Неверието на Тома е достоверност на Възкресението Христово

Снимка: www.bogonosci.bg

Днес, Христовата Църква празнува Втора неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена Томина, защото си спомняме за радостта на апостол Тома от срещата си с възкръсналия Бог – Иисус Христос.

Евангелското четиво ни напомня:

"Дойде Иисус, когато вратата бяха заключени,

Застана посред тях и рече: мир вам!

После казва на Тома: дай си пръста тук, и виж ръцете ми;

Дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.

Отговори Тома и Му рече: Господ мой и Бог мой!"

/Йн. 20:26-28/

"Затова денят днес наричаме Томина Неделя – Неделята след Възкресение Христово. Всички знаем какво се е случило тогава, в седмицата след Разпятието. Как Иисус се връща от мъртвите, явява се на мнозина и на самия Тома. Наричаме го "Неверни", а той е всъщност "Повярвалият Тома" – повярвалият отново Тома, Тома с възкресената вяра. Винаги делата на Господа и думите му имат значение както за всички хора, така и за всеки един от нас. Така и животът Му, любовта Му, делото и страданията Му, смъртта и Възкресението съвсем наистина, на дело стават част от живота ни и ги преживяваме. Всеки от нас върви по този път, бидейки християнин. Учи се, обича другите, напредва във вярата, умира и възкръсва. Затова казваме, че Иисус Христос ни е образец и Го следваме, и повтаряме пътя Му. И са блажени тези, които завинаги остават във вярата след като го изминат веднъж, без да се налага да повтарят или потретват едни и същи уроци в живота си. Както св. ап. Тома – усъмнил се и поискал утвърждение на вярата си като сложи пръст в раните и ребрата на Господа, било му дадено да Го срещне в плът. И никога повече не се поколебал, проповядвал отвъд океана, най-далеч от всички апостоли, в страната, изобилстваща от суеверия и най-различни "божества", демони и какви ли още не създания. Прочул се и до днес следван от милион и половина последователи със знамето на вярата. Но отново да се върнем към мига на срещата с възкръсналия Иисус. Дотук, както можем да очакваме – Божията милост се проявява към Тома – пази го и го подкрепя. Но щом го вижда, щом Иисус сам се обръща към него и го приканва да приближи и се увери, че е истина, идва мигът на изпитанието, на възможността Тома да се прояви, да изрази вярата или неверието си. И на поканата на Иисус да се приближи и да сложи ръката си в раните Му, да се увери, Тома отговаря просто като възкликва "Господ мой и Бог мой!" Това е изповедта на истински вярващия, това е пробуждането на вярата, не мъртва, а спяща, това е върховния миг в живота на Тома, еманацията на вярата му, защото той видя Бог! Не Го отрече, не посегна, за да го докосне, въпреки, че се беше поколебал във вярата си, не каза нищо друго, а само това величествено: "Господ мой и Бог мой!" – едновременно изповед, радост и обещание. Само тук в целия Нов Завет Иисус Христос е наречен Бог. Само от блажения Тома,  ние помним думите на Господа "Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога" (Мат. 5:8). Нека си припомним – по пътя към Емаус Лука и Клеопа Го срещнаха, но не Го видяха, не Го познаха. Това е силата и величието на днешния празник – тържеството на вярата, подкрепена от Божието присъствие. И не само със силата на чудото и утвърждението чрез близостта на Бога, но и с Иисусовите думи, изречени толкова ясно и недвусмислено "не бъди невярващ, а вярващ", след които и ако и ние като Тома видим Бога и го изповядаме, ще бъдем блажени, защото самият Господ го обеща и каза – и на Тома, и на всички верни християни.

Възлюбени в Христа Бога братя и сестри!

Нека се стремим да търсим Бога непрестанно и да се молим за дара на Светия Дух, който, по думите на св. Силуан Атонски ни дава това велико чудо – душата ни отведнъж да разпознае своя Създател и Неговата любов. Само чрез Светия Дух ние, земните създания можем да познаем Бога и да възкликнем: "Господ Мой и Бог Мой!", подобно на светия апостол Тома и така да се уподобим Нему и да помним обещанието Му, което и днес ни бе напомнено: "…и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин." /Мат. 28:20/

www.bogonosci.bg

В рубриката "Съвременна Библия" - преди Томина неделя се оказало, че в църквата имало два вида християни. Десет от апостолите вярвали в мъртвия и оживял Христос. Единадесетият апостол вярвал единствено в мъртвия Христос. Този апостол се казвал Тома. Тома не вярвал, че Исус е възкръснал от смъртта. Христос бил мъртъв. Мъртва била и вярата му. Мисля, че днес има много хора с вярата на Тома. Хора, които наричат себе си християни, но вярват единствено в погребания Исус. Как вярващите християни да убедят невярващите "християни", че Исус е погребан, но и възкръснал? Аз мисля, че историята на Тома е записана за да ни накара да се замислим точно над този въпрос. Намирам, че единственото, което вярващите в живия Исус християни могат да кажат на невярващите си приятели е едно кратко послание: "Видяхме Господа!" Точка. Повече не е и нужно. Никой не може да повярва, че Исус е жив, освен ако не Го срещне лично. Затова Исус идва да се срещне отново с Тома. Да срещнеш Исус не означава задължително да го видиш с очи. Исус има друго предложение. Защо не Го срещнеш с вяра?


Вижте още

"Неделник" от 21 октомври 2018 година

"Неделник" брой 228- ми вече е на сайта. За начало мажете да чуете едно интервю с 15-годишната Ева Янакиев а от певческа група “Пъстренец джуниър”, към общинския младежки дом Монтана. Преди време възпитаничката на музикалният педагог Асен Асенов спечели наградата на телевизионните зрители на детски “Пирин фолк” в Сандански. Тя изпълни..

публикувано на 21.10.18 в 13:11

Когато сме с Христос, ние сме предпазени от дяволски нападения

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Видинската библиотека вече има 3D принтер

Живеем в свят, развиващ се ежедневно. Технологиите не просто си проправят път сред нас, но стават все по-масови. Ако преди години представите ни биха стигнали дотук, вероятно не бихме повярвали. Сега бъдещето представлява най-смелите мечти, които някога човечеството е имало. Бъдещето вече е сред нас, превърнало се в настояще - такова, в което вкъщи..

публикувано на 19.10.18 в 16:08

Социален център във Видин зарадва клиентите си с разнообразни прояви

Тази седмица беше доста активна за специалистите и клиентите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), който е към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин . Националния ден на благотворителността отбелязаха днес в ЦСРИ- Видин. Трима от специалистите в Центъра - психологът Катя Райчева, логопедът и специален педагог Даниела..

публикувано на 19.10.18 в 15:59
Бившата учебна работилница в Ново село

Как се стопанисват закритите училища в община Ново село

В Новоселска община остана само едно училище –„Св. Св. Кирил и Методий“ в общинския център. Школото, обаче, ревниво пазеше статута си на средно училище и успя да възобнови обучението до 12 клас, като създаде и професионална паралелка. А как се стопанисват училищните здания след закриването на учебните заведения в останалите села на общината?..

публикувано на 19.10.18 в 10:02

Учителят, човекът, другарят Димитров

Да отдадеш живота си на професията учител . "Човекът, когото обичам и уважавам" е заглавието на контролна работа на ученичка от 9 клас от училище в Перник . Или поне тогава, преди 40 години е била в този клас . "Класът ще има час по математика и всички са развълнувани. Не защото обичат предмета, а защото ще имат час при другаря Димитров,..

публикувано на 18.10.18 в 17:00