Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умеем ли българите да се съпротивляваме?

Кога съпротивата означава спасение и променя живота ни?!

В "Посоките на делника" по темата дискутираме с историка и анализатор Захари Захариев, с общественика Петър Кичашки и с писателя и публицист Мартен Калеев. Търсим отговор на въпросите, свързани с правото ни на съпротива.... или тя вече е безсмислена. И питаме: Не е ли съпротивата скритата ни страна? Умеем ли да демонстрираме своята съпротива?


"Съпротива означава, че има нещо, от което не сме доволни. Но това не изчерпва докрай въпроса по простата причина, че ако обърнем, няма начин, поглед назад във времето, защото историческият пример винаги е необходим, ще видим, че всяка една съпротива може да има две страни. Не само страната на този, срещу когото ще се съпротивляваме, а и обратно- страната на този, който оказва съпротива. Като пример- навремето, в 16-и век имаме реформация, в 17-и век- контрареформация. Имаме революция, след това имаме контрареволюция. Съпротивата най-често означава промяна на статуквото с ненасилствени или с насилствени средства. Тази, втората, е много по-опасна! Това най-често се случва, когато има диктатура. Диктатура не само от едноличностен тип, а и от партиен. А една съпротива става ефикасна, когато имаш възможността пряко да въздействаш върху събитието или върху лицето, което е насреща. Българите умеем да се съпротивляваме и сме го доказали, ефикасността обаче е вече нещо съвсем различно", коментира Захари Захариев.


По думите на Петър Кичашки, от гледна точка на това, кога съпротивата е възможно да бъде разглеждана като спасение, "това е винаги по дефиниция тогава, когато статуквото се е превърнало в бреме. В този смисъл, съпротива срещу статуквото е нещо, което е не просто спасение, но то е и задължително, то е единствен ход, единствена правилна стъпка в това, така да се каже, да изградим едно по-добро утре. Българският народ е показал през вековете, че е най-силен тогава, когато има цел. Едно от големите предизвикателства пред обществото ни в бъдеще време, а и в днешния ден е да поставим цел. Иначе, ако я няма целта, тихата съпротива ще продължи да клокочи, докато не избуи нанякъде."


Според Мартен Калеев, в някаква степен съпротивата ни е станала рефлекс:

"Сякаш е пълна загубата на надеждни ориентири за равността и ценностите. Всъщност, осъществяването ни като мислещи хора изисква съпротива. Срещу парадоксите на битието, уж все повече хора с дипломи за висше образование, а все повече се множат доказателствата за низостта на тълпата. Все повече придобиваме и все по-малко ценим и осмисляме. Явно тази наша способност да се съпротивляваме в името на доброто отслабва. И простакът си мисли, че се съпротивлява и ако се опиташ да го разубедиш, нищо чудно да ти извие врата. Поотделно и да се съпротивляваме, нямаме особен шанс. В някаква степен можем да кажем, че нещата не са толкова отчайващи, защото най-лошото, което може да се промъкне зад гърба ни, въпреки нашата съпротива, е установяването на пълен монопол на простотията на властта и силата. Това, като възможност, не е само логическо построение. То е исторически извод с горчиви истини. Историята е низ от погазване на етични стандарти. Не знам колко хиляди войни са се водили и те продължават и в нашето съвремие. Но без съпротивата на умните и добрите, ежедневието ни ще попадне под диктатурата на несправедливост, жестокост и мълчание. Когато дойде мълчанието, всичко е обречено. Дали умеем да се съпротивляваме- отговорът е личен!" 


Още по темата за съпротивата и умението да се съпротивляваме, чуйте в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00