да каже общинският кмет."  

В съседното село Рогозен ситуацията също е спокойна. Селото не е застрашено от високите води в язовира.

"Няма нови притоци, водата видимо спада, още един пожарен автомобил пристигна на място да помага. Надяваме се до късния следобед ситуацията да се нормализира", каза кметът на Рогозен Иван Бешировски. И разказа и за другата неприятна ситуация- освен проблеми с водата имат проблеми и с пожар, възникнал в ромската махала на село Рогозен. 

Още за ситуацията в село Бързина може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00