Над 9 000 души ще бъдат подпомогнати с храни във Видинско

Раздават им и брошури за бедствена готовност
Снимка: Стефка Павлова

БЧК започва раздаването на продуктите от хранителната програма на Европейския съюз в област Видин. Първият пункт ще бъде открит на 14 март в Макреш, където право на помощта имат 190 души. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта. Общият брой на бенефициентите е 9 040, каза директорът на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи кои категории граждани ще бъдат подпомогнати:

"Лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през  отоплителен сезон 2015/2016 година; майки осиновителки, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година към октомври 2016 година; лица и семейства, получили еднократна целева помощ за ученици за учебната 2016/2017 година; лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства към октомври 2016 година; лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии към октомври 2016 година; лица с 90 % трайни увреждания с чужда помощ към февруари 2017 година; лица, получили месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане към месец февруари 2017 година."

В град Видин право на помощта имат 2 600 души, раздаването на храните ще започне от 3 април в офиса на БЧК. Правоимащите ще получат 7 вида хранителни продукта: леща, рибни консерви, грах, лютеница, доматено пюре, бисквити и мед.

Снимка: Радио ВИДИН
Доброволците на БЧК ще раздават и информационни брошури "Какво да правим преди, по време и след бедствие?". Това е една от съпътстващите мерки по програмата, обясни Цветелина Петрова:

"По време на този транш ще раздаваме книжки, подготвени специално за бедствена готовност. Виждате какво става навсякъде, винаги съм казвала, че бедствията зачестяват, за да могат хората да се подготвят -  това, което е най-необходимо да се вземе, как де се държат. Така че всеки правоимащи ще получи такава книжка."

Всеки пункт за раздаване на храни ще разполага с апарат за кръвно налягане и кантар за измерване на телесната маса, от които ще може да се възползва всеки желаещ бенефицент по програмата. От БЧК смятат, че това ще е полезно най-вече за хората от малките и отдалечени населени места в областта.

Вижте още

Снимката на 23 март 2018 година

Бедствено положение е обявено в община Видин.  Възстановено е електрозахранването на помпената станция при село Сланотрън, която осигурява питейна вода за град Видин и още 22 населени места в общината.  Под нова снежна покривка осъмна Северозападът.  Значителна облачност се очаква през следващата седмица. Понеделник и вторник температурите ще..

публикувано на 23.03.18 в 18:10

Остава бедствената ситуация в община Видин

Възстановено е електрозахранването на помпената станция при село Сланотрън, която осигурява питейна вода за град Видин и още 22 населени места в общината. Обявената бедствена ситуация обаче се запазва в община Видин . Почистват се населените места в общината, както и пътищата в област Видин и няма бедстващи хора. Ситуацията обобщи кметът на..

обновено на 23.03.18 в 17:37

Видинчани: Вярваме на синоптиците

Днес, 23 март, се отбелязва Световният ден на метеорологията . Доверяват ли се на прогнозите за времето и какво биха пожелали на синоптиците за празника им, попитахме видинчани : "Може би съвпада някой път прогнозата им с истината. Така ми е направило впечатление на мен, поне. Разбира се, че се съобразявам, как не. Нека са по- точни в прогнозите и..

публикувано на 23.03.18 в 16:25

Видин се присъединява към инициативата Часът на Земята

Десетото издание на глобалната инициатива Часът на Земята ще се проведе на 24 март (събота), от 20.30 до 21.30 ч. Тази година темата е „Свържи се с природата”, а фокусът е върху опазване на биоразнообразието. За поредeн път Община Видин се включва в кампанията, съобщават от местната управа. В продължение на 1 час ще бъде загасено..

публикувано на 23.03.18 в 15:49

Хора с увреждания в Монтана се обявиха против готвени реформи

Хората в неравностойно положение от Монтана не желаят да им отнемат правото да живеят по-добре. Те подкрепят националния протест на хората с увреждания, който е под наслов “Не на реформата, отнемаща права”.  Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев и член на  организационния щаб на националния митинг-протест се срещна в..

публикувано на 23.03.18 в 15:00
Кутията в СУ Цар Симеон Велики - Видин

Акцията "Бъди човек" ще зарадва възрастни хора във Видинско

Великденската кампания на инициативата "Бъди човек" започна във Видинско. Акцията се организира в подкрепа на възрастни хора на село. Двамата млади хора, които се ангажират с нея са  Антонина Лозанова и Ивайло Петков . "Акцията "Бъди човек" се провежда по време на коледните и великденските празници и тази година ще има акция и за Великден...

публикувано на 23.03.18 в 14:47