Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За писаните яйца- модерно и традиционно

Снимка: Радио ВИДИН

В дните около Възкресение Христово социалните мрежи за поредна година бяха залети от снимки- на боядисани яйца, козунаци и празнични трапези. Преди на стане модерно да публикуваме снимките в интернет, нашите майки и баби са показвали своите умения по друг начин.

Повечето от възрастните хора и сега не ползват фейсбук:

"Не ползвам фейсбук. Като са децата при мен, стават тия работи. Пускат ги в интернет яйцата да се видят колко са хубави... Разнасяме си, това е начин да ги покажем. Козунак не меса. Аз съм на 82 години, купуваме си, преди съм месила. Сега идеш на магазина, купиш и си разнесеш..."

Видинчани, които ползват социалните мрежи, коментират публикуването на снимки с великденски яйца така:

"Аз не обичам да публикувам такива неща, но предполагам, хората го правят да покажат какво са направили. Като не е имало тези социални мрежи, предполагам когато са си ходили на гости. А сега май това нещо не се прави... Да си уважат труда, да се похвалят с творчеството си, аз лично не го правя... Вече с тези социални мрежи абсолютно всичко се снима. Нямат социални контакти хората извън социалните мрежи... От липса на това, че няма, може би, с кой да го споделят лице в лице..."


СнимкаСашка Бизеранова е етнограф в Регионален исторически музей- Видин. Посвещава 25 години от живота си в проучване на обредната система в традиционната култура на хората във Видинския регион.

"Нощта на Възкресение Христово в храма се ходи с великденско яйце, което трябва да е красиво изписано. И там се събират много жени, всяка показва своето писано яйце. Сутринта се приготвят колаци, които се раздават за починалите близки. Те се дават на съседите, които са близки роднини, на приятели, на кумовете. Към колака задължително има и яйце, което се разнася или перашка, както във Видинския край се нарича великденското яйце. Яйцата, които са боядисвани в семейството са достигали до 120, до 150 и те са давани на много хора. По този начин стопанката е показвали своите сръчности и умения", каза Сашка Бизеранова.

Момичетата, които са се кумичили предходната седмица, са носели дар на своята кумица- колак и писано яйце. Друг от начините е при вграждането на писани яйца в обредните хлябове за Великден. При поменалните хора също се раздават на всички музиканти червени яйца за починалите роднини.

СнимкаЦенко Горанов е уредник в Исторически музей- град Чипровци:

"Като идват гости, дечица, изнасяш панерката да си изберат яйцето. В такива моменти стопанката показва как е обагряла своите яйца. За козунака също е характерно да се слага червено яйце в него, да се изпича отгоре в козунака. Има обредни питки- с кръст и на четирите края се слагат червени яйца. Такава е била традицията."

Показването на снимките в социалните мрежи има и добра страна:

"Може да видиш някаква друга техника, която да използваш за другата година."

СнимкаБиблиотекар към народно читалище "Петър Богдан-1909" в град Чипровци е Наталия Костова. Какво амбицира стопанката да направи хубави яйца?

"Вероятно и децата като се чукат с яйца, за да видят кое яйце ще победи, то това е едно съревнование между децата кое яйце е най- хубаво и най- здраво. Също като са ходили на гости при кумовете, при родителите като са занасяли яйцата и са се гордели с изписването. На празници са имали повече време да общуват."


В Чипровци до 70-те години на миналия век съборът е бил на Великден. Идвали са търговци, близките са се събирали на празничната трапеза с яйца и козунаци. Днес жените, които са на фолклорния събор край видинското село Градец също могат да покажат красотата на изписаните яйца.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40