За писаните яйца- модерно и традиционно

Снимка: Радио ВИДИН

В дните около Възкресение Христово социалните мрежи за поредна година бяха залети от снимки- на боядисани яйца, козунаци и празнични трапези. Преди на стане модерно да публикуваме снимките в интернет, нашите майки и баби са показвали своите умения по друг начин.

Повечето от възрастните хора и сега не ползват фейсбук:

"Не ползвам фейсбук. Като са децата при мен, стават тия работи. Пускат ги в интернет яйцата да се видят колко са хубави... Разнасяме си, това е начин да ги покажем. Козунак не меса. Аз съм на 82 години, купуваме си, преди съм месила. Сега идеш на магазина, купиш и си разнесеш..."

Видинчани, които ползват социалните мрежи, коментират публикуването на снимки с великденски яйца така:

"Аз не обичам да публикувам такива неща, но предполагам, хората го правят да покажат какво са направили. Като не е имало тези социални мрежи, предполагам когато са си ходили на гости. А сега май това нещо не се прави... Да си уважат труда, да се похвалят с творчеството си, аз лично не го правя... Вече с тези социални мрежи абсолютно всичко се снима. Нямат социални контакти хората извън социалните мрежи... От липса на това, че няма, може би, с кой да го споделят лице в лице..."


СнимкаСашка Бизеранова е етнограф в Регионален исторически музей- Видин. Посвещава 25 години от живота си в проучване на обредната система в традиционната култура на хората във Видинския регион.

"Нощта на Възкресение Христово в храма се ходи с великденско яйце, което трябва да е красиво изписано. И там се събират много жени, всяка показва своето писано яйце. Сутринта се приготвят колаци, които се раздават за починалите близки. Те се дават на съседите, които са близки роднини, на приятели, на кумовете. Към колака задължително има и яйце, което се разнася или перашка, както във Видинския край се нарича великденското яйце. Яйцата, които са боядисвани в семейството са достигали до 120, до 150 и те са давани на много хора. По този начин стопанката е показвали своите сръчности и умения", каза Сашка Бизеранова.

Момичетата, които са се кумичили предходната седмица, са носели дар на своята кумица- колак и писано яйце. Друг от начините е при вграждането на писани яйца в обредните хлябове за Великден. При поменалните хора също се раздават на всички музиканти червени яйца за починалите роднини.

СнимкаЦенко Горанов е уредник в Исторически музей- град Чипровци:

"Като идват гости, дечица, изнасяш панерката да си изберат яйцето. В такива моменти стопанката показва как е обагряла своите яйца. За козунака също е характерно да се слага червено яйце в него, да се изпича отгоре в козунака. Има обредни питки- с кръст и на четирите края се слагат червени яйца. Такава е била традицията."

Показването на снимките в социалните мрежи има и добра страна:

"Може да видиш някаква друга техника, която да използваш за другата година."

СнимкаБиблиотекар към народно читалище "Петър Богдан-1909" в град Чипровци е Наталия Костова. Какво амбицира стопанката да направи хубави яйца?

"Вероятно и децата като се чукат с яйца, за да видят кое яйце ще победи, то това е едно съревнование между децата кое яйце е най- хубаво и най- здраво. Също като са ходили на гости при кумовете, при родителите като са занасяли яйцата и са се гордели с изписването. На празници са имали повече време да общуват."


В Чипровци до 70-те години на миналия век съборът е бил на Великден. Идвали са търговци, близките са се събирали на празничната трапеза с яйца и козунаци. Днес жените, които са на фолклорния събор край видинското село Градец също могат да покажат красотата на изписаните яйца.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41

Готов ли е Северозападът за новата учебна година

На прага сме на откриването на новата учебна 2018/2019 година . Дните преди това обикновено са изпълнени с трепети и вълнение, особено за малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на родното школо. Време е и за нови предизвикателства. Готови ли са училищата в българския Северозапад да посрещнат своите ученици и ще могат ли да им..

публикувано на 12.09.18 в 11:00