Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 април 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Започна санирането на блокове от определените нови 5 обекта по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във Видин.


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посети Враца, за да се срещне с кметове и кметски наместници от областта, като обсъди с тях актуалните проблеми на битовата престъпност и противодействието ѝ.


Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и кметът на Община Мездра Генади Събков прерязаха лентата на обновената сграда на пожарната в железничарския град. Сред официалните гости на откриването на сградата бяха и: заместник министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, народни представители, областният управител на Враца. Сградата на пожарната служба в Мездра е обновена по проект. Общата стойност на финансирането възлезе на 95 945,56 лв., от които 81 553,74 лв. са европейско финансиране и 14 391,82 лв.- национално съфинансиране.


Областният управител на област Враца Малина Николова проведе среща с граждани и институции по повод на стартираната от Министерство на регионалното развитие и благоустройството дискусия за ново статистическо райониране на страната, съобщават от областната администрация. Областният управител на Враца е представила за обсъждане трите предложени от регионалното министерство варианти за статистическо деление на страната. На форума са присъствали народни представители от Врачански многомандатен избирателен район, председатели на общински съвети, кметове на общини в областта, ръководители на териториални звена, неправителствени, работодателски и синдикални организации.


Близо 5 600 дела са постъпили през миналата година в Районния съд във Видин. Над 3 600 са граждански. Сред  тях преобладават тези към длъжници. Делата от заповедното производство във Видин са 529, каза председателят на Окръжния съд Васил Василев при отчета за дейността на съдилищата за миналата година.


Намаляват безработните в областите Монтана, Видин и Враца. Без работа през февруари са били над 24 000 души. Спрямо януари се отчита спад от 2.7 на сто, съобщи Даниела Накова, директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана. 


Видински домакинства са включени в статистическо наблюдение. Националният статистически институт започна провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2018 година.


До дни започва пролетното почистване в община Видин. От ръководството на общината обявиха графика за пролетното почистване от работниците на звено "Чистота", със съдействието на гражданите. Дейностите започват на 9 април, понеделник. Почистването ще продължи до 23 април.


Видин се включва в Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, която започна на Цветница. Тя е организирана от Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква. Всеки, който иска да дари доброволно и безвъзмездно кръв, може да го направи през работните дни от 7,30 до 13,30 часа в отделението по трансфузионна хематология при видинската болница.


Предстои авиационно третиране на земеделски площи в Община Видин, съобщават от общинската администрация. Във връзка с постъпила информация от Областната дирекция  по безопасност на храните - Видин, Община Видин уведомява обществеността, че в периода от 3 април до 7 април ще бъде извършено авиационно третиране на площи с пшеница, които са разположени на територията на Общината. 


От днес започва традиционното отбелязване на Седмицата на гората - професионален празник на лесовъдите и горските служители в България. Утре студенти от Великотърновския университет ще засадят фиданки в двора на бившия Строителен техникум във Враца. Експерти от Държавно горско стопанство- Враца ще обяснят основни правила при засаждане и грижа за дърветата.


Традиционната кампания на Български младежки Червен кръст- Враца за фондонабиране в подкрепа на завършващите средното си образование сираци и полусираци - „Цветница 2018 г.” събра  2 876,69 лв. От Мездра и Зверино касичките ще бъдат отворени утре - на 3 април. По изготвен от училищата списък, средствата ще бъдат разпределени абитуриентите без един или двама родители. Акцията се проведе пред храмовете на Българската православна църква, като за трета поредна година кампанията е с разширен обхват и освен в областния град, средства се набираха и в гр. Мездра и храмовете в района на с. Зверино. 


Пакети с хранителни продукти раздадоха на възрастните хора в селата Върбовчец и Яньовец двама младежи от Видин. Антонина Лозанова се включва в инициативата „Бъди човек“ преди две години. Организатор е на кампанията за Видин, а сега към нея се присъединява и приятелят Ивайло Петков.


Деца от 12 държави вече изпратиха рисунки за „Тъпан бие, хоро се вие”. Остава по-малко от месец до крайния срок на международния конкурс, организиран от Община Монтана. Първите рисунки за конкурса, пристигнаха от Белорусия, България, Испания, Словакия, Словения, Русия, Тайван, Тайланд, Хърватска, Узбекистан, Украйна, Шриланка. Те рисуват по темата „Музиката и танците на моя народ”. Български деца от Асеновград, Вълчедръм, с. Долно Камарци (област София), с. Змеица(област Смолян), Карнобат, Куртово Конаре, Павликени, Раковски, Севлиево, с. Сотиря (област Сливен), София, Софрониево (област Враца), с. Якимово (област Монтана) също изпратиха свои творби. Община Монтана очаква на своя адрес - ул. „Извора” 1, произведенията на талантливи художници на възраст от 7 до 15 г. до 1 май. Конкурсът е съпътстваща изява на Международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев” и организаторите ще се радват на детски творби по тази тема. Изложбата на победителите ще бъде открита в зала „Кутловица” в първия ден на фестивала. Тазгодишното му издание ще се състои в периода от 8 до 10 юни.


Приключи конкурсът „Малкият принц“, организиран от Основно училище „Никола Вапцаров“ във врачанското село Селановци. Конкурсът за есе е национален и е за ученици от втори до седми клас. Тази година се проведе за пети път. Класираните на първия етап ученици, бяха гости на училището в Селановци, където се проведе вторият кръг.


"Маратон на четенето" започна във видинската библиотека. Поводът е денят на детската книга, отбелязван днес, каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова.


"Маратон на четенето" започна в библиотеката при градското читалище в Мездра. Националната кампания се организира от Българска библиотечно- информационна асоциация в партньорство с асоциация "Българска книга" и тяхната инициатива "Походът на книгите". 

От днес, 2 април, започна Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55

Ясна е програмата за великденските празници във Видин

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници . Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва: 22 април (понеделник) 17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин  22 април (понеделник) до 26 април (петък) 14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса,..

публикувано на 17.04.24 в 15:29

Липсват работници за отварянето на шивашки цех в Дреновец

Има проблем с набирането на работници за шивашката фирма от София, която прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец в община Ружинци.  "След много разговори и писмени въпроси относно дейността на бъдещата шивашка фирма в общината, има подредени само 6 автобиографии, за да бъда полезен ще ми..

публикувано на 17.04.24 в 15:14

Информационна среща за болестта на Бехтерев ще се проведе във Видин

Ден на информираност относно симптомите и начините на лечение на болестта на Бехтерев ще се състои на 20 април (събота) във Видин . Събитието е част от информационна кампания за хората, които имат ставни проблеми, обясни Боряна Първанова от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев: "Целта на нашето сдружение е да се подпомагат..

публикувано на 17.04.24 в 14:36