Над 9 000 души ще бъдат подпомогнати с храни във Видинско

Раздават им и брошури за бедствена готовност
Снимка: Стефка Павлова

БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040, каза директорът на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи кои категории граждани ще бъдат подпомогнати:

"Лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през  отоплителен сезон 2015/2016 година; майки осиновителки, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към октомври 2016 година; лица и семейства, получили еднократна целева помощ за ученици за учебната 2016/2017 година; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства към октомври 2016 година; лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии към октомври 2016 година; лица с 90 % трайни увреждания с чужда помощ към февруари 2017 година; лица, получили месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане към месец февруари 2017 година."

В град Видин право на помощта имат 2 600 души, раздаването на храните ще започне от 3 април в офиса на БЧК. Правоимащите ще получат 7 вида хранителни продукта: леща, рибни консерви, грах, лютеница, доматено пюре, бисквити и мед.

Снимка: Радио ВИДИН
Доброволците на БЧК ще раздават и информационни брошури "Какво да правим преди, по време и след бедствие?". Това е една от съпътстващите мерки по програмата, обясни Цветелина Петрова:

"По време на този транш ще раздаваме книжки, подготвени специално за бедствена готовност. Виждате какво става навсякъде, винаги съм казвала, че бедствията зачестяват, за да могат хората да се подготвят -  това, което е най-необходимо да се вземе, как де се държат. Така че всеки правоимащи ще получи такава книжка."

Всеки пункт за раздаване на храни ще разполага с апарат за кръвно налягане и кантар за измерване на телесната маса, от които ще може да се възползва всеки желаещ бенефицент по програмата. От БЧК смятат, че това ще е полезно най-вече за хората от малките и отдалечени населени места в областта.

Вижте още

Снимката на 25 септември 2018 година

Паметен знак на загиналите в наводнението на 1 май 1966 година беше открит във Враца, в района на Червения площад. Комисията за енергийно и водно регулиране няма инструменти, за да въздейства на увеличението на цената на природния газ с близо 14 на сто от 1 октомври. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му,..

публикувано на 25.09.18 в 17:50

Археолози проучваха една от кулите на антична Бонония във Видин (видео)

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония . Казват, че това е най-масивната римска крепост по поречието на Дунав у нас. Тъй като за обекта няма финансиране, заедно с доброволци, близо 20 дни работят без заплащане. На кула от западната крепостна стена на Бонония се натъкват случайно при строеж на блок. Преди четири години..

публикувано на 25.09.18 в 17:24

Златната есен идва след застудяването

Вятър със скорост 20-25 метра в секунда е вилнял в област Монтана в понеделник. Температурите са паднали с 10-ина градуса. В следващите дни вятърът ще отслабне, прогнозира Леночка Ангелова , началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Този вятър, превърнат в километри в час е 75 до 100 и на места до 110 километра в час." Първите..

публикувано на 25.09.18 в 17:00
Областният управител Албена Георгиева даде начало на щабната тренировка

Международно учение за действия при бедствия започна във Видин

От днес до 27 септември Видин ще е домакин на щабно международно учение за реагиране при химически, биологически, радиационни и ядрени ситуации, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Генчев. То е съвместно с румънския окръг Долж. Участват също служители от сектор..

публикувано на 25.09.18 в 14:50

Паметен знак почита жертви от наводнение във Враца

Признателни врачани откриха паметен знак , който да напомня на поколенията за наводнението от 1 май 1966 година, което отне стотици животи и промени хиляди съдби. Постаментът се намира в близост до Природозащитен център „Натура“, а идеята за неговото реализиране е на инициативен комитет „Памет за Враца“. На откриването говори..

публикувано на 25.09.18 в 13:29

Полицията разследва грабеж в село Арчар

Двама маскирани са извършили грабеж от магазин във видинското село Арчар . Престъплението е извършено в неделя, 23 септември, около 03:30 часа. 28-годишен жител от Арчар е задържан за срок до 24 часа като съпричастен към престъпното деяние. Маскираните използвали сила спрямо жена, в чийто имот се намира търговският обект. Те откраднали от магазина..

публикувано на 25.09.18 в 11:28