Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани: Вярваме на синоптиците

Снимка: Радио Видин

Днес, 23 март, се отбелязва Световният ден на метеорологията. Доверяват ли се на прогнозите за времето и какво биха пожелали на синоптиците за празника им, попитахме видинчани:

"Може би съвпада някой път прогнозата им с истината. Така ми е направило впечатление на мен, поне. Разбира се, че се съобразявам, как не. Нека са по- точни в прогнозите и дано да им се получава... Ами горе- долу се справят. Казват добри неща. И съм доволен, особено Емо Чолаков най- добре ги прави тия работи. Не може човек да не се съобразява, защото ние не може така да преценим, нямаме тия данни, за да може да се оправяме сами. Да са живи и здрави и все така да познават резултатите... Започна да им се вярва малко напоследък. Не винаги се съобразявам с тях. Да са живи и здрави... Да, вярвам. Много са точни напоследък, от години насам всъщност са точни. Винаги се съобразявам с прогнозите им. Помагат ми много в работата на село. В градината, като работя и в лозето. Все така да са точни..." 

По повод Световния ден на метеорологията днес бе организирано тържествено събрание в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. Бяха представени прогностичните центрове на НИМХ, в които се правят прогнозите, в това число за опасни и особено опасни явления като снеговалежи, проливни дъждове, наводнения и силни ветрове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33

Творци от Мездра ще почетат поета Веселин Ханчев

Литературен клуб "Хр. Ботев" и читалищната библиотека в Мездра организират днес, 18 април, вечер, посветена на творчеството на поета Веселин Ханчев . Инициативата е под надслов “Жив съм” и е по повод 105 години от рождението му.  Организаторите канят любителите на поезията да си спомнят за поетичния свят и творческата личност на Веселин..

публикувано на 18.04.24 в 11:30

2 май е неучебен ден в община Враца

Учениците от Враца получиха неочаквана ваканция, след като кметът на общината Калин Каменов обяви за неучебен ден 2 май. Съобщението си градоначалникът направи в профила си в социалните мрежи, като избра доста нестандартна форма, за да поднесе очакваната вест на децата и техните родители: „След като вчера спрях горещините и пуснах дъжда,..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

На 19 април от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна Кръстева..

публикувано на 18.04.24 в 09:00