Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасхално послание

НВП Видински митрополит Даниил
Снимка: Пламен Коцев

„Не бойте се; зная, че търсите разпнатия Иисуса, няма Го тук: Той възкръсна” (Мат. 28:5-6)

Възлюбени в Господа братя и сестри,
                           Христос Воскресе!

Преди почти две хиляди години вестта за Христовото възкресение изпълнила „със страх и радост голяма” (28:8) сърцата на жените мироносици, които първи, в ранното утро на неделния ден, отишли да помажат с аромати Христовото тяло. Днес, в славната възкресна нощ с велика радост и благоговение се изпълват и нашите души и ние дръзновено изповядваме победата на нашия Господ Иисус Христос над смъртта. 

Не случайно първите думи, с които възкръсналият Спасител се обърнал към жените мироносици били: „Радвайте се!” (Мат. 28:9), защото с Христовото Възкресение настъпил часът на победата над злото в света; часът на спасението и изкуплението на целия, измъчен и поробен от греха, човешки род!

Преди кръстната Си смърт, Господ Иисус Христос беше обещал на Своите ученици: „Истина, истина ви казвам, че вие ще се разплачете и разридаете, а светът ще се възрадва; вие ще бъдете наскърбени, но скръбта ви ще се обърне на радост ... и радостта ви никой няма да ви отнеме” (Иоан 16:20-22). Наистина, никой и нищо не било в състояние да отнеме радостта на апостолите, защото те се убедили в реалността на Христовите думи: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20). Тази радост от общуването с Иисус Христос, станала смисъл на техния живот. Те съвсем естествено приели мисията, която Господ им възложил: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал” (Мат. 28:19-20).

За тях животът станал Христос, „а смъртта - придобивка” (Фил. 1:21). И действително, те били готови по-скоро да умрат, отколкото да позволят някой да помрачи радостта им и да им отнеме небесната награда.

Пред нас винаги е жив примерът на тяхната изповед пред онези управници и властимащи, които искали да им забранят да говорят за Възкръсналия Спасител: „Съдете, дали е справедливо пред Бога - вас да слушаме повече, нежели Бога; защото ние не можем да не говорим за това, що сме видели и чули” (Деян. 4:19-20).

Изпратени от своя божествен Учител, светите апостоли станали проповедници на покаянието и добродетелния живот. За тях било немислимо да изменят на Христовите думи или да позволят да бъдат обладани от греховни страсти. Духовната смърт и разлъката от Христа, които поробването на страстите причинява, за тях били по-страшни отколкото мъченията и самата смърт. В този смисъл и св. Йоан Златоуст дръзновено възкликва: „Никой да не се бои от смъртта, понеже Спасителевата смърт ни освободи от нея, нека и ние самите не ѝ се поробим отново, чрез греховете” (Слово за Пасха).

С възкресението Си, Господ проправи път към възкресението за вечен живот на всеки един от нас, който желае да Го следва. Той ни даде пример, че този път е жертвената любов към Бога и човека.

За нашият Бог и Спасител няма непреодолима трудност, няма непоносимо изпитание или неразрешим житейски проблем. Това на нас, православните християни, които с цялото си сърце и с целия си разум вярваме и се уповаваме на Него, ни вдъхва надежда, дава ни сили и кураж, озарява сърцата и осмисля живота ни. Нито трудностите, нито кризите, нито бедността ще бъдат за нас повод за униние и отчаяние. Нищо няма да ни отнеме радостта на Възкресението и да ни огорчи в „този ден на всемирно тържество”, защото имаме пред очи Христовите думи: „В света скърби ще имате, но дерзайте, Аз победих света” (Иоан. 16:33). Закърмен и възпитан в православната вяра, нашият добър народ в своята история винаги е намирал упование, надежда, сили, чрез тази вяра да преодолява всякакви изпитания и в сърцето си да живее с Христовия мир и радостта на Възкресението.

Ликувайки с пасхална радост поздравяваме по случай Празника на Празниците - Възкресение Христово, всички вас, наши възлюбени в Христа духовни чеда във Видинска епархия. Молитвено благопожелаваме Господ да ни удостои с чисти сърца да прославяме Неговото славно Възкресение. Нека Пасхалната радост винаги да стопля сърцата ни и да разсейва тревогите и изпитанията, които в днешно време непрестанно ни връхлитат. Победителят на смъртта - нашият Господ Иисус Христос, да подкрепя нашето дръзновение да живеем благочестиво, в мир, Христова любов и в братолюбие.

Господ да ни удостои с благодатта на Възкресението Си и тук, на земята, и там, в Неговото царство. Нека пасхалният всепобеден поздрав винаги да живее в сърцата ни: 

„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!”

С любов във възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос,

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21