За писаните яйца- модерно и традиционно

Снимка: Радио ВИДИН

В дните около Възкресение Христово социалните мрежи за поредна година бяха залети от снимки- на боядисани яйца, козунаци и празнични трапези. Преди на стане модерно да публикуваме снимките в интернет, нашите майки и баби са показвали своите умения по друг начин.

Повечето от възрастните хора и сега не ползват фейсбук:

"Не ползвам фейсбук. Като са децата при мен, стават тия работи. Пускат ги в интернет яйцата да се видят колко са хубави... Разнасяме си, това е начин да ги покажем. Козунак не меса. Аз съм на 82 години, купуваме си, преди съм месила. Сега идеш на магазина, купиш и си разнесеш..."

Видинчани, които ползват социалните мрежи, коментират публикуването на снимки с великденски яйца така:

"Аз не обичам да публикувам такива неща, но предполагам, хората го правят да покажат какво са направили. Като не е имало тези социални мрежи, предполагам когато са си ходили на гости. А сега май това нещо не се прави... Да си уважат труда, да се похвалят с творчеството си, аз лично не го правя... Вече с тези социални мрежи абсолютно всичко се снима. Нямат социални контакти хората извън социалните мрежи... От липса на това, че няма, може би, с кой да го споделят лице в лице..."


СнимкаСашка Бизеранова е етнограф в Регионален исторически музей- Видин. Посвещава 25 години от живота си в проучване на обредната система в традиционната култура на хората във Видинския регион.

"Нощта на Възкресение Христово в храма се ходи с великденско яйце, което трябва да е красиво изписано. И там се събират много жени, всяка показва своето писано яйце. Сутринта се приготвят колаци, които се раздават за починалите близки. Те се дават на съседите, които са близки роднини, на приятели, на кумовете. Към колака задължително има и яйце, което се разнася или перашка, както във Видинския край се нарича великденското яйце. Яйцата, които са боядисвани в семейството са достигали до 120, до 150 и те са давани на много хора. По този начин стопанката е показвали своите сръчности и умения", каза Сашка Бизеранова.

Момичетата, които са се кумичили предходната седмица, са носели дар на своята кумица- колак и писано яйце. Друг от начините е при вграждането на писани яйца в обредните хлябове за Великден. При поменалните хора също се раздават на всички музиканти червени яйца за починалите роднини.

СнимкаЦенко Горанов е уредник в Исторически музей- град Чипровци:

"Като идват гости, дечица, изнасяш панерката да си изберат яйцето. В такива моменти стопанката показва как е обагряла своите яйца. За козунака също е характерно да се слага червено яйце в него, да се изпича отгоре в козунака. Има обредни питки- с кръст и на четирите края се слагат червени яйца. Такава е била традицията."

Показването на снимките в социалните мрежи има и добра страна:

"Може да видиш някаква друга техника, която да използваш за другата година."

СнимкаБиблиотекар към народно читалище "Петър Богдан-1909" в град Чипровци е Наталия Костова. Какво амбицира стопанката да направи хубави яйца?

"Вероятно и децата като се чукат с яйца, за да видят кое яйце ще победи, то това е едно съревнование между децата кое яйце е най- хубаво и най- здраво. Също като са ходили на гости при кумовете, при родителите като са занасяли яйцата и са се гордели с изписването. На празници са имали повече време да общуват."


В Чипровци до 70-те години на миналия век съборът е бил на Великден. Идвали са търговци, близките са се събирали на празничната трапеза с яйца и козунаци. Днес жените, които са на фолклорния събор край видинското село Градец също могат да покажат красотата на изписаните яйца.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14

Колко работа свърши парламентът за една година?!

В "Посоките на делника" темата коментираме с народните представители Росен Живков от управляващата коалиция, д-р Илиян Тимчев от опозицията и бившия заместник председател на 43-тото Народно събрание Явор Хайтов . На 19 април 44-то Народно събрание (НС) става на една година. От началото на мандата си настоящият парламент е приел 120 закона, 206..

публикувано на 17.04.18 в 17:03

НОИ приема документи за Програмата за профилактика и рехабилитация

Започна приемът на документи за желаещите да ползват възможностите по Програмата за профилактика и рехабилитация, подпомогната от Националния осигурителен институт (НОИ). Това е възможност за ползването на различни възстановителни бази в страната, като продължение на определено лечение, като част от престоя и процедурите се заплащат от държавата. За..

публикувано на 16.04.18 в 16:13

За живота в красивото, но опустяващо село Средогрив

Нашето пролетно посещение в рубриката "Добро утро, кмете!" , в която се опитваме да сме най-близо до хората, е в малкото планинско село Средогрив , община Чупрене. В него живеят малко повече от стотина души, предимно в третата възраст. Разговорът ни с неколцината местни жители, които срещаме на площада, се върти около нелекото битие на възрастните..

публикувано на 13.04.18 в 14:09