Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 март 2018 година

Иново
Снимка: Областна администрация- Видин

На територията на Брегово обстановката бавно се нормализира, каза областният управител на област Видин Албена Георгиева при поредното си посещение в района. Пробивът на дигата в района на село Иново е изцяло ограничен, съобщават от областната администрация.


Под непрекъснато наблюдение са язовирите в област Видин.


БСП ще направи всичко възможно да се вземе проба от водата в Брегово, която да се изпрати в независима лаборатория. Това заяви председателят на партията Корнелия Нинова, след изнесено заседание на изпълнителното бюро в Брегово. От БСП донесоха също минерална вода в Брегово, заради опасения на място от качеството на питейната вода. Корнелия Нинова заяви също, че ще се помогне с финансови  средства на пострадали семейства в Брегово. От неделя в общината е обявена бедствена ситуация, заради опасност от наводнение.

При извършените лабораторни анализи от страна на Регионалната здрава инспекция в Монтана и "ВиК" на питейната вода в Бойчиновци и селата Охрид, Пали лула и Владимирово е установено, че са влошени качествата по показател "мътност". 


Хората във врачанското село Върбица излязоха днес на протест заради проблема с водата. 


Министерство на регионалното развитие и благоустройството обмисля създаването на фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия. Това е едно от решенията за справяне с недостига на средства на държавата за такива цели, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз. Министърът обясни, че подобни практики има в редица европейски държави, а механизмите за генериране на средства във фонда могат да бъдат различни. За частни имоти това може да е чрез минимална вноска от данък „Сгради“ или чрез застрахователните полици, а за публични - и чрез бюджетни средства. В момента в страната има над 2 хиляди свлачища, само миналата година са регистрирани 40 на брой, а през изминалата седмица нововъзникналите по републиканската пътна мрежа са 17.  Николай Нанков подчерта, че държавата трябва да създаде механизъм и дългосрочна политика за превенция и реакция за справяне с бедствени ситуации, а не да се действа частично. 


Община Видин отпада от списъка за финансово оздравяване.


В срок до 5 април кметовете и кметските наместници на населени места в община Мездра трябва да предприемат адекватни и ефективни действия за почистване на речните легла и прилежащите им територии. 


70 % от водопроводната мрежа в мездренското село Моравица ще бъде подменена, ако Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони подпише договор с Общината. Това съобщи кметът на Община Мездра при представяне отчета за дейността на екипа си през миналата година. Моравица е едно от селата, включени в проект за подмяна на водопроводите на стойност над 5.6  милиона лева. В мездренското село Руска Бяла ще бъдат ремонтирани ул „Ал. Стамболийски“ и ул. „Маршал Толбухин“ на обща стойност 81 717 лв., съобщи кметът на общината Генади Събков. Ще се ремонтира и покривът на местното читалище. Проблем за жителите на селото се оказва и липсата на удобен транспорт до общинския център. Според тях автобусите не влизат в Руска Бяла, а спират на главен път Е-79, който е на около километър от населеното място. В случай, че няма как да бъдат пуснати допълнителни линии за селото, жителите помолиха кмета на община Мездра, ако е възможно да се постави предпазна ограда-парапет на част от пътя до спирката и да се ремонтират спирките. Над 76 000 лв. ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата в селата Оселна и Игнатица. 


459 катастрофи с 6 жертви и 76 ранени през 2017 г. в област Видин. 19674 са нарушенията, установени от пътните полицаи при проверки в региона. През 2016 г. пътните произшествия в региона са били 551 с 15 загинали и 83 ранени. Сравнителният анализ на данните от сектор "Пътна полиция"-Видин сочи намаление на катастрофите, жертвите и ранените на територията на областта. 



В края на месеца във Враца ще организират „Ден на професиите“ - това анонсира вчера началникът на Регионалното управление на образованието - Враца Галина Евденова.


През миналата година над 50 000 души са посетили Вършец. Туристите ще попълват анкетна карта. Тя съдържа 9 въпроса, чиито отговори ще анализират от Туристическия информационен център във Вършец. Анкетата се прави за втора поредна година.


Повече от 60 платна живопис с много багри, настроение и цветни емоции на Венелин Захариев и Господин Господинов са подредени в Художествената галерия "Кутловица" в Монтана. 



Ученици от 11 "а" клас на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин се запознаха с административното правосъдие. 


Първата Панорама на образованието за 2018 г. в област Враца ще стартира от Мездра. Тя се организира от Община Мездра и Регионално управление на образованието-Враца. Представянето на учебните заведения, броя паралелки и профилите, в които ще имат възможност да се обучават деца и младежи от Общината през учебна 2018/2019 г. ще се проведе на 22 март от 10:00 ч. пред сградата на Общинска администрация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39