Памет за Лайош Кошут във Видин

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

170-ата годишнина от Унгарската революция беше почетена с тържествена церемония във Видин. Събитието е свързано и с честванията по повод Националния празник на Унгария- 15 март.

Церемонията във Видин беше пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града, пред къщата, където той е живял три месеца през 1849 година. Почетен гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, която припомни историята на тези славни за страната ѝ времена.

"С тържествата в България по случай Националния празник на Унгария отдаваме почит пред паметта на всички революционери от унгарска и други националности, които след поражението над революцията намират убежище на българска земя. Именно тук, във Видин започва изгнаничеството на Лайош Кошут и неговите сподвижници. Първият български град, в който той намира убежище. Макар и кратък да е престоят му във Видин, той е достатъчен за тукашната общественост да се запознае със случващото се в Унгария, с прогресивната европейска мисъл", посочи в словото си Нейно Превъзходителство Текла Харангозо.
 
Кметът на Видин Огнян Ценков припомни влиянието, което е оказал Лайош Кошут в страната ни и в родината си:

"Нашият град се гордее, че в онези смутни времена е приютил такава знаменита личност като Лайош Кошут. Нека днес отдадем отново своята почит към унгарския революционер и се поклоним пред великото му дело."

Представители на обществени и културни институции, както и ученици от видински училища поднесоха цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут.

Вижте още

Снимката на 21 март 2018 година

Въведен е първи етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в област Видин. Мярката се въвежда заради покачването на нивото на реката вчера вечерта до потенциално опасните 750 сантиметра в района на Видин, обяви областният управител Албена Георгиева на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при..

публикувано на 21.03.18 в 17:45

Стартира тръжна процедура за пътя Мездра-Ботевград

"Днес изтича срокът в Агенцията за обществени поръчки по одобряване на проектната документация и както поехме ангажимент, стартираме с тръжната процедура за участъка от Мездра до Ботевград на пътя от Видин" , това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.  Тези 34 км ще бъдат рехабилитирани и разширени с още две..

публикувано на 21.03.18 в 17:09

Заявено е удължаването на социални услуги в община Видин

На 3 април приключва изпълнението на проекта "Грижа в семейна среда" , който стартира на 3 май 2016 година в община Видин. Проектът предоставя услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник". Към  момента обслужваните потребители са 159 души, а заетите работни места са 113, каза секретарят на Общината Иванела Андреева : "Имаме 47..

публикувано на 21.03.18 в 16:43
Никола, Христо, Радослав (от ляво надясно) и тяхната преподавателка Валентина Велева

Успехи по физика за видинските математици

Трима ученици от Видинската математическа гимназия са допуснати до Националния кръг на олимпиадата по физика в групата на седмокласниците, съобщават от училището. Това са Никола Емилов, Радослав Попов и Христо Георгиев, които единствени от Видин ще мерят сили с най-добрите 25 ученици от страната на националния кръг, който ще се проведе на 2-4..

публикувано на 21.03.18 в 16:28

Повече приходи от местни данъци и такси събраха във Видин

Близо 1 400 000 лв.  са постъпили в  отдел "Местни данъци и такси" към Община Видин от началото на годината. Събираемостта е завишена с 46 407 лв. в сравнение със същия период на миналата година, каза Владимир Георгиев - началник отдел "Местни данъци и такси": "От физически лица са постъпили 1 033 603 лв., а от юридически лица- 346 674..

публикувано на 21.03.18 в 16:18

Международно учение на спасители и пожарникари се провежда в Монтана

Евакуират жители на Монтана , заради земетресение от 7.2 по Рихтер. Засегнати са села от общините Монтана и Георги Дамяново.  Това е темата на мащабно международно полево учение “Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества”. В него участват 140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и..

публикувано на 21.03.18 в 16:03