Снимката на 12 март 2018 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

В цялата община Брегово продължава бедствената ситуация, заради риска от наводнение. Опасността е от прииждащи от съседна Сърбия води, които наводняват хиляди декари площи извън дигата на река Тимок. 


Няма опасност за населението на видинското село Иново. Това стана ясно след провеждането на Кризисен щаб в селото, където в неделя водите на р. Делейнска пробиха дигата при корекцията ѝ и наводниха земеделски площи. 


Ремонтните работи по язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“трябва да се вместят в предоставените от правителството в събота 3 млн. лв. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев провери на място възстановителните дейности по съоръженията, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Денонощно наблюдават реките и язовирите в Монтанско. От общините по няколко пъти на ден подават информация до областния управител Росен Белчев. “Към момента обстановката в региона е нормална”, каза губернаторът на Монтана. 

В Дунавския басейн речните нива ще са в процес на понижение с изключение на реките западно от р. Огоста - това са Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица, където все още речните нива ще се повишават вследствие на снеготопене. Това съобщава Басейновата дирекция "Дунавски район" - Плевен. На 12 март тенденцията на понижение на водните нива ще се запази, но все още ще са високи. От вечерните часове на 12 март отново ще започне процес на повишение на речните нива в реките от западните части на басейна, а на 13 март постепенно и в целия басейн, вследствие на валежи. Ниска вероятност за поройни наводнения в резултат на валежи има на 13 март във водосборите на р. Лом и р. Цибрица, в долните части от водосборите на реките, сред които и река Огоста.


Врачанското село Върбица продължава да е без водоподаване повече от седмица заради замътнен водоизточник. Водата може да бъде пусната тази вечер, каза кметът Христо Христов. Проблемът с водата в селото е от години и се появява, когато местната река вдигне нивото си и залее помпите и резервоара с питейната течност. Кметът на община Враца е поел ангажимент да реши въпроса, каза Христо Христов. Хора от Върбица ще излязат утре на протест от 10 часа в селото и ще изпратят исканията си до институциите на местната и централна власт. 


Българският Червен кръст във Враца започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 14 888 нуждаещи се граждани от област Враца, съобщават от организацията. 


БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз и в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040.


Протестите във Видин дадоха резултат и Министерският съвет прие решения за изграждането на модерен път до София и проучване за тунел под Петрохан. Това обявиха представители на „Гражданската инициатива", организатор на шестте поредни протеста. Ако обещанията не бъдат изпълнени, отново ще излезем на улицата, заяви председателят на Гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. 


Окръжният съд във Враца остави без уважение иска за отстраняване на изпълнителния директор на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков. Тричленен съдебен състав потвърди определението на магистрата от Районния съд Стела Колчева, която остави директора на най-голямото лечебно заведение в областта на работа.


Монтана ще подпише партньорско споразумение с китайския град Инчуан, съобщи кметът Златко Живков преди заминаването си за източната държава на 12 март. В тричленната делегация влизат и  заместник кметът Тихомир Антонов и изпълнителният директор на „Палемонтех” Надя Младенова. Домакините са подготвили богата програма за българските си гости. Предвидено е посещение на екологичен, логистичен и индустриален парк, инкубационен център, фирма за преработка на храни и филмов център. Инчуан е град в северноцентрален автономен район с 2000 годишна история. Той е традиционен търговски и административен център на провинция Нинся Хуей. Населението в градската част е 1 290 170 жители, а в по-обширния район 1 993 088 жители.


Кампания "Дни на отворените врати" за безплатни прегледи за туберкулоза започва в страната. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. В рамките на кампанията ще се провежда скрининг за риск от заболяването. На хората в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Във Видин кампанията ще се проведе в периода от 19 до 23 март, съобщиха от отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка".


Редовният слушател на Радио ВИДИН дядо Вълослав Стратев от село Добролево, община Борован беше зарадван от друг наш слушател с подарък- телевизор. 

Вижте още

Снимката на 23 март 2018 година

Бедствено положение е обявено в община Видин.  Възстановено е електрозахранването на помпената станция при село Сланотрън, която осигурява питейна вода за град Видин и още 22 населени места в общината.  Под нова снежна покривка осъмна Северозападът.  Значителна облачност се очаква през следващата седмица. Понеделник и вторник температурите ще..

публикувано на 23.03.18 в 18:10

Остава бедствената ситуация в община Видин

Възстановено е електрозахранването на помпената станция при село Сланотрън, която осигурява питейна вода за град Видин и още 22 населени места в общината. Обявената бедствена ситуация обаче се запазва в община Видин . Почистват се населените места в общината, както и пътищата в област Видин и няма бедстващи хора. Ситуацията обобщи кметът на..

обновено на 23.03.18 в 17:37

Видинчани: Вярваме на синоптиците

Днес, 23 март, се отбелязва Световният ден на метеорологията . Доверяват ли се на прогнозите за времето и какво биха пожелали на синоптиците за празника им, попитахме видинчани : "Може би съвпада някой път прогнозата им с истината. Така ми е направило впечатление на мен, поне. Разбира се, че се съобразявам, как не. Нека са по- точни в прогнозите и..

публикувано на 23.03.18 в 16:25

Видин се присъединява към инициативата Часът на Земята

Десетото издание на глобалната инициатива Часът на Земята ще се проведе на 24 март (събота), от 20.30 до 21.30 ч. Тази година темата е „Свържи се с природата”, а фокусът е върху опазване на биоразнообразието. За поредeн път Община Видин се включва в кампанията, съобщават от местната управа. В продължение на 1 час ще бъде загасено..

публикувано на 23.03.18 в 15:49

Хора с увреждания в Монтана се обявиха против готвени реформи

Хората в неравностойно положение от Монтана не желаят да им отнемат правото да живеят по-добре. Те подкрепят националния протест на хората с увреждания, който е под наслов “Не на реформата, отнемаща права”.  Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев и член на  организационния щаб на националния митинг-протест се срещна в..

публикувано на 23.03.18 в 15:00
Кутията в СУ Цар Симеон Велики - Видин

Акцията "Бъди човек" ще зарадва възрастни хора във Видинско

Великденската кампания на инициативата "Бъди човек" започна във Видинско. Акцията се организира в подкрепа на възрастни хора на село. Двамата млади хора, които се ангажират с нея са  Антонина Лозанова и Ивайло Петков . "Акцията "Бъди човек" се провежда по време на коледните и великденските празници и тази година ще има акция и за Великден...

публикувано на 23.03.18 в 14:47