Памет за Лайош Кошут във Видин

Автор:
6
Снимка: Нора Йоцова

170-ата годишнина от Унгарската революция беше почетена с тържествена церемония във Видин. Събитието е свързано и с честванията по повод Националния празник на Унгария- 15 март.

Церемонията във Видин беше пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града, пред къщата, където той е живял три месеца през 1849 година. Почетен гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, която припомни историята на тези славни за страната ѝ времена.

"С тържествата в България по случай Националния празник на Унгария отдаваме почит пред паметта на всички революционери от унгарска и други националности, които след поражението над революцията намират убежище на българска земя. Именно тук, във Видин започва изгнаничеството на Лайош Кошут и неговите сподвижници. Първият български град, в който той намира убежище. Макар и кратък да е престоят му във Видин, той е достатъчен за тукашната общественост да се запознае със случващото се в Унгария, с прогресивната европейска мисъл", посочи в словото си Нейно Превъзходителство Текла Харангозо.
 
Кметът на Видин Огнян Ценков припомни влиянието, което е оказал Лайош Кошут в страната ни и в родината си:

"Нашият град се гордее, че в онези смутни времена е приютил такава знаменита личност като Лайош Кошут. Нека днес отдадем отново своята почит към унгарския революционер и се поклоним пред великото му дело."

Представители на обществени и културни институции, както и ученици от видински училища поднесоха цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут.

Галерия

Вижте още

Полицията издирва мъж от Монтана

Полицията в Монтана издирва Цветан Кирилов Андреев на 71 години с адрес: гр. Монтана, ж.к. „Изгрев“, №7, вх. А, ет. 3, ап. 8. Мъжът се издирва по молба на сина му. Възрастният човек е в неизвестност от 01.03.2019 г., като около 07:30 ч., на същата дата, напуска дома си и не дава обяснение на съпругата си, къде отива. Той е оставил документите..

публикувано на 19.03.19 в 16:50

Близо 200 ученици по-малко за един срок в Монтанско

198 ученици , дневна форма на обучение, по-малко са завършили първия учебен срок в област Монтана . Близо 90% от тях са заминали в чужбина. 13 225 ученици са влезли в класните стаи на 15 септември миналата година. В тях се включват подготвителни групи и други форми на обучение. В дневна форма на обучение са стартирали 12 656..

публикувано на 19.03.19 в 16:42
Илина Гечовска, ръководител на

Социален работник: Нашата професия е подкрепяща

Ролята на социалния работник е подкрепяща, коментира Илина Гечовска , ръководител на  "Детски център за застъпничество и подкрепа Зона ЗаКрила" в Монтана . Поводът е Световният ден на социалната работа, който отбелязваме днес, 19 март: "Това е една подкрепяща професия, която изисква толерантност, разбиране, към хората в..

публикувано на 19.03.19 в 15:30

Във Враца ще обсъждат правилник за дейността на пенсионерските клубове

Обществена консултация във връзка с приемане на Правилник за организацията и дейността на Клубовете на пенсионерите и лицата с увреждания в община Враца ще се проведе в четвъртък, на 21 март. Проектът на документа въвежда нови положения, регламентиращи статута на клубовете, като например: замяна на термина „инвалиди“ с израза „лица с увреждания“;..

публикувано на 19.03.19 в 14:24

Мъж от Видин е задържан за притежание на наркотици

83,26 грама амфетамин и електронна везна иззели вчера полицаи във Видин . По случая е задържан видинчанин. Вчера, към 13 часа в районното управление бил доведен 41-годишен, като при извършения личен обиск у него полицаите открили найлонов плик със 70 грама бяла прах. При наркотеста веществото реагирало на амфетамин. Последвало претърсване на..

публикувано на 19.03.19 в 10:51

Пенсионерка даде над 2000 лева и злато на измамници

Жена на 70 години от Враца стана жертва на измамници . Непознат се представил за полицай Стоян Петров и я заблудил,  че трябва да предаде всички пари и ценности, които има, за да помогне на полицията да залови опасен престъпник. Жената хвърлила през прозореца 2200 лева и златни накити. Образувано  е досъдебно производство.

публикувано на 19.03.19 в 10:01

Започнаха пътни ремонти в Ломско

В община Лом започна ремонтът на три общински пътя с обща дължина 8,5 километра. Отсечките Лом-Замфир, Сталийска махала - „Багачина“ и от разклона на републиканския път до Трайково, ще бъдат основно ремонтирани. Строително-монтажните дейности предвиждат трасиране, изграждане на отводнителни съоръжения и шахти за широколентов интернет, цялостно..

публикувано на 19.03.19 в 09:54