Над 9 000 души ще бъдат подпомогнати с храни във Видинско

Раздават им и брошури за бедствена готовност

Снимка: Стефка Павлова

БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040, каза директорът на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи кои категории граждани ще бъдат подпомогнати:

"Лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през  отоплителен сезон 2015/2016 година; майки осиновителки, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към октомври 2016 година; лица и семейства, получили еднократна целева помощ за ученици за учебната 2016/2017 година; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства към октомври 2016 година; лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии към октомври 2016 година; лица с 90 % трайни увреждания с чужда помощ към февруари 2017 година; лица, получили месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане към месец февруари 2017 година."

В град Видин право на помощта имат 2 600 души, раздаването на храните ще започне от 3 април в офиса на БЧК. Правоимащите ще получат 7 вида хранителни продукта: леща, рибни консерви, грах, лютеница, доматено пюре, бисквити и мед.

Снимка: Радио ВИДИН
Доброволците на БЧК ще раздават и информационни брошури "Какво да правим преди, по време и след бедствие?". Това е една от съпътстващите мерки по програмата, обясни Цветелина Петрова:

"По време на този транш ще раздаваме книжки, подготвени специално за бедствена готовност. Виждате какво става навсякъде, винаги съм казвала, че бедствията зачестяват, за да могат хората да се подготвят -  това, което е най-необходимо да се вземе, как де се държат. Така че всеки правоимащи ще получи такава книжка."

Всеки пункт за раздаване на храни ще разполага с апарат за кръвно налягане и кантар за измерване на телесната маса, от които ще може да се възползва всеки желаещ бенефицент по програмата. От БЧК смятат, че това ще е полезно най-вече за хората от малките и отдалечени населени места в областта.

Вижте още

Омбудсманът Мая Манолова: Сърцето ме боли

Няма  промяна в отделението по хемодиализа във видинската болница "Света Петка" - констатира на днешното си посещение в лечебното заведение омбудсманът Мая Манолова. Лошите битови и материални условия си остават същите. От министерството на здравеопазването са отпуснати пари, но усвояването им се забавя поради това, че в момента тече..

публикувано на 18.12.18 в 18:22

Снимката на 18 декември 2018 година

Няма  промяна в отделението по хемодиализа в ъв видинската болница "Света Петка" , констатира на днешното си посещение в лечебното заведение омбудсманът Мая Манолова. Лошите битови и материални условия си остават същите. От Министерството на здравеопазването са отпуснати пари, но усвояването им се забавя поради това, че в момента тече обществена..

публикувано на 18.12.18 в 17:55

Почина народната певица Асенка Янева

На 75-годишна възраст ни напусна народната певица Асенка Янева . Тя бе една от солистките на Ансамбъла за народни песни и танци  "Дунав" във Видин.  "Славеят на Северозапада", както я наричаха приживе, има многобройни отличия от участията си на различни сцени, а репертоарът ѝ включва около 50 автентични песни от Видинския край.  "Музиката е..

публикувано на 18.12.18 в 17:24

Общинският съвет подкрепи продажбата на имот за завод във Враца

С гласовете на 31 от присъстващите 32-ма сенатори Общинският съвет във Враца одобри сделката на годината и позволи продажбата на терен за строителството на завод на немската компания „МД Електроник“. Единственият в залата, който се въздържа, беше Борислав Джунов, който каза, че волята му е такава и е „дълго да обяснява защо е гласувал по..

публикувано на 18.12.18 в 14:22

Голям интерес към приемните на Мая Манолова във Видинско

Омбудсманът Мая Манолова и екипът ѝ провежда приемни в област Видин .  Общественият защитник изрази намерение да посети видинската болница „Света Петка“ след подадени сигнали от граждани, че не са изпълнени дадени обещания от директора ѝ д-р Цветан Василев. "Беше обещано, че ще има 180 хиляди лева, с които да се купят нови хемодиализни..

публикувано на 18.12.18 в 14:00

Изложба за Търновската конституция тръгва от Видин

Пътуваща изложба , посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция , беше открита днес, 18 декември, във Видин . Експозицията е подредена в музей "Кръстата казарма".  Изложбата  представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание , приело..

публикувано на 18.12.18 в 12:30