Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имотът или животът

Снимка: Радио ВИДИН
358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае.

Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля крадеца Жоро Джевизов. Жоро Джевизов има девет присъди за кражби. Срещу лекаря има повдигнати обвинения- за незаконно притежавания пистолет и за превишаване правото на неизбежната отбрана. Въпреки че е застрелял човек, хора от цялата страна подкрепиха постъпката на пловдивския лекар.

Какво могат да направят възрастни хора в подобни ситуации, за да не пострадат от крадците? Те не разполагат с оръжие, а и да имат такова, трудно биха реагирали и стреляли по крадеца.

СнимкаПрез 2015 година подобен случай във Видин предизвика остро недоволство сред хората от града. 43-годишният тогава Петър Петров от Белоградчик при опит за кражба в частен дом, причини смъртта на 94-годишната бивша учителка по пиано Емилия Бузова. Възрастната дама е бита и душена, заключена часове в банята. Извършителят беше задържан след намесата на медиите. Тогава стана ясно, че мъжът е с 23 присъди за кражби и грабеж. Петър Петров се призна за виновен и бе осъден миналата година на 20 години затвор. От дома на учителката откраднал вещи.

И още един случай от Северозапада- мъж влезе за 20 години в затвора за убийство във врачанското село Добролево. Мариян Димов през 2015 година ограби и уби 74-годишния Кунчо Кунчев. През 2017 година съдът го осъди. Мариан Димов също е с криминално минало. От дома на убития, той е извършил кражба на пари и законно притежавано оръжие.

И в двата случая крадците са с криминално минало. Дори и с присъди, продължили да нарушават закона. Има и други случаи- за заловени крадци, завършили, за щастие, без трагичен край:

54-годишен мъж от врачанкото село Малорад преби крадец в дома си през 2012 година. Собственикът на къщата заловил в дома си лице, което проникнало в имота да краде, като за целта разбило входната врата. Крадецът- Т.Т. на 49 г. от същото село, нападнал с брадва собственика - П.П./54г./, който при самоотбрана му нанесъл побой и се наложило да бъде откаран във врачанската болница.

Криминално проявен и осъждан 36-годишен видинчанин бе задържан в края на миналата година от живеещи в блок в к-с "Гео Милев" за грабеж на вещи. Когато хората видели, че мъжът се опитва да извърши кражба от лек автомобил, непознатият тръгнал да бяга, като използвал сила- направил опит да се отскубне, извадил и размахвал нож.

Това са само част от случаите в Северозапада за сблъсъци между крадци и нищо неподозиращи граждани, които в един момент стават участници в драми.

СнимкаИван Божинов от село Дондуково ни написа: "Обикновеният гражданин не може да се защити от престъпниците. Държавата му отнема това право. Бих задал на противниците за легализиране на закона за оръжието въпроса: какви са ви входните врати, блиндирани или като на обикновените граждани? Много ми е интересно хан Крум дали е бил по- глупав от нашите законотворци. Всички знаем законите на хан Крум."

Възрастно семейство от видинското село Новоселци бе нападнато и бито от двама маскирани. Случаят е от 28 август миналата година, а трагедията се е разиграла в местна птицеферма. В съобщението на полицията се казва, че е открадната и парична сума. Пострадалото семейство не пожела да говори. Жената обясни, че след този случай не се чувства добре. Не иска да се връща към въпросната нощ, не коментира и дали има задържани и как върви разследването на полицията.

