Памет за Лайош Кошут във Видин

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

170-ата годишнина от Унгарската революция беше почетена с тържествена церемония във Видин. Събитието е свързано и с честванията по повод Националния празник на Унгария- 15 март.

Церемонията във Видин беше пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града, пред къщата, където той е живял три месеца през 1849 година. Почетен гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, която припомни историята на тези славни за страната ѝ времена.

"С тържествата в България по случай Националния празник на Унгария отдаваме почит пред паметта на всички революционери от унгарска и други националности, които след поражението над революцията намират убежище на българска земя. Именно тук, във Видин започва изгнаничеството на Лайош Кошут и неговите сподвижници. Първият български град, в който той намира убежище. Макар и кратък да е престоят му във Видин, той е достатъчен за тукашната общественост да се запознае със случващото се в Унгария, с прогресивната европейска мисъл", посочи в словото си Нейно Превъзходителство Текла Харангозо.
 
Кметът на Видин Огнян Ценков припомни влиянието, което е оказал Лайош Кошут в страната ни и в родината си:

"Нашият град се гордее, че в онези смутни времена е приютил такава знаменита личност като Лайош Кошут. Нека днес отдадем отново своята почит към унгарския революционер и се поклоним пред великото му дело."

Представители на обществени и културни институции, както и ученици от видински училища поднесоха цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут.

Вижте още

Спешният център във Видин получава нови помещения

Осигурени са помещения за Центъра по спешна медицинска помощ във Видин , след като Министерството на здравеопазването получава част от самостоятелен обект - публична държавна собственост във връзка с подготвяно проектно предложение по процедурата за регионална здравна инфраструктура по Оперативна програма "Региони в растеж” 2014 - 2020. Това..

публикувано на 20.06.18 в 15:57

Правителството одобри концесии за добив на варовик във Видинско и Врачанско

Варовици от находище, което се намира на територията на общините Ружинци и Димово , област Видин ще добива софийска фирма. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период концесионерът ще вложи над 549 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период ще надхвърлят 2.6 млн. лв.  Фирма от Враца, ще добива..

публикувано на 20.06.18 в 15:44

Безработни от Северозапада ще се обучават за строители 

Обучават безработни и завършващи училище за строители . Финансирането е по проект “Развитие на съвместния трудов пазар и трудовата мобилност в областта на строителството в Трансграничния район на Румъния и България ”. Водещ партньор по проекта е Румънската Асоциация за Електронна и Софтуерна Индустрия - клон Олтения, град Крайова. От румънска страна..

публикувано на 20.06.18 в 15:21
 Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана

Монтанските синоптици излизат на протест

Синоптици от Монтана се включват утре, 21 юни, от 9 до 10.30 часа, в националния протест - митинг пред сградата на Българската академия на науките (БАН) в София . Метеоролозите са недоволни от неправомерното разпределение на средствата от държавата. Протестът на синоптиците е срещу целенасочения опит на ръководството на Българската академия..

публикувано на 20.06.18 в 14:29

Безплатни прегледи за рак на гърдата ще има във Видин

Фондация "Една от 8", със съдействието на Община Видин организира на 25.06 и 26.06 (понеделник и вторник) безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата , за жени на възраст от 20 до 65 години, които не са диагностицирани с това заболяване и не са бременни. Прегледите ще се извършват в бившия Румънски културен център, който се намира на..

публикувано на 20.06.18 в 13:18

Труп на 77-годишен мъж е открит в река Малък Искър

Тялото на 77-годишен мъж от София е открито в река Малък Искър, в близост до наследствената му къща във врачанското село Средни рът . Сигналът за трупа е подаден от кметския наместник вчера, 19 юни, в 9:30 часа. Възрастният човек е в неизвестност от 17 юни. Той е дошъл сам в къщата си два дни по-рано, на 15 юни.  При извършения оглед на трупа не са..

публикувано на 20.06.18 в 11:36