Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 март 2018 година

Снимка: Полина Тодорова

Въведен е първи етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в област Видин. Мярката се въвежда заради покачването на нивото на реката вчера вечерта до потенциално опасните 750 сантиметра в района на Видин, обяви областният управител Албена Георгиева на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. "Управителят на Напоителни системи да организира ежедневно наблюдение на състоянието на дигите и корекциите на реките, вливащи се в река Дунав. Въвеждане на денонощно дежурство в помпените станции. Чрез наличните помпени станции да се извършва отводняване на ниските участъци в близост до защитните диги", разпореди кметът на община Видин Огнян Ценков. Той заяви още, че няма да допусне да бъде застрашен животът на жителите на общината и тяхното имущество.

Във връзка с очакваното сериозно повишение на нивото на река Дунав е издадена заповед от кмета на Община Лом Пенка Пенкова, която въвежда втора степен на готовност „Денонощно наблюдение”. 

На Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия във Враца са обсъдени и приети конкретни превантивни мерки за намаляване риска от наводнение на територията на областта, включващи организирано денонощно наблюдение на нивата на всички реки и хидротехнически съоръжения, както и на нивото на р. Дунав в общините Козлодуй и Оряхово, определени са критичните участъци за повишено внимание - поречието на река Скът при с. Нивянин, община Борован, при Бяла Слатина и Мизия, поречието на река Огоста при с. Хайредин, язовир „Рогозен 1“, община Хайредин, река Дунав при пристанището на град Оряхово и топлоцентралата при град Козлодуй, направени са работни списъци на домакинствата в заливните зони за готовност при евакуация, описани са републиканските и общински пътни участъци, които може да бъдат залети и маршрутите, по които се пренасочва движението. В Центъра за спешна медицинска помощ е разработен план за действие при кризисни ситуации, като са определени алтернативни обходни маршрути за достъп на санитарните автомобили и екипите на „Спешна помощ“ до населението. 


С писмо на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ областните управители са запознати с информация от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, че се очаква речният отток на Дунав да достигне 11000 м3/s в следващите дни, което налага обявяване на първа степен на готовност при високи води на реката. 


"Днес изтича срокът в Агенцията за обществени поръчки по одобряване на проектната документация и както поехме ангажимент, стартираме с тръжната процедура за участъка от Мездра до Ботевград на пътя от Видин", това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Близо 1 400 000 лв. са постъпили в отдел "Местни данъци и такси" към Община Видин от началото на годината. Събираемостта е завишена с 46 407 лв. в сравнение със същия период на миналата година, каза Владимир Георгиев- началник отдел "Местни данъци и такси".

Заявено е удължаването на социални услуги в община Видин. На 3 април приключва изпълнението на проекта "Грижа в семейна среда", който стартира на 3 май 2016 година. Проектът предоставя услугите "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник". 

Районната здравноосигурителна каса обезпечава здравноосигурените пациенти от област Видин, става ясно от сравнителен анализ за страната за 2016 и 2017 година. Водещи за областта са прегледите на деца при педиатър, както и диспансерните прегледи при личел лекар и специалист. Видинска област остава на водещо място и по брой високо-специализирани дейности. От тях се открояват ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, изследвания на хормони, туморни маркери, мамография. Данните бяха оповестени по повод навършването на 19 години от началото на задължителното здравно осигуряване в България. Видинската здравна каса ще отбележи своята годишнина този петък, 23 март. 

Проектите за обособяването на две кръгови кръстовища в града- на бул. "Панония" и ул. "Гео Милев" и ул. "Академик Стефан Младенов" и ул. "Христо Ботев", са подготвени, съобщиха от Общината. Те трябва да бъдат одобрени, след което ще започне изграждането им. Предстои да започне работата и по санирането на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност. Това са "Вида-3", "Вида- 5", "Вида - 6", блок 5 в "Крум Бъчваров" и блок 8 в "Панония", съобщиха още от местната управа.

Стартира приемът на проекти по програма "Местни инициативи" в община Видин. Бюджетът на програмата е в размер на 104 000 лв., с които ще бъдат финансирани проекти за подобряване на жизнената среда на територията на всички населени места на общината. 

Предварително обявените протести на надзиратели в някои градове на страната, сред които и Враца, бяха отменени в последния момент, съобщи синдикалният лидер в мястото за лишаване от свобода в града под Околчица Иван Тошев.  

43-ма са засечени без колани за седмица във Видин. До 18 март в ход беше специализирана полицейска операция у нас, организирана от TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция). Целта е контрол за използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в моторните превозни средства.  

Годишната техническа проверка на сиренно-оповестителната система в област Видин ще се проведе от 26 март до 23 май.  

Кметът на село Буковец в община Брусарци Димитър Петров е отстранен от поста си заради влязла в сила присъда срещу него за трафик на хора, съобщиха от общината в Брусарци.

„Мистерията Дон Жуан“ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичен театър - Монтана. В основата на представлението стои пиесата от Анатолий Крим „Завещанието на целомъдрения женкар“.  

Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с Поетично матине във Военния клуб във Видин.

Гората е живот“ – около това мото се обединиха днес гимназистите от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Заедно със своите преподаватели от направление „Професионални науки“ те отбелязаха Световния ден на гората.

По повод Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март, в Природозащитен център "Натура" във Враца ще се проведат два открити урока на тема "Отговорът е в природата" с ученици от Средно училище "Васил Кънчов" и Средно училище "Христо Ботев" от Враца. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08