Умеем ли българите да се съпротивляваме?

Кога съпротивата означава спасение и променя живота ни?!

В "Посоките на делника" по темата дискутираме с историка и анализатор Захари Захариев, с общественика Петър Кичашки и с писателя и публицист Мартен Калеев. Търсим отговор на въпросите, свързани с правото ни на съпротива.... или тя вече е безсмислена. И питаме: Не е ли съпротивата скритата ни страна? Умеем ли да демонстрираме своята съпротива?


"Съпротива означава, че има нещо, от което не сме доволни. Но това не изчерпва докрай въпроса по простата причина, че ако обърнем, няма начин, поглед назад във времето, защото историческият пример винаги е необходим, ще видим, че всяка една съпротива може да има две страни. Не само страната на този, срещу когото ще се съпротивляваме, а и обратно- страната на този, който оказва съпротива. Като пример- навремето, в 16-и век имаме реформация, в 17-и век- контрареформация. Имаме революция, след това имаме контрареволюция. Съпротивата най-често означава промяна на статуквото с ненасилствени или с насилствени средства. Тази, втората, е много по-опасна! Това най-често се случва, когато има диктатура. Диктатура не само от едноличностен тип, а и от партиен. А една съпротива става ефикасна, когато имаш възможността пряко да въздействаш върху събитието или върху лицето, което е насреща. Българите умеем да се съпротивляваме и сме го доказали, ефикасността обаче е вече нещо съвсем различно", коментира Захари Захариев.


По думите на Петър Кичашки, от гледна точка на това, кога съпротивата е възможно да бъде разглеждана като спасение, "това е винаги по дефиниция тогава, когато статуквото се е превърнало в бреме. В този смисъл, съпротива срещу статуквото е нещо, което е не просто спасение, но то е и задължително, то е единствен ход, единствена правилна стъпка в това, така да се каже, да изградим едно по-добро утре. Българският народ е показал през вековете, че е най-силен тогава, когато има цел. Едно от големите предизвикателства пред обществото ни в бъдеще време, а и в днешния ден е да поставим цел. Иначе, ако я няма целта, тихата съпротива ще продължи да клокочи, докато не избуи нанякъде."


Според Мартен Калеев, в някаква степен съпротивата ни е станала рефлекс:

"Сякаш е пълна загубата на надеждни ориентири за равността и ценностите. Всъщност, осъществяването ни като мислещи хора изисква съпротива. Срещу парадоксите на битието, уж все повече хора с дипломи за висше образование, а все повече се множат доказателствата за низостта на тълпата. Все повече придобиваме и все по-малко ценим и осмисляме. Явно тази наша способност да се съпротивляваме в името на доброто отслабва. И простакът си мисли, че се съпротивлява и ако се опиташ да го разубедиш, нищо чудно да ти извие врата. Поотделно и да се съпротивляваме, нямаме особен шанс. В някаква степен можем да кажем, че нещата не са толкова отчайващи, защото най-лошото, което може да се промъкне зад гърба ни, въпреки нашата съпротива, е установяването на пълен монопол на простотията на властта и силата. Това, като възможност, не е само логическо построение. То е исторически извод с горчиви истини. Историята е низ от погазване на етични стандарти. Не знам колко хиляди войни са се водили и те продължават и в нашето съвремие. Но без съпротивата на умните и добрите, ежедневието ни ще попадне под диктатурата на несправедливост, жестокост и мълчание. Когато дойде мълчанието, всичко е обречено. Дали умеем да се съпротивляваме- отговорът е личен!" 


Още по темата за съпротивата и умението да се съпротивляваме, чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42

"Искайте и ще ви се даде..."- важи ли за общинските бюджети?

"Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори" , е написано в Библията. Дали това важи и за общинските бюджети? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника". Бюджетите на общините се изработват от кметските администрации, подлагат се на обществено обсъждане, след това се разглеждат в постоянните комисии към Общинския..

публикувано на 15.01.19 в 13:17

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа. "Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват" , каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов. От..

публикувано на 14.01.19 в 15:37

Жителите на Динково готови да вземат правосъдието в свои ръце

Лошият имидж, който създават група роми- пришълци, съсипва бъдещето на селото. Това е притеснението на кмета на село Динково- Георги Дончев. Той се притеснява, че обирите по къщите и последствията от тях, не дават шанс на селото да се развива. "Кой инвеститор или желаещ да закупи имот ще дойде в селото, като знае какво става тук", аргументира се..

публикувано на 11.01.19 в 15:45