Над 9 000 души ще бъдат подпомогнати с храни във Видинско

Раздават им и брошури за бедствена готовност
Снимка: Стефка Павлова

БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040, каза директорът на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи кои категории граждани ще бъдат подпомогнати:

"Лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през  отоплителен сезон 2015/2016 година; майки осиновителки, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към октомври 2016 година; лица и семейства, получили еднократна целева помощ за ученици за учебната 2016/2017 година; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства към октомври 2016 година; лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии към октомври 2016 година; лица с 90 % трайни увреждания с чужда помощ към февруари 2017 година; лица, получили месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане към месец февруари 2017 година."

В град Видин право на помощта имат 2 600 души, раздаването на храните ще започне от 3 април в офиса на БЧК. Правоимащите ще получат 7 вида хранителни продукта: леща, рибни консерви, грах, лютеница, доматено пюре, бисквити и мед.

Снимка: Радио ВИДИН
Доброволците на БЧК ще раздават и информационни брошури "Какво да правим преди, по време и след бедствие?". Това е една от съпътстващите мерки по програмата, обясни Цветелина Петрова:

"По време на този транш ще раздаваме книжки, подготвени специално за бедствена готовност. Виждате какво става навсякъде, винаги съм казвала, че бедствията зачестяват, за да могат хората да се подготвят -  това, което е най-необходимо да се вземе, как де се държат. Така че всеки правоимащи ще получи такава книжка."

Всеки пункт за раздаване на храни ще разполага с апарат за кръвно налягане и кантар за измерване на телесната маса, от които ще може да се възползва всеки желаещ бенефицент по програмата. От БЧК смятат, че това ще е полезно най-вече за хората от малките и отдалечени населени места в областта.

Вижте още

10- ти фолклорен събор "Свидня"

Над 250 самодейци от Северозападна България пяха и танцуваха на традиционния фолклорен фестивал "Свидня". За 10-ти пореден път събора се проведе на "Попов мост", на разклона за селата Говежда и Копиловци. Кметът на община Георги Дамяново Цветелина Александрова даде старт на фестивала "Свидня" и премина под венец от цветя и билки, изплетен за..

публикувано на 23.06.18 в 16:59

Денят на енергетика отбелязаха в Козлодуй

Празникът на енергетика отбелязаха с празнична програма в атомната столица на България Козлодуй. Събитието се състоя в „Ботев парк“ и събра стотици жители и гости на града. Празникът откри Иван Андреев , изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй. „Искам да благодаря на всички вас за труда, който положихте през изминалата година, за..

публикувано на 23.06.18 в 16:55
Северняшката сватба

Фолклорният събор "Леденика" стартира за пореден път във Враца

Под звуците на чанове бе открито третото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“. След капризите на времето от отминалата нощ, слънцето отново се показа, което предизвика стотици да тръгнат към Балкана, за да участват в събитието. „Енергията на българския фолклор ни събира и обединява. Чрез Събора възраждаме българските традиции и..

публикувано на 23.06.18 в 16:19

Археолози с откритие във Враца

Врачански археолози откриха гроб от Средновековието с кости, датирани между ХII и XIV при проучване на укрепения манастирски комплекс "Света Троица", който е издигнат през ХVII век край града. Екипът от регионалния исторически музей с ръководител Александра Петрова проучва за трети сезон останките от манастира от Късното Средновековие. В..

публикувано на 23.06.18 в 16:06

Две оряховски села започнаха да асфалтират път

Над шейсет човека от селата Горни и Долен Вадин се включиха в почистването и асфалтирането на пътя към съседното село Крушовене, каза за Радио Видин  Анелия Спасова, секретарна читалище "Съзнание" в Долни Вадин. "Бяхме над шейсет човека. Кметовете на селата Горни, Долни Вадин и Крушовене също се включиха и помогнаха доста. Окастрихме около..

публикувано на 23.06.18 в 15:24

Академия за бъдещи първокласници се проведе в Мездра

ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" Мездра проведе "Лятна академия" за бъдещи първокласници. Целта на академията, която се водеше от класните ръководители Мирослава Медньова и Даринка Данова, бе децата да се опознаят, да се предизвика у тях интерес към ученето и по-лесното преминава от детската градина към ученическия чин. Децата рисуваха на асфалт и..

публикувано на 23.06.18 в 14:32