Неверието на Тома е достоверност на Възкресението Христово

Снимка: www.bogonosci.bg

Днес, Христовата Църква празнува Втора неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена Томина, защото си спомняме за радостта на апостол Тома от срещата си с възкръсналия Бог – Иисус Христос.

Евангелското четиво ни напомня:

"Дойде Иисус, когато вратата бяха заключени,

Застана посред тях и рече: мир вам!

После казва на Тома: дай си пръста тук, и виж ръцете ми;

Дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.

Отговори Тома и Му рече: Господ мой и Бог мой!"

/Йн. 20:26-28/

"Затова денят днес наричаме Томина Неделя – Неделята след Възкресение Христово. Всички знаем какво се е случило тогава, в седмицата след Разпятието. Как Иисус се връща от мъртвите, явява се на мнозина и на самия Тома. Наричаме го "Неверни", а той е всъщност "Повярвалият Тома" – повярвалият отново Тома, Тома с възкресената вяра. Винаги делата на Господа и думите му имат значение както за всички хора, така и за всеки един от нас. Така и животът Му, любовта Му, делото и страданията Му, смъртта и Възкресението съвсем наистина, на дело стават част от живота ни и ги преживяваме. Всеки от нас върви по този път, бидейки християнин. Учи се, обича другите, напредва във вярата, умира и възкръсва. Затова казваме, че Иисус Христос ни е образец и Го следваме, и повтаряме пътя Му. И са блажени тези, които завинаги остават във вярата след като го изминат веднъж, без да се налага да повтарят или потретват едни и същи уроци в живота си. Както св. ап. Тома – усъмнил се и поискал утвърждение на вярата си като сложи пръст в раните и ребрата на Господа, било му дадено да Го срещне в плът. И никога повече не се поколебал, проповядвал отвъд океана, най-далеч от всички апостоли, в страната, изобилстваща от суеверия и най-различни "божества", демони и какви ли още не създания. Прочул се и до днес следван от милион и половина последователи със знамето на вярата. Но отново да се върнем към мига на срещата с възкръсналия Иисус. Дотук, както можем да очакваме – Божията милост се проявява към Тома – пази го и го подкрепя. Но щом го вижда, щом Иисус сам се обръща към него и го приканва да приближи и се увери, че е истина, идва мигът на изпитанието, на възможността Тома да се прояви, да изрази вярата или неверието си. И на поканата на Иисус да се приближи и да сложи ръката си в раните Му, да се увери, Тома отговаря просто като възкликва "Господ мой и Бог мой!" Това е изповедта на истински вярващия, това е пробуждането на вярата, не мъртва, а спяща, това е върховния миг в живота на Тома, еманацията на вярата му, защото той видя Бог! Не Го отрече, не посегна, за да го докосне, въпреки, че се беше поколебал във вярата си, не каза нищо друго, а само това величествено: "Господ мой и Бог мой!" – едновременно изповед, радост и обещание. Само тук в целия Нов Завет Иисус Христос е наречен Бог. Само от блажения Тома,  ние помним думите на Господа "Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога" (Мат. 5:8). Нека си припомним – по пътя към Емаус Лука и Клеопа Го срещнаха, но не Го видяха, не Го познаха. Това е силата и величието на днешния празник – тържеството на вярата, подкрепена от Божието присъствие. И не само със силата на чудото и утвърждението чрез близостта на Бога, но и с Иисусовите думи, изречени толкова ясно и недвусмислено "не бъди невярващ, а вярващ", след които и ако и ние като Тома видим Бога и го изповядаме, ще бъдем блажени, защото самият Господ го обеща и каза – и на Тома, и на всички верни християни.

Възлюбени в Христа Бога братя и сестри!