Хората в селото знаят за този случай, всеки обаче има различна версия- според това, което е чул да се говори. Чули са и за д-р Иван Димитров от Пловдив:

"Били са ги. Различно се чува. Отчаяни са хората, до немай къде. Страх ни е от крадци. Постоянно ни крадат. Ние можем да се защитим, ама после ще бъдем ние виновни. Моят мъж няма да им прости за нищо на света, ако ги хване... Има ли някой да го не е страх? Това какво е? Да влезне да те бие, да те убие за пари. А ти ако го застреляш? Сега ще го съдят оня, доктора. За какво ще го съдят?! Аз не виждам мотива. Няма да му дам да мръдне, само да се хване за бравата... Ако успее да ме уплаши, ще вземе и оборота. Всеки има чувство за самозащита и по някакъв начин ще се опитаме да се защитим... Обикновен гражданин да си извади лиценз за оръжие е трудно. Затова и господинът е бил с незаконно. Но това не го оправдава. Ако стреляш, стреляй човека в краката. Сега, ако е на много близко разстояние до тебе и ти е вътре в двора и ти е тръгнал с оръжие, ти трябва да се отбраняваш. Трябва вече да си решат в Парламента. Защото във всички нормални държави има закон за защита на частната собственост..."

СнимкаЛичната собственост е неприкосновена, категоричен е слушател на Радио ВИДИН:

"В едно населено место я има полицаи, я нема полицаи. Лична воля е на стопаните как ще опазят имуществото си. Виждате какво става. Влизат посред бял ден, тарашат бабичката, три пъти я подигали с дюшека докато намерат там некви си 30 лева. Крайно време е държавата, в лицето на правителството да поемат някакъв ангажимент за тия хора, които са построили България."


Мъжът смята, че ако човек влезе в имота в тъмната част от денонощието, той трябва да бъде застрелян. Освен това управляващите трябва да идат сред народа и да питат хората как живеят:

"Цял живот е събирал за тая къща, тя сега ще бъде обрана тая къща. Няма да стане..."

През от февруари 2016 година 24-годишната Силвия Йотова нападна със стирка въоръжен с пистолет и маскиран крадец, влязъл да открадне оборота от магазина в село Търнава, община Бяла Слатина, в който работи тогава. Инцидентът е заснет от камерата в обекта. Какво е усещането да се изправиш срещу въоръжен крадец?

"Това ми беше в ръцете, с това реагирах. Не се уплаших и се защитих", спомня си Силвия Йотова.

Младата жена казва, че е била уплашена и стъписана, месец време й било нужно да се възстанови от травмата. Ако сега й случи да види крадец с пистолет, не знае как ще постъпи.

"В такъв случай не се мисли, просто се защитаваш."

Собственичка на хранителен магазин във Видин слага камери в обекта, но въпреки това кражбите не спират. Най- изумена жената била, когато камерата заснела как млади момичета откраднали цигари и възрастна жена, която е редовна клиентка, но това не й попречило да "забрави" да плати крем. При кражби на дребни суми не подава сигнал в полицията, защото казва, че си имат достатъчно други проблеми за решаване. При обир може да реагира:

"Мога да натисна паник бутона. Ако ми посегне с оръжие, със сигурност няма да го поканя на кафе."

Какво означава да превишиш правото на неизбежна отбрана, записано в Наказателния кодекс?

Снимка"Потърпевшият има винаги право да се защитава с всички възможни средства, когато е нападнат и е застрашено неговото имущество и неговата личност. Регламентирани са текстовете за неизбежна отбрана в член 12 от Наказателния кодекс. А именно това е право на защита при нападение, което има за цел отблъскване и защита на нападателя и предполага нанасянето на вреди на нападателя. Не е обществено- опасно деяние това, което е извършено при неизбежна отбрана. Няма превишаване пределите на неизбежна отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с взлом или насилие в жилището", обясни видинският адвокат Стефан Стефанов. В своята практика той защитава както пострадали от крадци, така и обвинени за кражби.

Адвокатът счита, че не е добре регламентиран въпросът, когато нападението е извършено в двор, в гараж или имот на лице. Той е на мнение, че трябва да бъдат извършени промени в закона с оглед разширяване на обхвата на неизбежната отбрана.

Ако крадецът е в двора и не ни е заплашил, законът казва, че трябва да се сигнализира на телефон 112.

