Снимката на 12 март 2018 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

В цялата община Брегово продължава бедствената ситуация, заради риска от наводнение. Опасността е от прииждащи от съседна Сърбия води, които наводняват хиляди декари площи извън дигата на река Тимок. 


Няма опасност за населението на видинското село Иново. Това стана ясно след провеждането на Кризисен щаб в селото, където в неделя водите на р. Делейнска пробиха дигата при корекцията ѝ и наводниха земеделски площи. 


Ремонтните работи по язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“трябва да се вместят в предоставените от правителството в събота 3 млн. лв. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев провери на място възстановителните дейности по съоръженията, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Денонощно наблюдават реките и язовирите в Монтанско. От общините по няколко пъти на ден подават информация до областния управител Росен Белчев. “Към момента обстановката в региона е нормална”, каза губернаторът на Монтана. 

В Дунавския басейн речните нива ще са в процес на понижение с изключение на реките западно от р. Огоста - това са Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица, където все още речните нива ще се повишават вследствие на снеготопене. Това съобщава Басейновата дирекция "Дунавски район" - Плевен. На 12 март тенденцията на понижение на водните нива ще се запази, но все още ще са високи. От вечерните часове на 12 март отново ще започне процес на повишение на речните нива в реките от западните части на басейна, а на 13 март постепенно и в целия басейн, вследствие на валежи. Ниска вероятност за поройни наводнения в резултат на валежи има на 13 март във водосборите на р. Лом и р. Цибрица, в долните части от водосборите на реките, сред които и река Огоста.


Врачанското село Върбица продължава да е без водоподаване повече от седмица заради замътнен водоизточник. Водата може да бъде пусната тази вечер, каза кметът Христо Христов. Проблемът с водата в селото е от години и се появява, когато местната река вдигне нивото си и залее помпите и резервоара с питейната течност. Кметът на община Враца е поел ангажимент да реши въпроса, каза Христо Христов. Хора от Върбица ще излязат утре на протест от 10 часа в селото и ще изпратят исканията си до институциите на местната и централна власт. 


Българският Червен кръст във Враца започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 14 888 нуждаещи се граждани от област Враца, съобщават от организацията. 


БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз и в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040.


Протестите във Видин дадоха резултат и Министерският съвет прие решения за изграждането на модерен път до София и проучване за тунел под Петрохан. Това обявиха представители на „Гражданската инициатива", организатор на шестте поредни протеста. Ако обещанията не бъдат изпълнени, отново ще излезем на улицата, заяви председателят на Гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. 


Окръжният съд във Враца остави без уважение иска за отстраняване на изпълнителния директор на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков. Тричленен съдебен състав потвърди определението на магистрата от Районния съд Стела Колчева, която остави директора на най-голямото лечебно заведение в областта на работа.


Монтана ще подпише партньорско споразумение с китайския град Инчуан, съобщи кметът Златко Живков преди заминаването си за източната държава на 12 март. В тричленната делегация влизат и  заместник кметът Тихомир Антонов и изпълнителният директор на „Палемонтех” Надя Младенова. Домакините са подготвили богата програма за българските си гости. Предвидено е посещение на екологичен, логистичен и индустриален парк, инкубационен център, фирма за преработка на храни и филмов център. Инчуан е град в северноцентрален автономен район с 2000 годишна история. Той е традиционен търговски и административен център на провинция Нинся Хуей. Населението в градската част е 1 290 170 жители, а в по-обширния район 1 993 088 жители.


Кампания "Дни на отворените врати" за безплатни прегледи за туберкулоза започва в страната. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. В рамките на кампанията ще се провежда скрининг за риск от заболяването. На хората в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Във Видин кампанията ще се проведе в периода от 19 до 23 март, съобщиха от отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка".


Редовният слушател на Радио ВИДИН дядо Вълослав Стратев от село Добролево, община Борован беше зарадван от друг наш слушател с подарък- телевизор. 

Вижте още

10- ти фолклорен събор "Свидня"

Над 250 самодейци от Северозападна България пяха и танцуваха на традиционния фолклорен фестивал "Свидня". За 10-ти пореден път събора се проведе на "Попов мост", на разклона за селата Говежда и Копиловци. Кметът на община Георги Дамяново Цветелина Александрова даде старт на фестивала "Свидня" и премина под венец от цветя и билки, изплетен за..

публикувано на 23.06.18 в 16:59

Денят на енергетика отбелязаха в Козлодуй

Празникът на енергетика отбелязаха с празнична програма в атомната столица на България Козлодуй. Събитието се състоя в „Ботев парк“ и събра стотици жители и гости на града. Празникът откри Иван Андреев , изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй. „Искам да благодаря на всички вас за труда, който положихте през изминалата година, за..

публикувано на 23.06.18 в 16:55
Северняшката сватба

Фолклорният събор "Леденика" стартира за пореден път във Враца

Под звуците на чанове бе открито третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. След капризите на времето от отминалата нощ, слънцето отново се показа, което предизвика стотици да тръгнат към Балкана, за да участват в събитието. „Енергията на българския фолклор ни събира и обединява. Чрез Събора възраждаме българските традиции и..

публикувано на 23.06.18 в 16:19

Археолози с откритие във Враца

Врачански археолози откриха гроб от Средновековието с кости, датирани между ХII и XIV при проучване на укрепения манастирски комплекс "Света Троица", който е издигнат през ХVII век край града. Екипът от регионалния исторически музей с ръководител Александра Петрова проучва за трети сезон останките от манастира от Късното Средновековие. В..

публикувано на 23.06.18 в 16:06

Две оряховски села започнаха да асфалтират път

Над шейсет човека от селата Горни и Долен Вадин се включиха в почистването и асфалтирането на пътя към съседното село Крушовене, каза за Радио Видин  Анелия Спасова, секретарна читалище "Съзнание" в Долни Вадин. "Бяхме над шейсет човека. Кметовете на селата Горни, Долни Вадин и Крушовене също се включиха и помогнаха доста. Окастрихме около..

публикувано на 23.06.18 в 15:24

Академия за бъдещи първокласници се проведе в Мездра

ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" Мездра проведе "Лятна академия" за бъдещи първокласници. Целта на академията, която се водеше от класните ръководители Мирослава Медньова и Даринка Данова, бе децата да се опознаят, да се предизвика у тях интерес към ученето и по-лесното преминава от детската градина към ученическия чин. Децата рисуваха на асфалт и..

публикувано на 23.06.18 в 14:32