Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 март 2018 година

Снимка: Община Монтана

Малки лазарки посрещна кметът на Монтана Златко Живков тази сутрин в последния работен ден от седмицата. 


Община Видин обяви програмата за посрещането на великденските празници. 


710 лева даряват общинските съветници в Монтана за националната великденска кампания на омбудсмана на Република България Мая Манолова - “Дари празник на баба и дядо”. 


На големия християнски празник-Цветница представители на Български младежки червен кръст-Мездра и техните приятели от Общинския център за социални услуги и дейности организират кампания в помощ на социално слаби абитуриенти от града, съобщават от Общината. 


Близо 600 лева са събрани в дните преди Великден във Видин по време на кампанията „Бъди човек“. Организатори за града са Антонина Лозанова и нейни приятели. Кутии за дарения са поставени в училище „Цар Симеон Велики“ и природоматематическата гимназия. 30 пакета с продукти ще бъдат раздадени на възрастни хора в селата Гара Орешец и Върбовчец. 


В събота, 31 март, 6 магазина в град Лом отварят врати за инициативата "Купи и сподели", част от Националната кампания „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“, която се организира под патронажа на омбудсмана Мая Манолова. 


Общинските съветници в Монтана одобриха три докладни записки от кмета Златко Живков за финансиране на проектопредложение на общината по различни програми. 


Още 320 хиляди лева отдели Община Монтана за изкърпване на улиците в града и селата след зимата, съобщи кметът Златко Живков. 


33-мата общинските съветници в Монтана имат персонални таблети. 


Във Видин ще бъде извършена проверка на имотите, обявени за принудителна разпродажба през 2015 година чрез частен съдебен изпълнител, заради задължения на Общината. Това съобщи кметът Огнян Ценков. Поводът е негово предложение за промяна в общия устройствен план на Видин, който предвиждаше промяна на статута на земеделска земя в близост до околовръстния път на Видин. Теренът е собственост на общинския съветник Росица Кирова и е закупен от нея но търг като гражданско лице през януари 2015 година, като имотът от 26 декара е продаден за 39 хиляди лева. Предложението на кмета за преобразуване на терена не беше прието, но стана повод за коментари и Огнян Ценков съобщи че ще провери продажбите, извършени по това време.


Сирените във Видин ще могат да предупреждават какво да правим при конкретна заплаха. 


Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) изплати изцяло средствата на лечебните заведения в област Видин за извършената от тях дейност през месец февруари 2018 г. РЗОК-Видин преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в областта в общ размер 797 769 лв. 


Акушер-гинеколог от Видин застава на подсъдимата скамейка за нарушения при изпълнение на медицинска професия, довели до смъртта на плода при раждане, съобщиха от Софийска апелативна прокуратура. Делото срещу д-р Владимир Еремиев е по обвинение на Окръжна прокуратура за случая от януари 2017 година във видинската болница. 


С решение на Върховния касационен съд Николай Шанков е осъден на двадесет и две години „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване за извършено от него убийство на тригодишната Аксиния Викториева  във видинското село Слана бара. 


Към момента резултатите от анализите не показват отклонения от изискванията за качество и безопасност по микробиологични показатели на питейната вода в Брегово. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Министър Ананиев уточни, че все още не са приключили анализите на пробите по физико-химични показатели. С цел недопускане на риск за здравето на населението директорът на Регионалната здравна инспекция - Видин е изпратил писмо до директора на Басейнова дирекция "Дунавски район" за предоставяне на информация от негова страна относно състоянието на подземното водно тяло и риска от замърсяването му. Отговорността за доставянето на населението на чиста и безопасна питейна вода е разпределена между държавните институции в зависимост от тяхната експертиза и компетентност и не е ангажимент само на Министерството на здравеопазването, подчерта министър Ананиев. Поемам ангажимента всички резултати от анализите да бъдат предоставени на кмета на община Брегово, каза още той. 


От началото на февруари месец тази година започнаха проверки в Центровете за настаняване от семеен тип в цялата страна. 


Съвместни проверки на таксиметровите шофьори, извършващи дейност в община Враца, ще стартират през месец април. При специализираните инспекции  ще се следи за спазване на данъчното и трудовото законодателство, за валидни разрешителни, както и за законосъобразното и безопасно извършване на таксиметров превоз на пътници. 


Общинско предприятие „Паркинги и гаражи“ уведомява жителите и гостите на Враца, че от 2 април /понеделник/ се възобновява действието на „синята зона“ в района на ул. „Петропавловска“. Престоят на автомобили на паркингите зад хотел „Хемус“, кино „Метропол“ и Земеделската служба ще бъде таксуван, съгласно утвърдените цени за платено паркиране.


Вчера, на 29 март, на 89-годишна възраст почина Чавдар Савов, първият демократично избран кмет на Враца. 


Дни на професията се провеждат днес и утре, 30 и 31 март, в Младежки дом- Враца. 


Община Монтана открива процедура за кандидатстване и избор на членове на Съвет на децата.  Той е консултативен орган към Председателя на Държавната агенция за закрила на детето и включва представители на млади хора на възраст до 18 години от всяка административна област и на деца от уязвими групи. Съветът дава възможност на членовете си да обменят знания, умения, ценности и да взаимодействат с държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво. Образците на документите за кандидатстване, както и Процедурата за избор на членовете на Съвета на децата могат да се намерят в училището, в което се обучава детето или на www.montana.bg.


За четвърта поредна година Мездра стана домакин на състезанието „ Чети! Сподели! Бъди крачка напред!“. Общинският кръг на надпреварата се проведе в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, като участие в него взеха 5 училища: ОУ „ Христо Ботев“-Мездра, СУ „ Св. Климент Охридски“ -Зверино, СУ „Иван Вазов“ - Мездра, училището домакин и НУ „Петко Р. Славейков“-Роман. Под формата на 6 игри с различна степен на трудност децата споделиха прочетеното в различни произведения на Леда Милева, Джани Родари и Атанас Далчев.


23 деца от първи клас на ОУ „Н.Й.Вапцаров” в оряховското село Селановци, изнесоха концерт, с който отбелязаха раздялата си с буквара, съобщават от учебното заведение. 


„Пролетен венец“ беше празникът, с който децата от клуб „Сценично творчество“, в последния учебен ден, пожелаха на своите съученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското село Ново село „Честита пролетна ваканция!“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33

Творци от Мездра ще почетат поета Веселин Ханчев

Литературен клуб "Хр. Ботев" и читалищната библиотека в Мездра организират днес, 18 април, вечер, посветена на творчеството на поета Веселин Ханчев . Инициативата е под надслов “Жив съм” и е по повод 105 години от рождението му.  Организаторите канят любителите на поезията да си спомнят за поетичния свят и творческата личност на Веселин..

публикувано на 18.04.24 в 11:30

2 май е неучебен ден в община Враца

Учениците от Враца получиха неочаквана ваканция, след като кметът на общината Калин Каменов обяви за неучебен ден 2 май. Съобщението си градоначалникът направи в профила си в социалните мрежи, като избра доста нестандартна форма, за да поднесе очакваната вест на децата и техните родители: „След като вчера спрях горещините и пуснах дъжда,..

публикувано на 18.04.24 в 10:02

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

На 19 април от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна Кръстева..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

По-малко безработни отчитат във Враца и Криводол

Безработните в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности обаче са със 164 повече от третия месец на миналата година, което прави равнище на безработицата в двете общини от 6.32 на сто. Като относителни стойности това е 1 257 за Враца и околните..

публикувано на 18.04.24 в 07:21

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12