Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 април 2018 година

| обновено на 11.04.18 в 17:49
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Национална инициатива "Лесовъд за един ден" се проведе днес на комплекс "Вестителя" във Враца. 30 ученици от основно училище "Васил Левски" се запознаха с лесовъдската професия.


В двора на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин днес бяха засадени фиданки. Инициативата е по повод Седмицата на гората.


Държавно горско стопанство (ДГС) – Белоградчик провежда кампанията „Лесовъд за един ден”. Над 100 са участниците, които ще посадят фиданки от черен бор, за да обновят емблематичната за града борова гора в началото на Алеята на здравето.


Изграждането на пътя Видин-Ботевград е включено в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за следващите 3 години. Политиката на правителството е насочена към осигуряване на финансов ресурс за изграждането на големите инфраструктурни обекти, сред които е пътят Видин - Ботевград, се казва в бюджетната прогноза.


Срив в системата на граничните служби в София доведе до спиране на преминаването на превозни средства по Дунав мост 2 при Видин -Калафат. Сривовета бяха няколко и повредата се отстранява, заради това не пропускат, коментираха от дружеството, което стопанисва моста. 


Екипи на Общински предприятие (ОП) „БКС“ – Враца започнаха дейности по измиване на улиците и прилежащите тротоари на територията на града от началото на април, съобщават от Общината. Лятното миене стартира в средата на месец март, когато бяха обработени пътни отсечки в квартал „Медковец“, но поради влошените метеорологични условия беше преустановено.


Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана разпространи съобщение, с което призовава да се спазват правилата за пожарна безопасност по време на пролетното почистване. Действащото законодателство забранява изгарянето на растителни остатъци и други отпадъци, но много хора нарушават забраната, посочват от пожарната.


Още един човек, пострадал при тежката катастрофа на път Е-79 в понеделник, почина от нараняванията си във врачанската болница. Информацията беше потвърдена от лечебното заведение. 


От днес движението по пътя Криводол - Бойчиновци се осъществява в една лента поради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Ремонтът ще продължи до средата на месец май, като ще бъдат асфалтирани 10 км. в участъка Криводол - Палилула. 


Кметът на община Мездра Генади Събков представи Сашо Иванов Илиев като заместник кмет. Събков уточни, че две години и половина не се е възползвал от законовото си право да назначи свой заместник, тъй като, когато в края на 2015 г. поел ръководството на Общината, Мездра била във финансов колапс. Заместник кметът на Община Мездра ще встъпи в длъжност на 12.04.2018 г. и ще отговаря за финансите, икономиката, проектите и общинската собственост. 


Областният информационен център във Видин проведе в община Белоградчик информационна среща. На нея бяха представени финансовите инструменти за собствен бизнес по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Присъстващите бяха запознати с възможностите за кандидатстване по програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България.


Завърши кампанията „Да дарим Великденска вечеря на човек в нужда”, която се проведе за пореден път в Белоградчик. Екип от четири млади момичета – Женя Живова, Катя Симеонова, Теодора Милкова и Мирелла Илиева, успяха да съберат 780 лв. от дарения на жители от града.


Започват масирани проверки на еднокопитни животни в община Мездра. Официалният ветеринарен лекар на общините Мездра и Роман –д-р Иво Иванов запозна кметове на малките населени места в община Мездра с техните ангажименти по изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Проверките ще бъдат извършени в срок до 30.04.2018г. През този период събраната информация ежеседмично ще се представя в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца. След приключване на проверките, ще бъде изготвен обобщен доклад  до Българската агенция по безопасност на храните.


Авиационно третиране на площи с пшеница, които са разположени на територията на община Видин ще бъде извършено в периода от 12 април до 16 април, съобщават от общинската администрация.


1000 сомчета пуснаха днес риболовци в язовир "Огоста" в Монтана. Идеята е на сдружение "Рибар", което проведе кампания по набиране на средства за зарибяване.


Правителството даде съгласието си „Български пощи“ да продаде чрез търг с тайно наддаване имоти с отпаднала необходимост за дружеството, чиято поддръжка е свързана с неоправдани разходи. Това са части от масивни и полумасивни постройки в гр. Дунавци, община Видин, с. Кортен, община Нова Загора, с. Горно Александрово, община Сливен, и с. Бежаново, община Ловеч.


Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” ще изнесе концерт в Монтана утре, 12 април. Началото е от 18.30 часа в Драматичен театър „Драгомир Асенов”.


Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца се включва в Световната нощ на книгата за четвърта поредна година. Проявата ще се състои на 23 април /понеделник/ от 18 до 22 часа в залите на библиотеката, където посетителите ще могат да разменят книга, да участвате в игри с награди или да се срещнат с автор.


Българо-френски спектакъл с участието на Държавен куклен театър-Видин е в културната програма на българското европредседателство. 


Театралното студио при ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин ще представи постановката "Тайната на предците". Пиесата е базирана на книгите на Джоан Роулинг за Хари Потър.


Дванадесетокласникът на ППМГ ”Екзарх Антим І” Видин Ивайло Стоянов се класира за национален кръг на поредна олимпиада, този път по математическа лингвистика, съобщават от гимназията. Ученикът, благодарение на неговата учителка Роза Георгиева, се занимава активно с интересната дисциплина само от три години, колкото са вече поредните му класирания за националния кръг на тази олимпиадата.


Срокът за подаване на заявления от кандидат-младоженци за участие в Северняшката сватба е променен, съобщават от Общината. Желаещите да се венчаят по стар български обичай могат да подават своите анкетни карти в срок до 16 април /понеделник/, на електронна поща: sabor_ledenika@abv.bg. След изтичане на крайния срок, комисия ще разгледа получените анкетни карти, а кандидатите, събрали най-много точки – ще бъдат поканени на събеседване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05