Нека се стремим да търсим Бога непрестанно и да се молим за дара на Светия Дух, който, по думите на св. Силуан Атонски ни дава това велико чудо – душата ни отведнъж да разпознае своя Създател и Неговата любов. Само чрез Светия Дух ние, земните създания можем да познаем Бога и да възкликнем: "Господ Мой и Бог Мой!", подобно на светия апостол Тома и така да се уподобим Нему и да помним обещанието Му, което и днес ни бе напомнено: "…и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин." /Мат. 28:20/

www.bogonosci.bg

В рубриката "Съвременна Библия" - преди Томина неделя се оказало, че в църквата имало два вида християни. Десет от апостолите вярвали в мъртвия и оживял Христос. Единадесетият апостол вярвал единствено в мъртвия Христос. Този апостол се казвал Тома. Тома не вярвал, че Исус е възкръснал от смъртта. Христос бил мъртъв. Мъртва била и вярата му. Мисля, че днес има много хора с вярата на Тома. Хора, които наричат себе си християни, но вярват единствено в погребания Исус. Как вярващите християни да убедят невярващите "християни", че Исус е погребан, но и възкръснал? Аз мисля, че историята на Тома е записана за да ни накара да се замислим точно над този въпрос. Намирам, че единственото, което вярващите в живия Исус християни могат да кажат на невярващите си приятели е едно кратко послание: "Видяхме Господа!" Точка. Повече не е и нужно. Никой не може да повярва, че Исус е жив, освен ако не Го срещне лично. Затова Исус идва да се срещне отново с Тома. Да срещнеш Исус не означава задължително да го видиш с очи. Исус има друго предложение. Защо не Го срещнеш с вяра?


Вижте още

За старите моми и ергени в "Пица на парче"

Привет от нас- Нора и Гери! В случай, че не си го поделим, някоя от нас ще остане стара мома . Нещо сме се размечтали и ни се ходи на сватба! Абе хайде, няма ли да се жени някой? Човек, дори и добре да живее, най- накрая си намира майстора! Или може би не!  Днес ще търсим отличителните белези на старите моми и ергени: по какво се познават те?..

публикувано на 21.07.18 в 12:39

Лято в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Клиентите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция ( ЦСРИ ) във Видин участваха в няколко инициативи през юли. Те бяха на летен лагер във Вършец, бяха участници в спортно състезание в сръбския град Княжевац и гости на Третия фестивал на народната носия "От раклата на баба - 2018" във видинското село Кутово. За четвърта поредна година екипът..

публикувано на 20.07.18 в 14:19

Международният ден на тортата е... поглезете се с едно или няколко парчета

Днес е най-сладкият ден в годината и знаете ли защо? Е, как защо... Международният ден на тортата е! Той е посветен на приятелството и мира между хората и държавите и се отбелязва от 2011 г. Забелязали ли сте колко сме усмихнати и доволни, когато си хапваме торта... Явно това толкова вкусно нещо ни действа по особен начин, който ни прави..

публикувано на 20.07.18 в 14:08

Разделяне на тежкотоварния трафик между Видин и Монтана предлагат от "Единни за промяна"

Разделяне на тежкотоварния трафик по двете трасета между Видин и Монтана предлагат от гражданско обединение "Единни за промяна". Така ще може до изграждането на новия път да се спасят човешки животи. "Като идея възникна още през миналата година, може би по времето преди протестите, които започнаха във връзка с изграждането на пътя. И възникна в..

публикувано на 19.07.18 в 17:12

Ломчани се включват активно в кампанията "Капачки за бъдеще"

В Лом активно се събират пластмасови капачки в подкрепа на кампанията "Капачки за бъдеще", която цели купуване на кувьози за недоносени бебета в болниците в малките градове. Инициатор на кампанията в Лом е Емилия Средкова. "Два пъти в годината е предаването им, иначе по принцип целогодишно се събират. Лом е малък град и реших да ги обединя в тази..

публикувано на 19.07.18 в 15:55

70-годишна жена си подари 131-вия скок с парашут за рождения ден

В "Думата имат старейшината" днес ви срещаме със Захаринка Николова . Родена е в с. Горно Белотинци, Монтанско, но когато е на 6 години, семейството се мести във Варна. В момента живее в красивия град Вършец и казва, че там "пази къщата на своя син".  На 18 юни тя отпразнува своя 70- годишен юбилей, а подаръкът, който си направи сама, за много от..

публикувано на 19.07.18 в 14:49