За писаните яйца- модерно и традиционно

Снимка: Радио ВИДИН

В дните около Възкресение Христово социалните мрежи за поредна година бяха залети от снимки- на боядисани яйца, козунаци и празнични трапези. Преди на стане модерно да публикуваме снимките в интернет, нашите майки и баби са показвали своите умения по друг начин.

Повечето от възрастните хора и сега не ползват фейсбук:

"Не ползвам фейсбук. Като са децата при мен, стават тия работи. Пускат ги в интернет яйцата да се видят колко са хубави... Разнасяме си, това е начин да ги покажем. Козунак не меса. Аз съм на 82 години, купуваме си, преди съм месила. Сега идеш на магазина, купиш и си разнесеш..."

Видинчани, които ползват социалните мрежи, коментират публикуването на снимки с великденски яйца така:

"Аз не обичам да публикувам такива неща, но предполагам, хората го правят да покажат какво са направили. Като не е имало тези социални мрежи, предполагам когато са си ходили на гости. А сега май това нещо не се прави... Да си уважат труда, да се похвалят с творчеството си, аз лично не го правя... Вече с тези социални мрежи абсолютно всичко се снима. Нямат социални контакти хората извън социалните мрежи... От липса на това, че няма, може би, с кой да го споделят лице в лице..."


СнимкаСашка Бизеранова е етнограф в Регионален исторически музей- Видин. Посвещава 25 години от живота си в проучване на обредната система в традиционната култура на хората във Видинския регион.

"Нощта на Възкресение Христово в храма се ходи с великденско яйце, което трябва да е красиво изписано. И там се събират много жени, всяка показва своето писано яйце. Сутринта се приготвят колаци, които се раздават за починалите близки. Те се дават на съседите, които са близки роднини, на приятели, на кумовете. Към колака задължително има и яйце, което се разнася или перашка, както във Видинския край се нарича великденското яйце. Яйцата, които са боядисвани в семейството са достигали до 120, до 150 и те са давани на много хора. По този начин стопанката е показвали своите сръчности и умения", каза Сашка Бизеранова.

Момичетата, които са се кумичили предходната седмица, са носели дар на своята кумица- колак и писано яйце. Друг от начините е при вграждането на писани яйца в обредните хлябове за Великден. При поменалните хора също се раздават на всички музиканти червени яйца за починалите роднини.

СнимкаЦенко Горанов е уредник в Исторически музей- град Чипровци:

"Като идват гости, дечица, изнасяш панерката да си изберат яйцето. В такива моменти стопанката показва как е обагряла своите яйца. За козунака също е характерно да се слага червено яйце в него, да се изпича отгоре в козунака. Има обредни питки- с кръст и на четирите края се слагат червени яйца. Такава е била традицията."

Показването на снимките в социалните мрежи има и добра страна:

"Може да видиш някаква друга техника, която да използваш за другата година."

СнимкаБиблиотекар към народно читалище "Петър Богдан-1909" в град Чипровци е Наталия Костова. Какво амбицира стопанката да направи хубави яйца?

"Вероятно и децата като се чукат с яйца, за да видят кое яйце ще победи, то това е едно съревнование между децата кое яйце е най- хубаво и най- здраво. Също като са ходили на гости при кумовете, при родителите като са занасяли яйцата и са се гордели с изписването. На празници са имали повече време да общуват."


В Чипровци до 70-те години на миналия век съборът е бил на Великден. Идвали са търговци, близките са се събирали на празничната трапеза с яйца и козунаци. Днес жените, които са на фолклорния събор край видинското село Градец също могат да покажат красотата на изписаните яйца.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Тополовец- селото на кръстопът и без път

Село Тополовец е едно от десетте съставни села на община Ружинци в област Видин. Намира се на кръстопът- на разклона за Видин, Лом, Белоградчик и Монтана. Жителите на Тополовец са 165. Магазин има, лекарства си купуват от аптеката в съседното село Чорлево. Личният лекар е в другото близко село- Дреновец, на около 3 километра. Безработицата е най-..

публикувано на 20.07.18 в 14:24

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18