Д-р Борислав Милчев: Профилактиката е основното оръжие в борбата с глаукомата

Снимка: Радио ВИДИН


Глаукомата е една от водещите причини за трайна инвалидизация в област Видин. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН началникът на отделението по Очни болести във видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев. Повод за разговора ни е Световният ден за борба с глаукомата - 12 март, и започващата от днес Световна седмица за борба със заболяването.

"От известно време имам ангажимент като консултант към структурите на ТЕЛК и макар да не съм правил чиста статистика за причините за трайна инвалидизация, това, което ми прави впечатление от пръв поглед, е, че глаукомата продължава да е една от водещите такива. Това, което ние можем да направим като лекари е да ограничим инвалидизацията от това заболяване и пациентите трябва да знаят, че това е възможно, тоест наистина е по силите и на колегите като специалисти, и на специалността "Офталмология" като наука да може да предотврати или поне да отложи в тежките случаи загубата на зрение при това социално значимо заболяване."

Д-р Милчев припомни, че глаукомата започва без симптоми, затова е важно след 40-годишна възраст да се провеждат редовни профилактични прегледи:

"Основната причина за загуба на зрение е късната диагностика в по-голямата част от нозологията на тази болест, тоест т. нар. първична откритоъгълна глаукома и причината за това е, че тя протича много подло и безсимптомно. Затова съветът, който много мои колеги пропагандират и аз сега ще го повторя, е след 40 години всеки да си направи обстоен профилактичен преглед с измерване на вътреочно налягане. Ако знаете, че във вашия род има хора, които са боледували от това заболяване, не бива да се плашите, просто трябва да имате едно на ум, че шансът да се отключи и развие при вас е доста по-голям. Затова трябва да правите по-честа профилактика. Друго коварно нещо е, че ранните фази на това заболяване все още продължават да бъдат проблем дори и за нас, които се занимаваме със специалността "Офталмология". Трудно се диагностицира и трудно се определя кога започва заболяването. Много е лесно да се диагностицира в развитите фази на заболяване, но за съжаление тогава не можем да направим много. Така че пак повтарям - профилактика и пак профилактика е основното оръжие в борбата с глаукомата. А когато се открие или пък се открият съмнения за него - лечението и редовен контрол."

Съвременната офталмология прилага консервативно лечение на глаукомата с капки. За намаляване на вътреочното налягане се прилага и хирургично лечение.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Фолклорна плетеница" за 6-ия рожден ден на "Северняци" във Видин (видео)

Фолклорна студия "Северняци" ще отбележи шестия си рожден ден с голям концерт "Фолклорна плетеница" във Видин. Над 80 танцьори ще излязат на сцената във видинската спортна зала, за да представят танци от различни фолкорни области в страната, обясни ръководителят на "Северняци" Ерик Петров: "Решихме да отпразнуваме този рожден ден с един голям..

публикувано на 21.03.18 в 15:08
Поети от различни поколения отбелязаха Световния ден на поезията във Видин.

Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията

Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с Поетично матине във Военния клуб във Видин. Представиха се творци от няколко поколения, сред които членове на Дружеството на писателите, Литературен клуб "Иван Деспотов", Детска творческа група "Жар" и Военния клуб. Програмата беше открита със стихотворения на Сашо Лазаров , бивш военен, който пише..

обновено на 21.03.18 в 15:06

Международния ден на франкофонията отбелязаха във Видин

По повод Международния ден на франкофонията, който се отбелязва на 20 март в над 70 страни по света, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" съвместно с ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин организира "Поетически Хайку-пикник" - музикално-поетичен спектакъл, с произведения на ученици от гимназията.  Хайку стиховете, изработени в ателие по писане,..

публикувано на 20.03.18 в 17:45

Предстои ретрограден Меркурий

Днес, 20 март, отбелязваме Международния ден на астрологията. Този ден се отбелязва от 1993 г. по инициатива на Асоциацията на астролозите в Деня на пролетното равноденствие, когато започва астрологическата година. За 2018 г. денят е 20 март в 18:15 ч. Първоначално се е отбелязвал през един от почивните дни, преди Слънцето да навлезе в..

публикувано на 20.03.18 в 16:59

Ученичка от видинската езикова гимназия представя областта на национална олимпиада

Кристина Владиславова Петрова от 12 "б" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин ще представи областта в националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Своето постижение дванадесетокласничката определя като "голяма изненада": "За мен беше голяма изненада, че съм единствената, при..

публикувано на 20.03.18 в 14:46

Видински ученици представиха "Час по България"

Учениците от клуб "Млади възрожденци" при ОУ "Епископ Софроний Врачански" във Видин представиха пред учители, съученици и гости "Час по България". Тази година урокът е посветен на 140 години от Освобождението на България от османско робство. Всяка година имаме такъв час и отбелязваме значими дати от българската история, каза Миглена Миланова ,..

публикувано на 20.03.18 в 14:23