Хранилки за птици радват видинчани

Снимка: Радио ВИДИН

Хранилки за птици, изработени от пластмасови шишета, са поставени в парк "Рова" във Видин, в алеята до средно училище "Цар Симеон Велики". Ето какво казаха минаващи през парка видинчани:

"Това е хубаво... Аз се загледах по големите туби. Идеята е много добра. Имам няколко дръвчета вкъщи, имам и от тия тубички и бих ги използвал да ги сложим на дръвчетата... А, много хубаво, много добра идея..."

Идеята е на учениците от 4 "Г" клас на средно училище "Цар Симеон Велики". Децата сами изработили хранилките и ги поставили по дърветата в парка.

"Взимате шише, режете дупка по средата на шишето, слагате храна за птици и ви трябва едно въже да я закачите на дървото", обясни Константин Цветомиров- ученик  4 "Г" клас.

СнимкаКонстантин казва, че редовно проверяват дали има храна за птичките и допълват шишетата, които са празни. Идеята дала класната им- Луиза Антова.

Подхранването на дивите птици е много важно, защото през студените месеци много трудно си намират храна. От Българското дружество за защита на птиците всяка зима правят кампанията "Зрънце любов", която цели да помогне на необикновените „обикновени” видове птици, които зимуват край нас- хората да направят сами къщички или хранилки за птици и да ги подхранват през зимата. На сайта на дружеството има и карта, на която всеки участник в кампанията може да се отбележи. На тази карта децата от видинското училище "Цар Симеон Велики" не са се отбелязали. Там обаче срещаме имената на други участници в "Зрънце любов". От Видин са Ненчо Славчев, детска градина "Здравец", клубът по екология от Природо-математическата гимназия, детска градина "Арабела". От Северозападна България са се отбелязали любители на птиците от Добри дол, Лом, Козлодуй, село Крушовица, Криводол, Монтана, Мездра, село Зверино и още много хора от различни населени места, които помагат на птиците.

Първите щъркели вече дойдоха във Видинско. За цели ята щъркели вече съобщиха кметовете на Дунавци и Ружинци. "Щъркелите дойдоха и в село Търнава, община Бяла Слатина", каза ни кметът Габриела Раловска. Говорим с нея за предвестниците на пролетта, защото в селото има много гнезда на щъркели. В предаването сме ви разказвали и за една смела жена от селото- която рискува живота си, като се качва без стълба и вишка на комин, за да помогне на провиснал от гнездо щъркел.

"С идването на щъркелите се надяваме на хубаво време и хубави неща да се случват", каза Габриела Раловска.

ЩъркелиНай- предпочитаното място за свиване на гнездо са електрическите стълбове. От общо 6 805 гнезда /според последното преброяване на щъркеловите гнезда през 2015 година/, 5 624 са разположени на стълбове. Те могат да са много опасни за птиците.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започва обща инициатива с ЧЕЗ за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в полза на птиците. Предстои да бъдат изолирани 4000 опасни електрически стълба, 40 км от въздушните проводници ще бъдат маркирани с 3600 "дивертори", за да са видими за птиците- това са специални движещи се пластини, които служат като сигнални знаци за птиците; ще бъдат монтирани и 900 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи. Всичко това ще се случва в продължение на 5 години.

"Идеята ни е да обезопасим най- опасните за птиците въздушни електропроводи в Западна България", каза разказа Светослав Спасов от БДЗП.

Снимка: ПП Врачански БалканЧовешкото безпокойство е един от основните фактори, които влияят върху популацията на белоглавите лешояди. Електрическата мрежа също. Дружеството за защита на хищните птици /ДЗХП/ прави мониторинг на опасните трасета и набелязва най- проблемните участъци, каза Георги Стоянов от ДЗХП, който работи на волиерата над монтанското село Долно Озирово:

"Доста птици в България загинаха от електричество. От тези птици, които сме ги пускали, електричеството се оказа, че е най- негативния фактор. Най- много птици загинаха от него. Изолираме стълбове, опасни за птиците, ще продължим с тези дейности. Правим мониторинг на тези стълбове."

Мониторинг на територията на природен парк "Врачански Балкан" е извършен на над 400 стълба.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05