Умеем ли българите да се съпротивляваме?

Кога съпротивата означава спасение и променя живота ни?!

В "Посоките на делника" по темата дискутираме с историка и анализатор Захари Захариев, с общественика Петър Кичашки и с писателя и публицист Мартен Калеев. Търсим отговор на въпросите, свързани с правото ни на съпротива.... или тя вече е безсмислена. И питаме: Не е ли съпротивата скритата ни страна? Умеем ли да демонстрираме своята съпротива?


"Съпротива означава, че има нещо, от което не сме доволни. Но това не изчерпва докрай въпроса по простата причина, че ако обърнем, няма начин, поглед назад във времето, защото историческият пример винаги е необходим, ще видим, че всяка една съпротива може да има две страни. Не само страната на този, срещу когото ще се съпротивляваме, а и обратно- страната на този, който оказва съпротива. Като пример- навремето, в 16-и век имаме реформация, в 17-и век- контрареформация. Имаме революция, след това имаме контрареволюция. Съпротивата най-често означава промяна на статуквото с ненасилствени или с насилствени средства. Тази, втората, е много по-опасна! Това най-често се случва, когато има диктатура. Диктатура не само от едноличностен тип, а и от партиен. А една съпротива става ефикасна, когато имаш възможността пряко да въздействаш върху събитието или върху лицето, което е насреща. Българите умеем да се съпротивляваме и сме го доказали, ефикасността обаче е вече нещо съвсем различно", коментира Захари Захариев.


По думите на Петър Кичашки, от гледна точка на това, кога съпротивата е възможно да бъде разглеждана като спасение, "това е винаги по дефиниция тогава, когато статуквото се е превърнало в бреме. В този смисъл, съпротива срещу статуквото е нещо, което е не просто спасение, но то е и задължително, то е единствен ход, единствена правилна стъпка в това, така да се каже, да изградим едно по-добро утре. Българският народ е показал през вековете, че е най-силен тогава, когато има цел. Едно от големите предизвикателства пред обществото ни в бъдеще време, а и в днешния ден е да поставим цел. Иначе, ако я няма целта, тихата съпротива ще продължи да клокочи, докато не избуи нанякъде."


Според Мартен Калеев, в някаква степен съпротивата ни е станала рефлекс:

"Сякаш е пълна загубата на надеждни ориентири за равността и ценностите. Всъщност, осъществяването ни като мислещи хора изисква съпротива. Срещу парадоксите на битието, уж все повече хора с дипломи за висше образование, а все повече се множат доказателствата за низостта на тълпата. Все повече придобиваме и все по-малко ценим и осмисляме. Явно тази наша способност да се съпротивляваме в името на доброто отслабва. И простакът си мисли, че се съпротивлява и ако се опиташ да го разубедиш, нищо чудно да ти извие врата. Поотделно и да се съпротивляваме, нямаме особен шанс. В някаква степен можем да кажем, че нещата не са толкова отчайващи, защото най-лошото, което може да се промъкне зад гърба ни, въпреки нашата съпротива, е установяването на пълен монопол на простотията на властта и силата. Това, като възможност, не е само логическо построение. То е исторически извод с горчиви истини. Историята е низ от погазване на етични стандарти. Не знам колко хиляди войни са се водили и те продължават и в нашето съвремие. Но без съпротивата на умните и добрите, ежедневието ни ще попадне под диктатурата на несправедливост, жестокост и мълчание. Когато дойде мълчанието, всичко е обречено. Дали умеем да се съпротивляваме- отговорът е личен!" 


Още по темата за съпротивата и умението да се съпротивляваме, чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

Тополовец- селото на кръстопът и без път

Село Тополовец е едно от десетте съставни села на община Ружинци в област Видин. Намира се на кръстопът- на разклона за Видин, Лом, Белоградчик и Монтана. Жителите на Тополовец са 165. Магазин има, лекарства си купуват от аптеката в съседното село Чорлево. Личният лекар е в другото близко село- Дреновец, на около 3 километра. Безработицата е най-..

публикувано на 20.07.18 в 14:24

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18