"Дори при превишаване пределите на неизбежната отбрана деецът не се наказва, ако това се дължи на уплаха или смущение."

Има и случаи на кражби, при които прокуратурата не повдига обвинение:

"Не се повдига обвинение, когато случаят е явно маловажен. А именно, когато стойността на отнетите вещи е до размера на минималната работна заплата. Разбира се, това трябва да бъде кумулативно и с други обстоятелства- когато деецът не е осъждат, когато деянието е извършено за първи път, тогава може да не бъде повдигнато обвинение, ако случая е маловажен и вещите са на ниска стойност", заяви адвокат Стефан Стефанов.

Законът дава винаги възможността извършителят на престъплението да се поправи. Адвокатът смята, че обхватът на неизбежната отбрана трябва да бъде разширен с оглед да може да се предприема защита при нападение, когато е накърнено имуществото на гражданина или личността.

Друг слушател коментира прекратяването на разследването поради маловажност:

"Искам да предложа всички разследващи полицаи, прокурори, които решават, че тази сума е мъничка, нека да я платят, а след това да решат дали е малка. Като теглим чертата, винаги сме ощетени и винаги е маловажно. Да ти разбият колата и да ти откраднат касетофончето и щетата е маловажно?"

Стефан Стефанов споделя, че случаите за отнемане на имущество за различни. И в неговата практика има случаи на саморазправи, но не се е стигало до фатален край.

Снимка"И не може, когато бяга разбойникът, да го застреляш като куче. Тази отбрана е, за да отблъснеш нападението, а не да отмъстиш и въздадеш право. Ако някой смята, че това е начин на правораздаване, то той не е от този век. Той е отпреди 3-4 века." Това заяви преподавателят по наказателно право в СУ "Св.Климент Охридски" и председател на 42-то НС Михаил Миков.

Държавата трябва да каже ясно- аз гарантирам правата на гражданите, а не принуждавам гражданите да се въоръжават и превъоръжават.
 
Според Михаил Миков, когато се обсъжда неизбежната отбрана, всъщност става дума за фундаментален въпрос на ценности- имотът или животът.

Михаил Миков е категоричен, че решението не е хората да се въоръжават, решението не може да даде повече свобода или повече защита на пенсионерите по селата, ако децата им купят по един пистолет:

"Защото разбойниците ще се въоръжат винаги повече, защото разбойниците са по-арогантни, защото разбойниците имат навици да се бият и да стрелят, а пенсионерите по селата нямат тези навици. Защото там е най-тежкият проблем, там са нагласите и усещането за отсъствие на държавата. И когато говориш за разширяване на възможността за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, трябва откровено да кажеш на хората- в тази битка ще оцелеят по- силните, по-въоръжените, тези, които по- малко уважават закона."

СнимкаСлушател, който каза, че се обажда от Германия, е против промяна в закона, която касае неизбежната отбрана. Казва, че в Германия не знае да има такъв случай- да стреляш срещу крадец.

"При защита на своето имущество човек може да се самоотбранява спокойно без да направи някакви неща, които довеждат до смърт. Представете си, ако всеки един вземе и направи тези неща, докъде ще стигнем? Ако вие се опирате, например, до колата ми, аз ще ви застрелям на улицата. Това нормално ли е?"

И реплика на друг слушател по повод този коментар:

"Господинът, ако иска да дойде да живее в село Долно нанагорнище, Плевенско, да си отглежда некви животинчета и през седмица да му крадат по едно агне, по една кокошка, гъска. Да видим тогава как ще се справя той с престъпниците и какво ще му е мнението за законите в България."

Мъжът е категоричен, че трябва сами да се защитаваме. По селата е още по-трудно да се опази имуществото от крадци. На въпроса дали би извадил оръжие срещу крадец, отговори:

"Застрелвам го като куче и после сигурно ще съжалявам, но на момента ще е това."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00