Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 март 2018 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

В цялата община Брегово продължава бедствената ситуация, заради риска от наводнение. Опасността е от прииждащи от съседна Сърбия води, които наводняват хиляди декари площи извън дигата на река Тимок. 


Няма опасност за населението на видинското село Иново. Това стана ясно след провеждането на Кризисен щаб в селото, където в неделя водите на р. Делейнска пробиха дигата при корекцията ѝ и наводниха земеделски площи. 


Ремонтните работи по язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“трябва да се вместят в предоставените от правителството в събота 3 млн. лв. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев провери на място възстановителните дейности по съоръженията, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Денонощно наблюдават реките и язовирите в Монтанско. От общините по няколко пъти на ден подават информация до областния управител Росен Белчев. “Към момента обстановката в региона е нормална”, каза губернаторът на Монтана. 

В Дунавския басейн речните нива ще са в процес на понижение с изключение на реките западно от р. Огоста - това са Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица, където все още речните нива ще се повишават вследствие на снеготопене. Това съобщава Басейновата дирекция "Дунавски район" - Плевен. На 12 март тенденцията на понижение на водните нива ще се запази, но все още ще са високи. От вечерните часове на 12 март отново ще започне процес на повишение на речните нива в реките от западните части на басейна, а на 13 март постепенно и в целия басейн, вследствие на валежи. Ниска вероятност за поройни наводнения в резултат на валежи има на 13 март във водосборите на р. Лом и р. Цибрица, в долните части от водосборите на реките, сред които и река Огоста.


Врачанското село Върбица продължава да е без водоподаване повече от седмица заради замътнен водоизточник. Водата може да бъде пусната тази вечер, каза кметът Христо Христов. Проблемът с водата в селото е от години и се появява, когато местната река вдигне нивото си и залее помпите и резервоара с питейната течност. Кметът на община Враца е поел ангажимент да реши въпроса, каза Христо Христов. Хора от Върбица ще излязат утре на протест от 10 часа в селото и ще изпратят исканията си до институциите на местната и централна власт. 


Българският Червен кръст във Враца започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 14 888 нуждаещи се граждани от област Враца, съобщават от организацията. 


БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз и в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040.


Протестите във Видин дадоха резултат и Министерският съвет прие решения за изграждането на модерен път до София и проучване за тунел под Петрохан. Това обявиха представители на „Гражданската инициатива", организатор на шестте поредни протеста. Ако обещанията не бъдат изпълнени, отново ще излезем на улицата, заяви председателят на Гражданско обединение „Единни за промяна“ Росица Кирова. 


Окръжният съд във Враца остави без уважение иска за отстраняване на изпълнителния директор на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков. Тричленен съдебен състав потвърди определението на магистрата от Районния съд Стела Колчева, която остави директора на най-голямото лечебно заведение в областта на работа.


Монтана ще подпише партньорско споразумение с китайския град Инчуан, съобщи кметът Златко Живков преди заминаването си за източната държава на 12 март. В тричленната делегация влизат и  заместник кметът Тихомир Антонов и изпълнителният директор на „Палемонтех” Надя Младенова. Домакините са подготвили богата програма за българските си гости. Предвидено е посещение на екологичен, логистичен и индустриален парк, инкубационен център, фирма за преработка на храни и филмов център. Инчуан е град в северноцентрален автономен район с 2000 годишна история. Той е традиционен търговски и административен център на провинция Нинся Хуей. Населението в градската част е 1 290 170 жители, а в по-обширния район 1 993 088 жители.


Кампания "Дни на отворените врати" за безплатни прегледи за туберкулоза започва в страната. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март, който тази година ще премине под надслов „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. В рамките на кампанията ще се провежда скрининг за риск от заболяването. На хората в риск ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания. Във Видин кампанията ще се проведе в периода от 19 до 23 март, съобщиха от отделението по белодробни болести на болница "Св. Петка".


Редовният слушател на Радио ВИДИН дядо Вълослав Стратев от село Добролево, община Борован беше зарадван от друг наш слушател с подарък- телевизор. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39