Умеем ли българите да се съпротивляваме?

Кога съпротивата означава спасение и променя живота ни?!

В "Посоките на делника" по темата дискутираме с историка и анализатор Захари Захариев, с общественика Петър Кичашки и с писателя и публицист Мартен Калеев. Търсим отговор на въпросите, свързани с правото ни на съпротива.... или тя вече е безсмислена. И питаме: Не е ли съпротивата скритата ни страна? Умеем ли да демонстрираме своята съпротива?


"Съпротива означава, че има нещо, от което не сме доволни. Но това не изчерпва докрай въпроса по простата причина, че ако обърнем, няма начин, поглед назад във времето, защото историческият пример винаги е необходим, ще видим, че всяка една съпротива може да има две страни. Не само страната на този, срещу когото ще се съпротивляваме, а и обратно- страната на този, който оказва съпротива. Като пример- навремето, в 16-и век имаме реформация, в 17-и век- контрареформация. Имаме революция, след това имаме контрареволюция. Съпротивата най-често означава промяна на статуквото с ненасилствени или с насилствени средства. Тази, втората, е много по-опасна! Това най-често се случва, когато има диктатура. Диктатура не само от едноличностен тип, а и от партиен. А една съпротива става ефикасна, когато имаш възможността пряко да въздействаш върху събитието или върху лицето, което е насреща. Българите умеем да се съпротивляваме и сме го доказали, ефикасността обаче е вече нещо съвсем различно", коментира Захари Захариев.


По думите на Петър Кичашки, от гледна точка на това, кога съпротивата е възможно да бъде разглеждана като спасение, "това е винаги по дефиниция тогава, когато статуквото се е превърнало в бреме. В този смисъл, съпротива срещу статуквото е нещо, което е не просто спасение, но то е и задължително, то е единствен ход, единствена правилна стъпка в това, така да се каже, да изградим едно по-добро утре. Българският народ е показал през вековете, че е най-силен тогава, когато има цел. Едно от големите предизвикателства пред обществото ни в бъдеще време, а и в днешния ден е да поставим цел. Иначе, ако я няма целта, тихата съпротива ще продължи да клокочи, докато не избуи нанякъде."


Според Мартен Калеев, в някаква степен съпротивата ни е станала рефлекс:

"Сякаш е пълна загубата на надеждни ориентири за равността и ценностите. Всъщност, осъществяването ни като мислещи хора изисква съпротива. Срещу парадоксите на битието, уж все повече хора с дипломи за висше образование, а все повече се множат доказателствата за низостта на тълпата. Все повече придобиваме и все по-малко ценим и осмисляме. Явно тази наша способност да се съпротивляваме в името на доброто отслабва. И простакът си мисли, че се съпротивлява и ако се опиташ да го разубедиш, нищо чудно да ти извие врата. Поотделно и да се съпротивляваме, нямаме особен шанс. В някаква степен можем да кажем, че нещата не са толкова отчайващи, защото най-лошото, което може да се промъкне зад гърба ни, въпреки нашата съпротива, е установяването на пълен монопол на простотията на властта и силата. Това, като възможност, не е само логическо построение. То е исторически извод с горчиви истини. Историята е низ от погазване на етични стандарти. Не знам колко хиляди войни са се водили и те продължават и в нашето съвремие. Но без съпротивата на умните и добрите, ежедневието ни ще попадне под диктатурата на несправедливост, жестокост и мълчание. Когато дойде мълчанието, всичко е обречено. Дали умеем да се съпротивляваме- отговорът е личен!" 


Още по темата за съпротивата и умението да се съпротивляваме, чуйте в звуковия файл.  

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19