Подготвят подписка срещу цеха за гуми край Сланотрън

Снимка: Пламен Коцев

Цехът за рециклиране на автомобилни гуми до село Сланотрън е работил над 440 часа през миналата година. Това заяви Димитър Велков, председател на Областния съвет на БСП във Видин. Притесненията на хората във видинското село са за замърсяване на въздуха от дейността на цеха.

"Говореше се, че това съоръжение не работи. За голямо наше притеснение се оказа, по документи, отговор на заместник-министър, съоръжението работи. С четиристотин четиредесет и няколко часа, записани като работни за миналата година, което е три пъти повече от дейността, която те са извършили през 2016 година."

Твърдението, че въпросният цех вече не работи не е вярно, каза Емил Георгиев, председател на партия Политически клуб "Екогласност":

"Пуснахме един писмен сигнал до Министерството и получихме отговор. Този отговор е шокиращ като информация. Твърдението, че цехът работи едва ли не експериментално се опровергава от информацията на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Монтана. За миналата година са били обработени 1100 тона гуми по план на година 20 000 тона. Явно всички непотребни гуми в Европа ще бъдат доставени в землището на Сланотрън."

До края на седмицата ще бъде подготвена подписка до министър председателя, министъра на околната среда и водите, министъра на здравеопазването и кмета на Видин, да бъде отнето разрешителното за дейност на фирмата- собственик на цеха до село Сланотрън.
До този момент няма нито едно констатирано нарушение, нито потвърждение на сигналите, които са подадени по повод дейността на предприятието за преработка на автомобилни гуми край село Сланотрън, заяви изпълнителният директор Тодор Николов:

"В момента тече друга проверка... трябва да разписвам други документи... Що се отнася до информацията, не знам точно каква информация е, но по спомени, това е времето, в което е работило през миналата година. Не виждам в това някакъв проблем и не виждам каква опасност може да има за гражданите- имам предвид за жителите на село Сланотрън, тъй като засега единствено някакви неоснователни причини за атаки срещу нас има само от село Сланотрън... Не виждам на каква база са те, тъй като след всяка тяхна жалба, а общо взето техните жалби са почти през два месеца, се извършват проверки в нашето предприятие. Проверките са повече от работата ни..."
Вижте още

Празник на домашните вина, ракии и мезета ще се проведе във Враца

За втора поредна година във Враца ще се проведе празник на вината, ракиите и мезетата. На централния площад в града десетки врачани ще покажат домашната си продукция. След дегустация ще бъдат определени победителите в три категории за питиета и мезета. Десетки врачани, които сами си произвеждат питиета и деликатеси ще участват в..

публикувано на 15.12.18 в 09:30

Кметът на Видин с награда на Синдиката на българските учители

Кметът на Видин Огнян Ценков е удостоен с наградата „Най-добър социален партньор – кмет“ за 2018 година, присъдена му от Синдиката на българските учители. Церемонията по награждаването е проведена в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, Сюзан Флокен, директор на Европейския синдикален комитет по образование, Пламен..

публикувано на 15.12.18 в 08:30

Във Враца отслужват литургия и панихида в памет на митрополит Калиник

Врачанската света митрополия ще отбележи днес 2 години от блажената кончина на приснопаметния Врачански митрополит Калиник. По този повод в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” в 9 ч. ще започне заупокойна света литургия. Веднага след нея, в 10.30 ч., в храма ще бъде отслужена панихида за Врачанския владика Калиник. Панихидата ще бъде..

публикувано на 15.12.18 в 08:15

Таланти от математическата гимназия във Видин с благотворителен концерт за Коледа

Благотворителният концерт на Профилираната природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I” събра младите таланти в зала Симфониета-Видин. В програмата бяха включени музикални изпълнения и театрални постановки, подготвени по повод традиционния Коледен концерт, който се организира всяка година, съобщиха от пресслужбата на общината във Видин ...

публикувано на 15.12.18 в 08:10

Снимката на 14 декември 2018 година

В Белоградчик започна раздаването на пакетите с храна за социално слабите лица. Най – напред в пункта на БЧК в Белоградчик бяха доставени продуктите за селата от общината. Всички кметове и кметски наместници са получили вече продуктите и веднага са пристъпили към раздаването им. Пакетите съдържат 16 броя хранителни продукти. Работното..

публикувано на 14.12.18 в 18:10

24 години обща присъда за двама постанови Врачанският съд

Двамата мъчители на таксиметровия шофьор от Манастирище Венцислав Тодоров, ще лежат в затвора общо 24 години – това реши съдебен състав на Врачанския окръжен съд, председателстван от магистрата Лидия Крумова и в чиито състав беше съдия Петя Вълчева. Милен Младенов и Евстати Евстатиев бяха осъдени на по 12 години зад решетките при..

публикувано на 14.12.18 в 17:30