Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

4
Снимка: Анжела Каменова

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно за скъсани жици по електрическата мрежа и прекършени електрически стълбове, което е довело до прекъсване на електрозахранването в кварталите "Кулата" и "Бистрец", в селата Косталево, Челопек, Лиляче и Нефела, както и в различни части на областния град. На тъмно останаха за часове хиляди абонати от жилищните комплекси "Дъбника" и "Младост". Подадени бяха сигнали за паднали дървета, керемиди, климатици, антени. Десетки бяха и съобщенията за счупени стъкла на автомобили, а много къщи останаха без покриви след ураганния вятър. За съжаление, подобните природни стихии зачестиха напоследък и хората се притесняват все повече за своите имоти и домове. 

Разчитаме ли в подобни ситуации на застрахователните компании и какви обезщетения са склони да платят те на пострадалите? Днес си припомнихме един случай от началото на този месец. Нивото на язовир "Рогозен 1" се повиши значително, вследствие на обилното снеготопене и застраши живота на жителите на региона. Ани Цекова бе на място и се срещна с евакуирани хора от врачанското село Бързина, намиращо се в околностите на проблемния язовир. Венета Начева и съпругът ѝ живеят в една от къщите, които бяха наводнени през 2014 година. Те отново са сред евакуираните семейства и не можаха да скрият притеснението си от случващото се: 

"Как да разбираме евакуацията- казват ни да си взимаме багажа и чантата и да си тръгваме. Ако видите в какъв мухъл живеем, всичко е подгизнало от водата." - коментира Венета Начева. Йорданка Ангелова е съседка на жената и също е трябвало да бъде евакуирана, но се е отказала и подписала протокол, че на собствена отговорност няма да напусне къщата си. Двете жени се опасяват, че ако къщите им пострадат, няма да получат държавна помощ за ремонта и, парадоксално, причината е, че домовете им са застраховани: 

"Взимат предвид това, че къщите ни са застраховани и от БЧК не ни отпуснаха помощи. Нима ние не сме потърпевши от наводнението." И въпреки опасността да пострадат Йорданка и Венета нито за миг не допускат възможността да оставят къщите си.

В началото на миналата седмица реките във Видинско също повишиха обема си значително, вследствие на обилното снеготопене. При село Градец река Тополовец излезе от коритото си и наводни дворовете на крайните къщи. Нужни са адекватни трайни мерки мерки, каза пред Ани Цекова Галя Шапкарова, която е потърпевша: 


"С едно малко моторче два дни изпомпвахме водата и се надявам нещата да се оправят. В началото, когато се заселихме тук преди години нямаше такива наводнения" - каза Галя Шапкарова.


В състояние ли сме да се противопоставим на това, което ни поднася майката природа и как можем да сме по- спокойни за имуществото си, и помага ли ни в този случай застраховката? 


Засипани от реклами и отговорности, както и хиляди неща, за които мислим непрекъснато, застраховката на дома ни изглежда далечна стъпка, която винаги може да почака. Оказва се, че хората продължават да нямат култура на застраховане, затова всеки път, когато ни сполети бедствие, бързаме към застрахователите, за да проверим дали Общината или държавата няма да поеме разноските по нанесените щети. Вместо това собствениците на движимо и особено на недвижимо имущество е трябвало да се застраховат срещу бедствия - това разказа пред сътрудника ни Жоро Александров, Владислава Лакова, брокер на една от големите застрахователни компании във Враца: 


"Цената на подобна застраховка е по- евтина например от задължителната застраховка на автомобила ни, но въпреки всичко хората все още нямат навика да застраховат имуществото си. В последно време, обаче в нашия регион като че ли все повече хора се интересуват от този вид застраховка. Не мога да кажа дали природните бедствия засилиха този интерес, но хората искат да застраховат своето имущество. Ако тази застраховка липсва хората не могат да очакват голямо обезщетение от държавата. Наплив от клиенти има след всяка природна стихия, но месец-два след нея хората забравят, че нещастието може да ги споходи, както се случи във Враца - два урагана минаха над града в рамките на около месец." 


Каква е тенденцията във Видин от началото на годината и застраховат ли видинчани своето имущество? Разговаряхме с Христо Байрактаров, управител на видинския клон на голяма застрахователна компания у нас: 


"Има повишение на интереса у видинчани към застраховане на имуществото им от началото на тази година. Мисля, че хората вече имат доверие към застрахователните компании и търсят все повече услугите им. В нашата компания непрекъснато предлагаме и промоционални пакети за този вид застраховки." 


Видинчани изказаха разнопосочни мнения по отношение на застраховането на имуществото им. Някои са склонни да отпуснат пари за застрахователна полица, за да опазят домовете си, а други бяха категорични, че финансовото им положение не им позволява това да се случи. 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00