Памет за Лайош Кошут във Видин

Автор:
5
Снимка: Нора Йоцова

170-ата годишнина от Унгарската революция беше почетена с тържествена церемония във Видин. Събитието е свързано и с честванията по повод Националния празник на Унгария- 15 март.

Церемонията във Видин беше пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града, пред къщата, където той е живял три месеца през 1849 година. Почетен гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, която припомни историята на тези славни за страната ѝ времена.

"С тържествата в България по случай Националния празник на Унгария отдаваме почит пред паметта на всички революционери от унгарска и други националности, които след поражението над революцията намират убежище на българска земя. Именно тук, във Видин започва изгнаничеството на Лайош Кошут и неговите сподвижници. Първият български град, в който той намира убежище. Макар и кратък да е престоят му във Видин, той е достатъчен за тукашната общественост да се запознае със случващото се в Унгария, с прогресивната европейска мисъл", посочи в словото си Нейно Превъзходителство Текла Харангозо.
 
Кметът на Видин Огнян Ценков припомни влиянието, което е оказал Лайош Кошут в страната ни и в родината си:

"Нашият град се гордее, че в онези смутни времена е приютил такава знаменита личност като Лайош Кошут. Нека днес отдадем отново своята почит към унгарския революционер и се поклоним пред великото му дело."

Представители на обществени и културни институции, както и ученици от видински училища поднесоха цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут.

Галерия

Вижте още

Рок и класика във Видин с проекта "Children in time" на Николо Коцев

Тази вечер от 19:00 ч. във видинската Спортна зала "Фестивална" ще бъде представен проектът "Children in time" на група "Кикимора" и Държавна опера Стара Загора. В концерта ще участва и видинската Симфониета. С автора на проекта и създател на "Кикимора" Николо Коцев разговаряхме в предаването "Рок общество" по Радио ВИДИН.  "В този проект..

публикувано на 12.12.18 в 09:00

Почитаме свети Спиридон- покровител на обущари и шивачи

Днес православната църква почита един от най-обичаните светии в християнския свят- свети Спиридон . Светителят е един от великите чудотворци от четвърти век. От дете бил овчар. Помагал на бедните с всичко, което имал. Притежавал силата да изцерява болните. Бил поставен за епископ в град Тримитунт, остров Кипър. И в епископския си сан той..

публикувано на 12.12.18 в 08:10

Колеги от Радио ВИДИН блокирани в Страсбург, заради атентата снощи

Група журналисти от България остана блокирана около пет часа в ресторант в центъра на Страсбург заради стрелбата снощи. Сред тях са двама от редакторите на Радио ВИДИН - Йорданка Петрова и Цветомир Цветанов. Персоналът на заведението реагирал адекватно и без да създава напрежение сред клиентите изгасили осветлението и обяснили, че има извънредна..

публикувано на 12.12.18 в 07:30

Снимката на 11 декември 2018 година

Поскъпване на водата се очаква от януари. Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от регулатора. Конкретното увеличение за всеки град ще стане ясно към края на месеца. Враца е един от градовете, където кубик вода ще струва 3,17 лева. В Монтана ще бъде определена цена от 2,96..

публикувано на 11.12.18 в 18:00

Нова ВиК-мрежа спасява Хърлец от аварии

Община Козлодуй има спечелен проект за подмяна на ВиК-мрежата в Хърлец . Ремонтът ще спре честите аварии в селото, каза кметът Огнемир Симов : "Бавно във времето се случват нещата. Така е в България, за съжаление. След март месец ще започне изпълнението на проекта. Текат процедури с техните срокове. Това е единствената радост- да няма повече..

публикувано на 11.12.18 в 16:42

Цветелина с концерт в Козлодуй

На 18 декември в коледен концерт жителите и гостите на Козлодуй ще могат да чуят Цветелина, която ще представи новата си коледна песен, изпята с деветгодишната Светлинна Миткова от Козлодуй. Концертът ще се състои от 17.00 часа на централния площад, а при лошо време в зрителна зала на НЧХП „Христо Ботев-1879”.  „ Приятели, бъдете от..

публикувано на 11.12.18 в 16:00