Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За традициите на Велики четвъртък, Великденската програма и сигурността по празниците

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, в който се припомня Тайната вечеря на Божия син с Апостолите. Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия, пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде, за да бъде съден, измъчван и разпнат.

На Велики четвъртък Исус произнася молитва в Гетсиманската градина под Елеонския хълм и умива нозете на апостолите в знак на смирение и любов. Църквата припомня и за съда на Пилат Понтийски над Исус. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

На този ден предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от който е боядисването на яйцата.

"Рисуваме с восък върху яйцата. В образователния център към музея с децата правим и характерните боядисвания с природни багри- обелки от лук, коприва, корени на брош... Традицията е винаги първото яйце да се обагри в червено. Една от легендите е, че Мария Магдалена занася яйце при гроба на Исус и то се обагрило в червено. Върху яйцата рисувам и характерни символи от чипровските килими. Съветвам домакините върху яйцата най-вече да присъства кръстът, който е символ на християнството...", обясни Ценко Горанов, етнограф, художник, уредник в Историческия музей в Чипровци.

Снимка"В миналото с първото боядисано яйце потривали челата и бузките на децата за здраве. Оставяли първото яйце до иконата на Св. Богородица, където престоявало цяла година. Вярва се, че по този начин Богородица ще закриля семейството. Следващата година яйцето се заравя в лозето, за да пази от градушка. Със затоплянето на времето преди Великден хората са си почиствали основно домовете, белосвали стените, изпирали и накрая сядат вече на улицата- на събор, както му казваме тук - "на пут", и чакали да дойде Великден.", допълни Наталия Костова, библиотекар в читалище "Петър Богдан" в Чипровци.

Освен че днес се боядисват великденските яйца, у нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

"Тънкостите за направата на хубав козунак са продуктите- домашни яйца, мас, мляко. Тъй като е сладко тесто, слага се повече мая, повече време се меси и по-дълго втасва. Пече се по-дълго време, на по-ниски градуси. Като го разчупите, трябва да става "на конци". Препоръчвам на всеки да си направи козунак вкъщи"
, съветва майстор-хлебар от Видин.

Снимка"Страстната седмица е период, който предвъзвестява радостта на възкръсналия Христос, службите са със специфичен характер- по-покаен. Очакваме много хора в събота и неделя. Тези дни са по-специални, защото съпреживяваме пътя на Христос към Голгота.", каза игуменът на чипровския манастир отец Спиридон.

Празничната Великденска програма във Видин започна на Лазаровден. Днес църковната служба е насрочена за 18 часа, а в 19 е великденският концерт на видинската Симфониета. Утре от 17 часа в катедралния храм "Св. Димитър" ще бъде отслужено Опелото Христово с обикаляне около църквата. В събота до художествената галерия ще бъде направен опит за нов балкански рекорд за шарене на яйца, а в полунощ ще бъде отслужено пасхалното богослужение в храмовете. В неделя, на Великден, пред катедралния храм на Видин ще бъдат раздадени курбан, козунаци и боядисани яйца. Във втория ден на Великден ще се състои традиционният фолклорен събор на Албутинския скален манастир край село Градец.

Възпитаници на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" Монтана ще пеят и танцуват на Великден в неделя. Изявата на младите таланти е от 10.30 часа пред църквата "Св. св. Кирил и Методий". В концерта, организиран от община Монтана, посветен на Възкресение Христово, ще се включат танцов ансамбъл "Северняци", вокално студио "Детски смях", танцова школа "Дъга" и театрално студио "Автограф". Един от актьорите, костюмиран като огромно писано яйце, ще привлича малките зрители, желаещи да се снимат, разказа директорката Миглена Георгиева. Проявите за Великден стартират на Велики четвъртък. От 10 часа в читалището в квартал "Мала Кутловица" се боядисваха яйца, съобщи Юлия Маринова, уредник в Регионален исторически музей. Перашките, направени от деца в Ателието за боядисване на великденски яйца, ще бъдат изложени в неделя пред Михайловата къща.

СнимкаС богата програма във Враца ще посрещнат Великден, а проявите започнаха преди 10-ина дни. Тяхната кулминация ще е в неделя, когато на Възкресение Христово ще има концерт на фолкизпълнителя Райко Кирилов. Събитието е насрочено за 11 часа на централния площад "Христо Ботев", а организаторите имат и резервен вариант, ако времето се развали и завали дъжд, както прогнозират метеоролозите. Концертът на Райко Кирилов, когото във Враца са свикнали да гледат заедно с Йорданка Варджийска, ще е финалната поанта на пролетните празнични дни, организирани от местната управа. Този път на изпълнителя ще помага духовият оркестър на читалище "Развитие". Днес, на Велики четвъртък, бе отворена работилница за писани яйца, в която деца, ученици и учители боядисват великденски яйца, рисуват и участват в интерактивни игри. Работилницата ще бъде разположена също на централния площад във Враца. През последните дни централният площад е пешеходният булевард са украсени с великденски яйца, които допълват колорита и повишават настроението на врачани.

В празничните дни се създават условия за понижена бдителност, напомнят от полицията. От това се възползват недобронамерени лица за извършване на джебчийски кражби и други криминални деяния. Нужно е да се проявява внимание при носенето на вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство. Не трябва да се оставят незаключени и без надзор за продължителен период от време жилища. За да преминат тези светли дни без инциденти, полицията взима превантивни мерки, това обяви директорът на Областната дирекция на МВР Видин старши комисар Петър Коцин.

През почивните дни се очаква засилен трафик по пътищата в региона. Пътните полицаи също взимат мерки за ограничаване на катастрофите, съобщи главен инспектор Владимир Герасимов, началник на Сектор "Пътна полиция" - Видин.

Противопожарната служба проверя храмовете, където ще има струпване на хора, каза комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40