Д-р Борислав Милчев: Профилактиката е основното оръжие в борбата с глаукомата

Снимка: Радио ВИДИН


Глаукомата е една от водещите причини за трайна инвалидизация в област Видин. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН началникът на отделението по Очни болести във видинската болница "Св. Петка" д-р Борислав Милчев. Повод за разговора ни е Световният ден за борба с глаукомата - 12 март, и започващата от днес Световна седмица за борба със заболяването.

"От известно време имам ангажимент като консултант към структурите на ТЕЛК и макар да не съм правил чиста статистика за причините за трайна инвалидизация, това, което ми прави впечатление от пръв поглед, е, че глаукомата продължава да е една от водещите такива. Това, което ние можем да направим като лекари е да ограничим инвалидизацията от това заболяване и пациентите трябва да знаят, че това е възможно, тоест наистина е по силите и на колегите като специалисти, и на специалността "Офталмология" като наука да може да предотврати или поне да отложи в тежките случаи загубата на зрение при това социално значимо заболяване."

Д-р Милчев припомни, че глаукомата започва без симптоми, затова е важно след 40-годишна възраст да се провеждат редовни профилактични прегледи:

"Основната причина за загуба на зрение е късната диагностика в по-голямата част от нозологията на тази болест, тоест т. нар. първична откритоъгълна глаукома и причината за това е, че тя протича много подло и безсимптомно. Затова съветът, който много мои колеги пропагандират и аз сега ще го повторя, е след 40 години всеки да си направи обстоен профилактичен преглед с измерване на вътреочно налягане. Ако знаете, че във вашия род има хора, които са боледували от това заболяване, не бива да се плашите, просто трябва да имате едно на ум, че шансът да се отключи и развие при вас е доста по-голям. Затова трябва да правите по-честа профилактика. Друго коварно нещо е, че ранните фази на това заболяване все още продължават да бъдат проблем дори и за нас, които се занимаваме със специалността "Офталмология". Трудно се диагностицира и трудно се определя кога започва заболяването. Много е лесно да се диагностицира в развитите фази на заболяване, но за съжаление тогава не можем да направим много. Така че пак повтарям - профилактика и пак профилактика е основното оръжие в борбата с глаукомата. А когато се открие или пък се открият съмнения за него - лечението и редовен контрол."

Съвременната офталмология прилага консервативно лечение на глаукомата с капки. За намаляване на вътреочното налягане се прилага и хирургично лечение.

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ин витро процедури- условия за кандидатстване

В рубриката ни "Моите права" днес говорим за едно от основните човешки права - това да имаме дете. И заради все по- разпространените проблеми със зачеването при двойките, ще обърнем внимание на ин витро процедурата. Процедурите се финансират от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Те включват т.нар. стимулация, контрола на стимулационния процес и..

публикувано на 24.09.18 в 15:55

Божията подкрепа и грижа към нас, подпомага да открием нашето призвание в живота

В Първа Неделята след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас. В днешното Евангелско четиво чухме странните и страшни думи на св. ап. Петър: "Иди си от мене, Господи…", с които..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

90-годишнина празнуват читалищата в Гъмзово и Неговановци

90 години от своето основаване отбелязва днес Народно читалище "Просвета - 1928" - село Гъмзово, община Брегово. Голям концерт и книга за историята на културното средище са подготвени по повод годишнината. Акцент в програмата ще бъдат местните хора, които са вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи..

публикувано на 22.09.18 в 10:05

До дни местят учениците от математическата гимназия във Видин, родители недоволстват

В ново училище ще изкарат учебната година учениците от Профилираната природо математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Причината- предстоящият мащабен ремонт в гимназията. Очаква се ремонтът да започне до дни, а на родителска среща снощи е съобщено, че учебният процес ще се провежда в СУ "Любен Каравелов". Недоволството на родителите е заради..

публикувано на 21.09.18 в 18:51

От Враца започват Националните информационни седмици за осиновяването

Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО) за пета поредна година инициира Национални информационни седмици за осиновяването под мотото „Осиновяването - сбъднато семейство“. Инициативата ще се проведе в периода от 24 септември до 5 октомври в цялата страна. Тази година участниците се фокусират върху промяната на член 105 от Семейния кодекс,..

публикувано на 21.09.18 в 14:40

Успешна година за детската градина в Ново село

На Обединено детско заведение (ОДЗ) „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село определено му върви тази година. Измерено в цифри. 68 деца на възраст от годинка и половина до шест ще посещават четири групи в детските градини на четирите села от общината и една яслена група в Ново село. За пръв път от няколко години групите..

публикувано на 21.09.18 в 10:00