Д-р Борислав Милчев: Профилактиката е основното оръжие в борбата с глаукомата

Снимка: Радио ВИДИН


Глаукомата е една от водещите причини за трайна инвалидизация в област Видин. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН началникът на отделението по Очни болести във видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев. Повод за разговора ни е Световният ден за борба с глаукомата - 12 март, и започващата от днес Световна седмица за борба със заболяването.

"От известно време имам ангажимент като консултант към структурите на ТЕЛК и макар да не съм правил чиста статистика за причините за трайна инвалидизация, това, което ми прави впечатление от пръв поглед, е, че глаукомата продължава да е една от водещите такива. Това, което ние можем да направим като лекари е да ограничим инвалидизацията от това заболяване и пациентите трябва да знаят, че това е възможно, тоест наистина е по силите и на колегите като специалисти, и на специалността "Офталмология" като наука да може да предотврати или поне да отложи в тежките случаи загубата на зрение при това социално значимо заболяване."

Д-р Милчев припомни, че глаукомата започва без симптоми, затова е важно след 40-годишна възраст да се провеждат редовни профилактични прегледи:

"Основната причина за загуба на зрение е късната диагностика в по-голямата част от нозологията на тази болест, тоест т. нар. първична откритоъгълна глаукома и причината за това е, че тя протича много подло и безсимптомно. Затова съветът, който много мои колеги пропагандират и аз сега ще го повторя, е след 40 години всеки да си направи обстоен профилактичен преглед с измерване на вътреочно налягане. Ако знаете, че във вашия род има хора, които са боледували от това заболяване, не бива да се плашите, просто трябва да имате едно на ум, че шансът да се отключи и развие при вас е доста по-голям. Затова трябва да правите по-честа профилактика. Друго коварно нещо е, че ранните фази на това заболяване все още продължават да бъдат проблем дори и за нас, които се занимаваме със специалността "Офталмология". Трудно се диагностицира и трудно се определя кога започва заболяването. Много е лесно да се диагностицира в развитите фази на заболяване, но за съжаление тогава не можем да направим много. Така че пак повтарям - профилактика и пак профилактика е основното оръжие в борбата с глаукомата. А когато се открие или пък се открият съмнения за него - лечението и редовен контрол."

Съвременната офталмология прилага консервативно лечение на глаукомата с капки. За намаляване на вътреочното налягане се прилага и хирургично лечение.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Пазители на "Живите човешки съкровища" в Северозапада получиха награди

Читалищата в Хърлец, Чипровци, Антимово и Гъмзово получиха грамоти от Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Поводът е 10 години от създаването на Националната система "Живи човешки съкровища” , чиято цел е да съхрани музиката, танците, обредите и традиционните занаяти в България...

обновено на 20.06.18 в 13:44
Носителите на наградата

"Сребърна лира" за музиканти от видинския Ансамбъл "Дунав"

Оркестранти от видинския Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" са наградени от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения. С наградата "Сребърна лира" са отличени гайдарят Николай Найденов и контрабасистът Иван Рангелов . Двамата са част от Ансамбъла от дълги години, затова смятат, че наградите..

публикувано на 20.06.18 в 09:15

Тихомир Иванов: "Пътят е самотно занимание, изисква посвещаване"

В "Калейдоскоп" този път разказваме интересната история на Тихомир Иванов – един търсещ и   деен млад човек. За своите 33 години той е намерил някои от отговорите на многото въпроси, които си задава, и продължава да работи върху личностното си развитие и върху това да променя себе си. Тихомир Иванов е роден в Чирпан през 1985 година, но..

публикувано на 19.06.18 в 17:10

Среща с проспериращи млади учители във Видинско

Двама от наградените млади учители в област Видин Цветомир Веков и Кристина Георгиева гостуваха в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН. Те получиха наградата "Проспериращ млад учител 2018 г.". Цветомир Веков, учител по История и цивилизации в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово, беше отличен в раздел "Прогимназиален етап". В категория..

публикувано на 19.06.18 в 16:50

Да се срещнеш с любимия влогър

Почитатели от Видин се срещнаха с влогърката Мирела Лилова . Тя е за малко в нашия град, но веднага е била разпозната и е била организирана импровизирана среща в алеите на парк "Рова". "Всичко стана много спонтанно, просто имахме малко работа да свършим във Видин. И аз всъщност дойдох с моя приятел тук, той да си свърши работата, а аз малко на..

публикувано на 19.06.18 в 14:02

Ученическото общежитие във Видин ще има камери

В градското ученическо общежитие във Видин и през тази година ще има ремонтни дейности, но те ще бъдат по- скоро козметични. След по- сериозния ремонт от миналата година, през настоящата са отпуснати около 30 000 лева от общинския бюджет. "Средствата, които са отпуснати за тази година са за ремонт на ВиК инсталацията, защото започнаха често да..

публикувано на 18.06.18 в 17:24