Подготвят подписка срещу цеха за гуми край Сланотрън

Снимка: Пламен Коцев

Цехът за рециклиране на автомобилни гуми до село Сланотрън е работил над 440 часа през миналата година. Това заяви Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП във Видин. Притесненията на хората във видинското село са за замърсяване на въздуха от дейността на цеха.

"Говореше се, че това съоръжение не работи. За голямо наше притеснение се оказа, по документи, отговор на заместник-министър, съоръжението работи. С четиристотин четиредесет и няколко часа, записани като работни за миналата година, което е три пъти повече от дейността, която те са извършили през 2016 година."

Твърдението, че въпросният цех вече не работи не е вярно, каза Емил Георгиев, председател на партия Политически клуб "Екогласност":

"Пуснахме един писмен сигнал до Министерството и получихме отговор. Този отговор е шокиращ като информация. Твърдението, че цехът работи едва ли не експериментално се опровергава от информацията на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Монтана. За миналата година са били обработени 1100 тона гуми по план на година 20 000 тона. Явно всички непотребни гуми в Европа ще бъдат доставени в землището на Сланотрън."

До края на седмицата ще бъде подготвена подписка до министър председателя, министъра на околната среда и водите, министъра на здравеопазването и кмета на Видин, да бъде отнето разрешителното за дейност на фирмата- собственик на цеха до село Сланотрън.
До този момент няма нито едно констатирано нарушение, нито потвърждение на сигналите, които са подадени по повод дейността на предприятието за преработка на автомобилни гуми край село Сланотрън, заяви изпълнителният директор Тодор Николов:

"В момента тече друга проверка... трябва да разписвам други документи... Що се отнася до информацията, не знам точно каква информация е, но по спомени, това е времето, в което е работило през миналата година. Не виждам в това някакъв проблем и не виждам каква опасност може да има за гражданите- имам предвид за жителите на село Сланотрън, тъй като засега единствено някакви неоснователни причини за атаки срещу нас има само от село Сланотрън... Не виждам на каква база са те, тъй като след всяка тяхна жалба, а общо взето техните жалби са почти през два месеца, се извършват проверки в нашето предприятие. Проверките са повече от работата ни..."
Вижте още
Църквата в село Върбово

Освещават повторно църквата във Върбово

В село Върбово, община Чупрене освещават повторно средновековната църква „Свети Йоан Кръстител“. Храмът, който от години не е действащ, е обновен изцяло и отвори врати на Великден. Служба в храма не е извършвана от повече от 70 години. От 17 век са надписите за строежа, но според местни хора тя е още по-стара. Иконите са дело на майстори от Тревненската..

публикувано на 22.04.18 в 08:47

Цветан Цветанов посети Вършец

Личните нападки и махленските дебати нямат място в политиката , заяви във Вършец пред над 140 жени от цялата страна в рамките на шестата политическа академия на "Жени ГЕРБ", заместник председателят на партията Цветан Цветанов . Като политици не трябва да допускаме разделение сред обществото, провокирано от нашето поведение, заяви..

публикувано на 21.04.18 в 17:59

Ремонтът на третокласния път след Лом ще е завършен до лятото

До средата на месец юли трябва да бъде завършен ремонтът на над 20-километров участък от третокласен път 114, започващ от Лом и минаващ през селата Сталийска махала, Дондуково, Дреновец, Ружинци и Чупрене. Проектът за третокласния път след Лом стартира през месец септември 2017 година. Тогава "Агенция Пътна инфраструктура" изготви план за..

публикувано на 21.04.18 в 17:43
Тодоровден

Дунавци ще изпрати месец април с конни надбягвания

На 28-ми април ще се проведат традиционните конни надбягвания в град Дунавци. Интересът към събитието е огромен, каза за Радио Видин кметът на Дунавци Димо Скорчев . "От 10 часа започваме на 28-ти. До този момент са записани над 40 състезателни коне. Ще участват също така коне, които ще се теглят и такива, които са насочени към конкурса за..

публикувано на 21.04.18 в 16:52

Учредиха сдружение на рибарите в Монтана

Учредиха сдружение на рибарите в Монтана след провела се среща между организаторите от новосформираното сдружение "Рибар" и рибари от Монтана, Враца, Берковица, София и други региони.  Целта му е да обедини всички рибари от региона и да се грижи за язовир Огоста - това каза за Радио Видин Валери Спасов , председател на сдружение "Рибар". "Главната..

публикувано на 21.04.18 в 15:06

Деца почистват около блока си във Видин

Деца от видинския квартал "Вида" почистват в квартала си по повод Световния ден на Земята , който се отбелязва утре, 22-ри април, видя Радио Видин . Учениците казаха, че темата за деня на Земята, която изучават в училище, е изключително интересна и че всеки трябва да почиства около блока си: "Почистваме природата, ние всички се събрахме. Някои от нас..

публикувано на 21.04.18 в 14:30