Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранилки за птици радват видинчани

Снимка: Радио ВИДИН

Хранилки за птици, изработени от пластмасови шишета, са поставени в парк "Рова" във Видин, в алеята до средно училище "Цар Симеон Велики". Ето какво казаха минаващи през парка видинчани:

"Това е хубаво... Аз се загледах по големите туби. Идеята е много добра. Имам няколко дръвчета вкъщи, имам и от тия тубички и бих ги използвал да ги сложим на дръвчетата... А, много хубаво, много добра идея..."

Идеята е на учениците от 4 "Г" клас на средно училище "Цар Симеон Велики". Децата сами изработили хранилките и ги поставили по дърветата в парка.

"Взимате шише, режете дупка по средата на шишето, слагате храна за птици и ви трябва едно въже да я закачите на дървото", обясни Константин Цветомиров- ученик  4 "Г" клас.

СнимкаКонстантин казва, че редовно проверяват дали има храна за птичките и допълват шишетата, които са празни. Идеята дала класната им- Луиза Антова.

Подхранването на дивите птици е много важно, защото през студените месеци много трудно си намират храна. От Българското дружество за защита на птиците всяка зима правят кампанията "Зрънце любов", която цели да помогне на необикновените „обикновени” видове птици, които зимуват край нас- хората да направят сами къщички или хранилки за птици и да ги подхранват през зимата. На сайта на дружеството има и карта, на която всеки участник в кампанията може да се отбележи. На тази карта децата от видинското училище "Цар Симеон Велики" не са се отбелязали. Там обаче срещаме имената на други участници в "Зрънце любов". От Видин са Ненчо Славчев, детска градина "Здравец", клубът по екология от Природо-математическата гимназия, детска градина "Арабела". От Северозападна България са се отбелязали любители на птиците от Добри дол, Лом, Козлодуй, село Крушовица, Криводол, Монтана, Мездра, село Зверино и още много хора от различни населени места, които помагат на птиците.

Първите щъркели вече дойдоха във Видинско. За цели ята щъркели вече съобщиха кметовете на Дунавци и Ружинци. "Щъркелите дойдоха и в село Търнава, община Бяла Слатина", каза ни кметът Габриела Раловска. Говорим с нея за предвестниците на пролетта, защото в селото има много гнезда на щъркели. В предаването сме ви разказвали и за една смела жена от селото- която рискува живота си, като се качва без стълба и вишка на комин, за да помогне на провиснал от гнездо щъркел.

"С идването на щъркелите се надяваме на хубаво време и хубави неща да се случват", каза Габриела Раловска.

ЩъркелиНай- предпочитаното място за свиване на гнездо са електрическите стълбове. От общо 6 805 гнезда /според последното преброяване на щъркеловите гнезда през 2015 година/, 5 624 са разположени на стълбове. Те могат да са много опасни за птиците.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започва обща инициатива с ЧЕЗ за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в полза на птиците. Предстои да бъдат изолирани 4000 опасни електрически стълба, 40 км от въздушните проводници ще бъдат маркирани с 3600 "дивертори", за да са видими за птиците- това са специални движещи се пластини, които служат като сигнални знаци за птиците; ще бъдат монтирани и 900 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда. Ще бъдат разработени, произведени и тествани и стандарти за безопасни за птиците електропроводи. Всичко това ще се случва в продължение на 5 години.

"Идеята ни е да обезопасим най- опасните за птиците въздушни електропроводи в Западна България", каза разказа Светослав Спасов от БДЗП.

Снимка: ПП Врачански БалканЧовешкото безпокойство е един от основните фактори, които влияят върху популацията на белоглавите лешояди. Електрическата мрежа също. Дружеството за защита на хищните птици /ДЗХП/ прави мониторинг на опасните трасета и набелязва най- проблемните участъци, каза Георги Стоянов от ДЗХП, който работи на волиерата над монтанското село Долно Озирово:

"Доста птици в България загинаха от електричество. От тези птици, които сме ги пускали, електричеството се оказа, че е най- негативния фактор. Най- много птици загинаха от него. Изолираме стълбове, опасни за птиците, ще продължим с тези дейности. Правим мониторинг на тези стълбове."

Мониторинг на територията на природен парк "Врачански Балкан" е извършен на над 400 стълба.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50