Памет за Лайош Кошут във Видин

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

170-ата годишнина от Унгарската революция беше почетена с тържествена церемония във Видин. Събитието е свързано и с честванията по повод Националния празник на Унгария- 15 март.

Церемонията във Видин беше пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града, пред къщата, където той е живял три месеца през 1849 година. Почетен гост на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, която припомни историята на тези славни за страната ѝ времена.

"С тържествата в България по случай Националния празник на Унгария отдаваме почит пред паметта на всички революционери от унгарска и други националности, които след поражението над революцията намират убежище на българска земя. Именно тук, във Видин започва изгнаничеството на Лайош Кошут и неговите сподвижници. Първият български град, в който той намира убежище. Макар и кратък да е престоят му във Видин, той е достатъчен за тукашната общественост да се запознае със случващото се в Унгария, с прогресивната европейска мисъл", посочи в словото си Нейно Превъзходителство Текла Харангозо.
 
Кметът на Видин Огнян Ценков припомни влиянието, което е оказал Лайош Кошут в страната ни и в родината си:

"Нашият град се гордее, че в онези смутни времена е приютил такава знаменита личност като Лайош Кошут. Нека днес отдадем отново своята почит към унгарския революционер и се поклоним пред великото му дело."

Представители на обществени и културни институции, както и ученици от видински училища поднесоха цветя и венци пред паметника на Лайош Кошут.

Вижте още

Фестивал на занаятите организират за втора година в село Покрайна

Видинското село Покрайна за втора година ще е домакин на фестивал на занаятите. Организира го местното читалище „Просвета 1927“. Над 10 занаятчии и читалище са заявили участие във фестивала, който ще е утре на площада в селото. Ще бъдат представени българският бит и кухня, каза секретарят на читалището Елица Атанасова: „Фестивалът се нарича..

публикувано на 22.09.18 в 14:48

Военни отдадоха почест за Деня на независимостта във Враца

Твърде малко врачани излязоха днес на централния площад "Христо Ботев", за да се включат в проявите, с които отбелязваме 110-годишнината от обявяването на независимостта на България. Честванията започнаха с издигане на националния флаг, а за тържествеността се погрижиха представителни роти от военно формирование 54 990...

публикувано на 22.09.18 в 14:18

Граждани, партии и институции почетоха Независимостта във Видин

Граждани, представители на институции и партии почетоха Деня на независимостта във Видин. Поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните на площад „Бдинци“. В словото си кметът на Видин Огнян Ценков припомни събитията около обявяването на Независимостта на България: „Днес празнуваме 110-та годишнина от тази..

публикувано на 22.09.18 в 13:00

Довършват минералния водопровод в Берковица

По-малко от километър остава до завършването на минералния водопровод към Берковица, каза заместник-кметът на общината Радослав Найденов: „Благодарни сме на хубавото време, което позволява да се работи без прекъсване. Водата ще бъде докарана до парк „Св. Георги Победоносец". Там се намира минералната баня, която е ремонтирана от..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

На родова среща се събраха в Долна Кремена

В мездренското село Долна Кремена се събраха на родова среща в навечерието на празника на селото, който е днес. В навечерието на Деня на независимостта на България и празника на Долна Кремена 22 септември, в Народно читалище „Просвета 1897” си спомниха   за времето, когато глъчката, детския смях, поток от хора в разговор и закачка,..

публикувано на 22.09.18 в 09:16

В многопрофилната болница "Христо Ботев" във Враца получиха аванси за юли

Дадоха авансите за юли на лекари, медицински сестри и  персонала от МБАЛ "Христо Ботев" във Враца. Това се случи в петък, преди дългия уикенд, в който се превърнаха следващите няколко дни, заради тържествата за 110-годишнината от Независимостта на България. Информацията беше потвърдена от изпълнителния директор Евгени Любенов, който..

публикувано на 22.09.18 в 09:10