Д-р Борислав Милчев: Профилактиката е основното оръжие в борбата с глаукомата

Снимка: Радио ВИДИН


Глаукомата е една от водещите причини за трайна инвалидизация в област Видин. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН началникът на отделението по Очни болести във видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев. Повод за разговора ни е Световният ден за борба с глаукомата - 12 март, и започващата от днес Световна седмица за борба със заболяването.

"От известно време имам ангажимент като консултант към структурите на ТЕЛК и макар да не съм правил чиста статистика за причините за трайна инвалидизация, това, което ми прави впечатление от пръв поглед, е, че глаукомата продължава да е една от водещите такива. Това, което ние можем да направим като лекари е да ограничим инвалидизацията от това заболяване и пациентите трябва да знаят, че това е възможно, тоест наистина е по силите и на колегите като специалисти, и на специалността "Офталмология" като наука да може да предотврати или поне да отложи в тежките случаи загубата на зрение при това социално значимо заболяване."

Д-р Милчев припомни, че глаукомата започва без симптоми, затова е важно след 40-годишна възраст да се провеждат редовни профилактични прегледи:

"Основната причина за загуба на зрение е късната диагностика в по-голямата част от нозологията на тази болест, тоест т. нар. първична откритоъгълна глаукома и причината за това е, че тя протича много подло и безсимптомно. Затова съветът, който много мои колеги пропагандират и аз сега ще го повторя, е след 40 години всеки да си направи обстоен профилактичен преглед с измерване на вътреочно налягане. Ако знаете, че във вашия род има хора, които са боледували от това заболяване, не бива да се плашите, просто трябва да имате едно на ум, че шансът да се отключи и развие при вас е доста по-голям. Затова трябва да правите по-честа профилактика. Друго коварно нещо е, че ранните фази на това заболяване все още продължават да бъдат проблем дори и за нас, които се занимаваме със специалността "Офталмология". Трудно се диагностицира и трудно се определя кога започва заболяването. Много е лесно да се диагностицира в развитите фази на заболяване, но за съжаление тогава не можем да направим много. Така че пак повтарям - профилактика и пак профилактика е основното оръжие в борбата с глаукомата. А когато се открие или пък се открият съмнения за него - лечението и редовен контрол."

Съвременната офталмология прилага консервативно лечение на глаукомата с капки. За намаляване на вътреочното налягане се прилага и хирургично лечение.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Археолози откриха антични обекти по новото трасе на Е79

Седем археологически обекта са установени по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград, в участъка Видин-Монтана . Преди да започне изграждането на пътя, тези обекти трябва да бъдат проучени, каза археологът от Регионален исторически музей- Видин и един от членовете на екипа, извършил обследването - Николай Казашки : "Обектите са антични и..

обновено на 12.12.18 в 14:49

Скачат ли предпразнично цените на храните във Видин

Според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата храните поскъпват предпразнично. Дали обаче във Видин се усеща скок на цените на храните и продуктите, необходими за трапезата по празниците ? Предпочитат ли видинчани пикантните промоции в големите супермаркети или се насочват към качествените продукти от пазарите? И как може да..

публикувано на 11.12.18 в 18:25

В библиотека във Видин деца научиха как се празнува Коледа по света

В чуждоезиковата читалня на регионалната библиотеката "Михалаки Георгиев" във Видин деца учеха как се посреща Коледа по света. Гостуваха ученици от 3 и 4 клас на училище „Петко Славейков.“ Там ги посрещнаха и от отдела за изкуство, а участниците в клуба по музика изпълниха коледни песни. Целта е децата да научат как се празнува по света,..

публикувано на 11.12.18 в 17:00

Да запазим усмивката на Зара!

Когато се ражда човек, той започва да пише приказката на живота си. Осеяна с хубави и лоши моменти, приказката на всеки един от нас е шарена и емоционална. Различна е обаче тази на Велизара . Тя е едно прекрасно, слънчево дете, едва на 6 години, което няма други мечти освен тази да оздравее.  Зари се ражда преждевременно, като веднага след..

обновено на 11.12.18 в 13:52

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна акция. "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на традиционната изложба- базар в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев". Колегата Йорданка Петрова..

публикувано на 09.12.18 в 13:34